Michel Gunther / WWF

De hoorn van neushoorns als statussymbool en medicijn

De jacht drijft de prehistorische kolos naar de afgrond

  • Locatie: Afrika en Azië
  • Nog maar 27.000 neushoorns op de wereld

Wat is er aan de hand?

Nog steeds worden de verschillende soorten neushoorns gedood omwille van de hoorn. In Azië wordt gemalen hoorn als medicijn verhandeld. Daar komt bij dat het leefgebied van de neushoorn steeds kleiner en meer versnipperd wordt. Er zijn nog maar 27.000 neushoorns op de wereld: zo'n 70% minder dan 40 jaar geleden.

Waarom is het belangrijk om de neushoorn te beschermen?

Grazende Afrikaanse neushoorns zorgen ervoor dat bepaalde stukken natuur niet overwoekeren met begroeiing, maar dat het open savannes blijven. Niet alleen trekt dit andere diersoorten, zoals antilopen aan, maar het zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat bosbranden zich minder makkelijk kunnen verspreiden. De Aziatische neushoorns in tropische regenwouden verspreiden de zaden van de planten die ze eten over grote afstanden en houden daarmee het bos in stand.

Esmond Bradley Martin / WWF

Witte neushoorns in Kenya Martin Harvey / WWF

Bedreigingen

Officieel is de internationale handel in de hoorn van de neushoorns verboden, maar de illegale jacht op neushoorns, vooral in Zuid-Afrika, is sinds 2008 schrikbarend toegenomen.

Meer info
Witte neushoorn met kalf Brent Stirton / Getty Images / WWF-UK

Bescherming

Om de neushoorn te beschermen, werkt WWF-NL in Afrika en Azië aan nieuwe leefgebieden en uitbreiding van bestaande. Neushoorns worden, wanneer dat nodig is, met vrachtwagens en helikopters verhuisd naar gebieden waar ze veilig zijn of meer ruimte en voedsel hebben om in aantal te groeien. 

Meer info

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de neushoorn

Gernant Magnin / WWF-Netherlands
Zuidelijk Afrika
Zuidelijk Afrika
Het waterrijke savannegebied bij de rivier de Zambezi is onmisbaar.
Alain Compost / WWF
Borneo-Sumatra
Borneo-Sumatra
In en rondom Indonesië vind je prachtig tropisch regenwoud met bijzondere dieren.
Bo Dabi

De neushoorn

Er zijn vijf soorten neushoorns: de witte en de zwarte neushoorn komen in Afrika voor, de Indische, Javaanse en de Sumatraanse neushoorn in Azië. Door het verdwijnen van hun leefgebied maar vooral door de meedogenloze jacht om hun hoorn is het aantal van alle soorten sterk afgenomen. Waren er 40 jaar geleden nog meer dan 100.000 neushoorns op de wereld, nu zijn het er nog ongeveer 27.000.

In Afrika leefden in de vorige eeuw waarschijnlijk honderd keer zoveel neushoorns als nu. De Javaanse neushoorn is inmiddels een van de zeldzaamste diersoorten ter wereld. WWF-NL zet zich al vanaf de oprichting voor de neushoorn in en heeft naast tegenslagen ook successen behaald. Zo staan de Indische en de witte neushoorn er nu beter voor dan enkele tientallen jaren geleden.

Neushoorns bestaan al sinds de prehistorie. Ooit kwamen ze bijna over de hele wereld voor, ook in Europa. Ze behoren tot de Perissodactyla – dieren met een oneven aantal tenen per poot of been. Alleen zebra’s en tapirs behoren ook tot deze groep hoefdieren.

Resultaten en Updates

Peter Chadwick

Flying rhinos: de 250e zwarte neushoorn verhuisd

Het Black Rhino Range Expansion Project (BRREP) van WWF en partners in Zuid-Afrika voltooide onlangs met succes de translocatie van 20 zwarte neushoorns naar een nieuw leefgebied. Daaronder bevond zich de 250e neushoorn die veranderde van leefgebied. De 20e verjaardag van dit succesvolle project kreeg daarmee een feestelijk tintje.
Meer info
Kyle de Nobrega

Neushoornstroperij Zuid-Afrika licht gedaald

Zuid-Afrika maakte vandaag de jaarlijkse cijfers bekend van het aantal gestroopte neushoorns in het land. Er is sprake van een lichte daling. In 2021 werden 451 neushoorns gedood om hun kostbare hoorn, in 2022 waren het er 448.
Meer info

Meer zwarte maar minder witte neushoorns in Afrika

IUCN onderzocht de populatie neushoorns in Afrika. Zwarte en witte neushoorns vertonen verschillende trends terwijl illegale handel een grote bedreiging blijft.
Meer info
Elke van Gils

Vier zwarte neushoorns verhuizen naar nieuw leefgebied

Vier zwarte neushoornstieren zijn in noordelijk Kwa-Zulu Natal in Zuid-Afrika verhuisd naar een nieuw leefgebied.
Meer info

Neushoorns in Nepal in de lift: +16%

De populatie neushoorns in Nepal laat een veelbelovende toename zien. Sinds 2015 is het aantal neushoorns gestegen van 650 naar maar liefst 752, een toename van 16 procent. Dit blijkt uit de resultaten van de National Rhino Count 2021 die liep van 22 maart tot 10 april.
Meer info

Neushoornstroperij in Zuid-Afrika afgenomen, met ‘dank’ aan corona

In 2020 zijn er in Zuid-Afrika 394 neushoorns gedood om hun hoorn, een afname van 33 procent vergeleken met de 594 in 2019. Het is het zesde jaar op rij dat er minder neushoorns zijn gestroopt in het land. Hoewel dit welkom nieuws is, is het duidelijk dat dit komt door de strenge lockdowns die ook de bewegingsvrijheid van stropers en smokkelaars beperkten.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).

Is de neushoorn jouw favoriete dier?

Bestel een neushoornproduct uit onze webshop

WWF-knuffel Neushoorn (18 cm)

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

Coq en Pâte schrift - Krugerpark

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

Forebel x WWF - sock by sock - Rhino

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}