Het aanbod

Met jouw bijdrage beschermen we de natuur

Vanaf 50 euro

Siberische tijger wandelt in het water in Rusland

Sámen met jou de komende vijf jaar gaan voor impactvolle natuurbescherming. Hoe mooi is dat?

 • 3 keer per jaar het papieren of digitale magazine Be one with nature
 • Inspiratie, duurzame tips, acties en het laatste nieuws uit de natuur in je mail
 • Het prachtige boek 'Over leven in het wild' cadeau
 • Tot 43% belastingvoordeel

Vanaf 500 euro

IJsbeer springt

Samen met jou investeren we in veerkrachtige landschappen en innovatieve projecten om de balans in natuur te herstellen.

 • 3 keer per jaar het papieren of digitale magazine Be one with nature
 • Het prachtige boek 'Over leven in het wild' cadeau
 • Uitnodigingen voor webinars en events
 • Projectupdates van onze natuurbeschermers
 • Tot 43% belastingvoordeel

Vanaf 5000 euro

Giraffen in de Kalahari-woestijn silouetted door de zonsondergang in Botswana

Wil je groot schenken aan WWF? Hanneke Lion helpt je graag verder via +31 6 18602865 of hlion@wwf.nl

 • Je kiest en ondersteunt één concreet project
 • Persoonlijke updates uit het veld
 • Eens in de vijf jaar mee met een avontuurlijke buitenlandse veldreis
 • Meerdere evenementen per jaar met (internationale) toesprekers
 • Tot 43% belastingvoordeel

 

 

 

 

 

Periodieke schenkers aan het woord

Veelgestelde vragen

Wat is periodiek schenken?

Bij een periodieke schenking steun je WWF met een vast bedrag voor minimaal 5 jaar. Omdat je gift als vrije schenking dan volledig aftrekbaar is van de belasting, krijg je een flink deel terug. Zo kun je de natuur structureel helpen, zonder dat het iets extra’s kost! Je regelt je periodieke schenking eenvoudig met ons online formulier.

Is DocuSign een rechtsgeldige tekenmethode die door de Belastingdienst is goedgekeurd?

Ja. Providers van digitale ondertekeningen, zoals DocuSign, volgen het protocol PKI (Public Key Infrastructure). Public Key Infrastructure (PKI)-overheid geeft het certificaat uit dat de Nederlandse overheid gebruikt.

Agentschap Telecom controleert de certificatiedienstverleners. Deze handtekeningen zijn altijd rechtsgeldig. Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.

Kan ik mijn periodieke schenking tussentijds opzeggen?

Je kunt je machtiging opzeggen door contact op te nemen met Ilse Kaspers (0800-1962). Let op: je kunt dan niet profiteren van het bijbehorende belastingvoordeel! De Belastingdienst geeft je alle details over belastingvrij schenken.

Kan ik ook een periodieke schenking afsluiten zonder WWF te machtigen?

Ja, je kan er ook voor kiezen om een acceptgiro te ontvangen. Je bent dan zelf verantwoordelijk om het door jou toegezegde jaarlijkse bedrag voor 31 december over te maken. Bovendien werken wij liever met machtigingen, omdat de bank- en verwerkingskosten dan lager zijn en er nog meer geld naar natuurbescherming kan gaan.

Komt mijn schenking echt ten goede aan natuurbescherming?

Er zijn strikte regels voor de besteding van het geld dat WWF ontvangt en die worden door ons streng nageleefd. Een uitgebreide verantwoording van ons werk en uitgaves vind je in ons jaarverslag. Ook via de nieuwsbrief en de website houden we je graag op de hoogte over hoe we jouw geld besteden en wat we met jouw bijdrage hebben bereikt.

Mede dankzij de steun uit periodieke schenkingen hebben we wereldwijd al veel bereikt. Onder andere door de succesvolle aanpak van mens-tijgerconflicten groeide het aantal Siberische tijgers in Rusland tot 580. De populatie bedreigde orang-oetans in Maleisisch Borneo bleef met ongeveer 11.000 dieren gelijk en nam in sommige regio’s zelfs toe. In de Noordzee hebben we 350 stekelroggen getagd en uitgezet. En sinds de Haringvlietsluizen regelmatig op een kier staan, is honderd hectare drooggevallen natuur weer onder invloed gebracht van het (brakke) water en werd 230 hectare nieuwe deltanatuur ontwikkeld.

Kan ik het project wat ik steun bezoeken?

Bij een periodieke schenking vanaf 5000 euro per jaar zijn er een aantal opties met betrekking tot buitenlandse reizen. Kijk voor meer informatie op de pagina Groot Schenken. Wil je op eigen initiatief (bijvoorbeeld tijdens een vakantie) een project bezoeken, kunnen we je in contact brengen met het lokale WWF-kantoor.

Kan ik op ieder moment in het jaar starten met periodiek schenken?

Dat kan zeker. Let wel op dat je het jaarbedrag altijd binnen het kalenderjaar moet voldoen. Als je dus kiest voor betalen in termijnen en je tekent de overeenkomst na januari, kan het zo zijn dat je bij de eerste afschrijving meerdere termijnen betaalt.

Bijvoorbeeld: Wanneer je kiest voor een schenking van 120 euro per jaar, betaalt via termijnen van 10 euro per maand en de overeenkomst tekent in maart, betaal je de eerste drie termijnen (in dit voorbeeld 30 euro) in één keer.

Kan ik ook een gift geven zonder een periodieke schenking af te sluiten?

Zeker, alle giften zijn welkom! Je kunt ook donateur worden of een eenmalige gift geven.

Wat is de invloed van ontwikkelingen omtrent aftrektarieven op mijn periodieke schenking?

Tot 2023 worden de aftrektarieven voor giften geleidelijk afgebouwd, afhankelijk van de hoogte van je belastbare inkomen. De maatregel heeft vooral impact op donateurs met een inkomen boven 68.507 euro. Met ingang van 2021 bedraagt het aftrektarief 43%. In de jaren daarna wordt de aftrek met 3% per jaar verlaagd tot 37,05% in 2023. Meer informatie is te vinden op de website van de belastingdienst, onder ‘Afbouw andere aftrekposten’.

Is het belastingvoordeel bij periodiek schenken afhankelijk van leeftijd?

Ja, het belastingvoordeel is mede afhankelijk van je geboortedatum. Het voordeel dat de rekenmodule op onze website toont is slechts een indicatie.

Is het voordeel dat berekend wordt door de rekenmodule het exacte bedrag dat ik terugkrijg van de belasting?

Nee, de rekenmodule op deze website geeft slechts een indicatie van de teruggave van de belasting.

Hoe trek ik mijn schenking fiscaal af tijdens mijn belastingaangifte?

Bij je belastingaangifte kun je onder het kopje ‘Uitgaven’ de optie ‘Giften’ selecteren. In de volgende stap geef je aan dat je een periodieke gift hebt gedaan die schriftelijk is vastgelegd en vul je het jaarbedrag in. Hoeveel je uiteindelijk terugkrijgt van de Belastingdienst, vind je terug in ‘Overzicht belasting en premies’.