Edward Parker / WWF

Ons eten bedreigt de natuur

Lekker en gezond eten willen we allemaal. Maar ons voedselsysteem is de grootste bedreiging voor de natuur wereldwijd.

Wat is er aan de hand?

De manier waarop we ons voedsel produceren heeft veel negatieve gevolgen voor de natuur. Bossen worden gekapt voor landbouwgrond en (kunst-)mest en chemische bestrijdingsmiddelen vervuilen onze bodem, lucht en water. Ongeveer 80% van al het boerenland wordt gebruikt voor de productie van vlees, zuivel en eieren, terwijl we daar uiteindelijk maar een klein deel van ons dagelijks eten uithalen. Ook wordt bij iedere stap van het verwerkingsproces voedsel verspild, van boerderij tot bord.
Dit alles heeft impact op:

Morgan Heim / Day's Edge Productions / WWF-US

Hoe kunnen we ons voedselsysteem duurzamer maken?

Samen met de lokale bevolking, boeren, vissers, overheden, bedrijven en voedselproducenten werken we aan oplossingen. We willen met respect voor de natuur en de aarde gezond voedsel produceren en consumeren.

  • 1

    Voedselproductie weer in balans met natuur

    We gaan voor duurzame landbouw, waarin boeren in evenwicht met natuur voldoende voedsel produceren. Want landbouw is niet alleen een belangrijke veroorzaker van natuurverlies, maar ook onderdeel van de oplossing.

    Lees verder
  • 2

    Op weg naar een bewuster eetpatroon

    Het eten van vlees, zuivel en eieren kost relatief veel natuur. Daarom denken we graag mee over ‘het menu van de toekomst’, waarin je vaker kiest voor plantaardig, lokaal en natuurvriendelijk eten.

    Lees verder
  • 3

    Zuiniger omgaan met al ons voedsel

    Eenderde van al het wereldwijd geproduceerde voedsel gaat verloren. Daarom moeten we vandaag beginnen met het bestrijden van voedselverspilling. Door bijvoorbeeld alleen te kopen wat je ook gaat opeten en door elke week een maaltijd van restjes te maken.

    Lees verder

Landbouw in Nederland

Het agrarische landschap is het grootste leefgebied van planten en dieren in Nederland. De Nederlandse landbouw behoort misschien wel tot de meest productieve ter wereld, maar de negatieve gevolgen voor natuur en landschap zijn groot. Ons doel:

  • In 2022 zijn er businessmodellen ontwikkeld en geïmplementeerd voor duurzame landbouw die de biodiversiteit in veerkrachtige landschappen herstelt en versterkt.
  • In 2020 is het concept van ‘boeren met natuur’ operationeel gemaakt en zijn strategieën ontwikkeld voor de overgang naar het duurzaam produceren van voedsel, in Nederland en in ten minste nog 2 andere prioriteitsgebieden.
Meer info
Natasja Oerlemans
Voedsel en Landbouw Expert WWF
Hoe moet het verder met de landbouw in Nederland?
Lees mijn blogartikel

Resultaten en Updates

ASC-keurmerk pakt plasticprobleem bij viskweek aan

In de aquacultuur, dus bij viskwekerijen, wordt nog steeds veel plastic gebruikt. Het keurmerk voor verantwoord gekweekte vis, ASC (Aquaculture Stewardship Council), gaat daarom nu ook de strijd met plasticvervuiling aan. Plasticvervuiling is een wereldwijd probleem en veel organisaties proberen binnen hun eigen bedrijfsvoering het plasticgebruik terug te dringen.
Meer info

Voedselproductie grootste oorzaak natuurverlies, maar Nederlander realiseert zich dat niet

Voedselproductie is de grootste oorzaak van natuurverlies, maar Nederlanders realiseren zich dat niet.
Meer info

WWF'er Natasja Oerlemans in de Duurzame Top 100

Natasja Oerlemans, hoofd van de afdeling Voedsel en Landbouw van het Wereld Natuur Fonds (WWF), is nieuw binnengekomen in de Duurzame Top 100 2018 op plaats 38.
Meer info

Indonesische president verbiedt nieuwe palmolieplantages voor 3 jaar

De Indonesische president verbiedt de komst van nieuwe palmolieplantages voor de komende 3 jaar.
Meer info
Natasja Oerlemans

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel te beschermen. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!