Arthur de Bruin

Rivierdino van 4 meter

Kan de rivier niet meer op om te paaien

  • Nederland en Frankrijk
  • Obstakels in de rivier, verontreiniging en overbevissing

Wat is er aan de hand?

De Europese steur staat op het punt van uitsterven, er zijn minder dan duizend volwassen dieren in leven in onze Noordzee. Door overbevissing verdween het dier 70 jaar geleden uit onze rivieren, maar de reden dat hij nu niet terug kan keren heeft te maken met obstakels in de rivier. Deze trekvis leeft eigenlijk maar een deel van de tijd in de Noordzee en gaat om te paaien de rivier op. Door sluizen is toegang tot de rivier nu onmogelijk en te drukke scheepvaart maakt het gevaarlijk.

Waarom is het belangrijk de steur te beschermen?

De Europese steur is onze grootste trekvis en leeft hier al meer dan 90 miljoen jaar. De laatste ouderdieren die nu nog in de Noordzee zwemmen verdienen een kans om zich voort te planten op hun paaiplekken in de rivier.

Onderzoekers hebben laten zien dat dat kan. Als de Rijn weer opzwembaar en schoon genoeg is voor de steur, is dat ook goed nieuws voor de kleinere trekvissen, zoals de zalmen en de paling. De terugkeer van de steur zorgt voor een grotere biodiversiteit en laat zien dat het natuurlijk rivierensysteem aan het herstellen is.

Arthur de Bruin

Schubben steur Arthur de Bruin

Bedreigingen

De grootste bedreiging voor de Europese steur in Nederland is de slechte toegankelijkheid van de rivier. Om te paaien zwemmen de dieren de Rijn op. Dit is nu vrijwel onmogelijk doordat de Nieuwe Waterweg heel druk bevaren wordt door grote schepen die de vissen vermorzelen.

Daarnaast is de Haringvlietsluis te ver gesloten en kunnen trekvissen niet vanuit de zee de rivier op te zwemmen. Jonge steuren verblijven een tijdje in de 'intergetijdezone' tussen zoet en zout wat, vlakbij de monding van de rivier. Deze intergetijdenatuur kan alleen bestaan als de Haringvlietsluizen verder open gaan.

Arthur de Bruin

Beschermen

WWF beschermt de steur door de intergetijde tussen zoet en zout water te herstellen, door onderzoek te doen naar het gedrag van de steur en door bij te dragen aan het kweekprogramma voor steuren, zodat er straks voldoende jonge steurtjes zijn voor een definitieve terugkeer van de steur naar onze rivieren.

Waar zijn we actief

Nederland is de toegangspoort voor de steur als hij de rivier op wil zwemmen. In Frankrijk bevindt zich de laatste restpopulatie Europese steuren. Met deze steuren wordt gekweekt, zodat we de steur straks ook weer in Nederland kunnen uitzetten.

Arnold van Kreveld
Nederland
Nederland
Michel Gunther / WWF
Europa
Europa

De Europese steur

De steur is onze rivierdino. Deze enorme vissen van soms wel 3,5 meter zien er nog bijna precies hetzelfde uit als een paar miljoen jaar geleden. Ze hebben dikke huidplaten over het hele lijf en anders dan moderne vissen hebben ze geen harde ruggengraat maar een zenuwsnoer. Ze blijven hun hele leven lang groeien en ze kunnen tot wel 80 jaar oud worden.

Het duurt meer dan tien jaar voordat een steur volwassen is. Bij vrouwtjes nog iets langer. Om te paaien zwemmen de dieren vanuit de Noordzee de Rijn op om daar eieren te leggen op grindbanken met helder water. De jonge visjes trekken dan langzaam richting de brakwaterzone, waar ze eten zoeken op de bodem. Na iets meer dan een jaar trekken de jonge visjes de zee weer op, om daar te blijven tot ze volwassen zijn.

Resultaten & Updates

Ernst Schrijver

Tweede lichting babysteurtjes uitgezet in Biesbosch

WWF-medewerker Maarten Bruns vertelt over het uitzetten van 45 babysteurtjes in de Biesbosch en waarom we deze extreem bedreigde diersoort willen herstellen.
Meer info
Arthur de Bruin

Kroost van Franse steur Edith onderzoekt gastvrijheid Rijn

WWF-medewerker Maarten Bruns vertelt over de steur. Het majestueuze dier, dat meer dan 300 kilo kan wegen en wel 3,5 meter groot wordt, komt al 200 miljoen jaar als trekvis voor in onze zeeën en rivieren.
Meer info
Michel Gunther / WWF

Recordaantal dammen verwijderd in Europa

In 2022 is in 16 Europese landen een recordaantal van 325 dammen uit rivieren verwijderd. Dat is een stijging van 36% vergeleken met 2021. Koploper is Spanje, gevolgd door Zweden en Frankrijk. Voor het eerst is afgelopen jaar ook een stuw in Luxemburg weggehaald, als onderdeel van een groter natuurherstelproject in de rivier Pétrusse die door de hoofdstad loopt.
Meer info
Karsten Reiniers / ARK Rewilding Nederland

De rivieren zijn van ons allemaal

Ruim 30 jaar natuurontwikkeling langs de rivieren laat zien dat de natuur ons goed kan helpen bij uitdagingen met teveel, of juist te weinig water. Toch is de natuur voor velen van ons nog geen vanzelfsprekende bondgenoot. Langs onze rivieren is voldoende ruimte voor meer natuur, maar de huidige ruimte die natuur en mensen in het rivierengebied nu krijgen, is te beperkt.
Meer info
Rob Doolaard

Rode Lijst IUCN: Alle steursoorten met uitsterven bedreigd

Wereldwijd zijn alle 27 steursoorten met uitsterven bedreigd volgens de nieuwe Rode Lijst van IUCN die vandaag is verschenen.
Meer info

Voor het eerst zeldzame elften uitgezet in Nederland

In de Waal bij Nijmegen zijn op 1 juni voor het eerst in Nederland elften uitgezet. De zeldzame trekvissen werden te water gelaten door burgemeester Hubert Bruls en Donné Slangen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, daarbij geholpen door enkele kinderen.
Meer info

Wat kan ik doen?

Help vandaag al mee

Geef een eenmalige gift

Steun ons werk om de natuur te beschermen met een eenmalige gift. Kies hieronder je giftbedrag en klik op de button om daarna je gegevens in te vullen.

Zijn waterdieren jouw favoriete dieren?

Bestel een product uit onze webshop

The Wildlife Collection – Puzzel Nr. 7 - Tropical Waters - 1000 stukjes

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

WWF-knuffel Zeeschildpad (23 cm)

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

4 Ocean armband - De dolfijn / lichtblauw en grijs

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}