Mens-dier conflicten
Groot probleem voor wilde dieren én lokale bevolking.
Conflicten als bedreiging voor mens en dier
Wilde dieren zien hun leefgebied steeds kleiner worden en hun trekroutes doorkruist. Doordat er steeds meer mensen zijn op aarde die almaar meer natuur in cultuur brengen, bossen kappen en akkers, wegen en steden aanleggen, komen ze dichter bij wilde dieren te wonen en werken. De dieren verliezen zo niet alleen ruimte maar ook prooien. Ze gaan buiten beschermde gebieden op zoek naar ruimte en voedsel, waarbij ze in aanraking komen met lokale bevolking. Het aantal conflicten en ongelukken tussen mensen en wilde dieren neemt daardoor toe. Vaak gaan mensen die dit regelmatig overkomt uit vergelding en voorzorg over tot het doden van de boosdoener.
Dit speelt vooral op het platteland. Mensen in ontwikkelingslanden lijden er het meeste onder omdat zij voor hun levensonderhoud vaak helemaal afhankelijk zijn van hun oogsten of hun vee. De invloed die een ongeluk met een wild dier op hun leven heeft is enorm. De schade loopt in de tientallen miljoenen euro’s per jaar.
Jaarlijks overlijden alleen al in India 400 mensen door toedoen van olifanten en worden zo'n 100 olifanten die de oogst hebben vernield, gedood. Diersoorten die al bedreigd zijn zoals de tijger en de olifant, kunnen dat er, naast alle andere bedreigingen, niet bij hebben. In Azië zijn de conflicten tussen mensen en olifanten inmiddels een van de grootste bedreigingen voor olifanten geworden.
Wat doet WWF om conflicten te voorkomen?
We werken samen met de lokale bevolking en specialisten aan manieren om conflicten te voorkomen. Daarbij zoeken we naar opties die goed betaalbaar en toepasbaar zijn in verschillende situaties en gebieden.
-
1
Olifanten op afstand houden
Van elektrische hekken en het hoger plaatsen van watertanks tot diepe greppels om dorpen heen, we gebruiken allerlei manieren om conflicten met olifanten te voorkomen.
-
2
IJsbeerpatrouilles
We zetten ijsbeerpatrouilles in en trainen de lokale bevolking in het verjagen van ijsberen.
-
3
Gezamenlijke planning
Door gezamenlijk te bepalen hoe het land op de langere termijn wordt ingericht kunnen we conflicten structureel aanpakken.

Voor welke dieren zijn we actief?
Deze wilde dieren willen we behoeden voor conflicten met de lokale bevolking.
Resultaten en Updates
56% Nederlandse kiezers: economische groei en natuurbescherming en -herstel móéten hand in hand gaan
Kustverdediging tussen dubbele dijken: veilige, natuurlijke en goedkopere oplossing
Camera’s op vissersboten om zeedieren te beschermen
Wat kan ik doen?
Word donateur
Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!