Martin Harvey / WWF

Zuidelijk Afrika

Uitgestrekte savannes en wildernis, rijk aan wilde dieren zoals olifanten, giraffes, buffels, leeuwen, luipaarden, cheeta's, de ernstig bedreigde zwarte neushoorn en de wilde hond. Met grote rivieren die een levensader zijn voor mens en dier. 

In zuidelijk Afrika ligt het grootste grensoverschrijdende natuurgebied ter wereld: Kavango-Zambezi (oftewel: KAZA). Het is 520.000 km² groot en ligt in het stroomgebied van de rivieren de Kavango en de Zambezi. De rivieren en de omringende savannes en graslanden staan bekend om overweldigende natuurvrijschijnselen. Elk jaar overstromen de rivieren, waardoor duizenden dieren de regen en het voedsel achterna gaan. De bekende Victoriawatervallen en de Okavangodelta liggen in KAZA. 

Om de waardevolle natuur in het gebied te behouden richtten de landen Zambia, Zimbabwe, Botswana, Namibië en Angola in 2011 KAZA op. Met als doel de rijke natuur te beschermen, toerisme te simuleren en daarmee de levensstandaard van de lokale bevolking te verbeteren. WWF heeft vanaf het begin de ontwikkeling van KAZA gesteund en werkt nog steed samen met andere natuurbeschermers in het gebiedl

Will Burrard-Lucas / WWF-US

Bedreigingen voor de natuur in zuidelijk Afrika

 • 1

  Verlies en versnippering leefgebied

  De helft van alle savanneolifanten leeft in KAZA. Hun leefgebied is erg versnipperd door ontbossing, wegen, bebouwing en landbouw. Olifanten en ander wild kunnen daardoor niet van de ene plek naar de andere trekken op zoek naar voedsel en water. Door het verwijderen van barrières zoals hekwerken, en de aanleg van verbindingen tussen leefgebieden kunnen olifanten en andere wilde dieren weer veilig migreren. 

 • 2

  Mens-dierconflicten

  De olifanten en roofdieren in KAZA betekenen voor de lokale gemeenschappen, die veelal arm zijn, soms grote problemen. Doordat de bevolking groeit en de dorpen en landbouwgronden groter worden, gaan bossen en wilde natuur verloren en komen mens en dier elkaar vaker tegen. Een olifant eet bijvoorbeeld de oogst op of een leeuw doodt een koe. De schade die veroorzaakt is door wilde dieren heeft een enorme invloed op het leven van de bevolking. De kosten lopen in de tientallen miljoenen euro’s per jaar en daarnaast zorgt het voor angst en verdriet. 

 • 3

  Wildlife crime

  Stroperij en de illegale handel in wildlife-producten is uitgegroeid tot een miljarden-businessVan sommige diersoorten worden meer dieren gedood dan erbij komen. Wildlife crime bedreigt het natuurlijk kapitaal en brengt de inkomens van gemeenschappen die leven van toerisme in gevaar door ze van hun cultureel en natuurlijk erfgoed te beroven.

 • 4

  Blokkerende dammen

  De grote dammen in en rond de Zambezi zijn een ramp voor het leven langs en in de rivier. Doordat het water zijn natuurlijke loop verliest, verdwijnen de jaarlijkse overstromingen waar zoveel dieren en mensen van afhankelijk zijn. Vlaktes verdrogen, vissen verdwijnen en mensen verliezen hun voedsel. Dammen verergeren de effecten van klimaatverandering die de watertoevoer van de rivieren nu al vermindert.

de Iconen van Afrika

Deze dieren hebben onze hulp hard nodig

Martin Harvey / WWF
Neushoorn
Neushoorn
Stroperij en illegale handel vagen de Afrikaanse neushoorn weg.
James Suter / Black Bean Productions / WWF-US
Olifant
Olifant
55 Afrikaanse olifanten per dag gedood.
Steve Morello / WWF
Leeuw
Leeuw
Het aantal leeuwen is met 40% gedaald.
naturepl.com / Anup Shah / WWF
Luipaard
Luipaard
Mensen betalen nog steeds grof geld voor een bontjas van een luipaardvacht.
Gernant Magnin / WWF-Netherlands

De natuur in zuidelijk Afrika beschermen

 • 1

  Herstellen en verbinden van natuurgebieden

  Door olifanten te voorzien van een zender onderzoeken we welke trekroutes ze nemen en welke obstakels ze daarbij tegenkomen. Met die data kunnen we zien welke gebieden beschermd moeten worden of verbonden moeten worden. We werken samen met overheden, lokale bevolking en parkbeheerders bij het beheer van (grensoverschrijdende) natuurparken en de problemen die ze tegenkomen. 

 • 2

  Oplossingen voor mens-dierconflicten

  Samen met bewoners bekijken we welke manieren lokaal het beste werken om wilde dieren buiten hun akkers en dorpen te houden en geen schade op te lopen. Op sommige plekken werkt het verbranden van chilipepertjes goed tegen olifanten, die houden niet van de scherpe rook. 

  Met natuurvriendelijke landbouwmethodes kunnen boeren grotere opbrengsten hebben zonder daarvoor natuur op te offeren. Zo blijft het leefgebied van wilde dieren intact en gaan boeren én olifanten erop vooruit 

 • 3

  Dieren beschermen

  We doen onderzoek naar wilde honden en leeuwen om hun leefwijze en leefgebied in kaart te brengen. We steunen anti-stroperijbrigades om wildlife crime tegen te gaan en voorzien parkrangers van een goede uitrusting en materieel. En we geven voorlichting en educatie aan lokale bevolking en werken samen bij de bescherming van de wilde dieren. 

 • 4

  Vrij stromende rivieren

  We zitten om tafel met overheden en de private sector om de rivieren rond de Zambezi vrij stromend te maken of te houden. Daarbij kijken we naar alle functies die de rivier vervult zoals watervoorziening voor drinkwater, landbouw en industrie en energievoorziening. 

Wil jij de olifanten helpen?

Ga naar onze actiepagina en help vandaag al mee

Resultaten en Updates

Held in het Veld: Maureen Mbao

Maureen Mbao is een boerin in het zuidwesten van Zambia die met WWF samenwerkt om duurzame landbouw te bedrijven. Als held in het veld inspireert zij andere boeren om haar voorbeeld te volgen.
Meer info
Gareth Bentley / WWF-US

Wilde Buren

In hun zoektocht naar voedsel plunderen olifanten in zuidelijk Afrika landbouwgrond van de lokale bevolking. Dit is onderdeel van het 'mens-dierconflict': de botsing tussen mens en dier die vechten om hetzelfde stukje land. Om te voorkomen dat olifanten bedreigd worden en landbouwgrond wordt geruïneerd, biedt WWF een veilige oplossing via KAZA-corridors.
Meer info

Mens-dierconflicten één van de grootste bedreigingen voor wilde diersoorten

Meer info
Per Angelstam WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!