Troy Mayne

Het koraal

Ontdek de pracht van deze bruisende onderwatersteden vol leven en kleur. 

  • Status: 50 procent verdwenen
  • Aantallen: 500-600 soorten
  • Bedreigingen: klimaatverandering, vervuiling en overbevissing

Zijn het stenen? Of toch planten? Ze lijken er verdacht veel op, maar schijn bedriegt! Koralen zijn kleine diertjes met tentakels en worden slechts een paar millimeter groot. Sommige koraalsoorten bouwen bekervormige kalkskeletten, die steeds groter worden, waardoor koraalriffen ontstaan. Deze riffen zitten vól met leven en worden daarom terecht 'de regenwouden van de oceaan' genoemd.  

Ontdek de pracht van het koraal:

Dit doet WWF

Klimaatverandering, vervuiling en schadelijke visserij: allemaal bedreigingen voor koraal. Het Wereld Natuur Fonds zet zich in om koraal wereldwijd te beschermen. Dat doen we niet alleen, maar samen met lokale vissers, overheden, en jou!

We werken aan visvrije zones, oftewel gebieden waar niet gevist mag worden. Dat is belangrijk, want vissen houden koraal schoon. Met visvrije zones beschermen we dus vissen én koraal. Daarnaast werken we in de Nederlandse Cariben aan een nieuw afvalwatersysteem. Hierdoor komt er straks geen afvalwater meer in de oceaan rond de Caribische eilanden, en dat is goed nieuws. Ook zetten we ons in voor het uitroepen van koraalriffen tot beschermde gebieden Dit doen we in het Caribisch gebied en in de Koraaldriehoek. 

We beschermen koraalriffen en helpen ze met herstellen, maar wist je dat koraalriffen ook zichzélf kunnen herstellen? We moeten het alleen de kans geven. Daarom maakt WWF deel uit van het Coral Reef Rescue Initiative. Samen met partners versterken we klimaatbestendige koraalriffen in zeven landen en verbinden we elk rif met omliggende riffen. Zo creëren we een veerkrachtig netwerk dat in staat is om verdwenen en aangetaste koraalriffen te herstellen. Deze riffen zijn vaak beschadigd door een combinatie van lokale menselijke invloeden en klimaatverandering. 

WWF-Malaysia / Eric Madeja

Help WWF het koraal te beschermen

Adopteer

conversion image

Steun op een leuke manier het werk van WWF: adopteer symbolisch een zeeschildpad! Met jouw aankoop beschermen we de zeeschildpad en zijn leefomgeving.

  • Krijg een knuffel cadeau
  • De winst gaat naar de natuur

Geef een gift

conversion image

Geef een gift voor de oceaan. Jouw steun maakt het verschil!

  • Je geld gaat direct naar oceanen
  • Geef nieuw zeeleven een veilige start

Weetjes over het koraal

  • Ondanks dat koraalriffen slechts 0.1 procent van de oceaanbodem bedekken, herbergen ze maar liefst 25 procent van alle mariene soorten!
  • Koraal groeit gemiddeld 1 tot 3 centimeter per jaar. Een groot koraalrif heeft dus duizenden jaren nodig om te ontstaan.
  • Koraalriffen danken hun felle kleuren aan een samenwerking met algen. Naast een prachtig kleurtje geven algen ze ook voedingsstoffen. 
  • 's Nachts zijn koraalriffen vaak actiever dan overdag. Ze vangen dan plankton door hun kleine tentakels uit te strekken. 

Het belang van koraalbescherming

Koraalriffen zijn ware kraamkamers van de oceaan. Veel volwassen vissen die normaal in de open zee leven, keren bewust terug naar het koraalrif om zich voort te planten. De beschutte omgeving en de overvloed aan voedsel maken het rif tot een ideale plek om eieren te leggen en jongen groot te brengen.

Voor jonge dieren, zoals vislarven, zeeslakken en kleine kreeftachtigen, biedt het rif een doolhof van holen en spleten waar ze kunnen schuilen voor roofdieren. Zo kunnen ze veilig opgroeien tot ze groot en sterk genoeg zijn om naar de open zee te gaan. Op deze manier dragen koraalriffen bij aan biodiversiteit. Het ondersteunt een enorme verscheidenheid aan soorten, van piepkleine garnalen tot grote haaien. Zonder koraalriffen zou de balans in veel mariene ecosystemen drastisch worden verstoord.

Ook wij hebben belang bij koraalbescherming. Honderden miljoenen mensen zijn direct afhankelijk van gezonde koraalriffen. Ze leven voor een groot deel van visvangst. Bovendien dienen koraalriffen als een natuurlijke barrière tegen stormen en golven, waardoor ze kustlijnen beschermen tegen overstromingen en erosie. Grote golven kunnen ze afremmen tot wel 97 procent.

Help je mee?

Samen kunnen we koraal beschermen en herstellen. Samen waarborgen we veilige kraamkamers voor klein zeeleven. Samen voorkomen we overstromingen en erosie. Samen zetten we ons in voor een gezonde oceaan. 

Philipp Kanstinger / WWF

Word donateur

Word donateur en steun de natuur

Al vanaf 2,95 euro per maand bescherm je wilde dieren, prachtige planten en de diepste oceanen op aarde. Dat is slechts één kopje koffie per maand. Doe je mee?

Meer lezen?

Willyam Bradberry / WWF-Sweden

WWF en partners lanceren primeur voor zeeschildpadden

Lees meer over ‘Blue Corridors for Turtles’, een initiatief van WWF dat ervoor zorgt dat data over zeeschildpadden in kaart worden gebracht.
Meer info
Fílmico Colombia / WWF-US

Nacht op het strand in Colombia: oog in oog met lederschildpad

WWF-medewerker Arjan de Groene is in Colombia en vertelt over het beschermen van lederschildpadden.
Meer info
Casper Douma / WWF

Zeeschildpadden beschermen: van lokaal naar internationaal

WWF-medewerker Arjan de Groene is op St. Eustatius en vertelt over het beschermen van zeeschildpadden in Caribisch Nederland.
Meer info
Jürgen Freund / WWF

Godeneiland Bali: van jager naar redder van de zeeschildpad

Met steun van WWF ontstaan er initiatieven om de zeeschildpad te redden. Monique Sumampouw vertelt over haar reis naar Bali.
Meer info
Merijn Hougee

Samenwerken met de piraten van de Koraaldriehoek

Merijn Hougee vertelt over deze onverwachte samenwerking
Meer info

Een Reis naar de Derawan-eilanden: Bescherming van Onze Blauwe Planeet

Monique Sumampouw vertelt over haar reis naar de koraaldriehoek.
Meer info