naturepl.com / Andy Rouse / WWF

Witte wildernis

Het Noordpoolgebied is een oceaan, bedekt met een spectaculair pak ijs en omringd door land. Deze witte wildernis is het thuis van de ijsbeer, Groenlandse walvis en walrus.

IJsbeer en Inuit

Een ruig maar prachtig wit landschap, met veel sneeuw, ijs en temperaturen ver beneden het vriespunt. Een ongerept gebied waar fascinerende dieren leven, zoals de ijsbeer, de Groenlandse walvis, de narwal, de zadelrob en de walrus. Maar ook wonen er 3,8 miljoen mensen, waaronder inheemse volken met eigen culturen, zoals de Inuit (Eskimo’s) en de Samen (Lappen). Mens en dier volgen hier de extreme seizoenen. In de donkere winters gaat het ijs en de sneeuw op het land naadloos over in het zee-ijs. Alles en iedereen spaart zijn krachten om te overleven. ’s Zomers, als de zon niet onder gaat, gonst het overal van het leven. In een paar maanden tijd staat het hele Noordpoolgebied 24/7 in het teken van voortplanting, eten en gegeten worden.

Kwetsbare natuur

Het Noordpoolgebied ziet er misschien wel ruig en onverwoestbaar uit, maar in werkelijkheid is de natuur er heel kwetsbaar. Weinig dier- en plantensoorten kunnen in de extreme kou leven. Als er een diersoort uitsterft, dan heeft dat gevolg voor de hele voedselketen. Stel dat de krill (een super kleine garnaalachtige) verdwijnt, dan hebben onder meer kabeljauw, haring en de Groenlandse walvis nauwelijks voedsel meer.

WWF-US / Elisabeth Kruger

Bedreigingen voor de noordpool

 • 1

  Smeltend ijs

  Door de opwarming van de aarde smelt het zee-ijs. Dat heeft grote gevolgen voor de mensen en dieren die er leven. Zo is de ijsbeer afhankelijk van zee-ijs om te kunnen jagen.

  Lees verder
 • 2

  Olie en gas, visserij en scheepvaart

  Door het smeltende ijs wordt de Arctische zee toegankelijker. Maar boringen en scheepvaart in het extreme Noordpoolklimaat zijn risicovol en bij een ongeluk zijn de gevolgen niet te overzien. Ook geven boringen en scheepvaart flinke geluidsoverlast, waardoor dieren gedesoriënteerd raken en niet meer met elkaar kunnen communiceren.

  Lees verder
 • 3

  Vervuiling

  Het noordpoolgebied is de verzamelplek van alle zeestromen van het noordelijk halfrond. Hier komt dus ook de vervuiling uit de zeeën en oceanen samen. De rotzooi hoopt zich op en komt in de voedselketen terecht. In de lichamen van ijsberen en walrussen vinden we grote concentraties schadelijke stoffen. Die chemicaliën zijn daarin terechtgekomen via dezelfde vissen, kreeften en schelpdieren die ook wij op ons menu hebben staan…

  Lees verder
Close-up van Vincent
Vincent Kneefel
Oceanenexpert WWF
Lees meer over het beschermen van onze oceanen en kijk eens mee door de ogen van onze oceanen expert Vincent.
Bekijk zijn blogs
WWF / Clive Tesar

De Noordpool beschermen

 • 1

  Beschermde gebieden

  Voor sommige gevoelige plekken willen we zogenaamde no-go-zones instellen – bijvoorbeeld gebieden waar de ijsberen overwinteren en waar hun jongen geboren worden. Daarom doen we veel onderzoek naar de ijsbeer en zijn leefgebied. Met die kennis kunnen we ook helpen om mens-ijsbeerconflicten te voorkomen.

 • 2

  Terugdringen CO2-uitstoot

  Om het smelten van de ijskap tegen te houden, moeten we de opwarming van de aarde stoppen. Daarom willen we wereldwijd het gebruik van fossiele brandstoffen terugdringen en zetten we in op duurzame energiebronnen.

 • 3

  Stop op olie

  Bij overheden, internationale organisaties en bij industrieën bepleiten we een stop op verdere olie-ontwikkelingen in het noordpoolgebied. We willen ook dat er strenge veiligheids- en milieuregelgeving komt voor alle economische activiteiten, met name voor olie- en gaswinning en scheepvaart.

 • 4

  Duurzame visserij

  Om overbevissing tegen te gaan lobbyen we bij overheden, visserij-industrie en lokale bevolking voor duurzame visserij.

  Lees verder
 • 5

  Plastic terugdringen

  Met informatie over zeestromingen uit verschillende projecten kan de afkomst van plastic herleid worden.  En gaat WWF samen met de betrokken landen en bedrijven in gesprek om naar oplossingen te zoeken.

  Lees verder

Waar we ons op richten

Onze focus op de Noordpool

Wim van Passel / WWF
Klimaat
Klimaat
Sinds het klimaatakkoord van Parijs is de aandacht voor klimaatverandering niet meer uit het dagelijkse leven weg te denken.
WWF-NL / Hetty Kramer
Ijsbeer
Ijsbeer
et smeltende zee-ijs als gevolg van klimaatverandering is een sterke bedreiging in de toekomst voor dit grootste roofdier ter wereld.
Kean MOYNIHAN / WWF-Canada
Wildlife
Wildlife
We delen deze planeet met majestueuze dieren, zoals olifanten, neushoorns en tijgers. WWF wil er voor zorgen dat we deze iconische gebieden en dieren beschermen en herstellen.

Resultaten en Updates

Mikhail Bondar \ WWF Rusland

Aantal Siberische rendieren veert terug

Begin december drie jaar geleden was ik voor vergaderingen in het kantoor van WWF-Rusland. Buiten was het al donker en er dwarrelden sneeuwvlokken voor het raam toen Irina na een vergadering naar me toe kwam. “Je moet deze foto’s even zien Gert. Ze zijn in het najaar genomen in Siberië, op het Taymir-schiereiland”. Het waren geen opbeurende foto’s. Stapels kadavers van dode rendieren op de oever van een rivier, ontdaan van hun geweien. “Die geweien worden voor medicijn verhandeld en de tong als lekkernij”, lichtte Irina toe. “We zijn in gesprek gegaan met de autoriteiten van de twee provincies waartoe Taymir behoort maar we moeten vóór het volgende seizoen dat de rendieren trekken in actie komen! We moeten de plekken waar rendieren massaal de rivieren oversteken beveiligen tegen stropers, we wijzen de autoriteiten op hun verantwoordelijkheid.”
Meer info
WWF-Russia

Massale sterfte van zeeleven in Russisch Noordpoolgebied

Op de kust van het Russische schiereiland Kamtsjatka in het Noordpoolgebied zijn grote hoeveelheden dood zeeleven aangetroffen. WWF-experts in Rusland vermoeden dat een zeer giftige stof vanaf land in de oceaan is gelekt, waardoor een extreem hoog aantal mosselen en zee-egels op de kust aanspoelt, samen met allerlei soorten krab, schelpdieren en vissen. Kamtsjatka ligt aan de overkant van de Beringzee bij Bristol Bay in Alaska. De regio wordt beschouwd als een hotspot van onderwaternatuur die belangrijk is zowel voor dieren als mensen.
Meer info
Global Warming Images / WWF

Uitbreiding mijn bedreigt kwetsbare dieren en mensen in Noordpoolgebied

De Mary River ijzerertsmijn in Canada opende in 2014. Momenteel wordt er zo’n 6 miljoen ton erts gewonnen en vervoerd, waarvan een groot deel naar de haven van Rotterdam. Het bedrijf achter de mijn wil de productie de komende jaren opschalen naar 12 miljoen ton erts per jaar. Hiervoor is een flinke uitbreiding van de mijn en de logistiek nodig.
Meer info
Shutterstock / isak55 / WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!