Tim Rasmussen / WWF-US

Klimaatverandering

Als we niets doen tegen de opwarming van de aarde door klimaatverandering, sterft een derde van alle plant- en diersoorten mogelijk nog binnen een eeuw uit.

  • Wereldwijd 1°C warmer in afgelopen 130 jaar
  • Zeespiegel 20 cm gestegen in 20e eeuw
  • Nederland: wilde dierenpopulaties gehalveerd sinds 1990

Wat is er aan de hand?

Jaar na jaar worden warmterecords gebroken. De strijd tegen klimaatverandering komt op gang, maar schiet nog te kort. Met de huidige internationale klimaatplannen gaan we niet binnen de 1,5°C blijven. Zo'n temperatuurstijging heeft desastreuze gevolgen voor mens en natuur. Om de wereld te beschermen tegen klimaatverandering is tot 2030 de duizelingwekkende investering van 1,8 biljoen euro nodig.

Maar wat is klimaatverandering precies? Wat zijn de oorzaken en de gevolgen van de opwarming van de aarde en wat kunnen we doen om het te stoppen? Lees verder om te ontdekken wat WWF doet én wat jij zelf kunt doen.

Infographic klimaat, mens en natuur NL

 

Kwetsbaar Nederland

Wereldwijd is het de laatste honderddertig jaar 1°C warmer geworden en in Nederland zelfs 1,7°C warmer. Behoud en herstel van natuurgebieden met al hun biodiversiteit is één van de meest efficiënte maatregelen tegen klimaatverandering, zowel voor het verminderen van CO2-uitstoot als het aanpassen aan klimaatverandering. We krijgen namelijk zeker te maken met de gevolgen van klimaatverandering. Ook ons land is kwetsbaar en de biodiversiteit in ons land staat hierdoor onder druk.

In Nederland hebben we nu goede ervaring opgedaan met natuurlijke oplossingen om ons te beschermen tegen overstromingen als gevolg van klimaatverandering. We hebben onze rivieren veel meer ruimte te geven en in het voorjaar van 2021 hebben we gezien dat het werkt! Het is tegelijktertijd een van de grootste natuurherstelprojecten van Nederland. Klimaat en natuur kunnen dus heel goed samengaan!

Wil je meer weten over klimaatverandering?

Tim Rasmussen / WWF-US
Wat is klimaatverandering?
Wat is klimaatverandering?
Global Warming Images / WWF / Editted by Maud Brummans
Oorzaken en Gevolgen
Oorzaken en Gevolgen
van klimaatverandering
Global Warming Images / WWF
Mythes en sceptici
Mythes en sceptici
Frans Lemmens / Hollandse Hoogte
Nederland
Nederland
en klimaatverandering
Karine Aigner / WWF-US
Rechtvaardigheid en klimaat
Rechtvaardigheid en klimaat
Wild Wonders of Europe / Widstrand / WWF
Nature-based Solutions
Nature-based Solutions
Politiek
Politiek
Istockphoto.com / WWF-Canada
Wat kun jij doen?
Wat kun jij doen?

Alle beetjes helpen

Wij kunnen door onze keuzes op ieder moment het verschil maken. Elke dag weer, in alles wat we doen. En alle beetjes helpen!

Voetafdruktest

Kijk welke impact jouw persoonlijke levensstijl heeft op onze aarde en doe de voetafdruktest.

Doe de test

Wat kan ik zelf doen?

Iedereen kan helpen de natuur te beschermen. Bekijk onze tips en kom erachter hoe jouw gedrag de natuur een handje mee kan helpen.

Bekijk duurzame tips
Beeld: Hans Avontuur

WAT DOET WWF?

Als we niets doen tegen klimaatverandering, kan een derde van alle plant- en diersoorten binnen 100 jaar uitsterven. We willen de veerkracht van de gebieden waarin we werken versterken, vooral ook door de natuur de kans te geven zich beter aan te kunnen passen.

 

  • 1

    Onderzoek

    We doen onderzoek in specifieke gebieden om erachter te komen welke soorten zich goed kunnen aanpassen of gaan migreren naar nieuwe gebieden. Zo kunnen we weten of de leefgebieden van deze soorten aan het verschuiven is.

  • 2

    Lokale mensen een stem geven

    Lokale mensen hebben vaak geweldige klimaatoplossingen, juist omdat zij al generaties lang in balans zijn met natuur. We geven ze een stem op internationale podia.  

  • 3

    Voices for Climate Action

    WWF-NL is hoofdpartner in het programma Voices for Climate Action (VCA). VCA heeft een belangrijk doel: ervoor zorgen dat lokale mensen een eerlijke kans hebben om klimaatoplossingen te creëren die voor hen werken. In de 7 landen waar VCA actief is zijn al veel lokale mensen die geweldig werk leveren en in actie komen om de klimaatcrisis op te lossen.

  • 4

    Beïnvloeden van beleid

    We stimuleren (politieke) leiders om ambitieuze klimaatplannen te omarmen. En we laten zien dat werken met natuur dé manier is om klimaatproblemen aan te pakken. 

  • 5

    Samenwerken met bedrijven

    We werken op allerlei manieren samen met bedrijven om hun CO2-uitstoot te verminderen.

  • 6

    Living Planet Report

    WWF brengt elke 2 jaar het Living Planet Report uit. Zo houden we doorlopend bij hoe het gaat met onze planeet. 

  • 7

    Tips om duurzaam(er) te leven

    We helpen mensen om hun relatie met de natuur te verbeteren.   

  • 8

    Voetafdruktest

    We hebben de Voetafdruktest ontwikkeld die mensen inzicht geeft in hun persoonlijke impact op de natuur.

  • 9

    Dutch Fund for Climate and Development

    WWF is partner van het Dutch Fund for Climate and Development. Met lokale partijen zoeken en ontwikkelen wij natuurlijke klimaatoplossingen die geschikt zijn voor commerciële investeringen.

National Geographic Stock / Tyrone Turner / WWF

WAT KAN IK DOEN?

Wij weten zeker dat we de dreiging van de klimaatverandering kunnen bestrijden en een toekomst kunnen bouwen die veiliger, gezonder en meer veerkrachtig is voor mens en natuur. Hoe gaan we energie, voedsel en water produceren en consumeren, de bossen van de wereld beschermen en mensen helpen zich voor te bereiden op een veranderende wereld? Daar moeten we samen over nadenken.

Dit is wat jij kunt doen:

  • 1

    Voetafdruktest

    Meet jouw impact op de aarde met de voetafdruktest en volg de tips.

    Lees verder
  • 2

    Trein, bus of fiets

    Ga met de trein, bus of fiets naar werk en school of vervang je auto door een elektrische.

  • 3

    Beperk verre vliegreizen

    Vliegen heeft een grote impact. Lees meer tips en ontdek hoe jij duurzaam op reis kan. 

    Lees verder
  • 4

    Eet plantaardig

    Voedsel speelt een grote rol in je voetafdruk. Eet zoveel mogelijk plantaardig en voorkom voedselverspilling.

    Lees verder
  • 5

    Isoleren en besparen

    Isoleer je huis en breng energie- en waterbesparende maatregelen aan.

    Lees verder
  • 6

    Tweedehands en recyclen

    Koop producten en kleding tweedehands, en recycle materialen als je ze niet meer gebruikt of iets kapot is. Lees verder hoe je duurzame keuzes kunt maken.

    Lees verder

Resultaten en Updates

Colombiaanse boeren en natuur plukken vruchten van voedselbos

Natasja Oerlemans, voedsel- en landbouwexpert van WWF-NL, neemt je mee op haar veldreis naar de Colombiaanse Amazone. Ze ging hier op bezoek bij boeren die voedsel produceren in voedselbossen, een vorm van natuurpositieve landbouw waarbij een natuurlijk bos wordt nagebootst.
Meer info

Nederland wil koploper Nature-based Solutions worden

Wereldwijd ontwikkelt zich een grote markt voor natuurlijke oplossingen. Dat gebeurt vooral bij infrastructuur - en landschapsinrichtingsvraagstukken. Deze oplossingen staan internationaal bekend als Nature-based Solutions. Deze opkomende markt biedt grote kansen voor het Nederlands bedrijfsleven, omdat Nederland nu al wordt gezien als gidsland op gebied van water- en klimaatvraagstukken. Nature-based Solutions kunnen bovendien een belangrijke rol spelen in biodiversiteitsherstel.
Meer info
Roger LeGUEN

6 dieren die last hebben van klimaatverandering

Klimaatverandering is de laatste jaren duidelijk merkbaar. We hebben te maken met meer hittegolven, overstromingen en de zeespiegel stijgt. Ook diersoorten hebben hier last van, de ene meer dan de andere. We zetten 6 dieren voor je op een rijtje die slachtoffer worden van klimaatverandering.
Meer info
Peter Caton / WWF-UK

Voedselproductie Zuid-Amerika daalt door ontbossing

Helaas weten we inmiddels allemaal dat grootschalige ontbossing een van de belangrijkste oorzaken is van klimaatverandering. Maar wist je dat deze verandering ook aanzienlijke gevolgen heeft voor de voedselproductie? Brazilië is een van de landen die kampt met productiviteitsverlies.
Meer info
David Bebber / WWF-UK

Afspraken over verandering voedselsysteem: een voorwaarde voor slagen Biodiversiteitstop

Natasja Oerlemans, voedsel- en landbouwexpert van WWF-NL, bepleit dat de bescherming van biodiversiteit eigenlijk geen nut heeft zonder internationale bindende afspraken over een transformatie van ons voedselsysteem.
Meer info
Neil Ever Osborne WWF-US

Om de natuur te redden mag de VN Biodiversiteitstop in Montreal niet falen

De VN-conferentie over biodiversiteit (COP15) die deze week begint, is een niet te missen kans om het almaar snellere verlies van biodiversiteit en de groeiende voedselonzekerheid aan te pakken. Er moet een ambitieuze wereldwijde overeenkomst gesloten worden om de natuur en de biodiversiteit te redden. Zij zijn immers de basis van onze levens zijn.
Meer info