César David Martinez

Verdwijnend leefgebied

Dieren verliezen hun huizen door de groeiende behoeften van mensen.

  • Gekapte bomen
  • Drukke zeegebieden

Waarom is het verdwijnen van leefgebied zo'n groot probleem?

Het verliezen van leefgebied wordt gezien als één van de grootste bedreigingen voor 85% van de bedreigde diersoorten. Menselijke activiteit is de belangrijkste oorzaak hiervan. Door de manier waarop de mens de natuurlijke bronnen gebruikt, wordt de natuur waar de dieren wonen verstoord. Soms worden hele gebieden weggehaald, zoals bij ontbossing. Maar ook kleinere aanpassingen, zoals de bouw van grote wegen, dammen of akkers, kan het leefgebied van dieren veranderen.

naturepl.com / Bence Mate / WWF

Hoe de mens leefgebieden doet verdwijnen

  • 1

    Ontbossing

    Bijna de helft van de oorspronkelijke bossen op aarde is al verdwenen. De overgebleven bossen (ook beschermde delen) worden bedreigd door ontbossing voor de productie van hout, papier, palmolie en soja en voor mijnbouw.

    Lees verder
  • 2

    Kustgebieden

    Doordat er veel mensen aan de kust wonen of hun vakanties aan zee doorbrengen wordt er meer gebouwd langs de kustlijnen. Stortplaatsen, havens, vaargeulen, visserijen en viskwekerijen verwoesten gebieden die zeedieren nodig hebben om te rusten, zich te voeden of voort te planten.

  • 3

    Smeltend ijs

    Het ijs op de Noordpool smelt door de opwarming van de aarde. Voor de dieren die hier wonen, zoals de ijsbeer, is dit een groot probleem. IJsberen gebruiken ijsschotsen om zeehonden te vangen en ze slapen op het ijs en in de sneeuw. Er kunnen maar weinig dier- en plantsoorten leven op de Noordpool. Als één van de diersoorten wegvalt, dan is de samenleving in het gebied snel verstoord. 

    Lees verder
  • 4

    Vervuiling

    Menselijke activiteiten vervuilen ecosystemen over de hele wereld. Giftige chemicaliën worden teruggevonden in ongerepte bossen en in het bloed van pooldieren. Vuilnis drijft onder het oppervlakte van de oceanen, ver weg van het vasteland. Zelfs geluid- en lichtoverlast onderbreken de natuurlijke leefpatronen en verstoren de levens van dieren en mensen.

femke hilderink close-up
Femke Hilderink-Koopmans
Wildlife Expert WWF
Het is niet makkelijk voor mensen en wilde dieren om samen te leven in hetzelfde gebied.
Lees mijn blog
Thomas Nicolon / WWF DRC

Wat doet WWF tegen het verdwijnen van leefgebied?

Resultaten & Updates

Kyle de Nobrega

Neushoornstroperij Zuid-Afrika licht gedaald

Zuid-Afrika maakte vandaag de jaarlijkse cijfers bekend van het aantal gestroopte neushoorns in het land. Er is sprake van een lichte daling. In 2021 werden 451 neushoorns gedood om hun kostbare hoorn, in 2022 waren het er 448.
Meer info
Shutterstock / Evgeniyqw / WWF

Nieuwe wet in USA gunstig voor wilde tijgers wereldwijd

De Amerikaanse Senaat keurde deze week wetgeving goed die zal helpen voorkomen dat tijgers die nu leven in gevangenschap, terechtkomen in de illegale handel. De handel in tijgerdelen en -producten is een grote bedreiging voor grote katten in het wild, houdt de vraag in stand en jaagt stroperij aan. Door deze wet wordt het moeilijker om producten van tijgers die leefden in gevangenschap in USA aan te bieden op de illegale markt. Dat heeft effect op de veiligheid van alle grote katten in het wild.
Meer info
Sanjog Rai / WWF-Nepal

Eén op vijf sneeuwluipaarden verdwenen in afgelopen 20 jaar

Het aantal sneeuwluipaarden is in de afgelopen jaren enorm afgenomen. Deze grote katachtige wordt bedreigd door klimaatverandering en door het verdwijnen van zijn leefgebied. Er zijn nu ongeveer 4000 individuen over, verspreid over 12 landen in Centraal-Azië.
Meer info
Gita Defoe

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!