Tanya Houppermans

Haaienvinnen nog steeds een delicatesse?

De vinnen van deze prachtige vis zijn erg populair.

  • Locatie: oceanen over de hele wereld
  • Bedreigingen: haaienvinnensoep, kraakbeen als medicijn, overbevissing van haaien

Wat is er aan de hand?

Er worden jaarlijks ongeveer 100 miljoen haaien gedood. Hierdoor zijn veel soorten haaien ernstig bedreigd. Haaien worden massaal gevangen voor consumptie, zo worden haaienvinnen bijvoorbeeld gebruikt in dure, Aziatische soepen of gerechten. Het kraakbeen van de haai wordt gebruikt in middelen tegen spier- en gewrichtspijn. Ook het vlees van de haai wordt steeds vaker gegeten.

Waarom is het belangrijk om de haai te beschermen?

Haaien horen bij de top van de voedselketen in de oceanen. Door hun verschillende rollen zijn ze heel belangrijk voor een gezonde balans van het leven in zee. Haaien eten vooral vissen, andere haaien, zeehonden en vogels, maar ook plankton en krill. Er zijn zelfs haaien die gespecialiseerd zijn in aas eten en dieren uit de bodem wroeten.

Hoe haaien de wereld helpen

WWF-Hong Kong / Elson Li

Een dode haai aan een haak, Indische Oceaan Simon Buxton / WWF

Bedreigingen

Ondanks dat de haai de dinosaurussen heeft overleefd, wordt hij nu toch bedreigd. Haaienproducten zijn erg populair; vinnen worden gebruikt voor soep en medicijnen. Hierdoor wordt er erg veel gevist op haaien. De dieren planten zich niet zo snel voort, dus hun aantallen verminderen snel.

Meer info
Haai zwemt in de zee Shutterstock / VisionDive / WWF

Beschermen

WWF wil de haai beschermen. Dit doen we door de vraag naar haaienproducten terug te dringen, internationale regels  te handhaven en de leefgebieden te beschermen. Zo kan de haai weer veilig zwemmen!

Meer info

De haai

Haaien leven al heel lang op onze aarde en hebben zelfs de dinosaurussen zien komen en gaan. Er zijn fossielen van haaien gevonden van wel 400 miljoen jaar oud. Tegenwoordig bestaan er ongeveer 400 soorten haaien. Van kleintjes (de dwerghaai van 25 centimeter) tot hele grote (de walvishaai, met zo’n 14 meter de grootste vis op aarde). Eén ding hebben ze allemaal gemeen: het zijn uitstekende jagers. Ze kunnen hun prooien op grote afstanden lokaliseren. Hierdoor hebben ze een slechte reputatie gekregen en zijn veel mensen bang voor deze zeedieren. Onterecht, want van alle 400 haaiensoorten zijn er maar een paar gevaarlijk voor de mens.

Haaien zijn vissen en net als andere vissen leggen de meeste haaien eitjes. De meeste haaienvrouwtjes broeden hun eitjes binnenin hun lichaam uit. Na het uitbroeden komen er levende babyhaaitjes uit hun lichaam (‘eierlevendbarend’). Haaien hebben geen botten, maar hun skelet bestaat uit kraakbeen. Ze hebben veel gemeen met roggen. Deze lijken op ‘platte haaien’, ze hebben ook skeletten van kraakbeen.

Verschillende haaiensoorten leven op verschillende manieren. Sommige soorten houden ervan om veel tijd alleen door te brengen, maar andere soorten leven en jagen in groepen. Het is voor wetenschappers nog lastig om de leeftijd van haaien te bepalen. De oudste haaiensoort is de Groenlandse walvis, deze kan wel 500 jaar worden. Haaien hebben vijf tot zeven kieuwspleten, die ze gebruiken om zuurstof uit het water te filteren.

Jacob Degee / WWF-Hong Kong

Haaiensoorten

In de oceanen leven heel veel verschillende soorten haaien, zoals de walvishaai, hamerhaai en de Groenlandse haai. Lees meer over deze haaiensoorten!

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de haai

Jürgen Freund / WWF
Koraaldriehoek
Koraaldriehoek
In deze wonderlijke onderwaterwereld leven veel verschillende diersoorten.
naturepl.com / Jeff Rotman / WWF
Oceanen over de wereld
Oceanen over de wereld
Tweederde van onze aarde bestaat uit oceaan. Duizenden zeedieren en planten leven in zee.

Resultaten en Updates

Jürgen Freund / WWF

Pakistaanse vissers redden walvishaaien

Sinds de start in 2012 van de samenwerking tussen Pakistaanse vissers en WWF-Pakistan zijn in totaal 110 walvishaaien veilig vrijgelaten door getrainde vissers. En dat is best een hele prestatie als je weet dat dit de grootste vissoort op aarde is. De dieren worden wel 12 meter lang! De vissers weten hoe ze kunnen voorkomen dat de dieren in de netten komen, maar ook hoe ze de dieren veilig kunnen redden en ook waarom zij deze dieren zouden moeten willen redden. Inmiddels zijn er in 2019 en 2020 geen gevallen meer van walvishaai-sterfte gemeld.
Meer info
Daniel Antunez / MarineTraffic.com

Honderden vissersschepen bedreigen natuur bij Galapagoseilanden

In juli ontdekte de Ecuadoraanse marine 260, voornamelijk Chinese, vissersschepen nabij de beschermde wateren rond de Galapagoseilanden. De schepen komen elk jaar naar de wateren rond de Galápagoseilanden, maar de vloot van dit jaar is één van de grootste die de afgelopen jaren is gezien. De vissers werpen er hun kilometerslange visnetten en -lijnen uit met desastreuse gevolgen voor de unieke onderwaternatuur rond de eilanden. Volgens Chinese media is de vloot voor drie maanden gestopt met vissen. De Ecuadoraanse marine geeft aan dat de vloot nog steeds aanwezig is. Volgens experts van het Wereld Natuur Fonds is uitbreiding van het beschermde gebied rond de eilanden noodzakelijk zodat de onderwaternatuur beter beschermd wordt.
Meer info
Elke Bojanowski / WWF-HK

Haai Five! Het is Shark Awareness Day

Het is internationale Shark Awareness Day, een dag die haaien verdienen vanwege hun belangrijke rol in de natuur. Vandaag zetten we ze dan ook graag in the spotlight. Dat doen we aan de hand van vijf bijzondere manieren waarop haaien (maar ook roggen, die aan haaien verwant zijn), de wereld een handje helpen. Wist je bijvoorbeeld dat haaien helpen bij het tegengaan van klimaatverandering? Of dat ze onze zuurstofbronnen beschermen?
Meer info
VDOS Global / WWF-Canada

Doe mee met Wereld Oceanen Dag

Vandaag is het Wereld Oceanen Dag! En dat moet gevierd worden, want we hebben heel veel te danken aan de oceanen. Ze voorzien ons van de helft van de zuurstof die we ademen, leveren ons voedsel, maar ook ingrediënten voor medicijnen, werkgelegenheid en een prachtige en onmisbare biodiversiteit. Daarnaast absorberen ze broeikasgassen en spelen daarmee in belangrijke rol in de regulering van het klimaat. Last but not least: oceanen zijn prachtig, zowel onder als boven de zeespiegel en bieden ons met hun schoonheid de nodige inspiratie en ontspanning.
Jij kunt op Wereld Oceanen Dag (maar natuurlijk ook daarna) iets terugdoen voor de oceanen. Daarom hierbij onze tips:
Meer info
Angel Shark Project

Onderzoek naar de bedreigde en mysterieuze zee-engel

De onderzoekers die zich bezighouden met de zee-engelen in de wateren rondom de Canarische Eilanden kunnen op dit moment, vanwege het Corona-virus geen veldwerk doen. Daarom zitten ze nu vooral achter hun bureau. Een klein positief puntje: ze hebben meer tijd voor een update over hun onderzoek naar deze ernstig bedreigde haaiensoort.
Meer info
Elke Bojanowski / WWF-HK

Populatie van oceanische witpunthaaien met 95% afgenomen

Door overbevissing dreigt de witpunthaai, ooit één van de meest voorkomende haaisoorten, in de Stille Oceaan uit te sterven. Ook het lot van andere haaien en is er erg onzeker.
Meer info
Tanya Houppermans

Wat kan ik doen?

Help vandaag al mee

Geef een eenmalige gift

Steun ons werk om de natuur te beschermen met een eenmalige gift. Kies hieronder je giftbedrag en klik op de button om daarna je gegevens in te vullen.