naturepl.com / Eric Baccega / WWF

Steeds minder bossen met bamboe

Bossen worden omgekapt om plaats te maken voor landbouwgrond, mijnen, de aanleg van wegen.

  • Locatie: China
  • Hét symbool van WWF én van internationale natuurbescherming.

Wat is er aan de hand?

De reuzenpanda is al jarenlang een bedreigde diersoort. Een groot probleem voor de panda’s is dat er voor hen te weinig bossen met bamboe over zijn. De reservaten waarin ze leven, liggen als losse eilandjes van elkaar gescheiden. Het bos tussen de reservaten wordt steeds meer bedreigd door de bouw van bijvoorbeeld wegen, mijnen en dammen. Dit terwijl een panda van het ene naar het andere bamboebos moet kunnen trekken om op zoek te gaan naar nieuw bamboe of andere panda’s.

Luchtfoto van ontbossing in de Amazone Brent Stirton / Getty Images

Teken tegen wereldwijde ontbossing

Per minuut verdwijnen er 30 voetbalvelden aan bos! Daarom moeten we in actie komen om bos te beschermen en te herstellen. En dat kan nu door een Europese wet. Teken jij ook?

Ja, ik teken tegen wereldwijde ontbossing
Anthony B. Rath / WWF

George B. Schaller / WWF

Bedreigingen

Doordat de panda zijn leefgebied verliest kan hij minder gemakkelijk bamboe vinden. Bossen worden omgekapt om plaats te maken voor landbouwgrond, mijnen, de aanleg van wegen. Veel panda’s zijn daarom geïsoleerd in smalle stroken bamboebos, die niet meer dan 1,2 km breed zijn. Ze kunnen moeilijker van gebied tot gebied trekken, op zoek naar bamboe of andere panda’s.

Meer info
WWF China / Yong Yange

Beschermen

Toen het Wereld Natuur Fonds in 1961 werd opgericht, werd de reuzenpanda gekozen als beeldmerk. We hebben ons vanaf dat moment altijd ingezet voor de bescherming van de panda en zijn leefgebied. In 1963 heeft de Chinese regering speciaal voor de reuzenpanda reservaten ingesteld. Met hulp van WWF was dit aantal in 2015 gegroeid tot 67 reservaten!

Meer info
John Mackinnon / WWF

De panda

De panda is een zeldzame berensoort die hoog in de bergen van westelijk China leeft in bamboebossen. Niet zonder reden: ze eten namelijk bijna alleen maar bamboe, tussen 12 en 40 kg per dag. Panda’s leven aardig op zichzelf. Mannetjes en vrouwtjes komen aan het eind van de lente een paar dagen bij elkaar om te paren, maar verder bemoeien ze zich niet met hun soortgenoten. Om het vele bamboe weg te werken zijn de panda’s dagelijks gemiddeld 14 uur aan het eten. Omdat panda’s in de winter van bamboe kunnen leven hoeven ze geen winterslaap te houden, zoals andere beren doen.

Het opvallendst aan de panda is natuurlijk zijn zwart-witte vacht. De kop is wit met grote zwarte vlekken rond de ogen, zwarte oren en een zwarte neus. Het lijf is daarnaast wit met een zwarte band over de schouders die overgaat in de zwarte voorpoten en achterpoten. Een ander opvallende kenmerk is de extra zesde vinger, wat dient als een soort duim. Hierdoor kan de panda gemakkelijk bamboestengels met één hand vasthouden. Panda’s lopen schommelend en zijn niet erg snel. Wel zijn ze goede zwemmers en kunnen gemakkelijk een boom inklimmen.

Als kind meer leren over de panda?

Wil je meer leren over de panda? Op onze WWF Rangers website staan alle leuke feiten, verhalen, spreekbeurten, filmpjes en nog veel meer!

 

Resultaten en Updates

Bernard De Wetter / WWF

Reuzenpanda’s op de gevoelige plaat

Dat er in de vochtige bergen van het Anzihe Natuurreservaat in China reuzenpanda’s in het wild leefden was voor veel mensen in de streek niet meer dan een fabel. Dankzij het gebruik van infraroodcamera’s kunnen parkwachters nu laten zien dat er wel degelijk nog panda’s in het park te vinden zijn.
Meer info
Richard Barrett / WWF-UK

Het gaat beter met de reuzenpanda

Op de nieuwe Rode Lijst is de status van de reuzenpanda aangepast van bedreigd naar kwetsbaar. Het aantal reuzenpanda's is namelijk iets toegenomen de afgelopen jaren.
Meer info

Is de panda jouw favoriete dier?

Bestel een panda product uit onze webshop

WWF-knuffel Panda (22 cm)

Leuke middelgrote versie van de zachte knuffel van onze WWF-panda.

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}

RPET rugzak / gymtas met panda opdruk

Gymtas van gerecyclede water flesjes

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}

Adopteer een panda

Help WWF de panda te beschermen met een symbolische adoptie.

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}
Bernard De Wetter / WWF

Wat kan ik doen?

Help vandaag al mee

Geef een eenmalige gift

Steun ons werk om de natuur te beschermen met een eenmalige gift. Kies hieronder je giftbedrag en klik op de button om daarna je gegevens in te vullen.