Edward Parker / WWF

Ons eten bedreigt de natuur

Lekker en gezond eten willen we allemaal. Maar ons voedselsysteem is de grootste bedreiging voor de natuur wereldwijd.

Wat is er aan de hand?

De manier waarop we ons voedsel produceren heeft veel negatieve gevolgen voor de natuur. Bossen en andere natuur worden vernietigd voor de productie van soja en andere landbouwproducten en (kunst-)mest en chemische bestrijdingsmiddelen vervuilen onze bodem, lucht en water.

Ongeveer 80% van al het boerenland wordt gebruikt voor de productie van vlees, zuivel en eieren, terwijl we daar uiteindelijk maar een klein deel van ons dagelijks eten uithalen. Ook wordt bij iedere stap van het verwerkingsproces voedsel verspild, van boerderij tot bord.
Dit alles heeft impact op:

Ontrafeld: wat vreet aan onze planeet?

Liever kijken dan lezen? Over 3 minuten weet jij wat het probleem is. 

Morgan Heim / Day's Edge Productions / WWF-US

Hoe kunnen we ons voedselsysteem duurzamer maken?

Samen met de lokale bevolking, boeren, vissers, overheden, bedrijven en voedselproducenten werken we aan oplossingen. We willen met respect voor de natuur en de aarde gezond voedsel produceren en consumeren.

  • 1

    Voedselproductie weer in balans met natuur

    We gaan voor duurzame landbouw, waarin boeren in evenwicht met natuur voldoende voedsel produceren. Want landbouw is niet alleen een belangrijke veroorzaker van natuurverlies, maar ook onderdeel van de oplossing.

    Lees verder
  • 2

    Op weg naar een bewuster eetpatroon

    Het eten van vlees, zuivel en eieren kost relatief veel natuur. Daarom denken we graag mee over ‘het menu van de toekomst’, waarin je vaker kiest voor plantaardig, lokaal en natuurvriendelijk eten.

    Lees verder
  • 3

    Zuiniger omgaan met al ons voedsel

    Eenderde van al het wereldwijd geproduceerde voedsel gaat verloren. Daarom moeten we vandaag beginnen met het bestrijden van voedselverspilling. Door bijvoorbeeld alleen te kopen wat je ook gaat opeten en door elke week een maaltijd van restjes te maken.

    Lees verder

Weet jij hoeveel soja je eet?

Stiekem zit er in je dagelijks eten veel meer soja dan je denkt. Het staat niet op de ingrediëntenlijst maar is wel gebruikt voor het maken van het eten. Een Europeaan eet per jaar ruim 60 kilo soja! Om soja te maken wordt bos, savanne en grasland vernietigd. Wat zit er in jouw eten? Open de koelkast en ontdek het zelf.

Open de koelkast

Met deze producten wordt jouw eten elke dag duurzamer!

Elke aankoop in de WWF-webshop steunt de natuur.

Keep Leaf lunch baggie groot - mesh

Het duurzame alternatief voor het plastic boterhamzakje met mesh motief.

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}

Set van 3 duurzame groente- of fruitzakjes (zonder WWF-logo)

Handige groente- of fruitzakjes van 100% biologisch katoen.

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}

Vegan Food Wraps - set van 3 maten

Set van 3 maten vegan wraps, het natuurlijke alternatief voor huishoudfolie.

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}

Landbouw in Nederland

Het agrarische landschap is het grootste leefgebied van planten en dieren in Nederland. De Nederlandse landbouw behoort misschien wel tot de meest productieve ter wereld, maar de negatieve gevolgen voor natuur en landschap zijn groot. Lees meer over onze aanpak en doelen.

Meer info

Resultaten en Updates

Bas Meelker / WWF

De Biodiversiteitsmonitor – goed voor natuur en boeren!

Natasja Oerlemans, voedsel- en landbouwexpert van WWF-NL vertelt over de Biodiversiteitsmonitor.
Meer info
Elizabeth Dalziel / WWF-UK

Week zonder vlees en zuivel: plantaardig in de lift

Deze eerste week van maart is het weer de Nationale week zonder vlees & zuivel. Een week met als doel: een versnelling naar meer plantaardig eten in Nederland. WWF is dit jaar ook partner, net als 60 andere organisaties, bedrijven en supermarkten. Want om natuur te kunnen beschermen, is het belangrijk dat we meer plantaardig eten.
Meer info

Colombiaanse boeren en natuur plukken vruchten van voedselbos

Natasja Oerlemans, voedsel- en landbouwexpert van WWF-NL, neemt je mee op haar veldreis naar de Colombiaanse Amazone. Ze ging hier op bezoek bij boeren die voedsel produceren in voedselbossen, een vorm van natuurpositieve landbouw waarbij een natuurlijk bos wordt nagebootst.
Meer info

Natuurgedreven: nieuwe mini-documentaireserie over Nederlandse eiwitboeren

De toekomst van de Nederlandse landbouw is natuurpositief. Maar hoe ziet natuurpositieve landbouw eruit? Filmmaker Jasper Spanjaart ging voor het Wereld Natuur Fonds langs bij vier boerenbedrijven die in balans met natuur eiwitrijke gewassen zoals walnoten, haver, lupine en veldbonen verbouwen. Wat drijft deze ondernemers? En hoe zien zij het voedselsysteem van de toekomst?
Meer info
Peter Caton / WWF-UK

Voedselproductie Zuid-Amerika daalt door ontbossing

Helaas weten we inmiddels allemaal dat grootschalige ontbossing een van de belangrijkste oorzaken is van klimaatverandering. Maar wist je dat deze verandering ook aanzienlijke gevolgen heeft voor de voedselproductie? Brazilië is een van de landen die kampt met productiviteitsverlies.
Meer info
David Bebber / WWF-UK

Afspraken over verandering voedselsysteem: een voorwaarde voor slagen Biodiversiteitstop

Natasja Oerlemans, voedsel- en landbouwexpert van WWF-NL, bepleit dat de bescherming van biodiversiteit eigenlijk geen nut heeft zonder internationale bindende afspraken over een transformatie van ons voedselsysteem.
Meer info
Natasja Oerlemans

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!