Tim Rasmussen / WWF-US

Klimaatverandering

Als we niets doen tegen de opwarming van de aarde door klimaatverandering, sterft een derde van alle plant- en diersoorten mogelijk nog binnen een eeuw uit.

 • Wereldwijd 1°C warmer in afgelopen 130 jaar
 • Zeespiegel 20 cm gestegen in 20e eeuw
 • Nederland: wilde dierenpopulaties gehalveerd sinds 1990

Wat is er aan de hand?

Jaar na jaar worden warmterecords gebroken. De strijd tegen klimaatverandering komt op gang, maar schiet nog te kort. Met de huidige internationale klimaatplannen gaan we niet binnen de 1,5°C blijven. Zo'n temperatuurstijging heeft desastreuze gevolgen voor mens en natuur. Om de wereld te beschermen tegen klimaatverandering is tot 2030 de duizelingwekkende investering van 1,8 biljoen euro nodig.

Maar wat is klimaatverandering precies? Wat zijn de oorzaken en de gevolgen van de opwarming van de aarde en wat kunnen we doen om het te stoppen? Lees verder om te ontdekken wat WWF doet én wat jij zelf kunt doen.

Infographic klimaat, mens en natuur NL

 

Kwetsbaar Nederland

Wereldwijd is het de laatste honderddertig jaar 1°C warmer geworden en in Nederland zelfs 1,7°C warmer. Behoud en herstel van natuurgebieden met al hun biodiversiteit is één van de meest efficiënte maatregelen tegen klimaatverandering, zowel voor het verminderen van CO2-uitstoot als het aanpassen aan klimaatverandering. We krijgen namelijk zeker te maken met de gevolgen van klimaatverandering. Ook ons land is kwetsbaar en de biodiversiteit in ons land staat hierdoor onder druk.

In Nederland hebben we nu goede ervaring opgedaan met natuurlijke oplossingen om ons te beschermen tegen overstromingen als gevolg van klimaatverandering. We hebben onze rivieren veel meer ruimte te geven en in het voorjaar van 2021 hebben we gezien dat het werkt! Het is tegelijktertijd een van de grootste natuurherstelprojecten van Nederland. Klimaat en natuur kunnen dus heel goed samengaan!

Wil je meer weten over klimaatverandering?

Tim Rasmussen / WWF-US
Wat is klimaatverandering?
Wat is klimaatverandering?
Global Warming Images / WWF / Editted by Maud Brummans
Oorzaken en Gevolgen
Oorzaken en Gevolgen
van klimaatverandering
Global Warming Images / WWF
Mythes en sceptici
Mythes en sceptici
Frans Lemmens / Hollandse Hoogte
Nederland
Nederland
en klimaatverandering
Karine Aigner / WWF-US
Rechtvaardigheid en klimaat
Rechtvaardigheid en klimaat
Wild Wonders of Europe / Widstrand / WWF
Nature-based Solutions
Nature-based Solutions
Politiek
Politiek
Istockphoto.com / WWF-Canada
Wat kun jij doen?
Wat kun jij doen?

Alle beetjes helpen

Wij kunnen door onze keuzes op ieder moment het verschil maken. Elke dag weer, in alles wat we doen. En alle beetjes helpen!

Voetafdruktest

Kijk welke impact jouw persoonlijke levensstijl heeft op onze aarde en doe de voetafdruktest.

Doe de test

Wat kan ik zelf doen?

Iedereen kan helpen de natuur te beschermen. Bekijk onze tips en kom erachter hoe jouw gedrag de natuur een handje mee kan helpen.

Bekijk duurzame tips
Beeld: Hans Avontuur

WAT DOET WWF?

Als we niets doen tegen klimaatverandering, kan een derde van alle plant- en diersoorten binnen 100 jaar uitsterven. We willen de veerkracht van de gebieden waarin we werken versterken, vooral ook door de natuur de kans te geven zich beter aan te kunnen passen.

 

 • 1

  Onderzoek

  We doen onderzoek in specifieke gebieden om erachter te komen welke soorten zich goed kunnen aanpassen of gaan migreren naar nieuwe gebieden. Zo kunnen we weten of de leefgebieden van deze soorten aan het verschuiven is.

 • 2

  Lokale mensen een stem geven

  Lokale mensen hebben vaak geweldige klimaatoplossingen, juist omdat zij al generaties lang in balans zijn met natuur. We geven ze een stem op internationale podia.  

 • 3

  Voices for Climate Action

  WWF-NL is hoofdpartner in het programma Voices for Climate Action (VCA). VCA heeft een belangrijk doel: ervoor zorgen dat lokale mensen een eerlijke kans hebben om klimaatoplossingen te creëren die voor hen werken. In de 7 landen waar VCA actief is zijn al veel lokale mensen die geweldig werk leveren en in actie komen om de klimaatcrisis op te lossen.

 • 4

  Beïnvloeden van beleid

  We stimuleren (politieke) leiders om ambitieuze klimaatplannen te omarmen. En we laten zien dat werken met natuur dé manier is om klimaatproblemen aan te pakken. 

 • 5

  Samenwerken met bedrijven

  We werken op allerlei manieren samen met bedrijven om hun CO2-uitstoot te verminderen.

 • 6

  Living Planet Report

  WWF brengt elke 2 jaar het Living Planet Report uit. Zo houden we doorlopend bij hoe het gaat met onze planeet. 

 • 7

  Tips om duurzaam(er) te leven

  We helpen mensen om hun relatie met de natuur te verbeteren.   

 • 8

  Voetafdruktest

  We hebben de Voetafdruktest ontwikkeld die mensen inzicht geeft in hun persoonlijke impact op de natuur.

 • 9

  Dutch Fund for Climate and Development

  WWF is partner van het Dutch Fund for Climate and Development. Met lokale partijen zoeken en ontwikkelen wij natuurlijke klimaatoplossingen die geschikt zijn voor commerciële investeringen.

National Geographic Stock / Tyrone Turner / WWF

WAT KAN IK DOEN?

Wij weten zeker dat we de dreiging van de klimaatverandering kunnen bestrijden en een toekomst kunnen bouwen die veiliger, gezonder en meer veerkrachtig is voor mens en natuur. Hoe gaan we energie, voedsel en water produceren en consumeren, de bossen van de wereld beschermen en mensen helpen zich voor te bereiden op een veranderende wereld? Daar moeten we samen over nadenken.

Dit is wat jij kunt doen:

 • 1

  Voetafdruktest

  Meet jouw impact op de aarde met de voetafdruktest en volg de tips.

  Lees verder
 • 2

  Trein, bus of fiets

  Ga met de trein, bus of fiets naar werk en school of vervang je auto door een elektrische.

 • 3

  Beperk verre vliegreizen

  Vliegen heeft een grote impact. Lees meer tips en ontdek hoe jij duurzaam op reis kan. 

  Lees verder
 • 4

  Eet plantaardig

  Voedsel speelt een grote rol in je voetafdruk. Eet zoveel mogelijk plantaardig en voorkom voedselverspilling.

  Lees verder
 • 5

  Isoleren en besparen

  Isoleer je huis en breng energie- en waterbesparende maatregelen aan.

  Lees verder
 • 6

  Tweedehands en recyclen

  Koop producten en kleding tweedehands, en recycle materialen als je ze niet meer gebruikt of iets kapot is. Lees verder hoe je duurzame keuzes kunt maken.

  Lees verder

Resultaten en Updates

Global Warming Images / WWF

De klimaattop: wat leverde het op?

Tijdens de klimaattop COP27, die zondagochtend eindigde, werd een hoognodige stap gezet in de richting van een schadefonds. Helaas werd geen overeenstemming bereikt over maatregelen om de uitstoot verder te verminderen. Hierdoor glijdt de doelstelling om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C weg. Met ernstige gevolgen voor de wereld, voorziet WWF-NL.
Meer info
ARK Natuurontwikkeling

Natuur is de oplossing voor de gevolgen van klimaatverandering

De klimaattop in Egypte is in volle gang. De urgentie is groot. Klimaatverandering zorgt op steeds grotere schaal voor rampen die een enorme impact hebben op de levens van mens en dier. Maar er is nog hoop. De natuur biedt oplossingen om de gevolgen van deze rampen te temperen en om volgende klimaatrampen te voorkomen. WWF werkt daarom, zowel ver weg als dichtbij, samen met partners aan natuurlijke oplossingen.
Meer info

WWF over Klimaattop: Pak klimaatcrisis aan met natuurlijke oplossingen

Na een jaar met ongekende overstromingen in Pakistan, verwoestingen door hittegolven, bosbranden en tropische stormen in andere delen van de wereld, dringt WWF er aan de vooravond van de VN-Klimaattop in Egypte op aan om baanbrekende afspraken te maken om het tij te keren.
Meer info
Peter Caton / WWF-UK

Drie voor de prijs van één – een natuurpositief voedselsysteem voor biodiversiteit, klimaat en voedselzekerheid

Natasja Oerlemans, voedsel- en landbouwexpert van WWF-NL, vertelt een natuurpositief voedselsysteem voor biodiversiteit, klimaat en voedselzekerheid
Meer info
wwf

Baanbrekend rapport van WWF en het Rode Kruis toont aan hoe de natuur levens kan redden

Natuurvernietiging heeft een enorme impact op de biodiversiteit in de Amazone en de Cerrado. Veel diersoorten verloren al tussen de 25 en 65 procent van hun oorspronkelijke verspreidingsgebied. Dit blijkt uit onderzoek van WWF Brazilië.
Meer info
naturepl.com / Inaki Relanzon / WWF

IPCC: Stop met klimaatvernietigende investeringen, investeer nu in klimaatoplossingen

De huidige investeringen in klimaatvernietigende activiteiten moeten zo snel mogelijk worden gestopt en dat geld moet aan oplossingen worden besteed die de CO2-uitstoot verminderen. We kunnen 40% uitstootvermindering bereiken die nodig is om de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs te bereiken met energiebesparende maatregelen. Eén van de belangrijkste conclusies uit het vandaag verschenen IPCC-rapport is dat de komende acht jaar cruciaal zijn om met deze maatregelen en oplossingen aan de slag te gaan.
Meer info