Aardig eten: de nieuwe voedselcampagne van het Wereld Natuur Fonds. Die is hard nodig omdat ons eetgedrag de grootste oorzaak is van natuurverlies wereldwijd. Maar met wat simpele aanpassingen op je bord maak je al een wereld van verschil.

Hoe aardig eet jij?

Met een paar simpele aanpassingen op je bord kan je al zorgen voor meer natuur. Dat noemen we Aardig Eten. Want het is aardig voor de natuur en aardig voor jezelf. Benieuwd hoe aardig jij zelf eet? Doe dan de test.

Doe de test

Wat is er aan de hand?

Wist je dat de meeste natuur verloren gaat door ons voedselsysteem? Tropische regenwouden worden gekapt of platgebrand om ruimte te maken voor reusachtige velden vol vee en soja. En die soja komt met miljarden kilo’s tegelijk onze kant op. Nederland is namelijk een van de grootste soja-importeurs ter wereld. Deels voeren we dat door. Van het deel dat hier blijft, gebruiken we maar liefst 90 procent als voer voor onze koeien, varkens en kippen.

Wat is aardig eten?

Luis Barreto / WWF-UK

De voordelen van Aardig eten op een rijtje

 • 1

  Voor méér natuur

  Bossen hoeven niet meer gekapt te worden. Dat helpt in de strijd tegen klimaatverandering en dieren als de jaguar en orang-oetan behouden hun leefgebied.

 • 2

  Voor jouw gezondheid

  Het is goed voor je gezondheid en je portemonnee. Peulvruchten, groenten en noten zitten boordevol vitamines en mineralen en zijn vaak goedkoper dan vlees.

 • 3

  Voor genoeg eten voor iedereen

  Als we al die soja zelf direct opeten in plaats van aan ons vee te voeren, kunnen we iedereen op aarde voeden met de landbouwgrond die we nu gebruiken. Verdere ontbossing is dan niet nodig.

We helpen je graag op weg

Je eetgewoontes veranderen kan lastig zijn. Daarom helpen we je graag met tips om duurzamer te eten, minder eten te verspillen en welke bedrijven je helpen om aardiger te eten.

6 tips voor plantaardiger eten

Een paar makkelijke tips om mee te beginnen.

Naar de tips
Ontbossing in het overgangsgebied tussen Cerrado en Pantanal

Aardig Eten met je bedrijf

Wil jij je als bedrijf inzetten? Neem dan contact op met bedrijven@wwf.nl of bel 0800-1962.

Meer info

Test jouw eetgedrag

Hoe aardig eet jij? Doe de test en ontvang tips, recepten en meer uitleg over ons voedselsysteem!

Doe de test

Earth's Own Cuisine

Bij The Farm Kitchen weten ze heel goed wat aardig eten is. Sinds 2018 werken de ondernemers van The Farm Kitchen gezamenlijk aan een voedselketen die in alle opzichten goed voelt; goede grond, goed eten en vitaal voor aarde en mens.

Earth’s Own Cuisine is het eerste kookboek van The Farm Kitchen. In het boek vind je meer dan 76 groenterecepten voor thuis en tips om minder voedsel te verspillen.

Bestel dit inspirerende boek in de webshop van WWF.

Gerelateerde artikelen

Kari Schnellmann / WWF-Switzerland

Eten tot het op is

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: biodiversiteit op je bord.
Meer info
Shutterstock

Boontje komt om zijn loontje

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: boontje komt om zijn loontje
Meer info

Ook in de Emiraten zijn voedselbossen een hot topic

Voor het eerst staan landbouw en voedsel hoog op de agenda op de VN-Klimaattop in Dubai. Daarom is WWF-NL's voedsel- en landbouwexpert Natasja Oerlemans er dit keer ook bij. Op de enige vrije dag van de top nam ze een kijkje bij een landbouwproject van de collega's van Emirates Nature-WWF. Ze doet verslag van haar bezoek in dit blog.
Meer info