Ola Jennersten / WWF-Sweden

Toekomstkunde

Gratis lesmateriaal voor groep 5 t/m 8 over natuur, klimaat, duurzaamheid en wilde dieren, waarbij kinderen zelf ontdekken wat zij kunnen doen voor een betere toekomst.

  • Elke maandag een nieuwe les.
  • Instappen kan op ieder moment.
  • Zelfstandig of klassikaal uit te voeren. 1 les duurt ongeveer 30 minuten.

Lessen over nu én later

"Juf, het gaat heel slecht met de bijen. Hoe komt dat?" "Meester, wat kunnen we doen tegen al dat plastic in de oceaan?" Zitten jouw leerlingen ook vol met vragen over onze aarde? Dan is Toekomstkunde écht iets voor jouw groep! 

In de video legt ambassadeur Janouk Kelderman uit hoe het werkt.

In cijfers

5.116

Deelnemende leerkrachten

3.027

Scholen met Toekomstkunde

Meld je gratis aan!

Namens welke school doe je mee?
Er is geen adres gevonden met opgegeven postcode en huisnummer. Controleer of dit juist is ingevuld.
Vul hier je gegevens in als juf/meester
Aan welke groep(en) geef jij les?
Door dit formulier in te vullen ontvang je wekelijks het Toekomstkunde-lesmateriaal in je mailbox.

Wat is Toekomstkunde?

Toekomstkunde is wekelijks terugkerend lesmateriaal voor groep 5/6 en groep 7/8 over actuele onderwerpen rondom klimaat, duurzaamheid, natuur en wilde dieren, waarbij kinderen ontdekken wat zij zélf kunnen doen voor een betere toekomst. Kinderen kunnen zelfstandig met het materiaal aan de slag.

Hoe werkt Toekomstkunde?

Elke week ontvang je een e-mail met een nieuw werkblad en tips voor de introductie, verrijking of verdieping van het onderwerp en achtergrondinformatie. Gemiddeld duurt een les dertig minuten en past het goed in een weektaak.

Hoe past Toekomstkunde in mijn lessen?

Toekomstkunde is een aanvulling op bestaande vakgebieden zoals natuur & techniek, aardrijkskunde of wereldoriëntatie. Met Toekomstkunde kun je de actualiteit over belangrijke thema’s een plek geven in jouw onderwijs.

Welke vaardigheden leren kinderen met Toekomstkunde?

Met Toekomstkunde worden vaardigheden aangesproken zoals samenwerken, meningsvorming, creatief denken, kritisch denken en filosoferen. Toekomstkunde past in het vakgebied Mens & Natuur dat op dit moment bij Curriculum.nu wordt ontwikkeld en bij een groot aantal doelen die horen bij Burgerschap.

Reviews

Wat zeggen leerkrachten over Toekomstkunde?

Review: Juf Dominique
Review: Juf Dominique
Juf Dominique schreef een review over Toekomstkunde
Lees het hier!
Review: Juf Joanne
Review: Juf Joanne
Juf Joanne gebruikte Toekomstkunde in haar klas.
Lees hier haar ervaring!

Toekomstkunde in gebruik

Bekijk hoe juffen en meesters de lessen inzetten in hun groep.

Het lesmateriaal

Het lesmateriaal van Toekomstkunde bestaat altijd uit een werkblad en een beknopte handleiding met tips. Benieuwd geworden? Bekijk een voorbeeldles.

Vergeet niet om je hierboven ook aan te melden voor het lesmateriaal, je ontvangt dan iedere maandag een e-mail met een nieuwe actuele les.

Bekijk een les
Janouk Kelderman in een klas voor Toekomstkunde

Onderzoek van Janouk

Janouk Kelderman (WWF-ambassadeur en presentatrice van o.a. Het Klokhuis) is het gezicht van Toekomstkunde. Ze komt terug op de werkbladen en helpt kinderen door de lessen heen met leuke weetjes, opdrachten en prikkelende vragen over een duurzame toekomst.

Leerkracht:

"Kinderen zijn geïnteresseerd in onderwerpen als plastic soep en duurzaamheid. Ze hebben er veel vragen over. Toekomstkunde helpt mij om die vragen te beantwoorden en samen op zoek te gaan naar oplossingen."

Duizenden kinderen komen in actie met Toekomstkunde

Dit schooljaar lanceerde het Wereld Natuur Fonds een nieuw aanbod voor het basisonderwijs: Toekomstkunde. Met Toekomstkunde leren kinderen in groep 5 t/m 8 aan de hand van actualiteit over natuur, klimaat, duurzaamheid en wilde dieren, waarbij ze zelf ontdekken wat ze kunnen doen voor een betere wereld. Binnen vier maanden worden de Toekomstkunde-lessen al gebruikt op de helft van alle Nederlandse basisscholen, een mooi resultaat!
Meer info

WWF lanceert lesaanbod Toekomstkunde

Op maandag 9 september ontvingen ruim 3.000 leerkrachten in het basisonderwijs de eerste les Toekomstkunde, met als onderwerp de bosbranden in de Amazone. Het is de start van een nieuw lesprogramma waarmee het Wereld Natuur Fonds kinderen wil laten ontdekken hoe zij kunnen bijdragen aan een betere toekomst voor de aarde.
Meer info

Nieuw gratis WWF-lesaanbod over nu én later

Kinderen zien en horen veel over de wereld. Met Toekomstkunde wil WWF tegemoetkomen aan de nieuwsgierigheid en betrokkenheid van kinderen bij de wereld.
Meer info

Toekomstkunde is ontwikkeld in samenwerking met Patsboem educatief en is tot stand gekomen met dank aan Ars Donandi en het Mevrouw A. Th. Vogler Fonds.