Jeff Duerr

Voor hetzelfde geld geef je meer

Met een periodieke schenking steun je WWF met een vast bedrag per jaar voor minimaal 5 jaar. Omdat je gift dan volledig aftrekbaar is van de belasting, krijg je een flink deel van je geld terug. De ideale manier om de natuur van vandaag te beschermen en te investeren in de natuur van morgen.

Bepaal zelf je gift


Wat is periodiek schenken?

Bij een periodieke schenking steun je WWF met een vast bedrag voor minimaal 5 jaar. Omdat je gift als vrije schenking dan volledig aftrekbaar is van de belasting, krijg je een flink deel terug. Zo kun je de natuur structureel helpen, zonder dat het iets extra’s kost! De Belastingdienst geeft alle details over belastingvrij schenken. Je regelt je periodieke schenking eenvoudig met ons online formulier.

*uitgangspunt in deze voorbeelden is 42%.

naturepl.com / Anup Shah / WWFDe voordelen op een rijtje

 • Een groot deel van je schenking krijg je terug van de Belastingdienst. Alle donaties zijn aftrekbaar, ook giften van minder dan 1% van het bruto inkomen.
 • Je geeft meer steun aan de natuur, zonder dat dit je netto meer geld kost.
 • WWF is een Algemeen Nut Beogende Instelling. Daardoor hoeft WWF geen schenk- en/of erfbelasting te betalen. Het volledige bedrag van je gift wordt dus ingezet door WWF!
 • Je kunt je schenking veilig, eenvoudig en snel regelen met ons formulier.
 • Je ontvangt ons magazine Be One With Nature 3x per jaar, op papier en/of digitaal.

 Kies waar je gift naartoe gaat

Vanaf €1.000 euro per jaar kun je zelf kiezen of jouw schenking gaat naar de bescherming van Siberische tijgers, de orang-oetans in Borneo of de ijsberen en het onderzoek op Spitsbergen. Je ontvangt dan eens per kwartaal een inhoudelijke update.

Schenk je meer dan €5.000 per jaar, dan kun je bovendien in een persoonlijk gesprek de wensen voor je gift kenbaar maken.

Siberische tijgers
Siberische tijgers
Het plasticprobleem
Het plasticprobleem
Orang-oetans in Borneo
Orang-oetans in Borneo
IJsbeeronderzoek
IJsbeeronderzoek
Shutterstock / Luke Wait / WWF

Hoe kan ik periodiek schenken?

Je kunt zowel online als per post je periodieke schenking in orde maken. Hieronder vind je het online formulier en 4 stappen om het jou zo makkelijk mogelijk te maken.

Jürgen Freund / WWF

Online

Een periodieke schenking regel je heel eenvoudig in vier stappen met ons online volmachtformulier.

 • 1

  Online volmachtformulier

  Vul je gegevens direct in op ons online volmachtformulier.

 • 2

  Digitaal ondertekenen

  Onderteken veilig, snel en gemakkelijk digitaal. Hiermee is je periodieke schenking direct geldig voor de Belastingdienst.

 • 3

  Voor de belastingaangifte

  Op de overeenkomst staan twee nummers die je nodig hebt bij je belastingaangifte: het fiscale nummer (of RSIN) van WWF: 003330084 en een persoonlijk transactienummer.

 • 4

  Aftrekbare giften

  Alle giften die je doet na het afsluiten van de overeenkomst tellen als periodieke gift en zijn aftrekbaar.Per post

Download en print ons volmachtformulier:

De papieren volmacht wordt pas wettelijk geldig als je deze afdrukt, ondertekent en opstuurt naar:

Wereld Natuur Fonds
Antwoordnummer 7040
3700 TA Zeist

Veelgestelde vragen

Kan ik zelf bepalen waar mijn geld naartoe gaat?

Bij een schenking vanaf €1.000 euro per jaar kun je zelf kiezen of jouw schenking gaat naar de bescherming van Siberische tijgers, de orang-oetans in Borneo of de ijsberen en het onderzoek op Spitsbergen. Schenk je meer dan €5.000 euro per jaar, dan kun je bovendien in een persoonlijk gesprek de wensen voor je gift kenbaar maken.

Kan ik mijn periodieke schenking tussentijds opzeggen?

Je kunt je machtiging opzeggen door contact op te nemen met Ilse Kaspers (0800-1962). Let op: je kunt dan niet profiteren van het bijbehorende belastingvoordeel! De Belastingdienst geeft je alle details over belastingvrij schenken.

Kan ik ook een periodieke schenking afsluiten zonder WWF te machtigen?

Ja, je kan er ook voor kiezen om een acceptgiro te ontvangen. Je bent dan zelf verantwoordelijk om het door jou toegezegde jaarlijkse bedrag voor 31 december over te maken. Bovendien werken wij liever met machtigingen, omdat de bank- en verwerkingskosten dan lager zijn en er nog meer geld naar natuurbescherming kan gaan.

Wat houdt het steunen van structurele natuurbeschermingsprojecten in?
WWF bepaalt iedere vijf jaar de projecten waar we geld voor inzamelen en waar jouw geld het hardst nodig is. Dit kunnen zowel nationale als internationale projecten zijn.
Komt mijn schenking echt ten goede aan natuurbescherming?

Er zijn strikte regels voor de besteding van het geld dat WWF ontvangt en die worden door ons streng nageleefd. Een uitgebreide verantwoording van ons werk en uitgaves vind je in ons jaarverslag. Ook via de nieuwsbrief en de website houden we je graag op de hoogte over hoe we jouw geld besteden en wat we met jouw bijdrage hebben bereikt.

Wat is er afgelopen jaren bereikt met het geld uit periodieke schenkingen?

Mede dankzij de steun uit periodieke schenkingen hebben we al veel bereikt, zowel nationaal als internationaal. Zo plaatsten we onder andere 3D geprinte oesterbanken en hebben we wel 30 nieuwe soorten gespot in de Noordzee. Ook startten we het herstel van unieke deltanatuur in het Haringvliet door de sluizen op een kier te zetten. Bovendien verdubbelde het aantal tijgers in Nepal, maakten zeeschildpadden een comeback op Indiase stranden en steeg het aantal berggorilla’s in Afrika tot meer dan 1000!

Kan ik het project wat ik steun bezoeken?

Vanwege kosten, milieubelasting en de focus op natuurbescherming bieden we geen buitenlandse reizen aan. Wil je zelf (bijvoorbeeld tijdens een vakantie) een project bezoeken, dan kunnen we je wel in contact brengen met het lokale WWF-kantoor.

Kan ik ook een gift geven zonder een periodieke schenking af te sluiten?

Zeker, alle giften zijn welkom! Je kunt ook donateur worden of een eenmalige gift geven.

Kan ik mijn schenking ook per notariële akte vastleggen?

Voor het passeren van een periodieke schenking volstaat een onderhandse verklaring. Als je liever per notariële akte je schenking vast wilt leggen, kun je dit aangeven op het volmachtformulier bij de opmerkingen. In beide gevallen verzorgen wij de afhandeling. De kosten voor administratieve afhandeling neemt WWF voor zijn rekening. Hiervoor geldt een minimumbedrag van €100 per jaar voor een notariële akte en €50 per jaar voor een onderhandse verklaring.

Wat is de invloed van ontwikkelingen omtrent aftrektarieven op mijn periodieke schenking?

Per 1 januari 2020 worden de aftrektarieven voor giften afgebouwd. De afbouw is afhankelijk van de hoogte van je belastbare inkomen. Voor donateurs met een belastbaar inkomen tot 68.500 euro daalt het tarief van 38,10% in 2019 naar 37,05% in 2021 en verandert er dus bijna niets. De maatregel heeft een wat grotere impact op donateurs die in het hoogste inkomstenbelastingtarief vallen. Voor vragen over de verandering voor uw persoonlijke situatie, kun je contact opnemen met Ilse Kaspers van onze afdeling Informatie en Service via 030-6937323 of via info@wwf.nl.