naturepl.com / Fiona Rogers / WWF

Jonge orang-oetans worden als huisdier verkocht

En de moeder wordt dan bijna altijd gedood.

  • Borneo en Sumatra
  • Verlies van leefgebied door ontbossing en gebruik als huisdier

Wat is er aan de hand?

De orang-oetan wordt helaas ernstig bedreigd. Dit komt onder andere door het kappen van bomen in zijn leefgebied, bijvoorbeeld voor het winnen van palmolie. Het gebied waarin ze leven wordt steeds kleiner. De dieren zijn ook slachtoffers van illegale handelaren, die baby orang-oetans verkopen als huisdier. Hierbij doden ze vaak de moeder. 

Alain Compost / WWF

Een illegale zagerij in Centraal Kalimantan, Indonesië; ontbossing vormt één van de grootste bedreigingen voor de orang-oetan.

Bedreigingen

Door ontbossing hebben orang-oetans steeds minder ruimte om te leven. Daarnaast worden de jongen regelmatig gevangen genomen om verkocht te worden als huisdier. De moeder wordt dan bijna altijd gedood.

 

Meer info

Beschermen

WWF beschermt het leefgebied dat er nog over is door ontbossing tegen te gaan en te zorgen dat de bossen met elkaar in verbinding blijven door corridors. Daarvan maken orang-oetans (en andere dieren) gebruik om veilig van de ene plek naar de andere te trekken om genoeg te eten te hebben.

 

 

 

Meer info

Waar zijn we actief?

Ons focusgebied voor de orang-oetan

Borneo-Sumatra
Borneo-Sumatra
In en rondom Indonesië vind je prachtig tropisch regenwoud met bijzondere dieren.
naturepl.com / Edwin Giesbers / WWF

De orang-oetan

Als je naar een orang-oetan kijkt zie je dat hij best wel wat weg heeft van de mens. Orang-oetans zijn intelligente wezens die met hun lange, behendige armen en sterke handen zonder moeite het oerwoud door klimmen, op zoek naar voedsel. Als ze hun lievelingsvrucht hebben gevonden verspreiden ze de zaden door het oerwoud. Op deze manier ontstaan er weer nieuwe bomen en planten.

Orang-oetans zijn planteneters. Ze houden vooral veel van fruit, zoals mango´s en vijgen. De vrouwelijke orang-oetan kan maar één  keer in de 3 tot 5 jaar bevallen van een jong. Orang-oetans zijn ontzettend sterk. Ze kunnen zich optrekken aan één vinger!

 

Resultaten en Updates

Palmolie boycotten of toch niet?

Vorige week was de week van de palmolie. Maar wat is nu het belangrijkste doel? Zouden consumenten producten met palmolie moeten boycotten of is dat niet de beste oplossing? We vroegen het Sandra Mulder, senior advisor business engagement van WWF.
Meer info

Bouw megadam brengt ernstig bedreigde Tapanuli orang-oetan in gevaar

Chinese bedrijven dragen bij aan de bouw van een nieuwe hydro-elektrische megadam, de Batang Toru, op Sumatra, om elektriciteit op te wekken. Hiermee negeren ze hun eigen – en door de overheid opgezette – richtlijnen voor de bescherming en het behoud van waardevolle natuur op het Indonesische eiland. Hierdoor komen de leefgebieden van de nieuw ontdekte Tapanuli orang-oetan en dieren als de Sumatraanse tijger en het Javaans schubdier onder druk te staan.
Meer info

Brandpreventie in Sebangau

Het komende jaar zetten we extra in op de preventie van bosbranden in Sebangau. De voorspellingen zijn dat er weer een El Niño aankomt, waardoor 2019 waarschijnlijk een droog en warm jaar wordt. Daardoor is de kans groter dat er bosbranden ontstaan.
Meer info
naturepl.com / Edwin Giesbers / WWF

Wat kan ik doen?

Help vandaag al mee

Geef een eenmalige gift

Steun ons werk om de orang-oetan te beschermen met een eenmalige gift. Kies hieronder je giftbedrag en klik op de button om daarna je gegevens in te vullen.