Door de mazen van de wet - de rol van EU en VK in de handel in tijgers
Dat is de conclusie van het rapport Falling Through the System: The role of the European Union captive tiger population in the trade in tigers van WWF en TRAFFIC.
De natuur is het grootste wonder op aarde. Een magisch samenspel van mensen, dieren en planten. Het Wereld Natuur Fonds (WWF) heeft als missie gezamenlijk een wereld tot stand te brengen waarin mens en natuur in harmonie leven. In het belang van de natuur én in het belang van de mens, die de natuur nodig heeft.
De Nederlandse tak van WWF, het Wereld Natuur Fonds, heeft een achterban van 606.000 donateurs en WWF-Rangers. Daarnaast zijn 3.300 vrijwilligers in het hele land actief voor WWF en hebben we ruim 380.000 friends en volgers op social media.
Dieren verliezen hun huizen door de groeiende behoeften van mensen.
Het verliezen van leefgebied wordt gezien als één van de grootste bedreigingen voor 85% van de bedreigde diersoorten. Menselijke activiteit is de belangrijkste oorzaak hiervan. Door de manier waarop de mens de natuurlijke bronnen gebruikt, wordt de natuur waar de dieren wonen verstoord. Soms worden hele gebieden weggehaald, zoals bij ontbossing. Maar ook kleinere aanpassingen, zoals de bouw van grote wegen, dammen of akkers, kan het leefgebied van dieren veranderen.
Bijna de helft van de oorspronkelijke bossen op aarde is al verdwenen. De overgebleven bossen (ook beschermde delen) worden bedreigd door ontbossing voor de productie van hout, papier, palmolie en soja en voor mijnbouw.
Doordat er veel mensen aan de kust wonen of hun vakanties aan zee doorbrengen wordt er meer gebouwd langs de kustlijnen. Stortplaatsen, havens, vaargeulen, visserijen en viskwekerijen verwoesten gebieden die zeedieren nodig hebben om te rusten, zich te voeden of voort te planten.
Het ijs op de Noordpool smelt door de opwarming van de aarde. Voor de dieren die hier wonen, zoals de ijsbeer, is dit een groot probleem. IJsberen gebruiken ijsschotsen om zeehonden te vangen en ze slapen op het ijs en in de sneeuw. Er kunnen maar weinig dier- en plantsoorten leven op de Noordpool. Als één van de diersoorten wegvalt, dan is de samenleving in het gebied snel verstoord.
Menselijke activiteiten vervuilen ecosystemen over de hele wereld. Giftige chemicaliën worden teruggevonden in ongerepte bossen en in het bloed van pooldieren. Vuilnis drijft onder het oppervlakte van de oceanen, ver weg van het vasteland. Zelfs geluid- en lichtoverlast onderbreken de natuurlijke leefpatronen en verstoren de levens van dieren en mensen.
Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!