naturepl.com / Lynn M. Stone / WWF

Botten en poten als ingredient

Als vervanger voor de lichaamsdelen van de tijger worden ook jaguars gebruikt in Chinese medicijnen.

  • Zuid-Amerika
  • Ontbossing, tekort aan leefruimte en stroperij

Wat is er aan de hand?

De vraag naar de mooie vacht van de jaguar is gelukkig afgenomen, maar er wordt nog steeds veel op dit prachtige dier gejaagd. Zijn botten en poten worden gebruikt als ingrediënt in traditionele medicijnen. De jaguar verliest bovendien steeds meer van zijn leefgebied doordat bos wordt omgezet in landbouwgrond.

Adam Markham / WWF

De jacht op de jaguar is illegaal. Hier trekken stropers zich echter weinig van aan.

Bedreigingen

De jaguar wordt gestroopt om zijn lichaamsdelen, met name zijn tanden en poten, te gebruiken als ingrediënt in traditionele medicijnen. In de jaren ´70 werd hij vaak gestroopt voor zijn mooie vacht. Dit is met dank aan wetten en campagnes tegen bont gelukkig afgenomen. Wel  is het verdwijnen van zijn leefgebied een groot probleem. Dit komt vooral door de omvorming van natuurlijk bos tot sojaplantages en weiland.  

Meer info

Beschermen

WWF werkt in het Amazonegebied, het belangrijkste leefgebied van de jaguar, aan de bescherming van grote stukken regenwoud en aan het stimuleren van duurzaam gebruik van het bos.

Meer info

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de jaguar

Amazone
Amazone
De Amazone is gigantisch, maar er is enorm veel bos verloren gegaan in de laatste jaren.
Brazilië
Brazilië
De wereld van de jaguar, de manenwolf en de reuzenmiereneter.
Staffan Widstrand / WWF

De jaguar

In eerste instantie lijkt de jaguar op de luipaard, maar als je goed kijkt zie je dat hij steviger is gebouwd. Ook is zijn kop een stuk breder. Jaguars zijn niet bang voor water. Ze kunnen goed zwemmen. De jaguar is een vleeseter, maar zijn dieet is erg divers. Het dier jaagt op grote knaagdieren zoals de capibara, maar is ook tevreden met kleinere dieren zoals kevers en zoetwaterschildpadden.

De kans dat je een jaguar tegenkomt in het wild is niet zo groot. Jaguars zijn dieren die zich het liefst een beetje verscholen houden. Jaguars jagen door langzaam rond te lopen terwijl ze aandachtig kijken en luisteren of er een prooi in de buurt is. Ze doden hun prooi op een ongebruikelijke manier. Terwijl leeuwen, tijgers en luipaarden hun voedsel met een keel - of halsbeet doden, doodt de jaguar grote prooien door in hun schedel te bijten, tussen de oren. Vrouwelijke jaguars krijgen nestjes van 1 tot 4 jongen. De pasgeboren welpjes zijn ze hulpeloos en blind. De moeder beschermt de jongen en jaagt elk dier dat in de buurt komt weg. Zelfs de vader.

Resultaten en Updates

Mijlpaal: betere bescherming voor de jaguar

14 jaguarlanden in Midden- en Zuid-Amerika, WWF en andere organisaties hebben 29 november uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Jaguar. Tegelijkertijd presenteerden zij een plan voor betere bescherming van de jaguar.
Meer info

Chiribiquete: 's werelds grootste tropische nationale park extra beschermd!

Het nationale park Serranía del Chiribiquete in Colombia is uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Door deze nieuwe status krijgt dit prachtige natuurgebied in de Amazone vanaf nu extra bescherming. Ook is Chiribiquete onlangs uitgebreid. Met een oppervlakte iets groter dan Nederland is het nu het grootste tropische park ter wereld.
Meer info

De Pantanal eindelijk beter beschermd

Fantastisch nieuws voor het grootste wetland van de wereld: Brazilië, Bolivia en Paraguay hebben hun handtekening gezet onder een verklaring waarin ze toezeggen de Pantanal te beschermen en duurzaam om te gaan met het bijzondere natuurgebied.
Meer info
Staffan Widstrand / WWF

Wat kan ik doen?

Help vandaag al mee

Geef een eenmalige gift

Steun ons werk om de jaguar te beschermen met een eenmalige gift. Kies hieronder je giftbedrag en klik op de button om daarna je gegevens in te vullen.