Periodieke Schenking

Kan de natuur op jou bouwen?

250 euro per jaar*

*De belastingdienst beloont een schenking van 250 euro met een voordeel tot 46%. Je betaalt dan netto slechts 135 euro per jaar.

 • Belastingvoordeel tot 46% met een Periodieke Schenking vanaf 5 jaar
 • Magazine Be one with nature digitaal of op papier
 • Project-updates via e-mail van onze natuurbeschermers

500 euro per jaar**

**De belastingdienst beloont een schenking van 500 euro met een voordeel tot 46%. Je betaalt dan netto slechts 270 euro per jaar.

 • Belastingvoordeel tot 46% met een Periodieke Schenking vanaf 5 jaar
 • Magazine Be one with nature digitaal of op papier
 • Project-updates via e-mail van onze natuurbeschermers
 • Toegang tot events over wildlife, oceanen, rivieren en bossen

1000 euro per jaar***

***De belastingdienst beloont een schenking van 1000 euro met een voordeel tot 46%. Je betaalt dan netto slechts 540 euro per jaar.

 • Belastingvoordeel tot 46% met een Periodieke Schenking vanaf 5 jaar
 • Magazine Be one with nature digitaal of op papier
 • Project-updates via e-mail van onze natuurbeschermers
 • Toegang tot events over wildlife, oceanen, rivieren en bossen
 • Kies of jouw schenking gaat naar aanpak plastic, tijgerbescherming of illegale ontbossing voorkomen

Wat is periodiek schenken?

Bij een periodieke schenking steun je WWF met een vast bedrag vanaf 50 euro voor minimaal 5 jaar. Als we dit vastleggen in een overeenkomst is je gift volledig aftrekbaar van de belasting en krijg je tot 46% terug. Zo kun je de natuur structureel helpen, zonder dat het iets extra’s kost!

De voordelen op een rijtje

 • Een groot deel van je schenking krijg je terug van de Belastingdienst. Alle donaties zijn aftrekbaar, ook giften van minder dan 1% van het bruto inkomen.
 • Je geeft meer steun aan de natuur, zonder dat dit je netto meer geld kost.
 • WWF is een Algemeen Nut Beogende Instelling. Daardoor hoeft WWF geen schenk- en/of erfbelasting te betalen. Het volledige bedrag van je gift wordt dus ingezet door WWF!
 • Je ontvangt ons magazine Be One With Nature 3x per jaar, op papier en/of digitaal.

 

Kies zelf hoeveel je geeft

Periodiek schenken is al mogelijk vanaf 50 euro per jaar. Kies zelf je bedrag en regel je schenking veilig, eenvoudig en snel met ons online formulier.

naturepl.com / Anup Shah / WWF

Kies waar je gift naartoe gaat

Vanaf 1.000 euro per jaar kun je zelf kiezen of jouw schenking gaat naar de bescherming van Siberische tijgers, de orang-oetans in Borneo of de ijsberen en het onderzoek op Spitsbergen. Je ontvangt dan eens per kwartaal een inhoudelijke update.

Siberische tijgers
Siberische tijgers
Het plasticprobleem
Het plasticprobleem
Orang-oetans in Borneo
Orang-oetans in Borneo
IJsbeeronderzoek
IJsbeeronderzoek
Neil Ever Osborne / WWF-US

Online

Een periodieke schenking regel je heel eenvoudig in vier stappen met ons online formulier.

 

 • 1

  Online formulier

  Vul je gegevens direct in op ons online formulier.

 • 2

  Digitaal ondertekenen

  Onderteken veilig, snel en gemakkelijk digitaal via DocuSign. Hiermee is je periodieke schenking direct geldig voor de Belastingdienst.

 • 3

  Voor de belastingaangifte

  Op de overeenkomst staan twee nummers die je nodig hebt bij je belastingaangifte: het fiscale nummer (of RSIN) van WWF: 003330084 en een persoonlijk transactienummer.

 • 4

  Aftrekbare giften

  Alle giften die je doet na het afsluiten van de overeenkomst tellen als periodieke gift en zijn aftrekbaar.

Veelgestelde vragen

Kan ik zelf bepalen waar mijn geld naartoe gaat?

Bij een schenking vanaf 1.000 euro per jaar kun je zelf kiezen of jouw schenking gaat naar de bescherming van Siberische tijgers, de orang-oetans in Borneo of de ijsberen en het onderzoek op Spitsbergen. 

Kan ik mijn periodieke schenking tussentijds opzeggen?

Je kunt je machtiging opzeggen door contact op te nemen met Ilse Kaspers (0800-1962). Let op: je kunt dan niet profiteren van het bijbehorende belastingvoordeel! De Belastingdienst geeft je alle details over belastingvrij schenken.

Kan ik ook een periodieke schenking afsluiten zonder WWF te machtigen?

Ja, je kan er ook voor kiezen om het bedrag zelf over te boeken. Wanneer je hiervoor kiest, ben je er zelf verantwoordelijk voor het aangegeven jaarbedrag binnen het kalenderjaar over te maken op rekeningnummer NL78RABO03 000 000 57 t.n.v. Stichting Het Wereld Natuur Fonds o.v.v. je persoonlijke transactienummer. Dit transactienummer vind je op de overeenkomst die je van ons ontvangt.

Wat houdt het steunen van structurele natuurbeschermingsprojecten in?
WWF bepaalt iedere vijf jaar de projecten waar we geld voor inzamelen en waar jouw geld het hardst nodig is. Dit kunnen zowel nationale als internationale projecten zijn.
Komt mijn schenking echt ten goede aan natuurbescherming?

Er zijn strikte regels voor de besteding van het geld dat WWF ontvangt en die worden door ons streng nageleefd. Een uitgebreide verantwoording van ons werk en uitgaves vind je in ons jaarverslag. Ook via de nieuwsbrief en de website houden we je graag op de hoogte over hoe we jouw geld besteden en wat we met jouw bijdrage hebben bereikt.

Kan ik het project wat ik steun bezoeken?

Vanwege kosten, milieubelasting en de focus op natuurbescherming bieden we geen buitenlandse reizen aan. Wil je zelf (bijvoorbeeld tijdens een vakantie) een project bezoeken, dan kunnen we je wel in contact brengen met het lokale WWF-kantoor.

Kan ik ook een gift geven zonder een periodieke schenking af te sluiten?

Zeker, alle giften zijn welkom! Je kunt ook donateur worden of een eenmalige gift geven.

Kan ik mijn schenking ook per notariële akte vastleggen?

Voor het passeren van een periodieke schenking volstaat een onderhandse verklaring. Als je liever per notariële akte je schenking vast wilt leggen, kun je dit aangeven op het volmachtformulier bij de opmerkingen. In beide gevallen verzorgen wij de afhandeling. De kosten voor administratieve afhandeling neemt WWF voor zijn rekening. Hiervoor geldt een minimumbedrag van 100 euro per jaar voor een notariële akte en 50 euro per jaar voor een onderhandse verklaring.

Wat is de invloed van ontwikkelingen omtrent aftrektarieven op mijn periodieke schenking?

Per 1 januari 2020 worden de aftrektarieven voor giften afgebouwd, afhankelijk van de hoogte van je belastbare inkomen. De maatregel heeft vooral impact op donateurs met een inkomen boven 68.507 euro. Met ingang van 2020 is een gift niet meer aftrekbaar tegen het dan geldende toptarief van 49,5%, maar bedraagt het aftrektarief 46%. In de jaren daarna wordt de aftrek met 3% per jaar verlaagd tot 37,05% in 2023. Meer informatie is te vinden op de website van de belastingdienst, onder ‘Afbouw andere aftrekposten’.

Is DocuSign een rechtsgeldige tekenmethode die door de Belastingdienst is goedgekeurd?

Ja. Providers van digitale ondertekeningen, zoals DocuSign, volgen het protocol PKI (Public Key Infrastructure). Public Key Infrastructure (PKI)-overheid geeft het certificaat uit dat de Nederlandse overheid gebruikt. Agentschap Telecom controleert de certificatiedienstverleners. Deze handtekeningen zijn altijd rechtsgeldig. Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.

Kan ik mijn periodieke schenking ook per post versturen?

Je kan je periodieke schenking ook per post in orde maken. Download en print dan één van de volgende overeenkomsten.

De papieren volmacht wordt pas wettelijk geldig als je deze afdrukt, ondertekent en opstuurt naar:

Wereld Natuur Fonds
Antwoordnummer 7040
3700 TA Zeist

De verwerking van je periodieke gift via de papieren route duurt circa vier weken. 

Heb je nog vragen?

Neem dan contact op met Ilse Kaspers via 030-6937323 of stuur een e-mail met in het onderwerp "vraag over periodiek schenken" naar info@wwf.nl Ilse is bereikbaar op werkdagen van 09.00 - 17.00 uur en ze helpt je graag verder!