WWF Sabine Bos

Bijzondere natuur onder water

Vissen krioelen door elkaar en in de verte schiet een bruinvis door het water. Zeewier deint zachtjes heen en weer... Welkom in onze Noordzee!

Haaien, roggen en tonijn

In het Nederlandse deel van de Noordzee zwemmen meer dan 200 verschillende soorten vis, van kabeljauw tot rog en van haring tot haringhaai. Wat? Ja, je leest het goed: er zitten haaien in de Noordzee! Ook komt de enorme blauwvintonijn na 50 jaar weer terug in het grootste natuurgebied van ons land.

Rob Webster / WWF

Bedreigingen voor de Noordzee

 

 

  • 1

    Verstoring

    De Noordzee is een van de drukste zeeën ter wereld en inmiddels een groot industriegebied met weinig ruimte voor natuur.Het leven onder water wordt vooral verstoord door scheepvaart, overbevissing en schadelijk vistuig zoals kettingen die over de bodem trekken. Ook vervuiling is een bedreiging voor de Noordzee. De gigantische hoeveelheden plastic tasten de gezondheid van zeedieren aan, en daarmee ook die van ons.

  • 2

    Klimaatverandering

    Omdat ons klimaat verandert moeten we de energiebronnen die we gebruiken snel duurzaam maken. Daarom worden er de komende jaren veel windmolenparken op de Noordzee gerealiseerd.

    We vinden het belangrijk dat de natuur daarbij minimale schade oploopt.

    Lees verder
  • 3

    Vervuiling

    Naast vervuiling door bijvoorbeeld plastic in zee of olielekkages, blijkt dat de overgrote meerderheid onderzochte gestrande mannelijke bruinvissen en de helft van de jonge bruinvissen schadelijke gehaltes van giftige PCB’s (Polychloorbifenylen) in hun lichaam heeft. Dit zijn chemische stoffen die slecht afbreken in het milieu. Ze komen voor in bepaalde smeermiddelen en koelvloeistoffen.

    De stoffen zijn sinds 1985 niet meer toegestaan in Nederland en de EU en worden ook niet meer gebruikt, maar het is nog steeds te vinden in het water en de bodem. Via het eten van vissen komt het vervolgens in bruinvissen terecht. Dit kan bij walvissen onvruchtbaarheid veroorzaken en het tast het afweersysteem en daarmee hun gezondheid aan. Het wordt overdragen van moeder naar kalf, dus de jonge bruinvissen beginnen al met een achterstand aan hun leven.

Vissen zwemmen Udo Van Dongen / WWF-Netherlands

De Noordzee beschermen

Riffen in de vorm van schelpdierriffen en schelpkokerwormvelden zijn enorm belangrijk voor het leven in zee. Daarom zetten we ons in om deze en andere kraamkamers te beschermen, liefst als een groot netwerk van beschermde zeegebieden die met elkaar in verbinding staan. Samen met vissers zoeken we naar duurzame manieren om vis te vangen. Bijvoorbeeld door de bodem met rust te laten en bijvangst te verminderen. We proberen er ook voor te zorgen dat er minder vis gevangen wordt van de soorten waar het niet goed mee gaat, zodat deze kunnen herstellen. WWF helpt ook op andere manieren om de Noordzeenatuur te beschermen en herstellen

Waar we ons op richten

Onze focuspunten in Nederland

Frédéric BASSEMAYOUSSE / WWF-Mediterranean
Oceanen
Oceanen
We wonen op een blauwe planeet. Tweederde van onze aarde bestaat uit oceaan. Duizenden vissen, zeedieren en planten leven in zee.
WWF / Richard Stonehouse
Voedsel
Voedsel
Lekker en gezond eten willen we allemaal. Maar ons voedselsysteem is de grootste bedreiging voor de natuur wereldwijd.
Hollandse Hoogte
Biodiversiteit
Biodiversiteit
Alles is met alles verbonden
Hartmut Jungius / WWF
Zoetwater
Zoetwater
Water is een bron van leven. We hebben water voor bijna alles nodig. Vissen, voedsel verbouwen, en de producten maken die we dagelijks gebruiken.

Resultaten en Updates

Jürgen Freund / WWF

WWF en Greenpeace bezorgd over halfslachtige houding kabinet over diepzeemijnbouw

Het kabinet heeft het standpunt van Nederland op diepzeemijnbouw gepubliceerd in een brief aan de Tweede Kamer. WWF en Greenpeace hebben grote zorgen omdat Nederland zich nog steeds niet onomwonden uitspreekt tegen diepzeemijnbouw. Dit standpunt is van belang bij een beslissende bijeenkomst van de Internationale Zeebodemautoriteit op Jamaica (10 juli a.s.).
Meer info
Jeff Duerr

Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!

Geweldig nieuws voor de natuur, voor het klimaat en voor ons mensen. Met het oceanenverdrag moet in 2030 minstens 30% van de zee in 2030 beschermd gebied zijn. ‘The High Seas Treaty’ zoals het verdrag officieel heet, was hard nodig, want op dit moment is slechts 1% van de internationale wateren beschermd.
Meer info
Richard Barrett

Migratieroutes voor walvissen in de Grote Oceaan moeten snel beschermd worden

Er is spoedige samenwerking nodig om migrerende walvissen in de oostelijke Stille Oceaan te beschermen. We moeten de bedreigingen voor deze dieren beperken en snel actie ondernemen in deze hele regio. Dit roept een nieuw rapport van WWF en partners op.
Meer info
WWF Emilie Reuchlin-Hugenholtz

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!