WWF als internationale organisatie
Al bijna 60 jaar actief in meer dan 100 landen: de grootste natuurbeschermingsorganisatie van de wereld.
Het Wereld Natuur Fonds in Nederland is onderdeel van het internationale WWF (World Wide Fund for nature). We werken in meer dan 100 landen en 3000 projecten over de hele wereld.
Passie voor de natuur
WWF is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een wereldwijd netwerk van natuurbeschermers, lokale bevolking, regeringen, het bedrijfsleven, donateurs en vrijwilligers. Mensen met dezelfde passie voor de natuur en de wilskracht om deze te beschermen. En die gezamenlijk dezelfde uitdagende missie hebben: werken aan een wereld waarin de mens leeft in harmonie met de natuur.
Afzonderlijke kantoren
Het wereldwijde WWF-netwerk bestaat uit afzonderlijke kantoren, die allemaal een eigen bestuur en toezichthouder hebben. WWF-International, gevestigd in het Zwitserse Gland, is coördinator en secretariaat van het netwerk. Afspraken over samenwerking tussen de individuele organisaties zijn vastgelegd in een netwerk-organisatieovereenkomst. Daar staat bijvoorbeeld ook een hoofdstuk in over het gebruik van het WWF-merk (het bekende pandalogo).
Soorten kantoren
Lokale WWF-kantoren zijn onder te verdelen in National Organisations (NOs), Programme Offices, Country Offices en Project Offices. De drie laatste soorten kantoren zijn juridisch onderdeel van en rapporteren aan NOs, WWF-International of WWF-US. WWF in Nederland is een National Organisation, dus we zijn onafhankelijk en kunnen onze eigen koers varen. Uiteraard continu in samenwerking met veel andere kantoren, vooral in de gebieden waar we onze projecten hebben.
Waarom heet WWF-NL eigenlijk Wereld Natuur Fonds?
Dat heeft met onze historie te maken. Toen WWF internationaal werd opgericht in 1961 (en nog World Wildlife Fund heette) volgde de Nederlandse tak een jaar later. Die is toen het Natuur Noodfonds Nederland genoemd. In 1965 werd de naam veranderd in Stichting Het Wereld Natuur Fonds Nederland, juist om de band met de internationale WWF-organisatie duidelijker te maken.

Mondiaal georganiseerd
Een natuurlievende globetrotter, dat is onze directeur Kirsten Schuijt. Ze woonde onder meer in Denemarken, Zwitserland, Malawi en Kenia, en deed voor werk en plezier nog vele andere landen aan. Kirsten is getrouwd met de Peruaan Julio, die ze ontmoette tijdens WWF-werk in Indonesië.
Natuurbescherming is steeds mondialer geworden en dat maakt WWF een sterke partij, meent Kirsten. “Als je vroeger iets wilde doen voor een gebied in Afrika, had je met de lokale mensen te maken. Tegenwoordig moet je voor een groot deel juist buiten dat gebied werken. Je hebt bijvoorbeeld te maken met Aziatische landen, die een grote afzetmarkt vormen voor ivoor en neushoornhoorns. Een organisatie die zo mondiaal georganiseerd is als het WWF, kan als geen ander aan die verschillende knoppen draaien.”
Samenwerking met lokale bevolking
In veel natuurgebieden leven niet alleen dieren en planten, maar ook mensen. Vaak zijn zij voor hun dagelijkse levensonderhoud afhankelijk van de natuur om hun heen. WWF werkt samen met de lokale bevolking om zo de rechten van de mensen te respecteren. Ook werkt natuurbescherming dan vaak beter, de mensen die er wonen kennen het gebied immers het beste.
Resultaten en Updates
Oorlog en aankomende verkiezingen doen ontbossing Amazone stijgen
Het kantelpunt van de Amazone komt steeds dichterbij, wat betekent dit?
Nieuwste jaguartelling: 90 dieren gespot in zuidwesten Atlantisch Regenwoud
Wat kan ik doen?
Word donateur
Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!