Martin Harvey / WWF

Zuidelijk Afrika

De Zambezi: een 2500 kilometer lang blauw lint dat door het zuiden van Afrika stroomt. Het leven hier wordt grotendeels bepaald door deze machtige rivier.

Duizenden gnoes

De Zambezi en de omringende savannes en graslanden staan bekend om overweldigende natuurverschijnselen. Elk jaar overstroomt de rivier, waardoor duizenden gnoes de regens en het voedsel achterna gaan. Ook de bekende Victoriawatervallen liggen in de Zambezi. In dit gebied vind je Afrikaanse olifanten, giraffes, buffels, leeuwen, luipaarden, cheeta’s, de ernstig bedreigde zwarte neushoorn en de wilde hond.

Ook de mens is afhankelijk van de Zambezi. Het waterrijke savannegebied is onmisbaar voor drinkwater, visserij, landbouw en graasgebied voor vee.

Will Burrard-Lucas / WWF-US

Bedreigingen voor de Zambezi

 

 

 

 • 1

  Natuurgebieden verdwijnen

  Het uitgestrekte savannegebied langs de rivier de Zambezi is nu nog nauwelijks aangetast. Maar dat verandert snel door oprukkende landbouw, mijnbouw, ontbossing en groei van de bevolking. Omdat er nauwelijks een planning is voor het gebied, worden stukken land geclaimd voor economische ontwikkelingen.

 • 2

  Stroperij

  Stroperij vormt een grote bedreiging voor veel dieren rond de Zambezi. De groeiende vraag heeft de laatste jaren geleid tot een ware stroperijcrisis. 

   

  Lees verder
 • 3

  Dammen

  De grote dammen in en rond de Zambezi zijn een regelrechte ramp voor het leven langs en in de rivier. Doordat het water zijn natuurlijke loop verliest, verdwijnen de jaarlijkse overstromingen waar zoveel dieren en mensen van afhankelijk zijn. Vlaktes verdrogen, vissen verdwijnen en mensen verliezen hun voedsel.

 • 4

  Minder water

  Door de opwarming van de aarde wordt de watertoevoer van de Zambezi steeds minder. Dat heeft grote gevolgen. De seizoenen worden nog extremer, waardoor dieren en mensen op zoek moeten naar andere plekken. Rond de schaarse vruchtbare gronden komen ze dan steeds vaker met elkaar in conflict.

   

de Iconen van Afrika

Deze dieren hebben onze hulp hard nodig

Neushoorn
Neushoorn
Stroperij en illegale handel vagen de Afrikaanse neushoorn weg.
Olifant
Olifant
55 Afrikaanse olifanten per dag gedood.
Leeuw
Leeuw
Het aantal leeuwen is met 40% gedaald.
Luipaard
Luipaard
Mensen betalen nog steeds grof geld voor een bontjas van een luipaardvacht.
Gernant Magnin / WWF-Netherlands

De Zambezi beschermen

 

 

 • 1

  Beschermd gebied

  We werken intensief samen met overheden, lokale bevolking en parkbeheerders van bestaande beschermde rond de Zambezi beter te beschermen en te verbinden met elkaar.

   

 • 2

  Dieren beschermen

  We doen onderzoek naar wilde honden en leeuwen om hun leefwijze en leefgebied in kaart te brengen. Daar gebruiken we zenders en drones voor. We steunen anti-stroperijbrigades om wildlife crime tegen te gaan. En we geven voorlichting en educatie aan lokale bevolking om ze te betrekken bij de bescherming van de dieren.

 • 3

  Vrijstromende rivieren

  We zitten om tafel met overheden en de private sector om de rivieren rond de Zambezi vrijstromend te houden. Daarbij kijken we naar alle functies die de rivier vervult zoals watervoorziening voor drinkwater, landbouw en industrie en energievoorziening.

Jaap van der Waarde
Centraal-Afrika Expert WWF
Meer weten over Afrika? Lees de blogs van WWF-medewerker Jaap!
Bekijk zijn blogs

Resultaten en Updates

Legale ivoorhandel discussiepunt tijdens CITES

Moet de handel in ivoor weer worden toegestaan? Deze vraag werd de afgelopen dagen behandeld tijdens de bijeenkomst van CITES, het internationale verdrag dat de handel in bedreigde plant- en diersoorten reguleert.
Meer info

Singapore verbiedt ivoorhandel vanaf september 2021

WWF juicht de aankondiging van Singapore om de binnenlandse markt voor ivoor te sluiten toe. Dit is een nieuw hoogtepunt in de reeks maatregelen die het land neemt ten aanzien van illegale handel in wilde dieren. Het verbod biedt geen ruimte voor uitzondering, waarmee het een van ’s werelds strengste maatregelen kan worden.
Meer info

Geplande dam in Zambiaanse Luangwa-rivier gaat niet door

Hoopvol nieuws uit Zambia: de regering heeft de plannen voor een enorme waterkrachtdam in de Luangwa-rivier stopgezet. Dat is goed voor de natuur én voor de mensen die er leven!
Meer info
hutterstock / isak55 / WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!