Gerhard van Roon / Hollandse Hoogte

Natuur in eigen land

Al is ons land klein, we hebben met onze delta van rivieren, de Waddenzee en de Noordzee prachtige natuur in huis.

Een klein land met grootse natuur

De Nederlandse natuur is erg belangrijk. De rivieren die uitmonden in de Noordzee zorgen ervoor dat trekvissen zoals de zalm en de steur Europa binnen kunnen komen. In de relatief ondiepe Noordzee leven allerlei verschillende soorten dieren. De Nederlandse weilanden trekken veel trekvogels aan. 

Dichtbevolkt

We wonen met meer dan 17 miljoen mensen op een klein stukje wereld. We bewonen, bebouwen en bewerken ons landje zo succesvol, dat bijna nergens ter wereld de productiviteit zo hoog is als hier. Dit gaat soms wel ten koste van de natuur. Het gaat slecht met de Nederlandse natuur. Een belangrijke oorzaak hiervan is een overmaat aan stikstof die terechtkomt in natuurgebieden. We werken er op verschillende manieren hard aan om de kostbare Nederlandse natuur te beschermen.

Lees het WWF Living Planet Report Nederland 2023 'Kiezen voor natuurherstel' voor de meest recente status van de biodiversiteit in Nederland.

Bruinvis zwemt naturepl.com / Florian Graner / WWF

De Noordzee

Honderden vissen krioelen door elkaar en in de verte schiet een bruinvis pijlsnel door het water. Zeewier beweegt zachtjes heen en weer. Op de bodem ligt een scheepswrak begroeid met koraal. Klinkt exotisch hè? Maar dit vind je gewoon in het water van onze eigen Noordzee!

Meer info
Flamingo's vliegen boven zee, Bonaire Casper Douma / WWF

Nederlandse Cariben

Koraal, mangroves en zeeschildpadden in Nederland? Jazeker! Nu de Caribische eilanden Bonaire, St. Eustatius en Saba sinds 10-10-2010 ‘bijzondere gemeenten’ van Nederland zijn, heeft ons land er ineens kleurrijke tropische natuur bij.

Meer info
Deltawerken RWS Beeldbank

Nederlandse Delta en Rivieren

In Nederland komen zoet water uit de rivieren en zout zeewater bij elkaar. Zalmen en steuren trekken daar langs op hun weg naar Duitsland en Zwitserland. Water stroomt het gebied in en uit waardoor er kreekjes, slikken en schorren ontstaan. De Nederlandse delta is prachtig!

Meer info

Zo helpt riet tegen teveel water

De Ooijse Graaf is een historisch rietmoeras dat werkt als een natuurlijke klimaatbuffer. Het moeras was sterk verwaarloosd en verdroogd. De afgelopen jaren heeft WWF samen met Ark Rewilding het rietmoeras hersteld. Hierdoor kunnen we maar liefst 70% meer water opvangen en vasthouden. De komende jaren werken we aan meer natuurlijke klimaatbuffers zoals de Ooijse Graaf.

Waar we ons op richten

Onze focuspunten in Nederland

Frédéric BASSEMAYOUSSE / WWF-Mediterranean
Oceanen
Oceanen
We wonen op een blauwe planeet. Tweederde van onze aarde bestaat uit oceaan. Duizenden vissen, zeedieren en planten leven in zee.
WWF / Richard Stonehouse
Voedsel
Voedsel
Lekker en gezond eten willen we allemaal. Maar ons voedselsysteem is de grootste bedreiging voor de natuur wereldwijd.
Hollandse Hoogte
Biodiversiteit
Biodiversiteit
Alles is met alles verbonden.
Hartmut Jungius / WWF
Zoetwater
Zoetwater
Water is een bron van leven. We hebben water voor bijna alles nodig. Vissen, voedsel verbouwen, en de producten maken die we dagelijks gebruiken.
Natasja Oerlemans
Expert voedsel en landbouw
Door samenwerken natuur weer een kans te geven.
Bekijk haar blogs

Resultaten en Updates

WWF / Simon Rawles

De Nederlandse Bonenatlas: Bonen bieden oplossingen voor natuur en landbouw

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: de Nederlandse Bonenatlas
Meer info
Twan Teunissen ARK Natuurontwikkeling

Meer natuur: voor meer waterveiligheid en een mooier Nederland

‘Wolkbreuk in Friesland zet straten blank’ en ‘Wateroverlast in Limburg, campings ontruimd’, maar ook ‘Langste files van het jaar door hevige regenval’. Zomaar een paar krantenkoppen van de afgelopen week. In sommige plekken van ons land viel tot wel 70 mm water in een kort tijdsbestek door regen en onweersbuien. Is dit het ‘nieuwe normaal’?
Meer info
Sam Hobson / WWF-UK

Het COP-mechanisme: succes vieren en verlies nemen

WWF-medewerker Maheen Kahn was aanwezig op COP28 in Dubai en vertelt over haar ervaringen.
Meer info
Jasper Doest

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!