Tim Rasmussen / WWF-US

Klimaatverandering

Als we niets doen tegen de opwarming van de aarde door klimaatverandering, sterft een derde van alle plant- en diersoorten mogelijk nog binnen een eeuw uit.

 • Wereldwijd 1°C warmer in afgelopen 130 jaar
 • Zeespiegel 20 cm gestegen in 20e eeuw
 • Nederland: wilde dierenpopulaties gehalveerd sinds 1990

Wat is er aan de hand?

Jaar na jaar worden warmterecords gebroken. De strijd tegen klimaatverandering komt op gang, maar schiet nog te kort. Met de huidige internationale klimaatplannen gaan we niet binnen de 1,5°C blijven. Zo'n temperatuurstijging heeft desastreuze gevolgen voor mens en natuur. Om de wereld te beschermen tegen klimaatverandering is tot 2030 de duizelingwekkende investering van 1,8 biljoen euro nodig.

Maar wat is klimaatverandering precies? Wat zijn de oorzaken en de gevolgen van de opwarming van de aarde en wat kunnen we doen om het te stoppen? Lees verder om te ontdekken wat WWF doet én wat jij zelf kunt doen.

Infographic klimaat, mens en natuur NL

 

Kwetsbaar Nederland

Wereldwijd is het de laatste honderddertig jaar 1°C warmer geworden en in Nederland zelfs 1,9°C warmer. Behoud en herstel van natuurgebieden met al hun biodiversiteit is één van de meest efficiënte maatregelen tegen klimaatverandering, zowel voor het verminderen van CO2-uitstoot als het aanpassen aan klimaatverandering. We krijgen namelijk zeker te maken met de gevolgen van klimaatverandering. Ook ons land is kwetsbaar en de biodiversiteit in ons land staat hierdoor onder druk.

In Nederland hebben we nu goede ervaring opgedaan met natuurlijke oplossingen om ons te beschermen tegen overstromingen als gevolg van klimaatverandering. We hebben onze rivieren veel meer ruimte te geven en in het voorjaar van 2021 hebben we gezien dat het werkt! Het is tegelijktertijd een van de grootste natuurherstelprojecten van Nederland. Klimaat en natuur kunnen dus heel goed samengaan!

Wist je dat?

91 procent van de Nederlanders niet weet dat voedselproductie wereldwijd de grootste oorzaak is van natuurverlies?

Shutterstock

Wil je meer weten over klimaatverandering?

Tim Rasmussen / WWF-US
Wat is klimaatverandering?
Wat is klimaatverandering?
Frans Lemmens / Hollandse Hoogte
Nederland
Nederland
en klimaatverandering
Global Warming Images / WWF / Editted by Maud Brummans
Oorzaken en Gevolgen
Oorzaken en Gevolgen
van klimaatverandering
www.JSGrove.com / WWF
Klimaatakkoord Parijs
Klimaatakkoord Parijs
Politiek
Politiek
Istockphoto.com / WWF-Canada
Wat kun jij doen?
Wat kun jij doen?
Global Warming Images / WWF
Mythes en sceptici
Mythes en sceptici
WWF Intl. / Antonio Amendola / The Stand
Oplossingen
Oplossingen

Alle beetjes helpen

Wij kunnen door onze keuzes op ieder moment het verschil maken. Elke dag weer, in alles wat we doen. En alle beetjes helpen!

Voetafdruktest

Kijk welke impact jouw persoonlijke levensstijl heeft op onze aarde en doe de voetafdruktest.

Doe de test

Wat kan ik zelf doen?

Iedereen kan helpen de natuur te beschermen. Bekijk onze tips en kom erachter hoe jouw gedrag de natuur een handje mee kan helpen.

Bekijk duurzame tips
Beeld: Hans Avontuur

WAT DOET WWF?

Als we niets doen tegen klimaatverandering, kan een derde van alle plant- en diersoorten binnen 100 jaar uitsterven. We willen de veerkracht van de gebieden waarin we werken versterken, vooral ook door de natuur de kans te geven zich beter aan te kunnen passen.

 

 • 1

  Onderzoek

  We doen onderzoek in specifieke gebieden om erachter te komen welke soorten zich goed kunnen aanpassen of gaan migreren naar nieuwe gebieden. Zo kunnen we weten of de leefgebieden van deze soorten aan het verschuiven is.

 • 2

  Lokale mensen een stem geven

  Lokale mensen hebben vaak geweldige klimaatoplossingen, juist omdat zij al generaties lang in balans zijn met natuur. We geven ze een stem op internationale podia.  

 • 3

  Beïnvloeden van beleid

  We stimuleren (politieke) leiders om ambitieuze klimaatplannen te omarmen. En we laten zien dat werken met natuur dé manier is om klimaatproblemen aan te pakken. 

 • 4

  Samenwerken met bedrijven

  We werken op allerlei manieren samen met bedrijven om hun CO2-uitstoot te verminderen.

 • 5

  Living Planet Report

  WWF brengt elke twee jaar het Living Planet Report uit. Zo houden we doorlopend bij hoe het gaat met onze planeet. 

 • 6

  Tips om duurzaam(er) te leven

  We helpen mensen om hun relatie met de natuur te verbeteren.   

 • 7

  Voetafdruktest

  We hebben de Voetafdruktest ontwikkeld die mensen inzicht geeft in hun persoonlijke impact op de natuur.

 • 8

  Dutch Fund for Climate and Development

  WWF is partner van het Dutch Fund for Climate and Development. Met lokale partijen zoeken en ontwikkelen wij natuurlijke klimaatoplossingen die geschikt zijn voor commerciële investeringen.

National Geographic Stock / Tyrone Turner / WWF

WAT KAN IK DOEN?

Wij weten zeker dat we de dreiging van de klimaatverandering kunnen bestrijden en een toekomst kunnen bouwen die veiliger, gezonder en meer veerkrachtig is voor mens en natuur. Hoe gaan we energie, voedsel en water produceren en consumeren, de bossen van de wereld beschermen en mensen helpen zich voor te bereiden op een veranderende wereld? Daar moeten we samen over nadenken.

Dit is wat jij kunt doen:

 • 1

  Voetafdruktest

  Meet jouw impact op de aarde met de voetafdruktest en volg de tips.

  Lees verder
 • 2

  Trein, bus of fiets

  Ga met de trein, bus of fiets naar werk en school of vervang je auto door een elektrische.

 • 3

  Beperk verre vliegreizen

  Vliegen heeft een grote impact. Lees meer tips en ontdek hoe jij duurzaam op reis kan. 

  Lees verder
 • 4

  Eet plantaardig

  Voedsel speelt een grote rol in je voetafdruk. Eet zoveel mogelijk plantaardig en voorkom voedselverspilling.

  Lees verder
 • 5

  Isoleren en besparen

  Isoleer je huis en breng energie- en waterbesparende maatregelen aan.

  Lees verder
 • 6

  Tweedehands en recyclen

  Koop producten en kleding tweedehands, en recycle materialen als je ze niet meer gebruikt of iets kapot is. Lees verder hoe je duurzame keuzes kunt maken.

  Lees verder

Resultaten en Updates

NPO 3FM Serious Request met Wereld Natuur Fonds in actie tegen klimaatverandering

De klimaatcrisis is een feit en daarom komt 3FM Serious Request dit jaar voor het Wereld Natuur Fonds in actie tegen klimaatverandering. Dat gebeurt door aandacht te vragen voor de regenwouden van Zuid-Amerika: die bossen vormen een groen schild dat de hele aarde beschermt tegen te snelle opwarming.
Meer info
Ante Gugić

De ‘Amazone van Europa’

Vandaag roept UNESCO het Mur-Drava-Donau-gebied uit als het eerste biosfeerreservaat ter wereld. Het strekt zich uit over maar liefst 5 landen. Met de huidige klimaatcrisis en de aanzienlijke afname van de biodiversiteit, vertegenwoordigt dit een historische stap in de opbouw van een nieuw tijdperk voor mens en natuur in Europa.
Meer info
Brent Stirton / Getty Images

Meer dan 260.000 kilometer vrij stromende rivieren in gevaar door waterkrachtcentrales

Een nieuw onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Global Sustainability stelt voor het eerst vast dat meer dan 260.000 kilometer vrij stromende rivieren gevaar lopen door de plannen voor nieuwe waterkrachtcentrales. Iconische rivieren zoals de Amazone, Congo en Salween worden opgeknipt door deze ontwikkelingen.
Meer info
Twan Teunissen ARK Natuurontwikkeling

Maak véél meer ruimte voor het water met natuurontwikkeling, dat verdient zich dubbel en dwars terug!

Klimaatverandering met hevigere regenbuien, hogere afvoeren in de rivieren en stijgende zeespiegel. We zagen vorige week de gevolgen hiervan in Nederland, Duitsland en België. Nederland wapent zich ook wel tegen deze toenemende dreigingen. Maar doen we dat wel genoeg?
Meer info

Wereld Natuur Fonds nieuwe partner 3FM Serious Request

In de week voor kerst zet 3FM zich traditiegetrouw in voor het goede doel en dit jaar zetten de dj's zich samen met heel Nederland in om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor WWF; de uitgesproken partner in de thema's natuur en klimaat.
Meer info
Maico van Barneveld - DeFotoblogger.nl

Maak natuur bondgenoot

Deze week schreef demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen in een brief aan de Tweede Kamer dat wat haar betreft ‘ruimtelijke kwaliteit’ en de ‘wateropgave’ meer met elkaar verbonden moeten worden. Dit signaal komt wat mij betreft geen dag te vroeg.
Meer info