Een wereld van verschil

Onze collega Ilse Kaspers weet alles over periodiek schenken! Zij legt het dan ook graag simpel aan je uit in deze korte video.

Het aanbod

Hoe wil jij het verschil maken?

Vanaf 50 euro per jaar

conversion image

Met jouw steun voor een periode van minimaal 5 jaar geef jij ons de financiële hulp om de natuur te herstellen.

 • Tot 40% belastingvoordeel
 • Het boek 'Bladgoud' cadeau
 • 3 keer per jaar het papieren of digitale magazine Be one with nature
 • Inspiratie, duurzame tips, acties en updates uit de natuur in je mail
 • Neem deel aan webinars

Vanaf 500 euro per jaar

conversion image

Sámen met jou gaan we de komende jaren voor impactvolle natuurbescherming. Hoe mooi is dat?

 • Tot 40% belastingvoordeel
 • Het boek 'Bladgoud' cadeau
 • 3 keer per jaar het papieren of digitale magazine Be one with nature
 • Inspiratie, duurzame tips, acties en updates uit de natuur in je mail
 • Elk kwartaal uitgebreide projectupdates van natuurbeschermers
 • Neem deel aan events en webinars

Vanaf 1000 euro per jaar

conversion image
Kies je project of landschap

We investeren in veerkrachtige landschappen en innovatieve projecten om de balans in natuur te herstellen.

 • Tot 40% belastingvoordeel
 • Het boek 'Bladgoud' cadeau
 • 3 keer per jaar het papieren of digitale magazine Be one with nature
 • Inspiratie, duurzame tips, acties en updates uit de natuur in je mail
 • Elk kwartaal uitgebreide projectupdates van natuurbeschermers
 • Uitnodiging voor exclusieve kennissessies en events
 • Kies je eigen landschap of project

 

 

 

Periodieke schenkers aan het woord

Welkomstcadeau

Als je nu je periodieke schenking vastlegt krijg je het prachtige boek 'Bladgoud' van klimaatspecialist Reinier van den Berg cadeau.

Er zijn maar liefst 60.000 verschillende soorten bomen op aarde, een ongelofelijke rijkdom. Samen met co-auteurs vertelt hij over de onschatbare waarde van deze bomen.

Veelgestelde vragen

Wat is periodiek schenken?

Bij een periodieke schenking steun je WWF met een vast bedrag voor minimaal 5 jaar. Omdat je gift als vrije schenking dan volledig aftrekbaar is van de belasting, krijg je een flink deel terug. Zo kun je de natuur structureel helpen, zonder dat het netto iets extra’s kost! Je regelt je periodieke schenking eenvoudig met ons online formulier.

Is DocuSign een rechtsgeldige tekenmethode die door de Belastingdienst is goedgekeurd?

Ja. Providers van digitale ondertekeningen, zoals DocuSign, volgen het protocol PKI (Public Key Infrastructure). Public Key Infrastructure (PKI)-overheid geeft het certificaat uit dat de Nederlandse overheid gebruikt.

Agentschap Telecom controleert de certificatiedienstverleners. Deze handtekeningen zijn altijd rechtsgeldig. Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.

Kan ik mijn periodieke schenking tussentijds opzeggen?

Bij overlijden, het verliezen van je baan of als je arbeidsongeschikt wordt kun je de schenking opzeggen zonder verlies van belastingvoordeel. Daarnaast kun je ervoor kiezen om dit te doen wanneer WWF haar ANBI-status verliest. In overige gevallen kun je contact opnemen met Ilse Kaspers (0800-1962) om je machtiging op te zeggen, maar zul je niet profiteren van het bijbehorende belastingvoordeel.

Kan ik ook een periodieke schenking afsluiten zonder WWF te machtigen?

Ja, je kan er ook voor kiezen om een acceptgiro te ontvangen. Je bent dan zelf verantwoordelijk om het door jou toegezegde jaarlijkse bedrag voor 31 december over te maken. Wel werken wij liever met machtigingen, omdat de bank- en verwerkingskosten dan lager zijn en er nog meer geld naar natuurbescherming kan gaan.

Komt mijn schenking echt ten goede aan natuurbescherming?

Er zijn strikte regels voor de besteding van het geld dat WWF ontvangt en die worden door ons streng nageleefd. Een uitgebreide verantwoording van ons werk en uitgaves vind je in ons jaarverslag. Ook via de nieuwsbrief en de website houden we je graag op de hoogte over hoe we jouw geld besteden en wat we met jouw bijdrage hebben bereikt.

Mede dankzij de steun uit periodieke schenkingen hebben we wereldwijd al veel bereikt. Onder andere door de succesvolle aanpak van mens-tijgerconflicten groeide het aantal Siberische tijgers in Rusland tot 580. De populatie bedreigde orang-oetans in Maleisisch Borneo bleef met ongeveer 11.000 dieren gelijk en nam in sommige regio’s zelfs toe. In de Noordzee hebben we 350 stekelroggen getagd en uitgezet. En sinds de Haringvlietsluizen regelmatig op een kier staan, is honderd hectare drooggevallen natuur weer onder invloed gebracht van het (brakke) water en werd 230 hectare nieuwe deltanatuur ontwikkeld.

Kan ik het project wat ik steun bezoeken?

Bij een periodieke schenking vanaf 5000 euro per jaar zijn er een aantal opties met betrekking tot buitenlandse reizen. Kijk voor meer informatie op de pagina Groot Schenken. Wil je op eigen initiatief (bijvoorbeeld tijdens een vakantie) een project bezoeken, kunnen we je in contact brengen met het lokale WWF-kantoor.

Ik ben al donateur van WWF. Wat gebeurt er met mijn bestaande donateurschap?

Wanneer jij ervoor kiest om periodiek te gaan schenken, zet je jouw donatie om naar een andere vorm. Wij zetten je bestaande donateurschap daarom stop. Heb je daar vragen over? Neem dan gerust nog even contact met ons op via 0800-1962 (gratis).

Het (maandelijkse) bedrag dat je dit jaar al hebt betaald, vóór het sluiten van de overeenkomst, telt niet mee als periodieke schenking. We mogen van de Belastingdienst de eerder ontvangen contributies helaas niet verrekenen met de overeenkomst periodiek schenken. De bijdrage op je donateurschap die je in de eerste maanden van het jaar reeds gedaan hebt, staat daarmee dus los van je periodieke schenking. Deze donatie komt natuurlijk ten goede aan het beschermen van onze prachtige natuur! Mocht je dit bedrag toch liever teruggestort krijgen, neem dan even contact met ons op via 0800-1962 (gratis), dan regelen we dat direct.

Kan ik op ieder moment in het jaar starten met periodiek schenken?

Dat kan zeker. Let wel op dat je het jaarbedrag altijd binnen het kalenderjaar moet voldoen. Als je dus kiest voor betalen in termijnen en je tekent de overeenkomst na januari, kan het zo zijn dat je bij de eerste afschrijving meerdere termijnen betaalt.

Bijvoorbeeld: Wanneer je kiest voor een schenking van 120 euro per jaar, betaalt via termijnen van 10 euro per maand en de overeenkomst tekent in maart, betaal je de eerste drie termijnen (in dit voorbeeld 30 euro) in één keer.

Kan ik ook een gift geven zonder een periodieke schenking af te sluiten?

Zeker, alle giften zijn welkom! Je kunt ook donateur worden of een eenmalige gift geven.

Wat is de invloed van ontwikkelingen omtrent aftrektarieven op mijn periodieke schenking?

Tot 2023 wordt jaarlijks het aftrektarief voor giften verder verminderd. Dit is alleen relevant als een deel van je belastbare inkomen in de hoogste belastingschijf valt. Voor de aangifte over 2021 is het maximale aftrektarief 43%. Voor 2022 bedraagt dit tarief 40% en vanaf 2023 is het tarief 37,07% (het werkelijke percentage kan dan iets afwijken). Meer informatie is te vinden op de website van de Belastingdienst.

Is het belastingvoordeel bij periodiek schenken afhankelijk van leeftijd?

Ja, het belastingvoordeel is mede afhankelijk van je geboortedatum. Het voordeel dat de rekenmodule op onze website toont is slechts een indicatie.

Is het voordeel dat berekend wordt door de rekenmodule het exacte bedrag dat ik terugkrijg van de belasting?

Nee, de rekenmodule op deze website geeft slechts een indicatie van de teruggave van de belasting.

Hoe trek ik mijn schenking fiscaal af tijdens mijn belastingaangifte?

Bij je belastingaangifte kun je onder het kopje ‘Uitgaven’ de optie ‘Giften’ selecteren. In de volgende stap geef je aan dat je een periodieke gift hebt gedaan die schriftelijk is vastgelegd en vul je het jaarbedrag in. Hoeveel je uiteindelijk terugkrijgt van de Belastingdienst, vind je terug in ‘Overzicht belasting en premies’.

Ilse Kaspers
Medewerker Customer Contact Center
“Heb je nog vragen? Ik help je graag verder! Je kan mij bellen via 0800-1962 (gratis) of een mailtje sturen naar info@wwf.nl”

Leg je periodieke schenking vast

Wil jij het verschil maken en de natuur voor langere periode steunen? Heb jij een keuze kunnen maken tussen de verschillende bedragen waarmee je WWF kan steunen? Vul dan via de onderstaande button het online formulier in om jouw periodieke schenking te bevestigen.