Richard Barrett / WWF-UK

De ijsbeer heeft onze bescherming nodig

IJsberen hebben ijs nodig om te kunnen overleven.

 • IJsbeergebieden beschermen
 • Duurzame plannen maken
 • Mens-IJsbeerconflicten voorkomen
 • Klimaatverandering tegengaan

Wat doet WWF om de ijsbeer te beschermen?

De ijsbeer wordt vooral bedreigd doordat zijn leefgebied aan het smelten is. WWF wil deze gebieden beschermen, zodat de ijsbeer hopelijk nog even op het ijs kan wonen. 

Jim Leape / WWF

Hoe we de ijsbeer kunnen beschermen

 • 1

  Noordpoolgebied beschermen

  Om de toekomst van de ijsbeer veilig te stellen, wil het Wereld Natuur Fonds dat de belangrijkste ijsbeergebieden een beschermde status krijgen. Om die gebieden vast te stellen en te monitoren, doen we onderzoek naar ijsberen met behulp van zenders en luchtopnamen.


  Ook gaan wij met overheden en internationale organisaties om tafel om tot een duurzaam plan voor het hele gebied te komen. Wij vinden dat alle economische activiteiten in het Noordpoolgebied afgestemd moeten worden op wat de kwetsbare natuur aankan.

 • 2

  Mens- dierconflicten voorkomen

  Omdat ieder slachtoffer (mens en dier) in deze conflicten er een teveel is, zetten we ijsbeerpatrouilles in en trainen we de lokale bevolking in het verjagen van ijsberen. Ook plaatsen we ijsbeerbestendige containers om voedsel veilig op te kunnen slaan.

  Lees verder
 • 3

  Strengere milieuregelgeving

  Ongelukken met schepen en olie- en gasinstallaties zijn een ramp voor het Arctisch gebied omdat we in de extreme kou de rotzooi nauwelijks op kunnen ruimen. Daarom lobbyen we voor scherpe veiligheids- en milieuwetgeving voor alle activiteiten op de Noordpool. Zo moeten schepen bijvoorbeeld extra stevige, dubbele wanden hebben om aanvaringen met ijsschotsen te kunnen doorstaan.

 • 4

  Klimaatverandering tegengaan

  Uitstoot van broeikasgassen zoals CO2 is de belangrijkste oorzaak voor het smeltende zeeijs in het Arctisch gebied. Daarom zetten we ons wereldwijd in om het gebruik van fossiele brandstoffen als olie en gas terug te dringen. We doen dat samen met overheden, bedrijven en burgers. Iedereen kan een steentje bijdragen aan een duurzame toekomst voor de ijsbeer!

  Lees verder

Waar zijn we actief?

Ons focusgebied voor de ijsbeer

Global Warming Images / WWF
Noordpool
Noordpool
Het Noordpoolgebied ziet er onverwoestbaar uit, maar de natuur is heel kwetsbaar.

Resultaten en Updates

Roger LeGUEN

6 dieren die last hebben van klimaatverandering

Klimaatverandering is de laatste jaren duidelijk merkbaar. We hebben te maken met meer hittegolven, overstromingen en de zeespiegel stijgt. Ook diersoorten hebben hier last van, de ene meer dan de andere. We zetten 6 dieren voor je op een rijtje die slachtoffer worden van klimaatverandering.
Meer info
James Morgan / WWF-UK

Werk aan de winkel in Groenland

WWF-medewerker Gert vertelt over de samenwerking met collega's in Groenland.
Meer info
Richard Barrett / WWF-UK

Goed nieuws: dikke ijsberen gespot in Canada

In enkele delen van Canada worden de ijsberen dikker en nemen ze in aantal toe. Dit blijkt uit onderzoek naar twee van de 19 subpopulaties van ijsberen.
Meer info
Richard Barrett / WWF-UK

Daling ijsbeerpopulaties verwacht voor eind van deze eeuw

Voor het einde van deze eeuw nemen bijna alle ijsbeerpopulaties af; dat is de conclusie van een internationale studie naar de gevolgen van klimaatverandering op de overleving van ijsberen. Uit de studie, die werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Climate Change, blijkt dat alleen de populaties in de zogeheten Last Ice Area in het noorden van Canada, dit doemscenario mogelijk ontlopen.
Meer info
Canon Brutus Östling WWF-Sweden

Zet Noorwegen het mes in de levensader van de Noordpool?

Tot voor kort dachten we dat de Groenlandse walvis niet meer voorkwam in de Barentszzee, als gevolg van de walvisvaart. Wetenschappers waren dan ook enorm opgelucht toen ze in deze zee, tussen het Noorse en het Russische Noordpoolgebied, onlangs een klein aantal Groenlandse walvissen ontdekten.
Meer info
WWF Russia

Siberisch dorp kampt met ijsbeerinvasie

De bewoners van het dorp Ryrkaypiy in het uiterste noordoosten van Rusland hebben te kampen met een ware invasie van ijsberen in hun omgeving. De ijsbeerpatrouille van WWF helpt om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).

Bescherm de ijsbeer

Doe een symbolische adoptie

Adopteer een ijsbeer en stuur een wens

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

Adopteer een ijsbeer en groei mee

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}
WWF / Sindre Kinnerød

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!