naturepl.com / Lynn M. Stone / WWF

De jaguar verliest zijn leefgebied

Door ontbossing en natuurvernietiging verliest de jaguar zijn thuis.

  • Zuid-Amerika
  • Verlies van leefgebied, mens-dierconflicten

Wat is er aan de hand?

De jaguar kun je vinden in de Amazone, het Atlantisch Regenwoud en de Pantanal in Zuid-Amerika. Deze ooit uitgestrekte natuurgebieden krimpen in rap tempo door de uitbreiding van landbouw, veeteelt en de aanleg van sojaplantages. Het ooit aaneengesloten regenwoud heeft plaatsgemaakt voor kleine, verspreide stukjes bos. Hierdoor kan de jaguar niet meer trekken om op zoek te gaan naar voedsel en een partner. Ook komt de jaguar sneller in aanraking met mensen, met gevaarlijke situaties voor mens en dier tot gevolg. Daarnaast is de jaguar nog altijd een geliefd doelwit van stropers.

Waarom is het belangrijk om de jaguar te beschermen?

De jaguar is onmisbaar voor een gezond ecosysteem. Net als andere grote katachtigen staat de jaguar bovenaan de voedselketen. Hij jaagt op prooidieren, zoals grazers, en vangt eerst de zwakke en zieke dieren. Zo voorkomt hij dat kuddes grazers te groot worden en de natuur en andere dieren in de knel komen door overbegrazing. Zo zorgt de jaguar voor een gezond evenwicht in de natuur.

Carlos Eduardo Fragoso / WWF-Brazil

Bovenaanzicht van ontbossing in de Amazone Andre Dib / WWF-Brazil

Bedreigingen

Het verdwijnen van zijn leefgebied is wel nog een groot probleem. Dit komt vooral door de omvorming van natuurlijk bos tot sojaplantages en weiland. Dit heeft grote gevolgen voor het leven van de jaguar. Er zijn minder prooien om te vangen en door het gebrek aan ruimte komt de jaguar sneller in contact met mensen. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties voor mens én dier.

Meer info
Twee jaguars likken elkaar Michel Gunther / WWF

Beschermen

In het Atlantisch Regenwoud, de Amazone en de Pantanal - de belangrijkste leefgebieden van de jaguar - werkt WWF aan bescherming. We onderzoeken waar de jaguar zich graag begeeft en beschermen die stukken bos. Ook herstellen we het regenwoud: we verbinden versnipperde stukken bos door nieuwe bomen te planten of juist door de natuur met rust te laten. Om te zorgen dat mensen en jaguars veilig en vreedzaam samen kunnen leven, werken we aan het verminderen van mens-dierconflicten. 

Meer info
Staffan Widstrand / WWF

De jaguar

De jaguar is een prachtig dier. Stevig gebouwd, met een brede kop en een zwarte vlek in de rozetten op zijn vacht. Deze drie dingen zorgen meteen ook dat je weet dat je een jaguar ziet, en geen luipaard. De jaguar is de op twee na grootste kat ter wereld, na de tijger en de leeuw. Hij kan 170 centimeter lang zijn (nog zonder zijn staart) en 120 kilo wegen.

De naam jaguar benoemt direct een bijzondere eigenschap van dit dier. Yaguareté - zoals de inheemse bevolking hem noemt - betekent 'hij die doodt met één sprong'. Andere grote katachtigen doden hun prooi door in de keel of hals te bijten, de jaguar doodt zijn prooi met een enkele, krachtige beet in de schedel. Dat kan veel dieren overkomen, want de jaguar is niet kieskeurig. Van schildpadden tot capibara's, en van kevers tot kaaiman, hij eet werkelijk alles. Om een lekker hapje te vinden, springt hij zonder problemen in het water. Jaguars leven vaak dichtbij water, en steken moeiteloos rivieren over.

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de jaguar

Richard Barrett / WWF-UK
Amazone
Amazone
De Amazone is gigantisch, maar er is enorm veel bos verloren gegaan in de laatste jaren.
Stéphanie van den Merkhof
Atlantisch Regenwoud
Atlantisch Regenwoud
Er leven duizend soorten vogels, 24 apensoorten en op één hectare staan wel 440 verschillende bomen.
Juan Pratginestos / WWF
Pantanal
Pantanal
De Pantanal is een soort soepkom, die ieder half jaar bijna helemaal volloopt met water uit de omringende bergen en rivieren.

Resultaten en Updates

Peter Caton / WWF-UK

Voedselproductie Zuid-Amerika daalt door ontbossing

Helaas weten we inmiddels allemaal dat grootschalige ontbossing een van de belangrijkste oorzaken is van klimaatverandering. Maar wist je dat deze verandering ook aanzienlijke gevolgen heeft voor de voedselproductie? Brazilië is een van de landen die kampt met productiviteitsverlies.
Meer info
Days Edge Productions / WWF-US

Vrijwillige brigades onmisbaar in brandbestrijding

Ieder jaar worden natuurgebieden in Zuid-Amerika getroffen door grootschalige en verwoestende bosbranden. Samen met partnerorganisaties trainde WWF-Brazilië ruim 450 vrijwilligers en werden er 70 brandbrigades opgezet.
Meer info
Day's Edge Productions / WWF-US

Nieuwe hoop voor Braziliaanse Amazone

Na een spannende nek-aan-nek-race is de Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva als winnaar uit de bus gekomen. "Deze verkiezingsuitslag is een opluchting voor Brazilië, het Amazone-regenwoud en voor de hele wereld", zegt het Wereld Natuur Fonds in een reactie.
Meer info

Is de jaguar jouw favoriete dier?

Bestel een jaguarproduct uit onze webshop

Adopteer een jaguar en groei mee

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

WWF-knuffel Jaguar (19 cm)

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

Coq en Pâte romper - Jaguar - lichtgroen

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}
Staffan Widstrand / WWF

Wat kan ik doen?

Help vandaag al mee

Geef een eenmalige gift

Steun ons werk om de natuur te beschermen met een eenmalige gift. Kies hieronder je giftbedrag en klik op de button om daarna je gegevens in te vullen.