Aantal ijsberen in 2050 met 30% afgenomen

Het smeltende zee-ijs als gevolg van klimaatverandering is een sterke bedreiging in de toekomst voor dit grootste roofdier ter wereld.

  • Locatie: Noordpool
  • Bedreiging: smeltend zee-ijs, jacht en vervuiling

Wat is er aan de hand?

De grootste bedreiging voor de ijsbeer is klimaatverandering. Door temperatuurstijging smelt namelijk het zeeijs in rap tempo. In dit tempo zal binnen één generatie het grootste deel van de Noordpool ’s zomers ijsvrij zijn. Ondanks dat ijsberen goede zwemmers zijn, redden zij het natuurlijk niet om zonder ijs te overleven op de Noordpool.

Richard Barrett / WWF-UK

Het smeltende zee-ijs als gevolg van klimaatverandering zorgt er voor dat het leefgebied van de ijsbeer verdwijnt.

Bedreigingen

De ijsbeer heeft het niet makkelijk: door de opwarming van de aarde smelt er steeds meer van het leefgebied weg. Hierdoor trekken ijsberen naar het vasteland, op zoek naar eten. De kans is groot dat ze daar op mensen stuiten en die confrontatie niet overleven. Ook wordt er nog steeds illegaal gejaagd op ijsberen.

Meer info

Beschermen

WWF zet zich in voor de bescherming van de ijsbeer. Door ijsbeergebieden veilig te stellen en mee te denken over klimaatverandering proberen wij de ijsberen niet aan hun lot over te laten.

Meer info

Waar zijn we actief?

Ons focusgebied voor de ijsbeer

Noordpool
Noordpool
Het Noordpoolgebied ziet er onverwoestbaar uit, maar de natuur is heel kwetsbaar.
Richard Barrett / WWF-UK

De ijsbeer

IJsberen zijn geen koukleumen: hun vacht houdt lichaamswarmte beter vast dan die van elk ander dier. Een dikke speklaag zorgt voor extra isolatie en dankzij behaarde voetzolen blijven hun poten warm en glijden ze niet uit op het ijs. Hun naam in het Latijn, Ursus Maritimus, betekent ‘beer van de zee’, een naam die ze bijzonder goed past aangezien ijsberen het grootste deel van hun tijd in het water of op het pakijs doorbrengen.

De ijsbeer is een carnivoor. Dit betekent dat ze zich voornamelijk voeden met het vet van zeehonden maar ook met karkassen van gestrande beloega’s, walvissen en walrussen. De ijsbeer vindt niet het hele jaar door eten op de Noordpool. Daarom vullen ze hun vetreserves aan tussen april en juli en kunnen ze zo’n 3 à 4 maanden vasten. De ijsbeer heeft een enorm goede neus: ze kunnen een zeehond onder een meter sneeuw of van bijna een kilometer afstand ruiken. Ook zijn ze verrassend snel: met snelheden tot 55 kilometer per uur kunnen ze achter hun prooi aanjagen.

Resultaten en Updates

5 vragen en antwoorden over de ijsbeer

De ijsbeer is dé icoon van de Noordpool en van klimaatverandering, maar gek genoeg gaat het op dit moment nog helemaal niet zo slecht met de dieren. Hun aantal daalt gemiddeld niet en neemt op sommige plekken op de Noordpool zelfs toe. En dat terwijl het zee-ijs smelt. Hoe kan dat? Misleiden natuurorganisaties de machtige ijsbeer als symbool om donateurs te winnen? 5 terechte vragen over de ijsbeer aan Gert Polet, Noordpoolexpert van Wereld Natuur Fonds.
Meer info

In Beeld: ijsbeeronderzoek bij -20 °C

Bij temperaturen tot -20 °C, met harde wind, gingen onderzoekers van het Noors Polair Instituut (NPI) dit voorjaar weer op pad om ijsberen te onderzoeken.
Meer info

Rusland beschermt groot Arctisch gebied

Rusland heeft een enorm Arctisch gebied tot natuurreservaat verklaard. Het gebied is groter dan 1,5 keer de oppervlakte van Nederland. Het natuurreservaat de 'Nieuwe Siberische eilanden' werd opgericht op voorstel van WWF-Rusland.
Meer info

IJsgebied stapje dichter bij bescherming als werelderfgoed

Een deel van de ‘Last Ice Area’ staat op de voorlopige lijst van mogelijk nieuwe werelderfgoed gebieden dat wordt voorgelegd aan UNESCO. Een belangrijke stap voor het behoud van ijs-afhankelijke dieren in het wild, zoals de ijsbeer, narwal en walrus.
Meer info

Eerste update 10-jarenplan ijsberen

Vorige eeuw hadden ijsberen te vrezen van buitensporige jacht. Deze eeuw zorgt klimaatverandering voor de grootste bedreiging van dit prachtige roofdier op de Noordpool. Een tienjarenplan van de arctische landen moet de ijsbeer helpen.
Meer info

Groot nieuw arctisch natuurreservaat in Canada

In Canada is een groot arctisch natuurreservaat gerealiseerd: thuisbasis voor ijsberen, zeehonden en walrussen. Het omvat bovendien trekroutes van verschillende zeevogels en walvissen, waaronder de narwal.
Meer info
WWF-NL / Hetty Kramer

Wat kan ik doen?

Help vandaag al mee

Geef een eenmalige gift

Steun ons werk om de ijsbeer te beschermen met een eenmalige gift. Kies hieronder je giftbedrag en klik op de button om daarna je gegevens in te vullen.