naturepl.com / Edwin Giesbers / WWF
19 september 2023

Bhutan meldt forse toename van het aantal sneeuwluipaarden

Voor de tweede keer vond in Bhutan een nationale sneeuwluipaardentelling plaats. Uit de data blijkt dat er 134 sneeuwluipaarden leven in het land, tegen 96 bij de eerste telling in 2016. Een toename van bijna 40 procent! Het onderzoek werd in 2022 uitgevoerd door meer dan 70 rangers, besloeg 9000 km2 en maakte gebruik van 310 state-of-the-art wildcamera-sets.

Behalve in het bekende verspreidingsgebied in de bergen in het westen, midden en oosten van Bhutan werden ook sneeuwluipaarden waargenomen op nieuwe locaties en op lagere hoogtes.

De groeiende populatie sneeuwluipaarden in Bhutan kan een bijdrage leveren aan de groei van het aantal sneeuwluipaarden aan de andere kant van de grens in India (Sikkim en Arunachal Pradesh) en China (Tibetaans plateau). Het leefgebied is er geschikt en uitgestrekt genoeg voor.

Kwetsbaar

Sneeuwluipaarden komen voor in twaalf landen in Centraal- en Zuid-Azië en in de bergen van Zuid-Siberië. Ze worden bedreigd door de achteruitgang van hun leefgebied, overbejaging van hun prooidieren, conflicten met mensen en klimaatverandering. De wereldwijde populatie sneeuwluipaarden neemt af en de soort staat op de Rode Lijst van bedreigde soorten als ‘kwetsbaar’. De telresultaten in Bhutan geven echter aan dat bescherming werkt.

Paro1.JPG
© All Department of Forests and Park Services or DoFPS, MoENR Bhutan

Verzekering van vee

De toegenomen populatie sneeuwluipaarden zal de herdersgemeenschappen onder druk zetten omdat sneeuwluipaarden vaak de kalfjes van yaks als prooi hebben. Het onderzoeksrapport beveelt aan om verzekeringsprogramma’s voor vee op te zetten en maatregelen te nemen, zoals het verstrekken van hekken voor de veekralen om te voorkomen dat sneeuwluipaarden bij de yakkalveren kunnen.

Ook wildlife-toerisme in en met de lokale gemeenschappen kan bijdragen aan een positieve houding van mensen ten opzichte van sneeuwluipaarden.

Tijgers

Bhutan maakt werk van de bescherming van zijn natuurlijk erfgoed: eerder dit jaar meldde het ook al een toename van het aantal tijgers in het land.

WWF in Bhutan werkt samen met de overheid aan het aanpakken en voorkomen van mens-dierconflicten om zowel de toekomst van de grote katten veilig te stellen als de levensomstandigheden van de mensen die hun leefomgeving met ze delen.

Gerelateerde artikelen

Martin Harvey / WWF

Rusland verklaart WWF tot ‘ongewenste organisatie’

WWF is diep teleurgesteld over het besluit van de Russische procureur-generaal om de activiteiten van WWF aan te merken als ‘ongewenst op het grondgebied van de Russische Federatie’. Als gevolg hiervan heeft WWF-Rusland (Vsemirnyi Fond Prirody) met onmiddellijke ingang de moeilijke beslissing genomen om niet langer deel uit te maken van het WWF-netwerk. Helaas komt hiermee een einde aan WWF-Rusland's trotse geschiedenis van meer dan 30 jaar natuurbehoud in Rusland.
Meer info
Sanjog Rai / WWF-Nepal

Eén op vijf sneeuwluipaarden verdwenen in afgelopen 20 jaar

Het aantal sneeuwluipaarden is in de afgelopen jaren enorm afgenomen. Deze grote katachtige wordt bedreigd door klimaatverandering en door het verdwijnen van zijn leefgebied. Er zijn nu ongeveer 4000 individuen over, verspreid over 12 landen in Centraal-Azië.
Meer info

Mens-dierconflicten één van de grootste bedreigingen voor wilde diersoorten

Vandaag is het rapport A future for all - the need for human-wildlife coexistence van het Wereld Natuur Fonds (WWF) en het VN-milieuprogramma (UNEP) gepubliceerd. Het rapport concludeert dat toenemende conflicten tussen mensen en wilde dieren een grote bedreiging zijn voor natuurbescherming, voor mensen en hun levensonderhoud, en voor duurzame ontwikkeling.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).