Michel Gunther / WWF
Oskar de Roos
Oskar de Roos
Plastic- en Zoetwaterexpert WWF
02 maart 2019

De laatste vrijstromende rivieren van Europa

Wat een opdracht; bescherm de laatste vrij stromende rivieren in Europa!

Mijn eerste periode bij WWF staat in het teken van het verwijderen van dammen en het voorkomen van nieuwe dammen in Europese rivieren. Waarom,  denk je misschien. Ook ik moest wennen aan het idee; waterkrachtcentrales zijn niet ‘groen’. Dammen veroorzaken enorm veel schade aan het ecosysteem van rivieren en vissen kunnen niet migreren naar zijstromen waar zij zich voortplanten. Ik realiseerde mij voorheen ook niet dat stuwmeren een bron van broeikasgassen zijn en het einde betekenen van natuurlijke rivierbeddingen. 

 

Hotspots in de Balkan

In Europa hebben wij onze rivieren dusdanig ‘aangepast’ dat van een natuurlijk verloop vaak geen sprake meer is. Door het landschap kronkelende rivieren hebben plaatsgemaakt voor met een liniaal getekende kanalen en rivieren vol barrières. Ook in de Balkan zijn veel rivieren afgedamd. Gelukkig zijn er nog een aantal vrij stromend, de laatste in Europa, zoals de Vjosë in Albanië en Morača in Montenegro.  Dit zijn dan ook meteen biodiversiteit hotspots en de mooiste plekken van ons continent!

De rivieren in de Balkanlanden worden nu bedreigd door een duizelingwekkende hoeveelheid geplande dammen: 2800. Dit zijn veelal kleine waterkrachtcentrales die alleen rendabel zijn door overheidssubsidies. Deze plannen moeten wij stoppen! Als ook de laatst overgebleven wilde rivieren verdwijnen, sterven veel vissoorten uit. 

 

Waterkracht is niet groen

Waar beginnen we? Welke acties kunnen we ondernemen? Met welke partners werken we samen? Hoeveel geld hebben we beschikbaar? Ja, vooral dat laatste bepaalt uiteindelijk wat we kunnen doen. Ook al hoeft het hebben van impact niet altijd veel geld te kosten. Er is weinig tijd, we hebben haast. Dammen worden al gebouwd en nieuwe plannen blijven zich opstapelen. Samen met mijn Europese collega’s werk ik aan een campagne ‘hydropower is not green’ We moeten ons allemaal realiseren welke impact waterkrachtcentrales hebben en ons richten op alternatieve bronnen voor duurzame energie. Ook lokaal in de diverse Balkanlanden willen we in actie komen en overheden beïnvloeden om deze dammen tegen te houden. Helaas is corruptie in het Oosten van Europa nog altijd een belangrijke factor in de energiesector. Ook met deze realiteit zullen wij moeten omgaan.

Ik houd jullie op de hoogte. Bedankt voor jullie steun!

Oskar

Oskar de Roos
Oskar de Roos
Plastic- en Zoetwaterexpert WWF
Bekijk meer artikelen
Oskar de Roos
Oskar de Roos
Plastic- en Zoetwaterexpert WWF
"In mijn blogs vertel ik jullie over mijn werk bij WWF. Eerst werkte ik aan zoetwatervraagstukken, maar sinds 2021 werk ik aan een ander probleem: plasticvervuiling."
Lees mijn blogs

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).