Sanjog Rai / WWF-Nepal
05 december 2022

Eén op vijf sneeuwluipaarden verdwenen in afgelopen 20 jaar

Het aantal sneeuwluipaarden is in de afgelopen jaren enorm afgenomen. Deze grote katachtige wordt bedreigd door klimaatverandering en door het verdwijnen van zijn leefgebied. Er zijn nu ongeveer 4000 individuen over, verspreid over 12 landen in Centraal-Azië.

Het territorium van dit prachtige dier strekt zich uit over meer dan 1.800.000 km², een mengeling van hoge alpenweiden in de zomer en naaldbossen in de winter. Door de gevolgen van klimaatverandering wordt meer dan een derde van het gebied niet meer geschikt voor de sneeuwluipaard.

De naam zegt het al: sneeuwluipaard, het dier is afhankelijk van de koudere, besneeuwde toppen van Centraal-Azië en die warmen op en nemen af door klimaatverandering. Het prachtige dier kan gelukkig met een aantal gerichte acties beter beschermd worden.

Een iconische diersoort in gevaar

De sneeuwluipaard heeft enkel de mens als bedreiging. Het dier is al langere tijd het slachtoffer van stroperij vanwege zijn mooie vacht. Maar het verlies van zijn leefgebied lijkt nu echter de grootste bedreiging te worden voor de soort.

De sneeuwluipaard heeft grote open ruimtes nodig om te leven, maar toenemende menselijke activiteit en verspreiding van kuddes vee, tasten hun kwetsbare leefgebied aan. Deze situatie dwingt het dier om ook dit vee steeds vaker als voedsel te gaan gebruiken, waardoor hij steeds ongewenster wordt voor de veehouders in de regio. Al deze bedreigingen worden verergerd door de effecten van klimaatverandering in het hooggelegen leefgebied van de sneeuwluipaard. De populatie is de afgelopen 20 jaar met meer dan 20% afgenomen.

_WW2134967.jpg

Klimaatverandering kan de belangrijkste oorzaak van biodiversiteitsverlies worden

De sneeuwluipaard is niet de enige diersoort die zwaar te lijden heeft onder klimaatverandering. Het nieuwe WWF-rapport 'Our Climate's Secret Ally: Uncovering Nature's Story in the IPCC's Sixth Assessment', laat zien dat de klimaatcrisis elke uithoek van onze planeet treft. Het beïnvloedt het land, de lucht en de oceaan, verandert landschappen en zeegebieden, verdringt mensen en dieren in het wild en verstoort natuurlijke ecosystemen.

De klimaatcrisis en de biodiversiteitscrisis zijn nauw met elkaar verbonden. Tot nu toe was klimaatverandering niet de belangrijkste oorzaak van het verlies aan biodiversiteit. Maar het laatste Living Planet Rapport laat zien dat, tenzij de opwarming beperkt blijft tot 1,5°C, klimaatverandering de komende decennia waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak zal worden voor het verlies aan biodiversiteit.

Het rapport toont de 'dubbele noodsituatie' van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies. De twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en hierin schuilt volgens WWF ook de oplossing. Meer natuur is beter voor het klimaat. En een stabiel klimaat is beter voor de natuur.

_WW1176944.jpg

Sneeuwluipaarden beschermen

WWF werkt al meer dan decennia aan de bescherming van sneeuwluipaarden. Dit is het moment om meer te doen om de cruciale leefgebieden beter te beschermen en de impact van klimaatverandering te verminderen.

Van Bhutan tot China speelt de sneeuwluipaard een sleutelrol als roofdier en handhaaft hij het evenwicht van lokale ecosystemen. Als de populaties sneeuwluipaarden groeien, komt dat omdat het ecosysteem waarin ze leven gezond is en dat is ook een voordeel voor anderen. Bijvoorbeeld voor de miljoenen mensen wiens watervoorziening afhankelijk is van rivieren en de wateren van de Centraal-Aziatische hooggebergten.

Om de sneeuwluipaard te beschermen, bouwt WWF stallen waardoor de gedomesticeerde kuddes beter kunnen worden beschermd tegen aanvallen van de sneeuwluipaard. Ook dragen we bij aan de invoering van compensatiesystemen om de verliezen van veehouders te compenseren. Onze lokale teams installeren wildcamera’s om het gedrag van de sneeuwluipaarden in het wild te analyseren en hen zo beter te begrijpen en ze met die kennis beter te kunnen beschermen.

Gerelateerde artikelen

Colombiaanse boeren en natuur plukken vruchten van voedselbos

Natasja Oerlemans, voedsel- en landbouwexpert van WWF-NL, neemt je mee op haar veldreis naar de Colombiaanse Amazone. Ze ging hier op bezoek bij boeren die voedsel produceren in voedselbossen, een vorm van natuurpositieve landbouw waarbij een natuurlijk bos wordt nagebootst.
Meer info

Nederland wil koploper Nature-based Solutions worden

Wereldwijd ontwikkelt zich een grote markt voor natuurlijke oplossingen. Dat gebeurt vooral bij infrastructuur - en landschapsinrichtingsvraagstukken. Deze oplossingen staan internationaal bekend als Nature-based Solutions. Deze opkomende markt biedt grote kansen voor het Nederlands bedrijfsleven, omdat Nederland nu al wordt gezien als gidsland op gebied van water- en klimaatvraagstukken. Nature-based Solutions kunnen bovendien een belangrijke rol spelen in biodiversiteitsherstel.
Meer info
Roger LeGUEN

6 dieren die last hebben van klimaatverandering

Klimaatverandering is de laatste jaren duidelijk merkbaar. We hebben te maken met meer hittegolven, overstromingen en de zeespiegel stijgt. Ook diersoorten hebben hier last van, de ene meer dan de andere. We zetten 6 dieren voor je op een rijtje die slachtoffer worden van klimaatverandering.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).