Tanya Houppermans

Haaienvinnen nog steeds een delicatesse?

Het Wereld Natuur Fonds vraagt het publiek in Hong Kong al meer dan tien jaar om te stoppen met het eten van haaienvinnen.

  • Locatie: oceanen over de hele wereld
  • Bedreigingen: haaienvinnensoep, kraakbeen als medicijn, overbevissing van haaien

Wat is er aan de hand?

Er worden jaarlijks ongeveer 100 miljoen haaien gedood. Hierdoor zijn veel soorten haaien ernstig bedreigd. Dit is een groot probleem, want de haai heeft als roofdier een belangrijke rol in de voedselketen in de zee. Haaien worden massaal gevangen voor consumptie, zo worden haaienvinnen bijvoorbeeld gebruikt in dure, Aziatische soepen of gerechten. Het kraakbeen van de haai wordt gebruikt in middelen tegen spier- en gewrichtspijn. Ook het vlees van de haai wordt steeds vaker gegeten.

Waarom is het belangrijk om de haai te beschermen?

Haaien horen bij de top van de voedselketen in de oceanen. Door hun verschillende rollen zijn ze heel belangrijk voor een gezonde balans van het leven in zee. Haaien eten vooral vissen, andere haaien, zeehonden en vogels, maar ook plankton en krill. En er zijn zelfs haaien die gespecialiseerd zijn in aas eten en dieren uit de bodem wroeten.

Hoe haaien de wereld helpen

WWF-Hong Kong / Elson Li

Bedreigingen

Ondanks dat de haai de dinosaurussen heeft overleefd, wordt hij toch bedreigd. Haaienproducten zijn erg populair; vinnen worden gebruikt voor soep en medicijnen. Een bedreiging voor de haai is het vele vissen op haaien. De dieren planten zich niet zo snel voort, dus hun aantallen verminderen.

Meer info

Beschermen

WWF wil de dieren beschermen. Dit doen we door de vraag naar haaiproducten terug te dringen, internationale regels  te handhaven en de leefgebieden te beschermen. Zo kan de haai weer veilig zwemmen!

Meer info

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de haai

Koraaldriehoek
Koraaldriehoek
In deze wonderlijke onderwaterwereld leven veel verschillende diersoorten.
Oceanen over de wereld
Oceanen over de wereld
Tweederde van onze aarde bestaat uit oceaan. Duizenden zeedieren en planten leven in zee.

De haai

Haaien bestaan al heel lang en hebben zelfs de dinosaurussen zien komen en gaan. Er is maar een aantal soorten gevaarlijk voor de mens. Er bestaan ongeveer 500 soorten haaien. Van kleintjes (de dwerghaai van 25 centimeter) tot hele grote (de walvishaai, met zo’n 14 meter de grootste vis op aarde). Eén ding hebben ze allemaal gemeen: het zijn uitstekende jagers. Ze kunnen hun prooien op grote afstanden lokaliseren.

Net als andere vissen leggen haaien eitjes. Maar verreweg de meeste haaienvrouwtjes broeden hun eitjes binnenin hun lichaam uit. Na het uitbroeden komen er dus levende babyhaaitjes uit hun lichaam (‘eierlevendbarend’).

Jacob Degee / WWF-Hong Kong

Haaiensoorten

In de oceanen leven heel veel verschillende soorten haaien, zoals de walvishaai, hamerhaai en de Groenlandse haai. Lees meer over deze haaiensoorten!

Resultaten en Updates

Haai Five! Het is Shark Awareness Day

Het is internationale Shark Awareness Day, een dag die haaien verdienen vanwege hun belangrijke rol in de natuur. Vandaag zetten we ze dan ook graag in the spotlight. Dat doen we aan de hand van vijf bijzondere manieren waarop haaien (maar ook roggen, die aan haaien verwant zijn), de wereld een handje helpen. Wist je bijvoorbeeld dat haaien helpen bij het tegengaan van klimaatverandering? Of dat ze onze zuurstofbronnen beschermen?
Meer info

Doe mee met Wereld Oceanen Dag

Vandaag is het Wereld Oceanen Dag! En dat moet gevierd worden, want we hebben heel veel te danken aan de oceanen. Ze voorzien ons van de helft van de zuurstof die we ademen, leveren ons voedsel, maar ook ingrediënten voor medicijnen, werkgelegenheid en een prachtige en onmisbare biodiversiteit. Daarnaast absorberen ze broeikasgassen en spelen daarmee in belangrijke rol in de regulering van het klimaat. Last but not least: oceanen zijn prachtig, zowel onder als boven de zeespiegel en bieden ons met hun schoonheid de nodige inspiratie en ontspanning.
Jij kunt op Wereld Oceanen Dag (maar natuurlijk ook daarna) iets terugdoen voor de oceanen. Daarom hierbij onze tips:
Meer info

Onderzoek naar de bedreigde en mysterieuze zee-engel

De onderzoekers die zich bezighouden met de zee-engelen in de wateren rondom de Canarische Eilanden kunnen op dit moment, vanwege het Corona-virus geen veldwerk doen. Daarom zitten ze nu vooral achter hun bureau. Een klein positief puntje: ze hebben meer tijd voor een update over hun onderzoek naar deze ernstig bedreigde haaiensoort.
Meer info

Populatie van oceanische witpunthaaien met 95% afgenomen

Door overbevissing dreigt de witpunthaai, ooit één van de meest voorkomende haaisoorten, in de Stille Oceaan uit te sterven. Ook het lot van andere haaien en is er erg onzeker.
Meer info

Haaien in de Middellandse Zee bedreigd door overbevissing

Meer dan de helft van alle soorten haaien en roggen die in de Middellandse Zee leven, wordt bedreigd. Bijna een derde staat op het punt om lokaal uit te sterven.
Meer info

Haai Five 'to-do-lijst' voor de minister

Veel haaien- en roggensoorten wereldwijd worden bedreigd. Een nieuw beleid is dringend nodig en dat is precies waar de minister op aanstuurt. WWF heeft alvast een ‘to do-lijst’ voor de minister om de haaien succesvol te kunnen beschermen.
Meer info
Tanya Houppermans

Wat kan ik doen?

Help vandaag al mee

Geef een eenmalige gift

Steun ons werk om de natuur te beschermen met een eenmalige gift. Kies hieronder je giftbedrag en klik op de button om daarna je gegevens in te vullen.