Merijn van Leeuwen
01 november 2023

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.

WWF is blij met de toezeggingen om de wetenschappelijke en technische samenwerking, solidariteit en inclusief bestuur in de drie grote tropische bosgebieden te versterken. Fran Price, leider van het Global Forest-programma van WWF over het resultaat van de bijeenkomst: “De Three Basins Summit vormde een goede start voor belangrijke discussies over de toekomst van deze bossen en de oplossingen die nodig zijn om de uitdagingen waar ze voor staan aan te pakken."

Fran vervolgt: "Maar we zijn teleurgesteld dat het niet heeft geleid tot een Alliantie van de drie stroomgebieden, zoals gehoopt. Er zullen meer inspanningen nodig zijn om de concrete samenwerking tussen de drie regio's te verbeteren en zo echte actie te stimuleren om ontbossing een halt toe te roepen, herstel te bevorderen en bescherming en duurzaam beheer van bossen te stimuleren.”

Bovenaanzicht Amazone regenwoud WW1134748

Dringende actie nodig

Er is dringend behoefte aan actie. De tropische bossen in de drie stroomgebieden herbergen meer dan de helft van de biodiversiteit op land, maar door de snelle vernietiging ervan komt het broeikasgas CO2 vrij, waardoor het klimaat verder opwarmt en de mondiale klimaatdoelen in gevaar komen.

De ontbossing is in 2022 wereldwijd met 4% toegenomen, volgens een rapport uit oktober waaruit blijkt dat landen verder zijn afgedwaald van hun beloften tijdens de VN-klimaatonderhandelingen in 2021 om het verlies en de achteruitgang van bossen tegen 2030 een halt toe te roepen.

Gerelateerde artikelen

Martin Harvey / WWF

Three Basins Summit: WWF roept op tot meer actie en financiering voor behoud tropische bossen

Vandaag begint in Republiek Congo een topconferentie over de drie grootste regenwoudgebieden op aarde, Amazone, het Congobekken en Zuidoost-Azië, op initiatief van de leiders van landen uit die regio‚Äôs. WWF spoort de regeringen van landen met tropische regenwouden aan om een sterke alliantie te smeden om bescherming, duurzaam beheer en herstel van deze kostbare bosecosystemen gezamenlijk te coördineren, opschalen en te versnellen.
Meer info
Luis Barreto / WWF-UK

Wereld Natuur Fonds gaat illegale ontbossing tegen met AI-systeem

WWF-NL gaat illegale ontbossing tegen met de ontwikkeling van Forest Foresight. Dit intelligente systeem voorspelt met big data, waaronder satellietbeelden, houtkap in tropische bossen waarop overheden en lokale organisaties op tijd kunnen ingrijpen.
Meer info
Andre Dib / WWF-Brazil

Uitkomst Amazonetop: wel beschermen, geen jaartal

In Brazilië vindt van 4 tot en met 9 augustus een bijzondere Top plaats. Alle acht Amazonelanden schuiven aan voor overleg over het stoppen van ontbossing van het grootste regenwoud ter wereld. De verwachtingen zijn hooggespannen, want het is voor het eerst sinds 2008 dat de Amazonelanden bijeen komen. Directe actie is hard nodig, want op dit moment is al 17% van het woud vernietigd. Volgens WWF is het essentieel dat houtkap en illegale goudwinning zo snel mogelijk (uiterlijk per 2030) worden gestopt en dat 80% beschermd wordt, om een kantelpunt te voorkomen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).