naturepl.com / Lynn M. Stone / WWF

Botten en poten als ingredient

Als vervanger voor de lichaamsdelen van de tijger worden ook jaguars gebruikt in Chinese medicijnen.

  • Zuid-Amerika
  • Ontbossing, tekort aan leefruimte en stroperij

Wat is er aan de hand?

De vraag naar de mooie vacht van de jaguar is gelukkig afgenomen, maar er wordt nog steeds veel op dit prachtige dier gejaagd. Zijn botten en poten worden gebruikt als ingrediënt in traditionele medicijnen. De jaguar verliest bovendien steeds meer van zijn leefgebied doordat bos wordt omgezet in landbouwgrond. Stukken natuur raken versnipperd waardoor de jaguar moeilijker voedsel kan vinden en meer in aanraking komt met mensen. Met gevaarlijke situaties voor mens en dier tot gevolg.

Adam Markham / WWF

De jacht op de jaguar is illegaal. Hier trekken stropers zich echter weinig van aan.

Jaguar loopt door het bos Howard Buffett / WWF-US

Bedreigingen

De jaguar wordt gestroopt om zijn lichaamsdelen, met name zijn tanden en poten, te gebruiken als ingrediënt in traditionele medicijnen. In de jaren '70 werd hij vaak gestroopt voor zijn mooie vacht. Dit is met dank aan wetten en campagnes tegen bont gelukkig afgenomen.

Het verdwijnen van zijn leefgebied is wel nog een groot probleem. Dit komt vooral door de omvorming van natuurlijk bos tot sojaplantages en weiland. Dit heeft grote gevolgen voor het leven van de jaguar.

Meer info
Twee jaguars likken elkaar Michel Gunther / WWF

Beschermen

WWF werkt in het Atlantisch Regenwoud, Amazonegebied en de Pantanal, de belangrijkste leefgebieden van de jaguar, aan de bescherming van grote stukken regenwoud en aan het stimuleren van duurzaam gebruik van het bos. Ook werken we aan bosherstel en proberen versnipperde stukken bos weer met elkaar te verbinden.

Meer info
Staffan Widstrand / WWF

De jaguar

In eerste instantie lijkt de jaguar op de luipaard, maar als je goed kijkt zie je dat hij steviger is gebouwd. Ook is zijn kop een stuk breder. Jaguars zijn niet bang voor water. Ze kunnen goed zwemmen. De jaguar is een vleeseter, maar zijn dieet is erg divers. Het dier jaagt op grote knaagdieren zoals de capibara, maar is ook tevreden met kleinere dieren zoals kevers en zoetwaterschildpadden. Deze vindt hij in zijn leefgebieden in Zuid-Amerika, in de prachtige Pantanal, Atlantisch Regenwoud en de Amazone.

De kans dat je een jaguar tegenkomt in het wild is niet zo groot. Jaguars zijn dieren die zich het liefst een beetje verscholen houden. Jaguars jagen door langzaam rond te lopen terwijl ze aandachtig kijken en luisteren of er een prooi in de buurt is. Ze doden hun prooi op een ongebruikelijke manier. Terwijl leeuwen, tijgers en luipaarden hun voedsel met een keel - of halsbeet doden, doodt de jaguar grote prooien door in hun schedel te bijten, tussen de oren. Vrouwelijke jaguars krijgen nestjes van 1 tot 4 jongen. De pasgeboren welpjes zijn hulpeloos en blind. De moeder beschermt de jongen en jaagt elk dier dat in de buurt komt weg, zelfs de vader.

Waarom is het belangrijk om de jaguar te beschermen?

Grote katachtigen zoals de tijger, de leeuw, de jaguar en de luipaard staan bovenaan de voedselketen. Dat betekent dat ze zich voeden met kleinere dieren die lager in de voedselketen staan. Zo bewaren ze een gezond evenwicht in de natuur. Ze houden bijvoorbeeld de populaties grazers fit door de zwakke en zieke dieren als eerste te eten. Ze voorkomen ze dat de kuddes te groot worden waardoor er overbegrazing zou zijn en andere dieren in de knel komen.

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de jaguar

Richard Barrett / WWF-UK
Amazone
Amazone
De Amazone is gigantisch, maar er is enorm veel bos verloren gegaan in de laatste jaren.
Stéphanie van den Merkhof
Atlantisch Regenwoud
Atlantisch Regenwoud
Er leven duizend soorten vogels, 24 apensoorten en op één hectare staan wel 440 verschillende bomen.
Juan Pratginestos / WWF
Pantanal
Pantanal
De Pantanal is een soort soepkom, die ieder half jaar bijna helemaal volloopt met water uit de omringende bergen en rivieren.

Resultaten en Updates

Jorge André Diehl / WWF-Brazil

Nieuwste jaguartelling: 90 dieren gespot in zuidwesten Atlantisch Regenwoud

Ga d'r maar aanstaan: jaguars tellen in een dichte jungle groter dan de provincie Gelderland. Meer dan 200 cameravallen spotten zo'n 90 jaguars in het gebied rond de wereldberoemde Iguaçu-watervallen. Bij de vorige telling leefden in dit deel van het Atlantisch Regenwoud zo'n 105 volwassen dieren. Is de jarenlange groei gestopt?
Meer info
NPO 3FM - Ben Houdijk

3FM Serious Request haalt met terugkeer Glazen Huis €2.000.183,- op voor het Wereld Natuur Fonds

3FM Serious Request 2021 heeft in totaal €2.000.183,- opgebracht voor het Wereld Natuur Fonds!
Meer info
Andre Dib / WWF-Brazil

Brazilië: natuurlijke rijkdom en armoedig beleid

Brazilië. Het is een van de mooiste landen waar ik ooit geweest ben. De groene jungle, het rijke dierenleven, de bijzondere mensen en het afwisselende landschap. Het maakte zoveel indruk, ik werd er bij vlagen gewoon stil van. Als je me een beetje kent, dan weet je dat dat heel wat zegt!
Meer info

Is de jaguar jouw favoriete dier?

Bestel een jaguarproduct uit onze webshop

Coq en Pâte romper - Jaguar - lichtgroen

Guitige jaguar op een lichtgroen rompertje

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}

WWF-knuffel Jaguar (19 cm)

Lieve knuffel van een jaguar

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}

WWF Bio Shopper Jaguar

Trendy shopper bag met jaguar tekening

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}
Staffan Widstrand / WWF

Wat kan ik doen?

Help vandaag al mee

Geef een eenmalige gift

Steun ons werk om de natuur te beschermen met een eenmalige gift. Kies hieronder je giftbedrag en klik op de button om daarna je gegevens in te vullen.