Casper Douma / WWF

Koraalriffen worden bedreigd

De laatste 30 jaar is bijna de helft van al het koraal verdwenen.

 • Koralen zijn geen planten of stenen, maar piepkleine dieren.
 • Bedreigingen: Opwarming van de aarde, overbevissing, sleepnetten en vervuiling.

Wat is er aan de hand?

De oceanen staan wereldwijd onder druk: klimaatverandering, vervuiling en overbevissing. De laatste 30 jaar is bijna de helft van al het koraal verdwenen. En als we zo doorgaan dan hebben we over 30 jaar helemaal geen koraalriffen meer.

Waarom is het belangrijk om koraal te beschermen?

Koraal is een verzamelnaam voor hele kleine zeedieren. Deze zeedieren worden ook wel poliepen genoemd en leven vaak in kolonies. Deze kolonies vormen het koraal, zoals hersenkoraal of waaierkoraal. Al deze koralen bij elkaar vormen een koraalrif. Koraalriffen zijn schuilplekken en ook kraamkamers voor zeedieren, ze dragen dus bij aan de biodiversiteit en ook aan bijvoorbeeld meer vis. Koraalriffen zuiveren het water én het zijn uitstekende kustbeschermers bij bijvoorbeeld extreem weer.

Sommige vissen leven als ze volwassen zijn in de open zee, maar komen speciaal naar het koraalrif om zich voort te planten. De jonge visjes kunnen daar namelijk veilig opgroeien. Zijn ze groot genoeg, dan vertrekken ze naar de open zee. Op hun beurt zullen ze het rif weer opzoeken als zij hun eitjes veilig kwijt moeten. Zonder koraalriffen zullen veel andere diersoorten ook verdwijnen.

Jürgen Freund / WWF

Om koraal te helpen herstellen bestaan er speciale onderwater koraal-kwekerijen.

Bedreigingen

De laatste jaren gaat het hard achteruit met de gezondheid van de riffen wereldwijd. Klimaatverandering is de grootste bedreiging van koraal. Door de opwarming van de aarde wordt ook het zeewater warmer. Een stijging van 1 à 2 graden kan er al voor zorgen dat koraal afsterft.

De mens zorgt ook voor andere bedreigingen, zoals overbevissing en vissen met vuurwerk. Vissen zijn erg belangrijk voor de riffen. Zij houden het koraal namelijk netjes schoon. Zolang wij de zee leger en leger blijven vissen, gaat de kwaliteit van het koraal dus ook achteruit. In bepaalde landen vissen ze met dynamiet en dat zorgt voor veel dode vissen én dood koraal. De sleepnetten die sommige vissers gebruiken, trekken helaas ook veel koraal kapot.

Vervuiling van het water is ook een bedreiging voor koraal. Het is erg kwetsbaar en sterft af als het in aanraking komt met bijvoorbeeld vervuild water of afval. En op dit moment belandt er dagelijks enorm veel plastic, rioolwater en afvalwater van fabrieken in de oceanen.

Wat doen we om het koraal te beschermen?

Het Wereld Natuur Fonds helpt koraal door het te beschermen tegen klimaatverandering, vervuiling en schadelijke visserij.

 • 1

  Minder vissen vissen

  Samen met vissers en overheden werkt WWF aan visvrije zones. Oftewel gebieden waar helemaal niet gevist mag worden. 

 • 2

  Geen plee in de zee

  In de Nederlandse Caraïben werkt het WWF momenteel aan een nieuw afvalwatersysteem. Hierdoor komt er straks geen vies afvalwater meer in de zee.

  Lees meer over ons werk in de Cariben.

 • 3

  Parken onder water

  Wereldwijd heeft WWF projecten om koraalriffen te beschermen. Dit gebeurt samen met de bevolking. Er zijn koraalriffen uitgeroepen tot beschermd gebied, zoals in Australië en rondom de Caribische eilanden. 

Het koraal

Een koraalrif is een natuurgebied, net als een bos. Zoals je geen bos hebt zonder bomen, zo kan een koraalrif niet bestaan zonder koraal. Wat een boom is, dat weet iedereen wel. Maar wat is koraal?

Koralen zijn geen planten of stenen, maar piepkleine dieren. Deze diertjes, ook wel poliepen genoemd, maken samen een soort bouwwerk van kalk, dat vaak heel langzaam groeit. Meerdere koralen bij elkaar noemen we een koraalrif. Hierin leven ontelbaar veel zeedieren. Koralen bestaan in onvoorstelbaar veel vormen en maten. Sommige zijn vertakt als een gewei, andere vormen uitgestrekte matten met rechtopstaande uitsteeksels; weer andere zijn paddenstoelvormig of bladachtig. En naast de bekende harde koralen zijn er ook zachte. Stroming en vooral licht hebben ook invloed op de vorm.

Een paradijs voor dieren

Bijna een kwart van alle vissen en andere zeewezens leeft rond, in of van koraalriffen. Zij vinden hier hun eten en gebruiken de hoekjes, gaatjes en gangetjes om veilig eitjes te leggen of te schuilen voor hun vijanden.

Een heleboel eten voor mensen

Honderden miljoenen mensen zijn direct afhankelijk van gezonde koraalriffen. Zij vissen hier namelijk elke dag hun avondeten bij elkaar.

Een ware golven-temmer

Grote golven kunnen behoorlijk wat schade opleveren aan onze kusten. Gezond koraal zorgt er onder water dat golven worden afgeremd, tot wel 97%!

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor het koraal

WWF-US / Gabriella Ahmadia
Koraaldriehoek Azië
Koraaldriehoek Azië
Zet je duikbril op en je wordt getrakteerd op een indrukwekkend schouwspel van kleuren, dieren en planten. Nergens anders komen onder water zoveel verschillende soorten voor als hier.
Casper Douma WWF
Caribisch Nederland
Caribisch Nederland
De prachtige koraalriffen rond de eilanden zijn niet alleen unieke natuur, maar ook de kraamkamers van de oceanen. Hele generaties vissen en zeeschildpadden groeien hier op.

Resultaten en updates

Casper Douma

In beeld: Caribische koraalriffen toen en nu

WWF lanceert een online tentoonstelling over de geschiedenis van koralen in het Nederlands Caribisch gebied.
Meer info
©Vincent Kneefel / WWF Nederland

5e massale koraalverbleking op het Great Barrier Reef in 8 jaar

WWF-Australië is zeer bezorgd over de nieuwe massale koraalverbleking op het Groot Barrièrerif. Het is al de 5e sinds 2016.Er is sprake van massale koraalverbleking als door hittestress koralen in een groot gebied verbleken.
Meer info
© Dos Winkel / WWF

Gevaar olieramp Bonaire geweken

Op en rond Bonaire is men opgelucht dat de olieramp die vorige week de kust van Bonaire bereikte, minimale schade heeft veroorzaakt.
Meer info
©WWF NL - Capser Douma

Aangespoelde olie: "Op Bonaire dreigt een natuurramp"

Het Wereld Natuur Fonds maakt zich grote zorgen over de olie die aanspoelt aan de oostkust van Bonaire. "Het is een beschermd natuurgebied. De olie is een grote bedreiging voor de koraalriffen en ook voor het zeegras en de mangroven en dus ook voor de mens.
Meer info

Centrale riolering op Bonaire om koraalriffen te beschermen

Momenteel is slechts 10% van de huishoudens op Bonaire aangesloten op centrale riolering. Dat percentage lijkt eindelijk te gaan toenemen. En dat is hard nodig om het koraal te beschermen. Hennyson Thielman, Ruimtelijke Ontwikkeling, Infrastructuur en Milieu op Bonaire, kondigt aan dat binnenkort meer huishoudens op het rioolnetwerk worden aangesloten.
Meer info
Roger LeGUEN

6 dieren die last hebben van klimaatverandering

Klimaatverandering is de laatste jaren duidelijk merkbaar. We hebben te maken met meer hittegolven, overstromingen en de zeespiegel stijgt. Ook diersoorten hebben hier last van, de ene meer dan de andere. We zetten 6 dieren voor je op een rijtje die slachtoffer worden van klimaatverandering.
Meer info
Jürgen Freund / WWF

Wat kan ik doen?

Help vandaag al mee

Geef een eenmalige gift

Steun ons werk om de natuur te beschermen met een eenmalige gift. Kies hieronder je giftbedrag en klik op de button om daarna je gegevens in te vullen.

IS KORAAL JOUW FAVORIETE DIER?

Bestel een koraalproduct uit onze webshop

4 Ocean armband - Het koraal rif / koraalrood

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

WWF-kinderboek: NATUURlijk doe je zo

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

Kindersokken - Healthy Seas Socks x WWF - 3 paar in giftbox - div. maten

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}