Tanya Houppermans

Haaienvinnen nog steeds een delicatesse?

Het Wereld Natuur Fonds vraagt het publiek in Hong Kong al meer dan tien jaar om te stoppen met het eten van haaienvinnen.

  • Locatie: oceanen over de hele wereld
  • Bedreigingen: haaienvinnensoep, kraakbeen als medicijn, overbevissing van haaien

Wat is er aan de hand?

Er worden jaarlijks ongeveer 100 miljoen haaien gedood. Hierdoor zijn veel soorten haaien ernstig bedreigd. Dit is een groot probleem, want de haai heeft als roofdier een belangrijke rol in de voedselketen in de zee. Haaien worden massaal gevangen voor consumptie, zo worden haaienvinnen bijvoorbeeld gebruikt in dure, Aziatische soepen of gerechten. Het kraakbeen van de haai wordt gebruikt in middelen tegen spier- en gewrichtspijn. Ook het vlees van de haai wordt steeds vaker gegeten.

WWF-Hong Kong / Elson Li

Bedreigingen

Ondanks dat de haai de dinosaurussen heeft overleefd, wordt hij toch bedreigd. Haaienproducten zijn erg populair; vinnen worden gebruikt voor soep en medicijnen. Een bedreiging voor de haai is het vele vissen op haaien. De dieren planten zich niet zo snel voort, dus hun aantallen verminderen.

Meer info

Beschermen

WWF wil de dieren beschermen. Dit doen we door de vraag naar haaiproducten terug te dringen, internationale regels  te handhaven en de leefgebieden te beschermen. Zo kan de haai weer veilig zwemmen!

Meer info

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de haai

Koraaldriehoek
Koraaldriehoek
In deze wonderlijke onderwaterwereld leven veel verschillende diersoorten.
Oceanen over de wereld
Oceanen over de wereld
Tweederde van onze aarde bestaat uit oceaan. Duizenden zeedieren en planten leven in zee.
Doug Perrine / WWF

De haai

Haaien bestaan al heel lang en hebben zelfs de dinosaurussen zien komen en gaan. Er is maar een aantal soorten gevaarlijk voor de mens. Haaien eten vooral vissen, – en zelfs andere haaien – zeehonden en vogels, maar ook plankton en krill. En er zijn zelfs haaien die gespecialiseerd zijn in aas eten en dieren uit de bodem wroeten. De dieren vormen de top van de voedselketen in de oceanen. Ze zijn daarmee heel belangrijk voor een gezonde balans van het leven in zee.

Er bestaan ongeveer 500 soorten haaien. Van kleintjes (de dwerghaai van 25 centimeter) tot hele grote (de walvishaai, met zo’n 14 meter de grootste vis op aarde). Eén ding hebben ze allemaal gemeen: het zijn uitstekende jagers. Ze kunnen hun prooien op grote afstanden lokaliseren.
Net als andere vissen leggen haaien eitjes. Maar verreweg de meeste haaienvrouwtjes broeden hun eitjes binnenin hun lichaam uit. Na het uitbroeden komen er dus levende babyhaaitjes uit hun lichaam (‘eierlevendbarend’).

Resultaten en Updates

Haaien in de Middellandse Zee bedreigd door overbevissing

Meer dan de helft van alle soorten haaien en roggen die in de Middellandse Zee leven, wordt bedreigd. Bijna een derde staat op het punt om lokaal uit te sterven.
Meer info

Haai Five 'to-do-lijst' voor de minister

Veel haaien- en roggensoorten wereldwijd worden bedreigd. Een nieuw beleid is dringend nodig en dat is precies waar de minister op aanstuurt. WWF heeft alvast een ‘to do-lijst’ voor de minister om de haaien succesvol te kunnen beschermen.
Meer info

Import van haaienvinnen in Hong Kong is met 50% gedaald

Het Wereld Natuur Fonds vraagt het publiek in Hong Kong al meer dan tien jaar om te stoppen met het eten van haaienvinnen. En de laatste tijd zien we veelbelovende resultaten: de invoer van haaienvinnen in Hongkong vertoont sinds 2007 een aanzienlijke daling.
Meer info

Meer beschermd gebied voor haaien en walvissen in Caribisch Nederland

Sint Eustatius sluit zich aan bij het Yarari reservaat. Dit maakt het beschermde gebied voor haaien en walvissen in Caribisch Nederland groter.
Meer info
Tanya Houppermans

Wat kan ik doen?

Help vandaag al mee

Geef een eenmalige gift

Steun ons werk om de natuur te beschermen met een eenmalige gift. Kies hieronder je giftbedrag en klik op de button om daarna je gegevens in te vullen.