Neil Ever Osborne / WWF-US

Toekomstkunde: leren op de basisschool over natuur, klimaat, duurzaamheid en wilde dieren

Welk lesmateriaal wil jij gebruiken?

Toekomstkunde Wekelijks Actuele lessen voor groep 5 t/m 8

Al 7.500 leerkrachten doen mee!
  • Elke maandagochtend een nieuwe les in je mailbox.
  • Werkbladen over natuur, klimaat, duurzaamheid en wilde dieren.
  • Kinderen ontdekken zelfstandig hoe zij kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst.

Toekomstkunde Junior Lessenseries voor groep 3 en 4

Kinderen bezig met les Toekomstkunde Junior over bomen
  • 5 lessen per kwartaal die inspelen op de belevingswereld van kinderen.
  • Over Nederlandse natuur, duurzaamheid en wilde dieren.
  • Met nadruk op communiceren, meningsvorming en creativiteit.
Toekomstkunde WWF logo WWF
Toekomstkunde lesmateriaal voor het basisonderwijs Wereld Natuur Fonds

Wat is Toekomstkunde?

Toekomstkunde is gratis lesmateriaal voor het basisonderwijs over natuur, klimaat, duurzaamheid en wilde dieren. Met de lessen ontdekken kinderen zelf wat zij kunnen doen voor een duurzame toekomst.

Leerkrachten kunnen de lessen gebruiken om thema's zoals duurzaamheid op een eenvoudige manier een belangrijke plek te geven in hun onderwijs.

Meld je aan voor de lessen van groep 5 t/m 8   -   Bekijk de lessen voor groep 3 & 4

Video: zo werkt Toekomstkunde!

In Cijfers Toekomstkunde

4.179

Aantal scholen met Toekomstkunde

8,5

Cijfer dat leraren Toekomstkunde geven

Resultaten

Van vlaggetjes tot aan posters en oplossingen om de natuur een handje te helpen. De lessen Toekomstkunde nodigen uit om creatief te denken én laten kinderen zelf ontdekken hoe ze kunnen bijdragen aan een betere wereld. Benieuwd wat er al met Toekomstkunde bereikt is?

Bekijk de resultaten

Duizenden kinderen komen in actie met Toekomstkunde

Dit schooljaar lanceerde het Wereld Natuur Fonds een nieuw aanbod voor het basisonderwijs: Toekomstkunde. Met Toekomstkunde leren kinderen in groep 5 t/m 8 aan de hand van actualiteit over natuur, klimaat, duurzaamheid en wilde dieren, waarbij ze zelf ontdekken wat ze kunnen doen voor een betere wereld. Binnen vier maanden worden de Toekomstkunde-lessen al gebruikt op de helft van alle Nederlandse basisscholen, een mooi resultaat!
Meer info

Toekomstkunde – succesvol eerste jaar, nieuwe lessen en uitbreiding aanbod

In september 2019 introduceerde het Wereld Natuur Fonds een nieuw actueel lesaanbod: Toekomstkunde. Elke week een gratis les over natuur, klimaat, duurzaamheid en wilde dieren voor groep 5 t/m 8 van het basisonderwijs . Een bijzonder schooljaar volgde, met 35 verschenen lessen, maar ook een bewogen periode van thuisonderwijs. Ruim 5.500 leerkrachten deden mee met Toekomstkunde, waardoor wel 100.000 kinderen hebben geleerd over belangrijke onderwerpen en in actie zijn gekomen voor een duurzamere toekomst. En Toekomstkunde gaat door in het nieuwe schooljaar, met nieuwe lessen, én Toekomstkunde-junior!
Meer info
Patsboem educatief

WWF lanceert lesaanbod Toekomstkunde

Op maandag 9 september ontvingen ruim 3.000 leerkrachten in het basisonderwijs de eerste les Toekomstkunde, met als onderwerp de bosbranden in de Amazone. Het is de start van een nieuw lesprogramma waarmee het Wereld Natuur Fonds kinderen wil laten ontdekken hoe zij kunnen bijdragen aan een betere toekomst voor de aarde.
Meer info

Toekomstkunde van WWF is ontwikkeld in samenwerking met Patsboem! educatief en is tot stand gekomen met dank aan Ars Donandi en het Mevrouw A.Th. Vogler fonds.