naturepl.com / Anup Shah / WWF

Het aantal leeuwen is met 40% gedaald

Ook deze krachtige en majestueuze grote kat, ook wel de koning van de dieren genoemd, heeft het niet makkelijk!

  • Locatie: Afrika
  • Ongeveer 30.000 wilde leeuwen
  • Slechts 8% van het leefgebied over

Wat is er aan de hand?

Rond het begin van de jaartelling had de leeuw een veel grotere verspreiding dan nu. Door gerichte jacht en het verdwijnen van leefgebied en natuurlijke prooi is hij uit het grootste deel hiervan verdwenen. De afgelopen 20 jaar is het aantal leeuwen met 30 tot 50% afgenomen. Een relatief nieuwe bedreiging is de jacht op leeuwen om zijn skelet in traditionele Aziatische medicijnen te verwerken.

Van het gebied dat de leeuwen ooit tot hun beschikking hadden is nog maar 8% over. Dit betekent dat de leeuwen kleinere gebieden hebben om te leven en jagen.

Bedreigingen

Ondanks het feit dat de leeuw geen natuurlijke roofvijanden heeft, is het aantal leeuwen in Afrika in de laatste drie generaties toch met 40% gedaald. Er wordt  op leeuwen gejaagd omdat hun botten in medicijnen gebruikt worden, als vervanger voor de botten van de tijger. Ook komen mens-dierconflicten regelmatig voor. Leeuwen jagen op het vee van boeren, wat er vaak voor zorgt dat de leeuw wordt gedood door de boer. 

Meer info

Beschermen

We helpen met het opzetten en beschermen van gebieden waar de leeuw in kan leven. We werken op verschillende plekken om zeker te zijn van een veilige leefomgeving voor de leeuw. Ook helpen we de lokale bevolking met vinden van manieren om te profiteren van de wilde dieren in hun leefomgeving.  

Meer info

Waar zijn we actief?

Ons focusgebied voor de leeuw

Zuidelijk Afrika
Zuidelijk Afrika
Het waterrijke savannegebied bij de rivier de Zambezi is onmisbaar.
Richard Barrett / WWF-UK

De leeuw

De leeuw is naast de tijger de allergrootste kat. De mannetjes zijn met hun grote bos manen een indrukwekkende verschijning. Leeuwen staan bovenaan de voedselketen in hun leefomgeving; of dat nou de graslanden, de woestijn, of open bossen zijn. Ze hebben een cruciale taak in het gebalanceerd houden van de hoeveelheid herbivoren zoals zebra’s en gnoes, die weer invloed hebben op de bossen en graslanden.  

Leeuwen zijn de enige katachtigen die langdurig in familiegroepen leven. Meestal bestaat een groep uit een stuk of vijf verwante vrouwtjes, hun jongen en een volwassen man. Een groep bezet een eigen territorium dat door het mannetje tegen rivalen wordt bewaakt. Soms komt het tot directe confrontatie met een mannetje van buitenaf. Als de leeuw verliest, neemt het nieuwe mannetje het jachtgebied en de leeuwinnen over. De leeuwinnen jagen vaak gezamenlijk op een prooi waarbij ze tactisch te werk gaan met drijvers en hinderlagen. Een mannetjesleeuw heeft per dag zo’n 7 kilo vlees nodig, een vrouwtje ongeveer 5 kilo.

Resultaten en Updates

INNO-Fonds financiert GPS-systeem om leeuwen en vee te beschermen

Tijdens een expeditie in Okavango Delta, in het noorden van Botswana, zijn zes leeuwen uit verschillende groepen voorzien van een GPS-halsband. Een van de GPS-systemen is gefinancierd door het INNO-Fonds van WNF.
Meer info

Wat kan ik doen?

Help vandaag al mee

Geef een eenmalige gift

Steun ons werk om de leeuw te beschermen met een eenmalige gift. Kies hieronder je giftbedrag en klik op de button om daarna je gegevens in te vullen.