naturepl.com / Anup Shah / WWF

Het aantal leeuwen is met 40% gedaald

Ook deze krachtige en majestueuze grote kat, ook wel de koning van de dieren genoemd, heeft het niet makkelijk!

  • Locatie: Afrika
  • Ongeveer 20.000 wilde leeuwen
  • Slechts 8% van het leefgebied over

Wat is er aan de hand?

Rond het begin van de jaartelling had de leeuw een veel grotere verspreiding dan nu. Door gerichte jacht en het verdwijnen van leefgebied en natuurlijke prooi is hij uit het grootste deel hiervan verdwenen. De afgelopen 20 jaar is het aantal leeuwen met 30 tot 50% afgenomen. Een relatief nieuwe bedreiging is de jacht op leeuwen om zijn skelet in traditionele Aziatische medicijnen te verwerken.

Waarom is het belangrijk om de leeuw te beschermen?

Grote katachtigen zoals de tijger, de leeuw, de jaguar en de luipaard staan bovenaan de voedselketen. Dat betekent dat ze zich voeden met kleinere dieren die lager in de voedselketen staan. Zo bewaren ze een gezond evenwicht in de natuur. Ze houden bijvoorbeeld de populaties grazers fit door de zwakke en zieke dieren als eerste te eten. Zo voorkomen ze dat de kuddes te groot worden waardoor er overbegrazing zou zijn en andere dieren in de knel komen.

Van het gebied dat de leeuwen ooit tot hun beschikking hadden is nog maar 8% over. Dit betekent dat de leeuwen kleinere gebieden hebben om te leven en jagen.

Twee leeuwen in het gras WWF-US / Elissa Poma

Bedreigingen

Ondanks het feit dat de leeuw geen natuurlijke roofvijanden heeft, is het aantal leeuwen in Afrika in de laatste drie generaties toch met 40% gedaald. Er wordt  op leeuwen gejaagd omdat hun botten in medicijnen gebruikt worden, als vervanger voor de botten van de tijger. Ook komen mens-dierconflicten regelmatig voor. Leeuwen jagen op het vee van boeren, wat er vaak voor zorgt dat de leeuw wordt gedood door de boer. 

Meer info
Drie leeuwenwelpjes in Botswana Elliot Framan

Beschermen

We helpen met het opzetten en beschermen van gebieden waar de leeuw in kan leven. We werken op verschillende plekken om zeker te zijn van een veilige leefomgeving voor de leeuw. Ook helpen we de lokale bevolking met vinden van manieren om te profiteren van de wilde dieren in hun leefomgeving.  

Meer info

Waar zijn we actief?

Ons focusgebied voor de leeuw

naturepl.com / Anup Shah / WWF
Zuidelijk Afrika
Zuidelijk Afrika
Het waterrijke savannegebied bij de rivier de Zambezi is onmisbaar.
Richard Barrett / WWF-UK

De leeuw

De leeuw is naast de tijger de allergrootste kat. De mannetjes zijn met hun grote bos manen een indrukwekkende verschijning. Leeuwen staan bovenaan de voedselketen in hun leefomgeving; of dat nou de graslanden, de woestijn, of open bossen zijn. Ze hebben een cruciale taak in het gebalanceerd houden van de hoeveelheid herbivoren zoals zebra’s en gnoes, die weer invloed hebben op de bossen en graslanden.  

Leeuwen zijn de enige katachtigen die langdurig in familiegroepen leven. Meestal bestaat een groep uit een stuk of vijf verwante vrouwtjes, hun jongen en een volwassen man. Een groep bezet een eigen territorium dat door het mannetje tegen rivalen wordt bewaakt. Soms komt het tot directe confrontatie met een mannetje van buitenaf. Als de leeuw verliest, neemt het nieuwe mannetje het jachtgebied en de leeuwinnen over. De leeuwinnen jagen vaak gezamenlijk op een prooi waarbij ze tactisch te werk gaan met drijvers en hinderlagen. Een mannetjesleeuw heeft per dag zo’n 7 kilo vlees nodig, een vrouwtje ongeveer 5 kilo.

Resultaten en Updates

Mens-dierconflicten één van de grootste bedreigingen voor wilde diersoorten

Vandaag is het rapport A future for all - the need for human-wildlife coexistence van het Wereld Natuur Fonds (WWF) en het VN-milieuprogramma (UNEP) gepubliceerd. Het rapport concludeert dat toenemende conflicten tussen mensen en wilde dieren een grote bedreiging zijn voor natuurbescherming, voor mensen en hun levensonderhoud, en voor duurzame ontwikkeling.
Meer info

Wat als de toeristen wegblijven

Het wegvallen van toeristische inkomsten door de lockdowns is voor mensen in lokale gemeenschappen die afhankelijk zijn van ecotoerisme een enorme dreun. De op wildlife gebaseerde toerismesector levert een zeer grote bijdrage aan de verlichting van armoede en aan het behoud van biodiversiteit. Door de coronacrisis is het risico groot dat veel van wat in de afgelopen tientallen jaren voor de natuur en mensen is bereikt, verloren gaat door toename van de armoede en illegale activiteiten.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Geplande dam in Zambiaanse Luangwa-rivier gaat niet door

Hoopvol nieuws uit Zambia: de regering heeft de plannen voor een enorme waterkrachtdam in de Luangwa-rivier stopgezet. Dat is goed voor de natuur én voor de mensen die er leven!
Meer info

Is de leeuw jouw favoriete dier?

Bestel een leeuwproduct uit onze webshop

WWF Cub Club - Lenny the Lion (18 cm)

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

WWF-knuffel Leeuw (23 cm)

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

Adopteer een leeuw en stuur een wens

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}
Martin Soederhamn

Wat kan ik doen?

Help vandaag al mee

Geef een eenmalige gift

Steun ons werk om de natuur te beschermen met een eenmalige gift. Kies hieronder je giftbedrag en klik op de button om daarna je gegevens in te vullen.