Steve Morello / WWF

Aantal ijsberen in 2050 met 30% afgenomen

Het smeltende zee-ijs als gevolg van klimaatverandering is een sterke bedreiging in de toekomst voor dit grootste roofdier ter wereld.

  • Locatie: Noordpool
  • Bedreiging: smeltend zee-ijs, jacht en vervuiling

Wat is er aan de hand?

De grootste bedreiging voor de ijsbeer is klimaatverandering. Door temperatuurstijging smelt namelijk het zeeijs in rap tempo. In dit tempo zal binnen één generatie het grootste deel van de Noordpool ’s zomers ijsvrij zijn. Ondanks dat ijsberen goede zwemmers zijn, redden zij het natuurlijk niet om zonder ijs te overleven op de Noordpool.

Waarom is het belangrijk om de ijsbeer te beschermen?

IJsberen maken deel uit van het leven in het Noordpoolgebied. Het zijn grote vleeseters, wat betekent dat ze bovenaan de voedselketen staan. Ze zijn daarmee belangrijk voor de gezondheid van het ecosysteem, want de ijsberen eten zeehonden, en de zeehonden eten weer vis, zodat alles in balans blijft. De mensen die rond de Noordpool wonen hebben hier ook baat bij. Zij zijn vaak afhankelijk van visserij, en met een gezond ecosysteem zijn er veel vissen beschikbaar.

Richard Barrett / WWF-UK

Het smeltende zee-ijs als gevolg van klimaatverandering zorgt er voor dat het leefgebied van de ijsbeer op de Noordpool verdwijnt.

Bedreigingen

De ijsbeer heeft het niet makkelijk: door de opwarming van de aarde smelt er steeds meer van het leefgebied weg. Hierdoor trekken ijsberen naar het vasteland, op zoek naar eten. De kans is groot dat ze daar op mensen stuiten en die confrontatie niet overleven. Ook wordt er nog steeds illegaal gejaagd op ijsberen.

Meer info

Beschermen

WWF zet zich in voor de bescherming van de ijsbeer. Door ijsbeergebieden veilig te stellen en mee te denken over klimaatverandering proberen wij de ijsberen niet aan hun lot over te laten.

Meer info

Waar zijn we actief?

Ons focusgebied voor de ijsbeer

Noordpool
Noordpool
Het Noordpoolgebied ziet er onverwoestbaar uit, maar de natuur is heel kwetsbaar.
Richard Barrett / WWF-UK

De ijsbeer

IJsberen zijn geen koukleumen: hun vacht houdt lichaamswarmte beter vast dan die van elk ander dier. Een dikke speklaag zorgt voor extra isolatie en dankzij behaarde voetzolen blijven hun poten warm en glijden ze niet uit op het ijs. Hun naam in het Latijn, Ursus Maritimus, betekent ‘beer van de zee’, een naam die ze bijzonder goed past aangezien ijsberen het grootste deel van hun tijd in het water of op het pakijs doorbrengen.

De ijsbeer is een carnivoor. Dit betekent dat ze zich voornamelijk voeden met het vet van zeehonden maar ook met karkassen van gestrande beloega’s, walvissen en walrussen. De ijsbeer vindt niet het hele jaar door eten op de Noordpool. Daarom vullen ze hun vetreserves aan tussen april en juli en kunnen ze zo’n 3 à 4 maanden vasten. De ijsbeer heeft een enorm goede neus: ze kunnen een zeehond onder een meter sneeuw of van bijna een kilometer afstand ruiken. Ook zijn ze verrassend snel: met snelheden tot 55 kilometer per uur kunnen ze achter hun prooi aanjagen.

Resultaten en Updates

Zet Noorwegen het mes in de levensader van de Noordpool?

Tot voor kort dachten we dat de Groenlandse walvis niet meer voorkwam in de Barentszzee, als gevolg van de walvisvaart. Wetenschappers waren dan ook enorm opgelucht toen ze in deze zee, tussen het Noorse en het Russische Noordpoolgebied, onlangs een klein aantal Groenlandse walvissen ontdekten.
Meer info

Het einde van de winter: lange dagen en hongerige ijsberen

Het is weer de tijd van het jaar: ijsbeermoeders verlaten hun veilige sneeuwhol en hun jongen zetten hun eerste stappen in de wijde, witte wereld.
Meer info

Siberisch dorp kampt met ijsbeerinvasie

De bewoners van het dorp Ryrkaypiy in het uiterste noordoosten van Rusland hebben te kampen met een ware invasie van ijsberen in hun omgeving. De ijsbeerpatrouille van WWF helpt om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren.
Meer info

De toekomst van de ijsbeer: goed én slecht nieuws

De ijsbeerexperts van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) maakte onlangs de resultaten bekend van een uitgebreid ijsbeeronderzoek. De uitkomsten tonen de huidige situatie van verschillende ijsbeerpopulaties.
Meer info

2050: een ijsvrije Noordpool?

De cryosfeer – alle delen op onze aarde die bevroren zijn door ijs, sneeuw of gletsjers – dreigt te verdwijnen. Opwarming en toenemende druk van menselijke activiteiten zoals visserij en vervuiling zorgen ervoor dat deze gebieden in rap tempo veranderen. Het lijkt voor velen een ver-van-mijn-bed-show, maar wat er in de cryosfeer gebeurt heeft groot effect op andere delen in de wereld en ook op ons.
Meer info

Canada en de Inuit beschermen samen de ‘Last Ice Area’

Canada en de Inuit beschermen samen de ‘Last Ice Area’. ‘Tuvaijuittuq’ (‘het ijs smelt nooit’) wordt een van de grootste beschermde gebieden ter wereld.
Meer info

Is de ijsbeer jouw favoriete dier?

In onze webshop vind je verschillende ijsbeer producten. Kies je de knuffel of de poster? Of wil je een ijsbeer adopteren?

Bekijk de ijsbeer producten in de webshop >

 
WWF-NL / Hetty Kramer

Wat kan ik doen?

Help vandaag al mee

Geef een eenmalige gift

Steun ons werk om de natuur te beschermen met een eenmalige gift. Kies hieronder je giftbedrag en klik op de button om daarna je gegevens in te vullen.