Edward Parker / WWF

Ons eten bedreigt de natuur

Lekker en gezond eten willen we allemaal. Maar ons voedselsysteem is de grootste bedreiging voor de natuur wereldwijd.

Wat is er aan de hand?

De manier waarop we ons voedsel produceren heeft veel negatieve gevolgen voor de natuur. Bossen en andere natuur worden vernietigd voor de productie van soja en andere landbouwproducten en (kunst-)mest en chemische bestrijdingsmiddelen vervuilen onze bodem, lucht en water.

Ongeveer 80% van al het boerenland wordt gebruikt voor de productie van vlees, zuivel en eieren, terwijl we daar uiteindelijk maar een klein deel van ons dagelijks eten uithalen. Ook wordt bij iedere stap van het verwerkingsproces voedsel verspild, van boerderij tot bord.
Dit alles heeft impact op:

Ontrafeld: wat vreet aan onze planeet?

Liever kijken dan lezen? Over 3 minuten weet jij wat het probleem is. 

Morgan Heim / Day's Edge Productions / WWF-US

Hoe kunnen we ons voedselsysteem duurzamer maken?

Samen met de lokale bevolking, boeren, vissers, overheden, bedrijven en voedselproducenten werken we aan oplossingen. We willen met respect voor de natuur en de aarde gezond voedsel produceren en consumeren.

  • 1

    Voedselproductie weer in balans met natuur

    We gaan voor duurzame landbouw, waarin boeren in evenwicht met natuur voldoende voedsel produceren. Want landbouw is niet alleen een belangrijke veroorzaker van natuurverlies, maar ook onderdeel van de oplossing.

    Lees verder
  • 2

    Op weg naar een bewuster eetpatroon

    Het eten van vlees, zuivel en eieren kost relatief veel natuur. Daarom denken we graag mee over ‘het menu van de toekomst’, waarin je vaker kiest voor plantaardig, lokaal en natuurvriendelijk eten.

    Lees verder
  • 3

    Zuiniger omgaan met al ons voedsel

    Eenderde van al het wereldwijd geproduceerde voedsel gaat verloren. Daarom moeten we vandaag beginnen met het bestrijden van voedselverspilling. Door bijvoorbeeld alleen te kopen wat je ook gaat opeten en door elke week een maaltijd van restjes te maken.

    Lees verder

Weet jij hoeveel soja je eet?

Stiekem zit er in je dagelijks eten veel meer soja dan je denkt. Het staat niet op de ingrediëntenlijst maar is wel gebruikt voor het maken van het eten. Een Europeaan eet per jaar ruim 60 kilo soja! Om soja te maken wordt bos, savanne en grasland vernietigd. Wat zit er in jouw eten? Open de koelkast en ontdek het zelf.

Open de koelkast

Met deze producten wordt jouw eten elke dag duurzamer!

Elke aankoop in de WWF-webshop steunt de natuur.

Keep Leaf lunch baggie groot - fruit

Het duurzame alternatief voor het plastic boterhamzakje met fruit motief.

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}

WWF Bamboe rietjes - set van 5 stuks

Set van 5 bamboe rietjes

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}

Set van 3 duurzame groente- of fruitzakjes (met WWF-logo)

Handige groente- of fruitzakjes van 100% biologisch katoen.

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}

Landbouw in Nederland

Het agrarische landschap is het grootste leefgebied van planten en dieren in Nederland. De Nederlandse landbouw behoort misschien wel tot de meest productieve ter wereld, maar de negatieve gevolgen voor natuur en landschap zijn groot. Lees meer over onze aanpak en doelen.

Meer info

Resultaten en Updates

Brent Stirton / Getty Images

Europeaan eet onbewust veel soja

Volgens nieuw onderzoek van WWF consumeert de gemiddelde Europeaan 60,6 kg soja per jaar, waarvan het merendeel gelinkt kan worden aan ontboste gebieden en omgebouwde savannes en graslanden in Zuid-Amerika. Stiekem zit er veel meer soja in je dagelijks eten dan je denkt. Kijk in de virtuele ‘verborgen soja’-koelkast van WWF en ontdek hoeveel.
Meer info
WWF / Simon Rawles

Donderdag Bonendag!

Op donderdag 10 februari is het Wereldbonendag van de Verenigde Naties. Nu vraag je je misschien af: waarom maakt zo’n grote organisatie als de VN zich druk om zo’n kleine boon? Omdat de boon goed is voor je gezondheid, de biodiversiteit, de bodem en het klimaat!
Meer info

Week zonder vlees: van plantaardig naar planeetaardig

Van 7 tot 13 maart is het de jaarlijkse Week zonder vlees (‘en zuivel’, is er dit jaar aan toegevoegd). Het is een oproep aan iedereen om minder vlees te eten. En terecht. Want in ons voedingspatroon heeft vlees verreweg de grootste impact op klimaatverandering, landgebruik en biodiversiteitsverlies.
Meer info

Actie voor een EU-wet tegen natuurvernietiging

Iedere 2 seconden verdwijnt wereldwijd een stuk bos zo groot als een voetbalveld. Met deze snelheid zou het Vondelpark in 2 minuten verwoest zijn. Nederland is via de import en financiering van producten zoals soja voor veevoer en palmolie, nauw betrokken bij deze wereldwijde natuurverwoesting.
Meer info
Jaime Rojo / WWF-US

Wet tegen ontbossing ook cruciaal voor andere natuur

Europa zet grote stappen om natuur te beschermen: een nieuwe wet moet de Europese markt vrijwaren van producten gelinkt aan ontbossing en zo bossen wereldwijd beter beschermen. De betrokken overheden – waaronder de Nederlandse – en het Europees Parlement staan op het punt de wet te bespreken en flinke knopen door te hakken. Een cruciaal moment: het huidige wetsvoorstel beschermt alleen bossen tegen vernietiging, andere natuurgebieden zijn uitgesloten.
Meer info
Frans Lemmens / Hollandse Hoogte

Beloning voor boeren die biodiversiteit stimuleren

Boer Carl van Jaarsveld ziet een toekomst voor boeren in Nederland. “De biodiversiteitsmonitor zorgt voor inkomsten en een rijkere natuur.”
Meer info
Natasja Oerlemans

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!