How-to's voor scholen

Gratis documenten vol met tips om met jouw school of groep in actie te komen voor een betere wereld!

Met de gratis how-to's van WWF wordt het eenvoudig om een duurzame actie of activiteit op te zetten bij jou op school. Ontdek bijvoorbeeld hoe je een insectvriendelijke schooltuin aanlegt, hoe je goed kan debatteren over duurzaamheid, of hoe je gemakkelijk een eigen een zwerfafval-opruimactie organiseert.

Download jouw how-to

De how-to documenten staan vol met inspiratie en praktische (les)tips, maar bieden ook ruimte om er een eigen draai aan te geven. Ontzettend leuk, goed voor de natuur en uiteraard erg leerzaam voor kinderen in het basisonderwijs.

Duurzaam debatteren

Moet al het plastic verboden worden? Mogen wolven afgeschoten worden als ze schapen opeten? Het organiseren van een debat over natuur en duurzaamheid wordt erg eenvoudig met deze how-to! Met inspiratie voor verschillende discussievormen en handige voorbeeldstellingen.

Schonere wereld

Plastic tasjes, flesjes en ander zwerfvuil. Een grote ergernis voor veel mensen, maar ook iets waar we wat aan kunnen doen! Met deze how-to zet je zelf een goede clean-up-actie op. Inclusief werkvormen om meer te leren over soorten afval en het scheiden van afval. Op naar een schone wereld!

Dieren knutselen

De natuur en haar iconische dieren zijn een inspiratie voor veel creatieve uitingen. Dat komt allemaal samen in deze how-to! Een mooie mix aan opdrachten, ideeën voor tentoonstellingen en knutselopdrachten waarbij dieren centraal staan.

Adopteer een dier

Kies een iconisch dier en adopteer deze symbolisch met jouw groep of school. Deze how-to staat vol met tips over de adoptie en bevat allerlei creatieve opdrachten waarin jullie dier centraal staat! Gaan jullie voor de tijger? Of toch voor de olifant?

Schooltuin Insectvriendelijk

Hoe maken we hommels happy? En hoe krijgen we vrolijke vlinders? Met deze how-to kun je eenvoudig een stuk schoolplein omtoveren tot een groen paradijs voor insecten! Inclusief voorbeeldopdrachten én een handige lijst met plantensoorten.

Veelgestelde vragen

Hoe gebruik ik de how-to's? En hoe kunnen we als school bijdragen aan het werk van WWF?

Hoe kan ik met mijn school actievoeren voor WWF?

Met de vijf gratis how-to's die je op deze pagina kunt downloaden, kun je eenvoudig een actie naar keuze opzetten. Zowel schoolbreed als binnen een groep. De acties kunnen een financiële component hebben, maar dat is vanuit ons nooit een vereiste. Iedere school en ieder kind dat iets wilt doen voor WWF en een betere wereld is bij ons aan het juiste adres! 

Heb je een eigen idee voor een actie, zoals een sponsorloop? Wij denken ook graag met je mee! Mail WWF dan via: info@wwf.nl.

Hoe kan ik namens mijn school geld overmaken naar WWF?

Hebben jullie geld ingezameld met bijvoorbeeld een rommelmarkt? Of een sponsorloop georganiseerd voor het goede doel? Wat fijn!

Giften kunnen overgemaakt worden op NL31 RABO 0300 0000 30. Ten name van Wereld Natuur Fonds te Zeist. Vermeld hierbij s.v.p. de code: 201945

We vinden het ook leuk om foto's van jullie acties te ontvangen. Deze kunnen gemaild worden naar: info@wwf.nl.

Ik heb een tip of vraag over actievoeren voor WWF met mijn school!

Mail ons op info@wwf.nl! We kunnen je dan snel van een antwoord voorzien of meedenken over de situatie bij jou op school.

Wil je in contact komen met onze onze vrijwilligers? Mail dan naar vrijwilligers@wwf.nl. In veel regio's zijn vrijwilligers beschikbaar om scholen te bezoeken voor een gastles of om ondersteuning te bieden bij een activiteit.

Welk educatief aanbod heeft WWF nog meer?

Naast deze how-to's, waar de nadruk op 'het in actie komen' ligt, heeft WWF ook een actueel lesaanbod voor groep 3 t/m 8 van het basisonderwijs: Toekomstkunde. Met Toekomstkunde leren kinderen grotendeels zelfstandig over nieuws dat gelinkt is aan natuur, duurzaamheid, klimaat en wilde dieren.

Ook is het mogelijk om een gastles van WWF aan te vragen!