Reetta Pasanen / WWF

5 tips om plantaardiger te eten

Meer plantaardig voor meer natuur

Door wat vaker te kiezen voor plantaardig eten, draag je bij aan meer natuur. En dat hoeft helemaal niet duur of ingewikkeld te zijn. Kleine aanpassingen hebben al nut. Meer plantaardig is niet alleen gezond voor de planeet, maar ook voor jou. Eet smakelijk!

Brent Stirton / Getty Images / WWF-UK

Wat kan jij doen?

 • 1

  Maak het jezelf makkelijk

  Om een positieve bijdrage te leveren, hoef je echt niet in één keer je voedingspatroon te veranderen. Elke stap – of beter gezegd elke hap - telt. Kies bijvoorbeeld een vaste dag in de week om plantaardig te eten, probeer een zuivelvervanger bij je ontbijt of in je cappuccino, of maak je favoriete pasta eens met vegetarisch gehakt.

 • 2

  Zet peulvruchten op het menu

  Peulvruchten zijn goede vleesvervangers. Ze zijn rijk aan eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Zeker in combinatie met granen zet je zo een voedzame en betaalbare maaltijd op tafel. Wat denk je van hummus met volkoren pita, een wrap met zwarte bonen of vega-erwtensoep met roggebrood?

 • 3

  Varieer meer met groente

  De meeste Nederlanders eten maar 9 verschillende soorten groentes in redelijke hoeveelheden. Vooral tomaat, wortel en komkommer zijn populair. Maar wist je dat er wel 1.000 verschillende groenten zijn? Genoeg keuze dus. Kijk naar seizoensgroente en probeer eens een andere groente. 

 • 4

  Laat je inspireren

  Vind je het lastig om een plantaardig gerecht te kiezen? Of weet je niet hoe je het moet bereiden? Geen zorgen, er is volop inspiratie. Ook voor de beginnende plantaardige kok. Zoals deze recepten van het Voedingscentrum die ook gezond en gunstig voor het klimaat zijn. En ook de website van de Week zonder vlees en zuivel biedt volop inspiratie.

 • 5

  Op bezoek bij de boer

  Voor wie zin heeft in een uitje, kijk welke (bio-)boer bij jou in de buurt groente, granen, noten of peulvruchten verkoopt. Zo zet je niet alleen meer plantaardig op tafel, maar draag je ook bij aan een toekomst voor lokale boeren. Vaak hebben ze ook groente-abonnementen of kun je zelfs je eigen groente oogsten.

tros rijpe en onrijpe tomaten Ola Jennersten WWF-Sweden

Meer tips

Wil je nog meer tips om je eetgewoontes te verduurzamen? Lees bijvoorbeeld hoe je minder eten verspilt.

Lees de tips