Steve Morello / WWF

Aantal ijsberen in 2050 met 30% afgenomen

Het smeltende zee-ijs als gevolg van klimaatverandering is een sterke bedreiging in de toekomst voor dit grootste roofdier ter wereld.

  • Locatie: Noordpool
  • Bedreiging: smeltend zee-ijs, jacht en vervuiling

Wat is er aan de hand?

De grootste bedreiging voor de ijsbeer is klimaatverandering. Door temperatuurstijging smelt namelijk het zee-ijs in rap tempo. In dit tempo zal binnen één generatie het grootste deel van de Noordpool ’s zomers ijsvrij zijn. Ondanks dat ijsberen goede zwemmers zijn, redden zij het natuurlijk niet om zonder ijs te overleven op de Noordpool.

Waarom is het belangrijk om de ijsbeer te beschermen?

IJsberen maken deel uit van het leven in het Noordpoolgebied. Het zijn grote vleeseters, wat betekent dat ze bovenaan de voedselketen staan. Ze zijn daarmee belangrijk voor de gezondheid van het ecosysteem, want de ijsberen eten zeehonden, en de zeehonden eten weer vis, zodat alles in balans blijft. De mensen die rond de Noordpool wonen hebben hier ook baat bij. Zij zijn vaak afhankelijk van visserij, en met een gezond ecosysteem zijn er veel vissen beschikbaar.

Richard Barrett / WWF-UK

Het smeltende zee-ijs als gevolg van klimaatverandering zorgt er voor dat het leefgebied van de ijsbeer op de Noordpool verdwijnt.

IJsbeer staat op de rand van een ijsschots Steve Morello / WWF

Bedreigingen

De ijsbeer heeft het niet makkelijk: door de opwarming van de aarde smelt er steeds meer van het leefgebied weg. Hierdoor trekken ijsberen naar het vasteland, op zoek naar eten. De kans is groot dat ze daar op mensen stuiten en die confrontatie niet overleven. Ook wordt er nog steeds illegaal gejaagd op ijsberen.

Meer info
Ijsbeer moeder met haar jong Martin Harvey / WWF

Beschermen

WWF zet zich in voor de bescherming van de ijsbeer. Door ijsbeergebieden veilig te stellen en mee te denken over klimaatverandering proberen wij de ijsberen niet aan hun lot over te laten.

Meer info

Waar zijn we actief?

Ons focusgebied voor de ijsbeer

Global Warming Images / WWF
Noordpool
Noordpool
Het Noordpoolgebied ziet er onverwoestbaar uit, maar de natuur is heel kwetsbaar.
Richard Barrett / WWF-UK

De ijsbeer

IJsberen zijn geen koukleumen: hun vacht houdt lichaamswarmte beter vast dan die van elk ander dier. Een dikke speklaag zorgt voor extra isolatie en dankzij behaarde voetzolen blijven hun poten warm en glijden ze niet uit op het ijs. Hun naam in het Latijn, Ursus Maritimus, betekent ‘beer van de zee’, een naam die ze bijzonder goed past aangezien ijsberen het grootste deel van hun tijd in het water of op het pakijs doorbrengen.

De ijsbeer is een carnivoor. Dit betekent dat ze zich voornamelijk voeden met het vet van zeehonden maar ook met karkassen van gestrande beloega’s, walvissen en walrussen. De ijsbeer vindt niet het hele jaar door eten op de Noordpool. Daarom vullen ze hun vetreserves aan tussen april en juli en kunnen ze zo’n 3 à 4 maanden vasten. De ijsbeer heeft een enorm goede neus: ze kunnen een zeehond onder een meter sneeuw of van bijna een kilometer afstand ruiken. Ook zijn ze verrassend snel: met snelheden tot 55 kilometer per uur kunnen ze achter hun prooi aanjagen.

Resultaten en Updates

Mens-dierconflicten één van de grootste bedreigingen voor wilde diersoorten

Meer info
Richard Barrett / WWF-UK

Goed nieuws: dikke ijsberen gespot in Canada

In enkele delen van Canada worden de ijsberen dikker en nemen ze in aantal toe. Dit blijkt uit onderzoek naar twee van de 19 subpopulaties van ijsberen.
Meer info
Richard Barrett / WWF-UK

Daling ijsbeerpopulaties verwacht voor eind van deze eeuw

Voor het einde van deze eeuw nemen bijna alle ijsbeerpopulaties af; dat is de conclusie van een internationale studie naar de gevolgen van klimaatverandering op de overleving van ijsberen. Uit de studie, die werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Climate Change, blijkt dat alleen de populaties in de zogeheten Last Ice Area in het noorden van Canada, dit doemscenario mogelijk ontlopen.
Meer info

Noorwegen brengt Noordpool in gevaar

Bereneiland. Het klinkt als een plek uit een kinderboek. Maar Bereneiland bestaat echt, het ligt middenin de Barents Zee, tussen Noorwegen en Spitsbergen. Willem Barents ontdekte dit eiland in 1596 en kreeg het er al snel aan stok met de ijsberen daar.
Meer info
Canon Brutus Östling WWF-Sweden

Zet Noorwegen het mes in de levensader van de Noordpool?

Tot voor kort dachten we dat de Groenlandse walvis niet meer voorkwam in de Barentszzee, als gevolg van de walvisvaart. Wetenschappers waren dan ook enorm opgelucht toen ze in deze zee, tussen het Noorse en het Russische Noordpoolgebied, onlangs een klein aantal Groenlandse walvissen ontdekten.
Meer info
Richard Barrett / WWF-UK

Het einde van de winter: lange dagen en hongerige ijsberen

Het is weer de tijd van het jaar: ijsbeermoeders verlaten hun veilige sneeuwhol en hun jongen zetten hun eerste stappen in de wijde, witte wereld.
Meer info

Is de ijsbeer jouw favoriete dier?

Bestel een ijsbeer product uit onze webshop

WWF Constructie speelgoed - IJsbeer

Bouw een ijsbeer van houten blokjes

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}

The Future Polar Bear

The Impact of the Vanishing Sea Ice on an Arctic Ecosystem.

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}

WWF-knuffel IJsbeer moeder met kind (28 cm)

Knuffelen met twee ijsberen

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}
WWF-NL / Hetty Kramer

Wat kan ik doen?

Help vandaag al mee

Geef een eenmalige gift

Steun ons werk om de natuur te beschermen met een eenmalige gift. Kies hieronder je giftbedrag en klik op de button om daarna je gegevens in te vullen.