naturepl.com / Fiona Rogers / WWF

Weinig voedsel voor orang-oetans

Door klimaatverandering en boskap heeft de orang-oetan te weinig plek om te leven en eten te vinden.

  • Borneo en Sumatra
  • Verlies van leefgebied door ontbossing en gebruik als huisdier

Wat is er aan de hand?

De orang-oetan wordt helaas ernstig bedreigd. Dit komt onder andere door het kappen van bomen in zijn leefgebied, bijvoorbeeld voor het winnen van palmolie. Het gebied waarin ze leven wordt steeds kleiner. De dieren zijn ook slachtoffers van illegale handelaren, die baby orang-oetans verkopen als huisdier. Hierbij doden ze vaak de moeder. 

Waarom is het belangrijk om de orang-oetan te beschermen?

Dankzij hun voorliefde voor vruchten en de lange afstanden die zij elke dag door het bos afleggen, spelen orang-oetans een belangrijke rol in de verspreiding van zaden. Een aantal plantensoorten lijkt voor hun bestaan zelfs afhankelijk te zijn van de orang-oetan. Zo leveren orang-oetans een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit van het bos. Orang-oetans zijn voor onderzoekers een belangrijke indicator voor de status van het ecosysteem. Het aantal orang-oetans dat zich in een bepaald gebied kan handhaven, zegt namelijk iets over de gezondheid van het bos.

Daarnaast zijn orang-oetans zeer nauw verwant aan ons mensen; zulke familieleden wil je toch beschermen?

Alain Compost / WWF

Een illegale zagerij in Centraal Kalimantan, Indonesië; ontbossing vormt één van de grootste bedreigingen voor de orang-oetan.

Close-up orang-oetan met baby naturepl.com / Fiona Rogers / WWF

Bedreigingen

Door ontbossing hebben orang-oetans steeds minder ruimte om te leven. Daarnaast worden de jongen regelmatig gevangen genomen om verkocht te worden als huisdier. 

 

Meer info
Orang-oetan met baby hangt in boom WWF

Beschermen

WWF beschermt het leefgebied dat er nog over is door ontbossing tegen te gaan en te zorgen dat de bossen met elkaar in verbinding blijven. Daarvan maken orang-oetans (en andere dieren) gebruik om veilig van de ene plek naar de andere te trekken om genoeg te eten te hebben.

 

 

 

Meer info

Waar zijn we actief?

Alain Compost / WWF
Borneo-Sumatra
Borneo-Sumatra
In en rondom Indonesië vind je prachtig tropisch regenwoud met bijzondere dieren.
naturepl.com / Edwin Giesbers / WWF

De orang-oetan

Als je naar een orang-oetan kijkt zie je dat hij best wel wat weg heeft van de mens. Orang-oetans zijn intelligente wezens die met hun lange, behendige armen en sterke handen zonder moeite het oerwoud door klimmen, op zoek naar voedsel. Als ze hun lievelingsvrucht hebben gevonden verspreiden ze de zaden door het oerwoud. Op deze manier ontstaan er weer nieuwe bomen en planten.

Orang-oetans zijn planteneters. Ze houden vooral veel van fruit, zoals mango's en vijgen. De vrouwelijke orang-oetan kan maar één keer in de 3 tot 5 jaar bevallen van een jong. Orang-oetans zijn ontzettend sterk. Ze kunnen zich optrekken aan één vinger!

Meer over de orang-oetan

Resultaten en Updates

Roger LeGUEN

6 dieren die last hebben van klimaatverandering

Klimaatverandering is de laatste jaren duidelijk merkbaar. We hebben te maken met meer hittegolven, overstromingen en de zeespiegel stijgt. Ook diersoorten hebben hier last van, de ene meer dan de andere. We zetten 6 dieren voor je op een rijtje die slachtoffer worden van klimaatverandering.
Meer info
Rob Webster / WWF

Orang-oetanpopulatie Sabah stabiel

Hoopgevend nieuws: de populatie bedreigde orang-oetans in Sabah (Maleisisch Borneo) bleef de afgelopen 15 jaar met ongeveer 11.000 dieren gelijk. Dat blijkt uit onderzoek van WWF-Maleisië. In de regio’s Deramakot en Ulu Segama werden in 2002 nog 5.376 orang-oetans geteld, in 2017 was dit aantal licht gestegen naar 5.933 dieren. Deze toename lijkt een teken dat orang-oetanpopulaties in bossen waar verantwoord gekapt wordt, goed kunnen overleven.
Meer info
WWF-US/Des Syafriza

Palmolie boycotten of toch niet?

Vorige week was de week van de palmolie. Maar wat is nu het belangrijkste doel? Zouden consumenten producten met palmolie moeten boycotten of is dat niet de beste oplossing? We vroegen het Sandra Mulder, senior advisor business engagement van WWF.
Meer info

Is de orang-oetan jouw favoriete dier?

Bestel een orang-oetanproduct uit onze webshop

WWF-sleutelhanger Orang-Oetan (pluche)

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

Adopteer een orang-oetan en stuur een wens

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

Adopteer een orang-oetan en groei mee

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}
naturepl.com / Edwin Giesbers / WWF

Wat kan ik doen?

Help vandaag al mee

Geef een eenmalige gift

Steun ons werk om de natuur te beschermen met een eenmalige gift. Kies hieronder je giftbedrag en klik op de button om daarna je gegevens in te vullen.