WWF als internationale organisatie

Al meer dan 60 jaar actief in zo'n 100 landen: de grootste natuurbeschermingsorganisatie van de wereld.

Het Wereld Natuur Fonds in Nederland is onderdeel van het internationale WWF (World Wide Fund for nature). We werken in meer dan 100 landen en 3000 projecten over de hele wereld met een groot netwerk van natuurbeschermers, lokale bevolking, regeringen, het bedrijfsleven, donateurs en vrijwilligers. 

Afzonderlijke kantoren

Het wereldwijde WWF-netwerk bestaat uit afzonderlijke kantoren, die allemaal een eigen bestuur en toezichthouder hebben. WWF-International, gevestigd in het Zwitserse Gland, is coördinator en secretariaat van het netwerk. Afspraken over samenwerking tussen de individuele organisaties zijn vastgelegd in een netwerk-organisatieovereenkomst. Daar staat bijvoorbeeld ook informatie over het gebruik van het WWF-merk (het bekende pandalogo).

Soorten kantoren

Lokale WWF-kantoren zijn onder te verdelen in National Organisations (NOs), Programme Offices, Country Offices en Project Offices. De drie laatste soorten kantoren zijn juridisch onderdeel van en rapporteren aan NOs, WWF-International of WWF-US. WWF in Nederland is een National Organisation, dus we zijn onafhankelijk en kunnen onze eigen koers varen. Uiteraard continu in samenwerking met veel andere kantoren, vooral in de gebieden waar we onze projecten hebben.

 

Waarom heet WWF-NL eigenlijk Wereld Natuur Fonds?

Dat heeft met onze historie te maken. Toen WWF internationaal werd opgericht in 1961 (en nog World Wildlife Fund heette) volgde de Nederlandse tak een jaar later. Die is toen het Natuur Noodfonds Nederland genoemd. In 1965 werd de naam veranderd in Stichting Het Wereld Natuur Fonds Nederland, juist om de band met de internationale WWF-organisatie duidelijker te maken.

Portretfoto van Kirsten Schuijt

Mondiaal georganiseerd

Natuurbescherming is steeds mondialer geworden en dat maakt WWF een sterke partij, meent Directeur-Generaal van WWF-International Kirsten Schuijt. “Als je vroeger iets in een gebied wilde verbeteren, had je alleen met dat gebied te maken. Tegenwoordig zien we dat je problemen niet alleen lokaal kan oplossen, maar dat je wereldwijd moet werken. Bijvoorbeeld, om stroperij in Afrika tegen te gaan is het belangrijk om te kijken naar de afzetmarkt van ivoor in Azië. Een organisatie die zo mondiaal georganiseerd is als het WWF, kan als geen ander aan die verschillende knoppen draaien.”

Kate Holt / WWF-UK

Samenwerking met lokale bevolking

In veel natuurgebieden leven niet alleen dieren en planten, maar ook mensen. Vaak zijn zij voor hun dagelijkse levensonderhoud afhankelijk van de natuur om hun heen. WWF werkt samen met de lokale bevolking om zo de rechten van de mensen te respecteren. Ook werkt natuurbescherming dan vaak beter, de mensen die er wonen kennen het gebied immers het beste. 

Meer info
Simon Rawles / WWF UK
Waar werken we aan?
Van natuurverlies naar natuurwinst
WWF / Richard Stonehouse
Hoe werken we?
Samen met anderen werken we aan de bescherming van de natuur
Michel Gunther / WWF
Waar zijn we actief?
Ontdek de prachtige gebieden die we beschermen.

Resultaten en Updates

Thadoe Wai / WWF-Myanmar

Wetenschappers ontdekken 380 nieuwe soorten in Zuidoost-Azië

Een van kleur veranderende vis, een dikkeduimvleermuis, een giftige slang genoemd naar een Chinese mythologische godin, een orchidee die eruitziet als een muppet en een boomkikker met huid die lijkt op dik mos, dit zijn vijf van de 380 nieuwe soorten die wetenschappers hebben ontdekt in het stroomgebied van de Mekeong in Zuidoost-Azie. Vandaag verschijnt het rapport van het Wereld Natuur Fonds waarin die 290 planten, 19 vissen, 24 amfibieën, 46 reptielen en één zoogdier staan beschreven.
Meer info
Richard Barrett / WWF-UK

Jelle de Jong nieuwe directeur Wereld Natuur Fonds

De Raad van Toezicht van het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) maakt vandaag de benoeming bekend van Jelle de Jong als nieuwe algemeen directeur van WWF-Nederland. De Jong, momenteel algemeen directeur van IVN Natuureducatie, zal op 10 juli a.s. starten in zijn nieuwe functie. Hij volgt Kirsten Schuijt op, die sinds 1 januari 2023 directeur-generaal van WWF International is.
Meer info
Wild Wonders of Europe / Cornelia Doerr / WWF

Kom in actie voor een sterke Europese Natuurherstelwet

De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden te stoppen. Maar de Nederlandse regering en de Tweede Kamer volharden in hun mening dat de wet te ver gaat en willen deze daarom op cruciale onderdelen afzwakken. Achttien natuurorganisaties vinden juist dat de wet er moet komen en roepen op om je stem te laten horen vóór een sterke Europese Natuurherstelwet.
Meer info
Richard Barrett

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!