Martin Harvey / WWF
22 juni 2023

Rusland verklaart WWF tot ‘ongewenste organisatie’

WWF is diep teleurgesteld over het besluit van de Russische procureur-generaal om de activiteiten van WWF aan te merken als ‘ongewenst op het grondgebied van de Russische Federatie’. Als gevolg hiervan heeft WWF-Rusland (Vsemirnyi Fond Prirody) met onmiddellijke ingang de moeilijke beslissing genomen om niet langer deel uit te maken van het WWF-netwerk. Helaas komt hiermee een einde aan WWF-Rusland's trotse geschiedenis van meer dan 30 jaar natuurbehoud in Rusland.

WWF is een missiegedreven netwerk van natuurbeschermingsorganisaties die wereldwijd in meer dan 100 landen actief zijn. Samen deelt het WWF-netwerk een gemeenschappelijke missie: het stoppen van de achteruitgang van de natuur op aarde en het bouwen aan een toekomst waarin mens en natuur in harmonie leven. Als onderdeel van dit netwerk heeft WWF-Rusland geopereerd als een niet-partijgebonden nationale organisatie, volledig bestuurd en beheerd door Russische burgers die zich inzetten voor het behoud van de biologische diversiteit van de planeet.

Veel bereikt

WWF is trots op de jarenlange steun die gegeven is aan natuurbescherming in Rusland. Eurazië heeft een prachtige en voor de hele wereld belangrijke biodiversiteit om te beschermen, onder andere in het Arctisch gebied, Amoer-Heilong, Altai-Sayan en de Kaukasus, waar WWF-Rusland beschermingsprogramma's heeft geïmplementeerd om de natuur te helpen behouden.

Sinds WWF in 1989 voor het eerst in Rusland actief werd, hebben uiterst getalenteerde en toegewijde medewerkers daar meer dan 1000 veldprojecten opgezet die gericht zijn op de bescherming van de natuur. Meer dan 72 miljoen hectare is beschermd gebied geworden, de Europese bizon en de Perzische luipaard zijn teruggebracht in het wild, populaties van amoertijger, amoerluipaard en sneeuwluipaard, argali-bergschapen, ijsberen, oosterse witte ooievaars en andere soorten zijn hersteld en behouden.

De typering van het Russische Openbaar Ministerie dat WWF ‘bedreigingen voor de veiligheid in de economische sfeer’ vormt betreuren we ten zeerste. Wij geloven dat het behoud van onze natuurlijke wereld van vitaal belang is, vooral nu de klimaat- en biodiversiteitscrises over de hele wereld toenemen. Veerkracht tegen een veranderend klimaat is afhankelijk van een gezonde natuur. Een open en op vertrouwen gebaseerde samenwerking tussen alle belanghebbenden is van essentieel belang om de klimaat- en natuurdoelstellingen van de wereld te bereiken. Het is zeer spijtig dat aan dat vertrouwen en die samenwerking in Rusland nu een einde is gekomen.

Gerelateerde artikelen

All Department of Forests and Park Services or DoFPS, MoENR Bhutan

Bhutan meldt forse toename van het aantal sneeuwluipaarden

Voor de tweede keer vond in Bhutan een nationale sneeuwluipaardentelling plaats. Uit de data blijkt dat er 134 sneeuwluipaarden leven in het land, tegen 96 bij de eerste telling in 2016. Een toename van bijna 40 procent! Het onderzoek werd in 2022 uitgevoerd door meer dan 70 rangers, besloeg 9000 km2 en maakte gebruik van 310 state-of-the-art wildcamera-sets.
Meer info

Populatie Mongoolse saiga’s neemt toe tot bijna 14.000

De Mongoolse saiga-antilope is een ernstig bedreigde diersoort, die alleen in Mongolië voorkomt. Bij de laatste telling in november 2022 was het aantal fors gegroeid, tot bijna 14.000.
Meer info
Sanjog Rai / WWF-Nepal

Eén op vijf sneeuwluipaarden verdwenen in afgelopen 20 jaar

Het aantal sneeuwluipaarden is in de afgelopen jaren enorm afgenomen. Deze grote katachtige wordt bedreigd door klimaatverandering en door het verdwijnen van zijn leefgebied. Er zijn nu ongeveer 4000 individuen over, verspreid over 12 landen in Centraal-Azië.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar; korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).