David Lawson / WWF-UK

Voedselverspilling verminderen

Lekker eten zonder te verspillen

Gemiddeld gooien we per persoon in Nederland elk jaar 33 kilo eten weg. En dat is erg zonde. Zonde voor je portemonnee, zonde van de grondstoffen en zonde van de natuur. Gelukkig kan het anders.

Het is snel gebeurd. Je bent druk of je hebt er die dag geen trek in en voor je het weet is die banaan bruin of is de houdbaarheidsdatum van je amandelmelk verstreken. Met deze 7 praktische tips ben jij straks een kliekjeskampioen.

Naturfotograferna / IBL Bildbyrå

7 tips om voedselverspilling tegen te gaan

 • 1

  Gebruik Too Good To Go

  Too Good To Go is een handige app die helpt om voedselverspilling tegen te gaan. De app laat zien welke supermarkten en restaurants bij jou in de buurt eten hebben dat bijna over de houdbaarheidsdatum is. Dit voedsel zou normaal gesproken in de afvalbak verdwijnen, maar mag nu voor een schijntje mee naar huis. Het aanbod is steeds anders. Soms hebben ze appeltaart over en andere dagen hele maaltijden. Afgelopen jaar zijn er met Too Good To Go al 2 miljoen maaltijden bespaard!

 • 2

  Houdbaarheidsdatum

  Misschien een beetje een open deur, maar een van de makkelijkste manieren om voedselverspilling te voorkomen is het in de gaten houden van de houdbaarheidsdatum.Dus kook maaltijden op basis van de ingrediënten die op moeten.

  Er zijn 2 soorten data die op voedsel kunnen staan:

  • een THT-datum (ten minste houdbaar tot): na deze datum kun je het voedsel nog eten als het er nog goed uit ziet en ruikt.
  • een TGT-datum (te gebruiken tot): na de TGT-datum kan het niet meer veilig zijn om het voedsel nog te eten.
 • 3

  Boodschappenlijstje

  Wat ook helpt in de strijd tegen voedselverspilling is een simpel boodschappenlijstje. Schrijf op wat je nodig hebt en houd je aan het plan. Zo vermijdt je impulsieve aankopen. Want dat zijn de producten die vaak in de prullenbak belanden.

 • 4

  Eten bewaren

  Eten op de juiste manier bewaren zorgt ervoor dat je veel minder weg gooit doordag het langer goed blijft. Wist je dat de ideale temperatuur voor je koelkast 4 graden is? Je eten blijft langer vers en bacteriën groeien nauwelijks. En wist je dat verschillende producten het liefst op bepaalde plekken in je koelkast - of juist daarbuiten - liggen? Kijk op de Bewaarwijzer waar je het beste welk eten kunt bewaren.

 • 5

  Kook niet te veel

  Meet eten exact af met een weegschaal of een kookmaatje zodat je geen of minimale restjes over houdt.

 • 6

  Kliekjes

  Heb je toch een keer per ongeluk te veel gekookt, bewaar dit dan een luchtdicht bakje zodat je het ergens in de komende dag kan opeten. Invriezen kan ook. Dan blijft het drie maanden goed. Als je dat doet, is het slim om de datum op het bakje te schrijven. Zo weet je precies tot wanneer het goed is.

 • 7

  Composthoop

  Gebeurt het toch dat je groente of fruit weg moet gooien omdat het niet meer goed is? Doe het dan in een GFT-bak als je die hebt. Dan kan er compost en biogas van gemaakt worden. Je kan ook zelf compost maken, recycle groente, tuin en fruitafval op een composthoop in je tuin. Je krijgt er aarde voor in je moestuin voor terug.

Minder voedsel verspillen

Met de tips uit onze webshop

Earth’s Own Cuisine

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

Broodnodig - Herbruikbare boterhamzak - Rood

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

Vegan Food Wraps - set van 4 maten

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}