Ons eten bedreigt de natuur
Lekker en gezond eten willen we allemaal. Maar ons voedselsysteem is de grootste bedreiging voor de natuur wereldwijd.
Wat is er aan de hand?
De manier waarop we ons voedsel produceren heeft veel negatieve gevolgen voor de natuur. Ons huidige landbouw- en voedselsysteem is verantwoordelijk voor een derde van de uitstoot van broeikasgassen en maar liefst 70% van het verlies aan biodiversiteit op het land. Bossen en andere natuur worden vernietigd voor de productie van soja en andere landbouwproducten en (kunst-)mest en chemische bestrijdingsmiddelen vervuilen onze bodem, lucht en water.
Ongeveer 80% van al het boerenland wordt gebruikt voor de productie van vlees, zuivel en eieren, terwijl we daar uiteindelijk maar een klein deel van ons dagelijks eten uithalen. Ook wordt bij iedere stap van het verwerkingsproces voedsel verspild, van boerderij tot bord.
Dit alles heeft impact op:
- Ontbossing
- Vervuiling van water, lucht en bodem
- Insectensterfte
- Waterschaarste
- Uitputting van de bodem
- Klimaatverandering
- Overbevissing
- Bedreiging van wilde dieren en planten
Ontrafeld: wat vreet aan onze planeet?
Liever kijken dan lezen? Over 3 minuten weet jij wat het probleem is.
Hoe kunnen we ons voedselsysteem duurzamer maken?
Samen met de lokale bevolking, boeren, vissers, overheden, bedrijven en voedselproducenten werken we aan oplossingen. We willen met respect voor de natuur en de aarde gezond voedsel produceren en consumeren.
-
1
Voedselproductie weer in balans met natuur
We gaan voor duurzame landbouw, waarin boeren in evenwicht met natuur voldoende voedsel produceren. Want landbouw is niet alleen een belangrijke veroorzaker van natuurverlies, maar ook onderdeel van de oplossing.
-
2
Op weg naar een bewuster eetpatroon
Het eten van vlees, zuivel en eieren kost relatief veel natuur. Daarom denken we graag mee over ‘het menu van de toekomst’, waarin je vaker kiest voor plantaardig, lokaal en natuurvriendelijk eten.
-
3
Zuiniger omgaan met al ons voedsel
Eenderde van al het wereldwijd geproduceerde voedsel gaat verloren. Daarom moeten we vandaag beginnen met het bestrijden van voedselverspilling. Door bijvoorbeeld alleen te kopen wat je ook gaat opeten en door elke week een maaltijd van restjes te maken.
Wat kan jij doen?
Hoe aardig eet jij?
Met een paar simpele aanpassingen op je bord kan je al zorgen voor meer natuur. Dat noemen we Aardig Eten. Want het is aardig voor de natuur en aardig voor jezelf. Benieuwd hoe aardig jij zelf eet? Doe dan de test.
Tips om duurzamer te eten
Iedereen kan bijdragen aan meer natuur met de eetkeuzes die je maakt. Daarvoor hoef je niet helemaal anders te gaan eten. En het hoeft ook niet duur of ingewikkeld te zijn. Met kleine aanpassingen draag je al bij. En dat is niet alleen gezond voor de planeet, maar ook voor jou!
Weet jij hoeveel soja je eet?
Stiekem zit er in je dagelijks eten veel meer soja dan je denkt. Het staat niet op de ingrediëntenlijst maar is wel gebruikt voor het maken van het eten. Een Europeaan eet per jaar ruim 60 kilo soja! Om soja te maken wordt bos, savanne en grasland vernietigd. Wat zit er in jouw eten? Open de koelkast en ontdek het zelf.
Met deze producten wordt jouw eten elke dag duurzamer!
Elke aankoop in de WWF-webshop steunt de natuur.
Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagen
Fout bij toevoegen aan je winkelwagen
Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagen
Fout bij toevoegen aan je winkelwagen
Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagen
Fout bij toevoegen aan je winkelwagen
Resultaten en Updates
Natuurpositieve landbouw: van droom naar realiteit
De Nederlandse Bonenatlas: Bonen bieden oplossingen voor natuur en landbouw
Ons Nederlandse voedselsysteem: Puzzelstukjes op zijn plaats
Eten tot het op is
Boontje komt om zijn loontje
Ook in de Emiraten zijn voedselbossen een hot topic
Wat kan ik doen?
Word donateur
Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!