Greg Armfield / WWF-UK

55 Afrikaanse olifanten per dag gedood

Sterk, slim, maar kwetsbaar. Help ons deze prachtige, intelligente reuzen te beschermen.

  • Locatie: Azië en Afrika
  • Nog maar 415.000 olifanten in Afrika en 30.000 in Azië in het wild.
  • Bedreigingen: Illegale handel, conflict mens en dier, verlies van leefgebied

Wat is er aan de hand?

We hebben het geluk deze planeet te mogen delen met de prachtige olifant, maar ze worden in grote aantallen meedogenloos afgeslacht voor de nog altijd grote vraag naar hun ivoor. Zo'n 20.000 Afrikaanse olifanten worden per jaar gedood om hun ivoren slagtanden: dat zijn er 55 per dag!

Martin Harvey / WWF

Ongeveer 90% van de Afrikaanse olifanten is in de afgelopen eeuw weggevaagd voornamelijk vanwege de ivoorhandel. Het illegaal doden van Afrikaanse olifanten is enorm toegenomen. Deze stroperij wordt aangejaagd door de grote vraag naar ivoor in Azië.

Bedreigingen

Het ivoor van olifantenslagtanden is veel geld waard. Om deze reden worden olifanten veelvuldig gestroopt. Ondanks het feit dat het stropen van olifant al een lange tijd verboden is gebeurt dit helaas nog steeds. Olifanten hebben daarnaast veel last van ruimtegebrek. Ze komen daarom vaker met mensen in aanraking wat tot conflicten leidt. 

Meer info

Beschermen

Via organisatie TRAFFIC spoort WWF stropers en illegale ivoorhandelaren op. TRAFFIC legt smokkelroutes en hotspots van de illegale ivoorhandel bloot en dringt samen met WWF bij regeringen aan op betere handhaving van het internationale handelsverbod. Om conflicten tussen mensen en olifanten te verminderen doen we onderzoek naar de manieren om olifanten op afstand te houden en geven hier advies over. Soms krijgt een dorp een elektrisch hek om schade aan landbouwgewassen door olifanten te voorkomen. WWF pleit voor grote, aaneengesloten beschermde gebieden zoals KAZA in Zuidelijk Afrika. Alleen dan hebben olifanten de ruimte om te trekken en genoeg water en voedsel te vinden.

Meer info

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de olifant

Borneo-Sumatra
Borneo-Sumatra
In en rondom Indonesië vind je prachtig tropisch regenwoud met bijzondere dieren.
Zuidelijk Afrika
Zuidelijk Afrika
Het waterrijke savannegebied bij de rivier de Zambezi is onmisbaar.
Harish Segar / WWF

De olifant

Olifanten zijn de zwaarste dieren die op het land leven. Ze bestaan al 35 miljoen jaar. Ze hebben veel grond nodig om op te leven en per dag honderden kilo´s aan plantaardig voedsel. Olifanten hebben de langste draagtijd van alle zoogdieren op aarde, maar liefst 22 maanden. Vrouwelijke olifanten kunnen eens in de 4 tot 5 jaar een jong krijgen. De jonge olifant blijft jaren bij de moeder. De vrouwtjesolifanten uit de groep zorgen ook voor de jongen van anderen.

Olifanten kunnen wel 8 ton wegen. Ze hebben een enorm lichaam, lange oren en een lange slurf die ze gebruiken om dingen op de rapen, om andere dieren te waarschuwen en om water op te pakken om te drinken. Er zijn twee soorten olifanten. De Afrikaanse olifant is de grootste. Aziatische olifanten zijn een stuk kleiner. Alle Afrikaanse olifanten hebben slagtanden. Bij Aziatische olifanten is dit niet het geval, alleen bij sommige mannetjes.

Jaap van der Waarde
Centraal-Afrika Expert WWF
Ervaar de dagelijkse uitdagingen in Afrika en het beschermen van de dieren door de ogen van Jaap onze WWF expert.
Bekijk zijn blogs

Resultaten en updates

Singapore verbiedt ivoorhandel vanaf september 2021

WWF juicht de aankondiging van Singapore om de binnenlandse markt voor ivoor te sluiten toe. Dit is een nieuw hoogtepunt in de reeks maatregelen die het land neemt ten aanzien van illegale handel in wilde dieren. Het verbod biedt geen ruimte voor uitzondering, waarmee het een van ’s werelds strengste maatregelen kan worden.
Meer info

Geplande dam in Zambiaanse Luangwa-rivier gaat niet door

Hoopvol nieuws uit Zambia: de regering heeft de plannen voor een enorme waterkrachtdam in de Luangwa-rivier stopgezet. Dat is goed voor de natuur én voor de mensen die er leven!
Meer info

Wat is de impact van het ivoren verbod in China

Wat is de impact van het ivoren verbod in China?
Meer info

Singapore overweegt een verbod op ivoorverkopen

Op 1 maart 2017 heeft Singapore aangekondigd een verbod op ivoorverkopen te overwegen. Dit is de volgende positieve stap om te voorkomen dat binnenlandse ivoormarkten de illegale handel in ivoor zouden aanwakkeren.
Meer info

Hervatting olifantenjacht in Botswana geen goed plan

In Botswana heeft een overheidscommissie het advies gegeven om de jacht op olifanten weer te hervatten. WWF vindt dit geen goed idee, en denkt dat er andere oplossingen zijn voor de overlast die de olifanten veroorzaken.
Meer info

Olifanten krijgen zender in strijd tegen stropers

60 olifanten in Selous, Tanzania, krijgen zenders in de strijd tegen stroperij.
Meer info
Greg Armfield / WWF-UK

Wat kan ik doen?

Help vandaag al mee

Geef een eenmalige gift

Steun ons werk om de olifant te beschermen met een eenmalige gift. Kies hieronder je giftbedrag en klik op de button om daarna je gegevens in te vullen.