naturepl.com / Juan Carlos Munoz / WWF

Groene weelde

In en rondom Indonesië vind je prachtig tropisch regenwoud met bijzondere dieren. Op de eilanden Borneo en Sumatra beschermen we neushoorns, tijgers, olifanten en orang-oetans.

Orang-oetans en olifanten

Borneo en Sumatra behoren tot de grootste eilanden ter wereld. Er leven bijzondere dieren en planten, zoals de orang-oetan, de Aziatische olifant, de Sumatraanse neushoorn en de immense Rafflesiabloem. Op Sumatra is de tijger een van de bekendste bewoners. Het centrale berggebied van Borneo vormt het 'Hart van Borneo', een van de grootste regenwouden ter wereld (zo groot als Groot-Brittannië). Het ligt in Indonesië, Maleisië en Brunei. Die landen beschermen samen de biodiversiteit in de bossen. De bossen van Sumatra en Borneo leveren drinkwater en natuurlijke producten voor het levensonderhoud van de lokale bevolking en spelen een grote rol in hun cultuur.

Druk Sumatra

In het dichte woud van Sumatra leven meer dan 600 soorten vogels. Veel daarvan komen alleen hier voor. Bijvoorbeeld de blauwmaskerbladvogel, een glanzend blauwgroen vogeltje met een diepblauwe keel dat diep in het woud leeft. Of de Sumatraanse drongo, een grijsblauwe zangvogel uit het laaglandwoud. Op het dichtbevolkte Sumatra leven niet alleen veel dieren, maar ook meer dan 50 miljoen mensen. De bevolking is een mix van lokale gemeenschappen en immigranten van andere eilanden. Veel inheemse mensen, zoals de Batak en Minangkabau, zijn voor hun bestaan afhankelijk van alles wat het regenwoud te bieden heeft.

Juliane Blohme / WWF-SG

Bedreigingen voor Borneo en Sumatra

 • 1

  Illegale houtkap

  Op heel Borneo is maar een klein deel (nog geen 10%) van het bos beschermd gebied, de rest is bestemd voor houtkap, plantages of mijnbouw, of heeft nog geen bestemming. Met name in die laatste gebieden komt veel illegale houtkap voor, door het ontbreken van goede regels en toezicht. Vaak holt de kwaliteit van de bossen door die houtkap achteruit. En dan is de volgende stap snel gezet: het gebied wordt alsnog als plantage in gebruik genomen.

  Lees verder
 • 2

  Aanleg van plantages

  De grootste bedreiging voor de unieke natuur op Sumatra is de enorme ontbossing voor de aanleg van plantages voor palmolie en productiehout. In het grootste deel van het bos dat daarvoor gekapt is leven de Sumatraanse tijger en olifant en orang-oetan.

 • 3

  Verdwijnend leefgebied

  Met het verdwijnen van de bossen verliezen dieren hun leefgebied. Olifanten en orang-oetans verdwijnen of raken geïsoleerd van elkaar, omdat gebieden versnipperd raken. Ook neemt het aantal conflicten tussen mensen en dieren toe, waarin vooral de Aziatische olifant vaak afgeschoten of vergiftigd wordt.

   

   

  Lees verder

De bewoners van Borneo en Sumatra

Deze dieren hebben onze bescherming nodig

Orang-oetan
Orang-oetan
Jonge orang-oetans worden als huisdier verkocht, en de moeder wordt dan bijna altijd gedood.
Olifant
Olifant
Sterk, slim, maar kwetsbaar. Help ons deze prachtige, intelligente reuzen te beschermen.
Tijger
Tijger
Het aantal wilde tijgers is sinds het begin van de vorige eeuw met meer dan 95% afgenomen!
Neushoorn
Neushoorn
Neushoorns vinden elkaar niet meer waardoor er te weinig kleintjes geboren worden.
Juliane Blohme / WWF-SG

Borneo en Sumatra beschermen

 

 

 

 • 1

  Beschermde gebieden

  We helpen mee om de beschermde gebieden goed te beheren. Dat doen we door parkrangers te trainen en hulpmiddelen aan te schaffen, zoals radioapparatuur, wachtposten en speedboten.

  Lees verder
 • 2

  Herstel leefgebieden

  Om de bedreigde diersoorten op beide eilanden beter te kunnen beschermen, herstellen we hun leefgebieden. Zo helpen we de olifant en de orang-oetan door de losse bosreservaten waarin hij leeft weer te verbinden. Op Borneo herstellen we het veenbos, zodat de orang-oetan meer gezonde leefruimte heeft.

  .

 • 3

  Onderzoek

  WWF zet zich ook in om de handel in wilde dieren aan te pakken. Zo steunen we onderzoek waarbij de handelsroutes in kaart worden gebracht. Om beter te beoordelen welke bescherming ze nodig hebben doen we onderzoek naar de leefwijze van dieren. In Noord-Kalimantan bijvoorbeeld naar de Borneodwergolifant, zodat we zijn leefgebied beter kunnen beschermen.

 • 4

  Duurzame economie

  We moeten op een andere manier omgaan met de grondstoffen die we uit de natuur halen. Daarom helpen we om de economie te verduurzamen. Grote bedrijven stimuleren we bijvoorbeeld om over te stappen op het produceren van duurzame palmolie en hout. Verder zetten we economische activiteiten op die het bos sparen en geld opleveren voor de lokale bevolking.

  Lees verder
Oskar de Roos
Zoetwater Expert WWF
Lees de blogs van WWF-medewerker Oskar om meer te weten te komen over het beschermen van de natuur!
Bekijk zijn blogs

Resultaten en Updates

Eerste jaar Sumatran Rhino Rescue succesvol

Een jaar geleden werd de Sumatran Rhino Rescue Alliantie opgericht om de Sumatraanse neushoorn te behoeden voor uitsterven. Het reddingsprogramma richt zich op het vangen en fokken van een aantal van de laatste 80 Sumatraanse neushoorns die er nog zijn op Borneo en Sumatra.
Meer info

Indonesië, Rusland, Bolivia, Paraguay: de branden laten zich niet bestrijden

‘De wereld staat in brand’, meldden we enkele weken geleden. Helaas is deze ernstige situatie niet voorbij. In verschillende landen grijpen de vlammen nog steeds om zich heen en worden de leefgebieden van mensen en dieren bedreigd. Duizenden brandweermensen en vrijwilligers strijden samen tegen het vuur.
Meer info

Ook gebieden in Paraguay hevig aangetast door branden

Nationale parken, graslanden en bossen in Paraguay worden nog steeds geteisterd door branden. Meer dan 46.000 hectare ging al in vlammen op, waardoor wilde dieren en lokale bevolking in de problemen raakten. Lokale gemeenschappen – zoals de Ayoreo en Yshir – krijgen inmiddels medische support.
Meer info
hutterstock / isak55 / WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!