naturepl.com / Lynn M. Stone / WWF

Botten en poten als ingredient

Als vervanger voor de lichaamsdelen van de tijger worden ook jaguars gebruikt in Chinese medicijnen.

  • Zuid-Amerika
  • Ontbossing, tekort aan leefruimte en stroperij

Wat is er aan de hand?

De vraag naar de mooie vacht van de jaguar is gelukkig afgenomen, maar er wordt nog steeds veel op dit prachtige dier gejaagd. Zijn botten en poten worden gebruikt als ingrediënt in traditionele medicijnen. De jaguar verliest bovendien steeds meer van zijn leefgebied doordat bos wordt omgezet in landbouwgrond.

Waarom is het belangrijk om de jaguar te beschermen?

Grote katachtigen zoals de tijger, de leeuw, de jaguar en de luipaard staan bovenaan de voedselketen. Dat betekent dat ze zich voeden met kleinere dieren die lager in de voedselketen staan. Zo bewaren ze een gezond evenwicht in de natuur. Ze houden bijvoorbeeld de populaties grazers fit door de zwakke en zieke dieren als eerste te eten. Ze voorkomen ze dat de kuddes te groot worden waardoor er overbegrazing zou zijn en andere dieren in de knel komen.

Luchtfoto van ontbossing in de Amazone Brent Stirton / Getty Images

Teken tegen wereldwijde ontbossing

Per minuut verdwijnen er 30 voetbalvelden aan bos! Daarom moeten we in actie komen om bos te beschermen en te herstellen. En dat kan nu door een Europese wet. Teken jij ook?

Ja, ik teken tegen wereldwijde ontbossing
Adam Markham / WWF

De jacht op de jaguar is illegaal. Hier trekken stropers zich echter weinig van aan.

Jaguar loopt door het bos Howard Buffett / WWF-US

Bedreigingen

De jaguar wordt gestroopt om zijn lichaamsdelen, met name zijn tanden en poten, te gebruiken als ingrediënt in traditionele medicijnen. In de jaren ´70 werd hij vaak gestroopt voor zijn mooie vacht. Dit is met dank aan wetten en campagnes tegen bont gelukkig afgenomen. Wel is het verdwijnen van zijn leefgebied een groot probleem. Dit komt vooral door de omvorming van natuurlijk bos tot sojaplantages en weiland.  

Meer info
Twee jaguars likken elkaar Michel Gunther / WWF

Beschermen

WWF werkt in het Amazonegebied en de Pantanal, het belangrijkste leefgebied van de jaguar, aan de bescherming van grote stukken regenwoud en aan het stimuleren van duurzaam gebruik van het bos.

Meer info

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de jaguar

Richard Barrett / WWF-UK
Amazone
Amazone
De Amazone is gigantisch, maar er is enorm veel bos verloren gegaan in de laatste jaren.
Michel Gunther / WWF
De Pantanal
De Pantanal
De wereld van de jaguar, de manenwolf en de reuzenmiereneter.
Staffan Widstrand / WWF

De jaguar

In eerste instantie lijkt de jaguar op de luipaard, maar als je goed kijkt zie je dat hij steviger is gebouwd. Ook is zijn kop een stuk breder. Jaguars zijn niet bang voor water. Ze kunnen goed zwemmen. De jaguar is een vleeseter, maar zijn dieet is erg divers. Het dier jaagt op grote knaagdieren zoals de capibara, maar is ook tevreden met kleinere dieren zoals kevers en zoetwaterschildpadden.

De kans dat je een jaguar tegenkomt in het wild is niet zo groot. Jaguars zijn dieren die zich het liefst een beetje verscholen houden. Jaguars jagen door langzaam rond te lopen terwijl ze aandachtig kijken en luisteren of er een prooi in de buurt is. Ze doden hun prooi op een ongebruikelijke manier. Terwijl leeuwen, tijgers en luipaarden hun voedsel met een keel - of halsbeet doden, doodt de jaguar grote prooien door in hun schedel te bijten, tussen de oren. Vrouwelijke jaguars krijgen nestjes van 1 tot 4 jongen. De pasgeboren welpjes zijn hulpeloos en blind. De moeder beschermt de jongen en jaagt elk dier dat in de buurt komt weg, zelfs de vader.

Resultaten en Updates

Bericht uit het veld

Op dit moment staat de wereld op zijn kop. Het corona-virus grijpt nog steeds hard om zich heen, en maakt tot ons grote verdriet veel slachtoffers.

Iedereen wordt geraakt door deze wereldwijde crisis. Scholen zijn dicht, restaurants sluiten de deuren, de straten zijn leeg: ons leven is compleet veranderd.
Meer info
Staffan Widstrand / WWF

Landaankoop Atlantisch regenwoud

Met behulp van donateurs heeft WWF land aangekocht in het Atlantisch regenwoud, en hiermee het beschermd gebied uitgebreid.
Meer info
naturepl.com / Christophe Courteau / WWF

Mijlpaal: betere bescherming voor de jaguar

14 jaguarlanden in Midden- en Zuid-Amerika, WWF en andere organisaties hebben 29 november uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Jaguar. Tegelijkertijd presenteerden zij een plan voor betere bescherming van de jaguar.
Meer info
Staffan Widstrand / WWF

Wat kan ik doen?

Help vandaag al mee

Geef een eenmalige gift

Steun ons werk om de natuur te beschermen met een eenmalige gift. Kies hieronder je giftbedrag en klik op de button om daarna je gegevens in te vullen.