Ola Jennersten / WWF-Sweden

Toekomstkunde

Gratis lesmateriaal voor groep 5 t/m 8 over klimaat, duurzaamheid, natuur en wilde dieren, waarbij kinderen zelf ontdekken wat zij kunnen doen voor een betere toekomst.

 • Elke maandag een nieuwe les.
 • Instappen kan op ieder moment.
 • Zelfstandig of klassikaal uit te voeren. 1 les duurt ongeveer 30 minuten.

Lessen over nu én later

"Juf, het gaat heel slecht met de bijen. Hoe komt dat?" "Meester, wat kunnen we doen tegen al dat plastic in de oceaan?" Zitten jouw leerlingen ook vol met vragen over onze aarde? Dan is Toekomstkunde écht iets voor jouw groep! 

In de video legt ambassadeur Janouk Kelderman uit hoe het werkt.

Meld je gratis aan!

Namens welke school doe je mee?
Er is geen adres gevonden met opgegeven postcode en huisnummer. Controleer of dit juist is ingevuld.
Vul hier je gegevens in als juf/meester
Aan welke groep(en) geef jij les?
Door dit formulier in te vullen ontvang je wekelijks het Toekomstkunde-lesmateriaal in je mailbox.

Wat is Toekomstkunde?

Toekomstkunde is wekelijks terugkerend lesmateriaal voor groep 5/6 en groep 7/8 over actuele onderwerpen rondom klimaat, duurzaamheid, natuur en wilde dieren, waarbij kinderen ontdekken wat zij zélf kunnen doen voor een betere toekomst. Kinderen kunnen zelfstandig met het materiaal aan de slag.

Hoe werkt Toekomstkunde?

Elke week ontvang je een e-mail met een nieuw werkblad en tips voor de introductie, verrijking of verdieping van het onderwerp en achtergrondinformatie. Gemiddeld duurt een les dertig minuten en past het goed in een weektaak.

Hoe past Toekomstkunde in mijn lessen?

Toekomstkunde is een aanvulling op bestaande vakgebieden zoals natuur & techniek, aardrijkskunde of wereldoriëntatie. Met Toekomstkunde kun je de actualiteit over belangrijke thema’s een plek geven in jouw onderwijs.

Welke vaardigheden leren kinderen met Toekomstkunde?

Met Toekomstkunde worden vaardigheden aangesproken zoals samenwerken, meningsvorming, creatief denken, kritisch denken en filosoferen. Toekomstkunde past in het vakgebied Mens & Natuur dat op dit moment bij Curriculum.nu wordt ontwikkeld en bij een groot aantal doelen die horen bij Burgerschap.

Handleiding voor leerkrachten

Wil je met Toekomstkunde beginnen? Download de handleiding zodat je goed van start kunt gaan.

Het lesmateriaal

Als je bent ingeschreven voor Toekomstkunde ontvang je wekelijks een nieuwe les in je mailbox. Het lesmateriaal bestaat altijd uit een werkblad en een beknopte handleiding met tips. Benieuwd naar de lessen? Schrijf je hierboven gratis in of klik verder om een voorbeeldles te bekijken!

Meer info
Janouk Kelderman in een klas voor Toekomstkunde

Onderzoek van Janouk

WWF-ambassadeur en presentatrice Janouk Kelderman (van o.a. Het Klokhuis) is het gezicht van Toekomstkunde. Ze komt terug op de werkbladen en helpt kinderen door de lessen heen met haar eigen onderzoek, leuke weetjes, opdrachten en prikkelende vragen over de toekomst.

4.500 leerkrachten doen al mee met Toekomstkunde!

Wat zijn de reacties op het lesmateriaal?

 • 1

  Leerkracht: "Kinderen zijn geïnteresseerd in onderwerpen als plastic soep en duurzaamheid. Ze hebben er veel vragen over. Toekomstkunde helpt mij om die vragen te beantwoorden en samen op zoek te gaan naar oplossingen."

 • 2

  Leerkracht: "Het zijn leuke en eenvoudige lessen die ik regelmatig gebruik in mijn groep. Ze zijn goed in te zetten in de weektaak."

 • 3

  Leerling: "Je leert dingen over onderwerpen die je vaak ziet, maar vaak niet op school krijgt."

 • 4

  Leerkracht: "Het is mooi om met Toekomstkunde bewustwording over bijvoorbeeld klimaatverandering te stimuleren zonder belerend bezig te zijn."

Toekomstkunde is ontwikkeld in samenwerking met Patsboem educatief en is tot stand gekomen met dank aan Ars Donandi en het Mevrouw A. Th. Vogler Fonds.