Martin Harvey / WWF

Zuidelijk Afrika

De Zambezi: een 2500 kilometer lang blauw lint dat door het zuiden van Afrika stroomt. Het leven hier wordt grotendeels bepaald door deze machtige rivier.

Duizenden gnoes

De Zambezi en de omringende savannes en graslanden staan bekend om overweldigende natuurverschijnselen. Elk jaar overstroomt de rivier, waardoor duizenden gnoes de regens en het voedsel achterna gaan. Ook de bekende Victoriawatervallen liggen in de Zambezi. In dit gebied vind je Afrikaanse olifanten, giraffes, buffels, leeuwen, luipaarden, cheeta’s, de ernstig bedreigde zwarte neushoorn en de wilde hond.

Ook de mens is afhankelijk van de Zambezi. Het waterrijke savannegebied is onmisbaar voor drinkwater, visserij, landbouw en graasgebied voor vee.

Will Burrard-Lucas / WWF-US

Bedreigingen voor de Zambezi

 

 

 

 • 1

  Natuurgebieden verdwijnen

  Het uitgestrekte savannegebied langs de rivier de Zambezi is nu nog nauwelijks aangetast. Maar dat verandert snel door oprukkende landbouw, mijnbouw, ontbossing en groei van de bevolking. Omdat er nauwelijks een planning is voor het gebied, worden stukken land geclaimd voor economische ontwikkelingen.

 • 2

  Stroperij

  Stroperij vormt een grote bedreiging voor veel dieren rond de Zambezi. De groeiende vraag heeft de laatste jaren geleid tot een ware stroperijcrisis. 

   

  Lees verder
 • 3

  Dammen

  De grote dammen in en rond de Zambezi zijn een regelrechte ramp voor het leven langs en in de rivier. Doordat het water zijn natuurlijke loop verliest, verdwijnen de jaarlijkse overstromingen waar zoveel dieren en mensen van afhankelijk zijn. Vlaktes verdrogen, vissen verdwijnen en mensen verliezen hun voedsel.

 • 4

  Minder water

  Door de opwarming van de aarde wordt de watertoevoer van de Zambezi steeds minder. Dat heeft grote gevolgen. De seizoenen worden nog extremer, waardoor dieren en mensen op zoek moeten naar andere plekken. Rond de schaarse vruchtbare gronden komen ze dan steeds vaker met elkaar in conflict.

   

de Iconen van Afrika

Deze dieren hebben onze hulp hard nodig

Neushoorn
Neushoorn
Stroperij en illegale handel vagen de Afrikaanse neushoorn weg.
Olifant
Olifant
55 Afrikaanse olifanten per dag gedood.
Leeuw
Leeuw
Het aantal leeuwen is met 40% gedaald.
Luipaard
Luipaard
Mensen betalen nog steeds grof geld voor een bontjas van een luipaardvacht.
Gernant Magnin / WWF-Netherlands

De Zambezi beschermen

 

 

 • 1

  Beschermd gebied

  We werken intensief samen met overheden, lokale bevolking en parkbeheerders van bestaande beschermde rond de Zambezi beter te beschermen en te verbinden met elkaar.

   

 • 2

  Dieren beschermen

  We doen onderzoek naar wilde honden en leeuwen om hun leefwijze en leefgebied in kaart te brengen. Daar gebruiken we zenders en drones voor. We steunen anti-stroperijbrigades om wildlife crime tegen te gaan. En we geven voorlichting en educatie aan lokale bevolking en betrekken ze bij de bescherming van de dieren.

 • 3

  Vrijstromende rivieren

  We zitten om tafel met overheden en de private sector om de rivieren rond de Zambezi vrijstromend te houden. Daarbij kijken we naar alle functies die de rivier vervult zoals watervoorziening voor drinkwater, landbouw en industrie en energievoorziening.

Resultaten en Updates

Ruim baan voor olifanten

Voor de vele olifanten in de Kavango-Zambezi-regio (KAZA) in zuidelijk Afrika ziet het er gunstig uit: bij Sioma Ngwezi National Park in Zuidwest-Zambia blijkt een gebied vrije doorgang te kunnen bieden aan olifanten. Ze kunnen er vrij doorheen bewegen om van regio’s met een hoge olifantendichtheid naar streken te trekken waar meer ruimte, voedsel en water voor ze is. In een deel van Afrika waar zoveel olifanten zijn dat de natuur en mensen eronder lijden, is dat een zeer welkom bericht.

Meer info

Reddingsplan grootste grensoverschrijdend natuurgebied in Afrika

Door klimaatverandering en menselijk handelen dreigt het unieke natuurgebied Kavango Zambezi in zuidelijk Afrika voorgoed verloren te gaan. African Parks, Peace Parks Foundation en het Wereld Natuur Fonds komen daarom met een reddingsplan om te voorkomen dat dit prachtige gebied verdwijnt.
Meer info

Legale ivoorhandel discussiepunt tijdens CITES

Moet de handel in ivoor weer worden toegestaan? Deze vraag werd de afgelopen dagen behandeld tijdens de bijeenkomst van CITES, het internationale verdrag dat de handel in bedreigde plant- en diersoorten reguleert.
Meer info
Shutterstock / isak55 / WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!