Periodiek schenken

Voor hetzelfde geld geef je meer! Steun WWF met een vast bedrag vanaf 50 euro per jaar voor minimaal 5 jaar en ontvang tot 43% belastingvoordeel. 

Bepaal zelf je gift

Wat is periodiek schenken?

Bij een periodieke schenking steun je WWF met een vast bedrag vanaf 50 euro voor minimaal 5 jaar. Zo draag je bij aan het herstel van de balans tussen mens en natuur. 

Als we je gift vastleggen in een overeenkomst is die volledig aftrekbaar van de belasting en krijg je tot 43% terug. Zo kun je de natuur structureel helpen, zonder dat het iets extra’s kost!

Bereken het voordeel, voor jou of de natuur

De Belastingdienst stimuleert het geven aan goede doelen in 2021 met een belastingvoordeel tot 43%. Hier kan je zelf van profiteren, of je kan het verschil aan het goede doel geven. We leggen het even voor je uit in 3 stappen.

Profiteer zelf...

1
 • Je schenkt WWF bruto €500 per jaar voor een periode van 5 jaar.
2
 • De belastingdienst beloont dit met een voordeel van 43%. Dat is €215 per jaar.
3
 • Je betaalt netto €500 - €215 = €285 per jaar.

... of schenk het voordeel aan de natuur!

1
 • Je wil netto €500 per jaar schenken voor een periode van 5 jaar.
2
 • De belastingdienst geeft een voordeel van 43%. Je betaalt netto dus 57%.
3
 • Als je netto €500 per jaar wil schenken, kan je dus €500/0,57 = €877 per jaar geven.

 

Kies zelf hoeveel je geeft

Periodiek schenken is al mogelijk vanaf 50 euro per jaar. Kies zelf je bedrag en regel je schenking veilig, eenvoudig en snel met ons online formulier.

naturepl.com / Anup Shah / WWF

Kies waar je gift naartoe gaat

Vanaf 1.000 euro per jaar kun je zelf kiezen of jouw schenking gaat naar de bescherming van Siberische tijgers, het voorkomen van ontbossing, bescherming van Europese Rivieren of ons werk in Caribisch Nederland. Je ontvangt dan eens per kwartaal een inhoudelijke update.

Souvik Kundu / WWF
Siberische tijgers
Siberische tijgers
WWF-UK
Ontbossing voorspellen
Ontbossing voorspellen
Petteri Hautamaa
Europese rivieren
Europese rivieren
Casper Douma / WWF
Caribisch Nederland
Caribisch Nederland
Neil Ever Osborne / WWF-US

Online

Een periodieke schenking regel je in vier simpele stappen met ons online formulier.

 • 1

  Online formulier

  Vul je gegevens direct in op ons online formulier.

 • 2

  Digitaal ondertekenen

  Onderteken veilig, snel en gemakkelijk digitaal via DocuSign. Hiermee is je periodieke schenking direct geldig voor de Belastingdienst.

 • 3

  Voor de belastingaangifte

  Op de overeenkomst staan twee nummers die je nodig hebt bij je belastingaangifte: het fiscale nummer (of RSIN) van WWF: 003330084 en een persoonlijk transactienummer.

 • 4

  Aftrekbare giften

  Alle giften die je doet na het afsluiten van de overeenkomst tellen als periodieke gift en zijn aftrekbaar.

Kan de natuur op jou bouwen?

Periodieke Schenking

250 euro per jaar*

*De belastingdienst beloont een schenking van 250 euro in 2021 met een voordeel tot 43%. Je betaalt dan netto slechts 142,50 euro per jaar.

 • Belastingvoordeel tot 43% met een Periodieke Schenking vanaf 5 jaar
 • Magazine Be one with nature digitaal of op papier
 • Project-updates via e-mail van onze natuurbeschermers
 • Tijdelijk met cadeau: het boek 'Een leven op onze planeet' van David Attenborough

500 euro per jaar**

**De belastingdienst beloont een schenking van 500 euro in 2021 met een voordeel tot 43%. Je betaalt dan netto slechts 285 euro per jaar.

 • Belastingvoordeel tot 43% met een Periodieke Schenking vanaf 5 jaar
 • Magazine Be one with nature digitaal of op papier
 • Project-updates via e-mail van onze natuurbeschermers
 • Tijdelijk met cadeau: het boek 'Een leven op onze planeet' van David Attenborough
 • Toegang tot (digitale) events over wildlife, oceanen, rivieren en bossen

1000 euro per jaar***

***De belastingdienst beloont een schenking van 1000 euro in 2021 met een voordeel tot 43%. Je betaalt dan netto slechts 570 euro per jaar.

 • Belastingvoordeel tot 43% met een Periodieke Schenking vanaf 5 jaar
 • Magazine Be one with nature digitaal of op papier
 • Project-updates via e-mail van onze natuurbeschermers
 • Tijdelijk met cadeau: het boek 'Een leven op onze planeet' van David Attenborough
 • Toegang tot events over wildlife, oceanen, rivieren en bossen
 • Kies of jouw schenking gaat naar Siberische tijgers, ontbossing voorspellen, Europese rivieren of Caribisch Nederland.

Veelgestelde vragen

Wat is periodiek schenken?

Bij een periodieke schenking steun je WWF met een vast bedrag voor minimaal 5 jaar. Omdat je gift als vrije schenking dan volledig aftrekbaar is van de belasting, krijg je een flink deel terug. Zo kun je de natuur structureel helpen, zonder dat het iets extra’s kost! Je regelt je periodieke schenking eenvoudig met ons online formulier.

Is DocuSign een rechtsgeldige tekenmethode die door de Belastingdienst is goedgekeurd?

Ja. Providers van digitale ondertekeningen, zoals DocuSign, volgen het protocol PKI (Public Key Infrastructure). Public Key Infrastructure (PKI)-overheid geeft het certificaat uit dat de Nederlandse overheid gebruikt.

Agentschap Telecom controleert de certificatiedienstverleners. Deze handtekeningen zijn altijd rechtsgeldig. Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.

Kan ik mijn periodieke schenking tussentijds opzeggen?

Je kunt je machtiging opzeggen door contact op te nemen met Ilse Kaspers (0800-1962). Let op: je kunt dan niet profiteren van het bijbehorende belastingvoordeel! De Belastingdienst geeft je alle details over belastingvrij schenken.

Kan ik ook een periodieke schenking afsluiten zonder WWF te machtigen?

Ja, je kan er ook voor kiezen om een acceptgiro te ontvangen. Je bent dan zelf verantwoordelijk om het door jou toegezegde jaarlijkse bedrag voor 31 december over te maken. Bovendien werken wij liever met machtigingen, omdat de bank- en verwerkingskosten dan lager zijn en er nog meer geld naar natuurbescherming kan gaan.

Komt mijn schenking echt ten goede aan natuurbescherming?

Er zijn strikte regels voor de besteding van het geld dat WWF ontvangt en die worden door ons streng nageleefd. Een uitgebreide verantwoording van ons werk en uitgaves vind je in ons jaarverslag. Ook via de nieuwsbrief en de website houden we je graag op de hoogte over hoe we jouw geld besteden en wat we met jouw bijdrage hebben bereikt.

Wat is er afgelopen jaren bereikt met het geld uit periodieke schenkingen?

Mede dankzij de steun uit periodieke schenkingen hebben we wereldwijd al veel bereikt. Onder andere door de succesvolle aanpak van mens-tijgerconflicten groeide het aantal Siberische tijgers in Rusland tot 580. De populatie bedreigde orang-oetans in Maleisisch Borneo bleef met ongeveer 11.000 dieren gelijk en nam in sommige regio’s zelfs toe. In de Noordzee hebben we 350 stekelroggen getagd en uitgezet. En sinds de Haringvlietsluizen regelmatig op een kier staan, is honderd hectare drooggevallen natuur weer onder invloed gebracht van het (brakke) water en werd 230 hectare nieuwe deltanatuur ontwikkeld.

Kan ik het project wat ik steun bezoeken?

Vanwege kosten, milieubelasting en de focus op natuurbescherming bieden we geen buitenlandse reizen aan. Wil je zelf (bijvoorbeeld tijdens een vakantie) een project bezoeken, dan kunnen we je wel in contact brengen met het lokale WWF-kantoor.

Kan ik ook een gift geven zonder een periodieke schenking af te sluiten?

Zeker, alle giften zijn welkom! Je kunt ook donateur worden of een eenmalige gift geven.

Kan ik mijn schenking ook per notariële akte vastleggen?

Voor het passeren van een periodieke schenking volstaat een onderhandse verklaring. Als je liever per notariële akte je schenking vast wilt leggen, kun je dit aangeven op het volmachtformulier bij de opmerkingen. In beide gevallen verzorgen wij de afhandeling. De kosten voor administratieve afhandeling neemt WWF voor zijn rekening. Hiervoor geldt een minimumbedrag van 100 euro per jaar voor een notariële akte en 50 euro per jaar voor een onderhandse verklaring.

Wat is de invloed van ontwikkelingen omtrent aftrektarieven op mijn periodieke schenking?

Per 1 januari 2020 worden de aftrektarieven voor giften afgebouwd, afhankelijk van de hoogte van je belastbare inkomen. De maatregel heeft vooral impact op donateurs met een inkomen boven 68.507 euro. Met ingang van 2020 is een gift niet meer aftrekbaar tegen het dan geldende toptarief van 49,5%, maar bedraagt het aftrektarief 46%. In de jaren daarna wordt de aftrek met 3% per jaar verlaagd tot 37,05% in 2023. Meer informatie is te vinden op de website van de belastingdienst, onder ‘Afbouw andere aftrekposten’.

Heb je nog vragen?

Frédérique van Randwijck helpt je graag verder via +31 6 20499399 of frandwijck@wwf.nl.