Ola Jennersten WWF-Sweden

Duurzaam eten

Lekker eten op een duurzame manier!

Grootste uitdagingen

Voedselproductie, -consumptie en -verspilling zijn wereldwijd de belangrijkste oorzaken van verlies van plant- en diersoorten. Wat we eten en hoe ons voedsel geproduceerd wordt is de grootste oorzaak van ontbossing en het verdwijnen van leefgebied voor diersoorten. Ook wordt 70 procent van het zoetwater wereldwijd verbruikt voor voedselproductie. Voedselproductie veroorzaakt ongeveer een derde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.

WWF-Greece Vassilis Kokkinidis

Zo draag jij een steentje bij!

Door anders te eten en bewuster boodschappen te doen kunnen we de negatieve gevolgen van ons voedselsysteem verminderen. Dan kunnen we  tegelijkertijd de mensheid voeden en bijdragen aan schoon water, schone lucht, een levende bodem en beter beschermde natuur.

Ons planeet-aardige eetplan bestaat uit vier adviezen:

 • 1

  Eet meer plantaardig en minder dierlijk

  Kies wat vaker voor plantaardige voedingsopties. Door max. zo'n 1 à 2 porties vlees/vis per week te eten en de rest van de week vegetarisch, blijven wijzelf én de planeet gezond.

  Als je vis wilt eten, is ons advies om de VISwijzer te volgen. Daarmee maak je een verantwoorde keuze. Helemaal voor vegetarisch gaan kan natuurlijk ook.

 • 2

  Geef de voorkeur aan vers en lokaal in plaats van aan sterk bewerkte producten

  Hoe meer een voedingsmiddel bewerkt is, hoe groter de impact op het milieu. Dat komt door de energie en hulpstoffen die tijdens de bewerkingsprocessen nodig zijn.

  En door lokale seizoensproducten te kopen is er minder energie nodig voor transport. Kijk in de supermarkt op de verpakking voor het land van herkomst, of ga langs bij een verkooppunt van een (stads)boer bij jou in de buurt.

 • 3

  Kies producten van een duurzame vorm van landbouw

  Duurzame ingrediënten hebben minimale impact op de natuur. Ze worden op een verantwoorde wijze geproduceerd en vormen geen bedreiging voor de wilde dieren en hun leefgebied.

  Biologisch is een voorbeeld van een duurzame vorm van landbouw, waarbij zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gewerkt wordt. Het is herkenbaar aan het Europese biologisch keurmerk.

 • 4

  Breng meer variatie en balans op je bord (nergens te veel van)

  Voor onze eigen gezondheid is het goed om gevarieerd te eten, maar ook de planeet profiteert van die variatie. Bodems worden namelijk gezonder door er verschillende soorten gewassen op te verbouwen. Kijk of je toch wat leuks kan verzinnen met de onbekende groentes, fruit, bonen of graan die in de aanbieding zijn of zoek op internet naar nieuwe recepten!

Omslag naar duurzame landbouw in Nederland

“Onze rijkdom aan dieren en planten in Nederland, de biodiversiteit, keldert in een rap tempo.“ Aldus Natasja Oerlemans, hoofd unit Voedsel en Landbouw van WWF-Nederland. “Zo’n tweederde van ons Nederlandse landschap, en daarmee van onze natuur, bestaat uit boerenland. Daarom is het van groot belang dat we de omslag maken naar een landbouw waar gezonde voedselproductie samengaat met rijke natuur en een aantrekkelijke leefomgeving.” Lees meer over natuurvriendelijke landbouw in Nederland.

© Ola Jennersten / WWF-Sweden

Zo weinig mogelijk verspillen

Naast duurzaam eten is het natuurlijk ook erg belangrijk dat we zo weinig mogelijk voedsel verspillen. Dit is heel erg zonde, en eigenlijk ook helemaal niet nodig! Klik hier voor een aantal handige tips om zelf voedselverspilling te verminderen.

Meer info

Duurzame producten in onze webshop

Bijenwasdoeken - set van 3 maten

Set van 3 maten bijenwasdoeken, het natuurlijke alternatief voor huishoudfolie.

€ 15,95

Keep Leaf lunch baggie groot - bloem

Het duurzame alternatief voor het plastic boterhamzakje met bloem motief.

€ 7,95
Retulp food container black

Retulp Foodcontainer thermos - 400 ml - Black

Food Container thermos van Retulp in zwarte kleur

€ 32,95
Morgan Heim Day's Edge Productions WWF-US

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!