De hoorn van neushoorns als statussymbool en medicijn
De jacht drijft de prehistorische kolos naar de afgrond
Wat is er aan de hand?
Nog steeds worden de verschillende soorten neushoorns gedood omwille van de hoorn. In Azië wordt gemalen hoorn als medicijn verhandeld. Daar komt bij dat het leefgebied van de neushoorn steeds kleiner en meer versnipperd wordt. Er zijn nog maar 27.000 neushoorns op de wereld: zo'n 70% minder dan 40 jaar geleden.
Waarom is het belangrijk om de neushoorn te beschermen?
Grazende Afrikaanse neushoorns zorgen ervoor dat bepaalde stukken natuur niet overwoekeren met begroeiing, maar dat het open savannes blijven. Niet alleen trekt dit andere diersoorten, zoals antilopen aan, maar het zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat bosbranden zich minder makkelijk kunnen verspreiden. De Aziatische neushoorns in tropische regenwouden verspreiden de zaden van de planten die ze eten over grote afstanden en houden daarmee het bos in stand.
Bedreigingen
Officieel is de internationale handel in de hoorn van de neushoorns verboden, maar de illegale jacht op neushoorns, vooral in Zuid-Afrika, is sinds 2008 schrikbarend toegenomen.
Bescherming
Om de neushoorn te beschermen, werkt WWF-NL in Afrika en Azië aan nieuwe leefgebieden en uitbreiding van bestaande. Neushoorns worden, wanneer dat nodig is, met vrachtwagens en helikopters verhuisd naar gebieden waar ze veilig zijn of meer ruimte en voedsel hebben om in aantal te groeien.
Waar zijn we actief?
Onze focusgebieden voor de neushoorn
De neushoorn
Er zijn vijf soorten neushoorns: de witte en de zwarte neushoorn komen in Afrika voor, de Indische, Javaanse en de Sumatraanse neushoorn in Azië. Door het verdwijnen van hun leefgebied maar vooral door de meedogenloze jacht om hun hoorn is het aantal van alle soorten sterk afgenomen. Waren er 40 jaar geleden nog meer dan 100.000 neushoorns op de wereld, nu zijn het er nog ongeveer 27.000.
In Afrika leefden in de vorige eeuw waarschijnlijk honderd keer zoveel neushoorns als nu. De Javaanse neushoorn is inmiddels een van de zeldzaamste diersoorten ter wereld. WWF-NL zet zich al vanaf de oprichting voor de neushoorn in en heeft naast tegenslagen ook successen behaald. Zo staan de Indische en de witte neushoorn er nu beter voor dan enkele tientallen jaren geleden.
Neushoorns bestaan al sinds de prehistorie. Ooit kwamen ze bijna over de hele wereld voor, ook in Europa. Ze behoren tot de Perissodactyla – dieren met een oneven aantal tenen per poot of been. Alleen zebra’s en tapirs behoren ook tot deze groep hoefdieren.
Resultaten en Updates
Les 104: van dino's naar toekomstdieren
Flying rhinos: de 250e zwarte neushoorn verhuisd
Neushoornstroperij Zuid-Afrika licht gedaald
Meer zwarte maar minder witte neushoorns in Afrika
Vier zwarte neushoorns verhuizen naar nieuw leefgebied
Neushoorns in Nepal in de lift: +16%
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).