naturepl.com / Karl Ammann / WWF

Mens-dier conflicten

Groot probleem voor wilde dieren... én lokale bevolking.

 • Oogsten vernield
 • Huisdieren en mensen aangevallen
 • Wilde dieren bedreigd

Conflicten als bedreiging voor mens en dier

Wilde dieren zien hun leefgebied steeds kleiner worden en hun trekroutes doorkruist. Doordat er steeds meer mensen zijn op aarde die almaar meer natuur in cultuur brengen, bossen kappen en akkers, wegen en steden aanleggen, komen ze dichter bij wilde dieren te wonen en werken. De dieren verliezen zo niet alleen ruimte maar ook prooien. Ze gaan buiten beschermde gebieden op zoek naar ruimte en voedsel, waarbij ze in aanraking komen met lokale bevolking. Het aantal conflicten en ongelukken tussen mensen en wilde dieren neemt daardoor toe. Vaak gaan mensen die dit regelmatig overkomt uit vergelding en voorzorg over tot het doden van de boosdoener.

Dit speelt vooral op het platteland. Mensen in ontwikkelingslanden lijden er het meeste onder omdat zij voor hun levensonderhoud vaak helemaal afhankelijk zijn van hun oogsten of hun vee. De invloed die een ongeluk met een wild dier op hun leven heeft is enorm. De schade loopt in de tientallen miljoenen euro’s per jaar. 

Jaarlijks overlijden alleen al in India 400 mensen door toedoen van olifanten en worden zo'n 100 olifanten die de oogst hebben vernield, gedood. Diersoorten die al bedreigd zijn zoals de tijger en de olifant, kunnen dat er, naast alle andere bedreigingen, niet bij hebben. In Azië zijn de conflicten tussen mensen en olifanten inmiddels een van de grootste bedreigingen voor olifanten geworden.

Simon de TREY-WHITE / WWF-UK

Wat doet WWF om conflicten te voorkomen?

We werken samen met de lokale bevolking en specialisten aan manieren om conflicten te voorkomen. Daarbij zoeken we naar opties die goed betaalbaar en toepasbaar zijn in verschillende situaties en gebieden.

 • 1

  Olifanten op afstand houden

  Van elektrische hekken en het hoger plaatsen van watertanks tot diepe greppels om dorpen heen, we gebruiken allerlei manieren om conflicten met olifanten te voorkomen.

 • 2

  IJsbeerpatrouilles

  We zetten ijsbeerpatrouilles in en trainen de lokale bevolking in het verjagen van ijsberen.

 • 3

  Gezamenlijke planning

  Door gezamenlijk te bepalen hoe het land op de langere termijn wordt ingericht kunnen we conflicten structureel aanpakken.

Femke Hilderink-Koopmans
Wildlife Expert WWF
Het is niet makkelijk voor mensen en wilde dieren om samen te leven in hetzelfde gebied.
Lees mijn blog

Voor welke dieren zijn we actief?

Deze wilde dieren willen we behoeden voor conflicten met de lokale bevolking.

Olifant
Olifant
Door ruimtegebrek vernielen ze vaak gebouwen en gewassen wat ze vaak met de dood bekopen.
Neushoorn
Neushoorn
Nog maar 25.000 neushoorns op de wereld omwille van de hoorn.
Tijger
Tijger
Het gebrek aan voedsel en ruimte maakt dat tijgers vaker naar de bewoonde wereld trekken.
Jaguar
Jaguar
Als vervanger voor de lichaamsdelen van de tijger worden nu jaguars gebruikt in Chinese medicijnen.
Luipaard
Luipaard
Mensen betalen nog steeds grof geld voor een bontjas van een luipaardvacht.
Leeuw
Leeuw
Leeuwen jagen op het vee van boeren, wat er vaak voor zorgt dat de leeuw wordt gedood door de boer.
IJsbeer
IJsbeer
IJsberen trekken naar het vasteland op zoek naar eten. De confrontatie met mensen overleven ze vaak niet.

Resultaten en Updates

Bonaire zet mangroves in het zonnetje op Wereld Wetland Dag

Op 2 februari is het World Wetland Day. Wereldwijd besteden we op die dag extra aandacht aan het belang van wetlands, zo ook op Bonaire. Het Caribisch Nederlandse eiland Bonaire is rijk aan wetlands: niet alleen de bekende koraalriffen, maar ook zeegrasvelden en mangroves. Marine bioloog Sabine Engel zet zich vol passie in voor het behoud van de mangroves op Bonaire. Dat doet zij samen met een groep van dertig lokale vrijwilligers, die zich de ‘Mangrove Maniacs’ noemen.
Meer info

Indonesië, Rusland, Bolivia, Paraguay: de branden laten zich niet bestrijden

‘De wereld staat in brand’, meldden we enkele weken geleden. Helaas is deze ernstige situatie niet voorbij. In verschillende landen grijpen de vlammen nog steeds om zich heen en worden de leefgebieden van mensen en dieren bedreigd. Duizenden brandweermensen en vrijwilligers strijden samen tegen het vuur.
Meer info

'Een plastic tasje kan een walvishaai al doden'

Het verhaal kwam hij tegen op een Maleisische website. Een walvishaai overlijdt door één plastic tasje te hebben gegeten. Auke-Florian Hiemstra, bioloog en columnist, had een paar jaar geleden nog met deze gigantische dieren gesnorkeld. De haai was verhongerd nadat hij een plastic tasje gegeten had. “Elk stuk plastic dat niet in de natuur terecht komt, kan dus het verschil maken.”
Meer info
Martin Harvey / WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!