Ola Jennersten / WWF-Sweden

Lesmateriaal over nu én later: Toekomstkunde

Gratis actuele lessen over klimaat, duurzaamheid, natuur en wilde dieren.

Meld je gratis aan!

"Juf, het gaat heel slecht met de bijen. Hoe komt dat?" "Meester, weet je wel dat vliegen heel erg slecht is voor het milieu?!" Zitten jouw leerlingen ook vol met vragen over onze aarde? Dan is Toekomstkunde écht iets voor jouw klas! Met Toekomstkunde ontdekken kinderen in groep 5, 6, 7 en 8 zelfstandig wat zij kunnen doen voor een betere toekomst.

Aanmeldformulier Toekomstkunde

Namens welke school doe je mee?
Er is geen adres gevonden met opgegeven postcode en huisnummer. Controleer of dit juist is ingevuld.
Vul hier je gegevens in als juf/meester
Aan welke groep(en) geef jij les?
Door dit formulier in te vullen ontvang je vanaf september 2019 wekelijks het Toekomstkunde-lesmateriaal in je mailbox.

Wat is Toekomstkunde?

Toekomstkunde is wekelijks terugkerend lesmateriaal voor midden- en bovenbouw over actuele onderwerpen rondom klimaat, duurzaamheid, natuur en wilde dieren, waarbij kinderen ontdekken wat zij zélf kunnen doen voor een betere toekomst. Kinderen kunnen zelfstandig met het materiaal aan de slag.

Hoe werkt Toekomstkunde?

Vanaf september 2019 ontvang je wekelijks een e-mail met een nieuw werkblad en tips voor introductie, verrijking of verdieping van het onderwerp en achtergrondinformatie. Gemiddeld duurt een les dertig minuten en past het goed in een weektaak.

Hoe past Toekomstkunde in mijn lessen?

Toekomstkunde is een aanvulling op bestaande vakgebieden zoals natuur en techniek en aardrijkskunde of wereldoriëntatie. Met Toekomstkunde kun je de actualiteit over belangrijke thema’s een plek geven in jouw onderwijs.

Welke vaardigheden leren kinderen met Toekomstkunde?

In Toekomstkunde worden vaardigheden aangesproken zoals samenwerken, meningsvorming, creatief denken, kritisch denken, filosoferen. Toekomstkunde past in het vakgebied Mens & Natuur dat op dit moment bij Curriculum.nu wordt ontwikkeld en bij een groot aantal doelen die horen bij Burgerschap.

Brent Stirton / Getty Images / WWF-UK

Een eerste impressie van de werkbladen!

WWF-ambassadeur en NPO Zapp-presentatrice Janouk Kelderman helpt de kinderen door de lessen heen, met leuke weetjes, opdrachten en boeiende vragen over de toekomst.

Top 3 reacties op Toekomstkunde tijdens de ontwikkelfase

  • 1

    Leerling: "Je leert dingen over onderwerpen die je vaak ziet, maar vaak niet op school krijgt."

  • 2

    Leerkracht: "Er is meteen sprake van bewustwording."

  • 3

    Leerkracht: "Het is makkelijk toepasbaar in elke leersituatie."

Toekomstkunde is ontwikkeld in samenwerking met Patsboem educatief en is tot stand gekomen met dank aan Ars Donandi en het Mevrouw A. Th. Vogler Fonds.