Steve Morello / WWF

Aantal ijsberen in 2050 met 30% afgenomen

Het smeltende zee-ijs als gevolg van klimaatverandering is een sterke bedreiging in de toekomst voor dit grootste roofdier ter wereld.

  • Locatie: Noordpool
  • Bedreiging: smeltend zee-ijs, jacht en vervuiling

Wat is er aan de hand?

De grootste bedreiging voor de ijsbeer is klimaatverandering. Door temperatuurstijging smelt namelijk het zee-ijs in rap tempo. In dit tempo zal binnen één generatie het grootste deel van de Noordpool ’s zomers ijsvrij zijn. Ondanks dat ijsberen goede zwemmers zijn, redden zij het natuurlijk niet om zonder ijs te overleven op de Noordpool.

Waarom is het belangrijk om de ijsbeer te beschermen?

IJsberen maken deel uit van het leven in het Noordpoolgebied. Het zijn grote vleeseters, wat betekent dat ze bovenaan de voedselketen staan. Ze zijn daarmee belangrijk voor de gezondheid van het ecosysteem, want de ijsberen eten zeehonden, en de zeehonden eten weer vis, zodat alles in balans blijft. De mensen die rond de Noordpool wonen hebben hier ook baat bij. Zij zijn vaak afhankelijk van visserij, en met een gezond ecosysteem zijn er veel vissen beschikbaar.

Richard Barrett / WWF-UK

Het smeltende zee-ijs als gevolg van klimaatverandering zorgt er voor dat het leefgebied van de ijsbeer op de Noordpool verdwijnt.

IJsbeer staat op de rand van een ijsschots Steve Morello / WWF

Bedreigingen

De ijsbeer heeft het niet makkelijk: door de opwarming van de aarde smelt er steeds meer van het leefgebied weg. Hierdoor trekken ijsberen naar het vasteland, op zoek naar eten. De kans is groot dat ze daar op mensen stuiten en die confrontatie niet overleven. Ook wordt er nog steeds illegaal gejaagd op ijsberen.

Meer info
Ijsbeer moeder met haar jong Martin Harvey / WWF

Beschermen

WWF zet zich in voor de bescherming van de ijsbeer. Door ijsbeergebieden veilig te stellen en mee te denken over klimaatverandering proberen wij de ijsberen niet aan hun lot over te laten.

Meer info

Waar zijn we actief?

Ons focusgebied voor de ijsbeer

Global Warming Images / WWF
Noordpool
Noordpool
Het Noordpoolgebied ziet er onverwoestbaar uit, maar de natuur is heel kwetsbaar.
Richard Barrett / WWF-UK

De ijsbeer

IJsberen zijn geen koukleumen: hun vacht houdt lichaamswarmte beter vast dan die van elk ander dier. Een dikke speklaag zorgt voor extra isolatie en dankzij behaarde voetzolen blijven hun poten warm en glijden ze niet uit op het ijs. Hun naam in het Latijn, Ursus Maritimus, betekent ‘beer van de zee’, een naam die ze bijzonder goed past aangezien ijsberen het grootste deel van hun tijd in het water of op het pakijs doorbrengen.

De ijsbeer is een carnivoor. Dit betekent dat ze zich voornamelijk voeden met het vet van zeehonden maar ook met karkassen van gestrande beloega’s, walvissen en walrussen. De ijsbeer vindt niet het hele jaar door eten op de Noordpool. Daarom vullen ze hun vetreserves aan tussen april en juli en kunnen ze zo’n 3 à 4 maanden vasten. De ijsbeer heeft een enorm goede neus: ze kunnen een zeehond onder een meter sneeuw of van bijna een kilometer afstand ruiken. Ook zijn ze verrassend snel: met snelheden tot 55 kilometer per uur kunnen ze achter hun prooi aanjagen. En zo zijn er nog meer interessante feiten (en fabels) over de ijsbeer. 

Resultaten en Updates

Roger LeGUEN

6 dieren die last hebben van klimaatverandering

Klimaatverandering is de laatste jaren duidelijk merkbaar. We hebben te maken met meer hittegolven, overstromingen en de zeespiegel stijgt. Ook diersoorten hebben hier last van, de ene meer dan de andere. We zetten 6 dieren voor je op een rijtje die slachtoffer worden van klimaatverandering.
Meer info
James Morgan / WWF-UK

Werk aan de winkel in Groenland

WWF-medewerker Gert vertelt over de samenwerking met collega's in Groenland.
Meer info
WWF / Clive Tesar

30 jaar op de Noordpool

Het Noordpoolgebied: een magische witte wereld, met ijsberen, walrussen, temperaturen ver onder nul, afgelegen gemeenschappen en een dik pak ijs. Dit bijzondere gebied mag niet verloren gaan. Daarom werkt WWF hard aan de bescherming en het behoud van het Noordpoolgebied. Het Arctisch Programma van WWF viert dit jaar zijn 30ste verjaardag. Benieuwd wat we zoal bereikt hebben sinds 1992? We hebben een paar successen op een rij gezet.
Meer info
Global Warming Images / WWF

De Noordpool: een nieuwe zonbestemming?

Een blauwe lucht, een stralende zon, en een thermometer die 35 graden aangeeft. Iedereen in Nederland zoekt verkoeling en zucht onder de hitte. En dan is het pas maart! Het klinkt surrealistisch, maar dit is precies wat er in het Noordpoolgebied gebeurt. Het gebied zou langzaam moeten ontwaken uit de winterperiode nu de dagen langer worden. In plaats daarvan kampt deze koude, witte wereld met een hittegolf waardoor de temperaturen 30 graden hoger liggen dan normaal. Wat is er aan de hand?
Meer info

Mens-dierconflicten één van de grootste bedreigingen voor wilde diersoorten

Vandaag is het rapport A future for all - the need for human-wildlife coexistence van het Wereld Natuur Fonds (WWF) en het VN-milieuprogramma (UNEP) gepubliceerd. Het rapport concludeert dat toenemende conflicten tussen mensen en wilde dieren een grote bedreiging zijn voor natuurbescherming, voor mensen en hun levensonderhoud, en voor duurzame ontwikkeling.
Meer info
Richard Barrett / WWF-UK

Goed nieuws: dikke ijsberen gespot in Canada

In enkele delen van Canada worden de ijsberen dikker en nemen ze in aantal toe. Dit blijkt uit onderzoek naar twee van de 19 subpopulaties van ijsberen.
Meer info

Is de ijsbeer jouw favoriete dier?

Bestel een ijsbeerproduct uit onze webshop

Coq en Pâte puzzel - 9 stukjes - ijsbeer

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

Adopteer een ijsbeer en groei mee

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

WWF-knuffel IJsbeer (23 cm)

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}
WWF-NL / Hetty Kramer

Wat kan ik doen?

Help vandaag al mee

Geef een eenmalige gift

Steun ons werk om de natuur te beschermen met een eenmalige gift. Kies hieronder je giftbedrag en klik op de button om daarna je gegevens in te vullen.