Ola Jennersten WWF-Sweden

Duurzaam eten

Lekker eten kan ook op een duurzame manier!

Grootste uitdagingen

Voedselproductie, consumptie en -verspilling zijn wereldwijd de belangrijkste oorzaken van verlies van plant- en diersoorten. Zo is niet-duurzame landbouw de grootste oorzaak van ontbossing en het verdwijnen van leefgebied voor diersoorten. Ook wordt 69 procent van het zoetwater wereldwijd verbruikt voor voedselproductie.

WWF-Greece Vassilis Kokkinidis

Zo draag jij een steentje bij!

We kunnen de wereld voeden en van energie voorzien zonder de natuur te vernietigen. Ieder van ons kan een verschil maken. Je kan ook zelf bijdragen met duurzame consumptie. 

 • 1

  Kies vaker plantaardig

  Koop minder dierlijke producten, en meer groenten en fruit. En koop zo veel mogelijk biologische producten. 

 • 2

  Uit eigen tuin

  Veel ruimte is er niet nodig voor een moestuin, en je eigen groenten groeien is naast duurzaam ook heel erg leuk. Tomaten, courgettes, sperziebonen, radijsjes en wortels zijn makkelijke groeten om mee te beginnen. 

 • 3

  Koop vaker seizoensgroenten, eet lekker lokaal

  Kies seizoensgroenten, zo is de kans heel klein dat jouw eten uit een verwarmde kas komt.

 • 4

  Gooi zo weinig mogelijk eten weg

  Gooi zo weinig mogelijk eten weg en geef restjes aan bijvoorbeeld kippen of maak een composthoop. Zo hoeft de vuilniswagen minder mee te nemen en krijg jij gratis eitjes of een goede bodemverbeteraar voor je tuin.

  Lees verder
 • 5

  Uit eten

  Ga je uit eten? Check dan Happy Cow app, met deze app heb je een goed overzicht van alle veganistische en vegetarische restaurants en cafés bij jou in de buurt. Dat maakt buiten de deur vegetarisch of veganistisch eten, een stuk makkelijker!

 • 6

  Voetafdruktest

  Doe de test om jouw eet gedrag te vergelijken met de gemiddelde Nederlander. En bekijk hoe groot jouw totale voetafdruk is, waar je al goed op bezig bent en waar er nog ruimte is voor verbetering.

Omslag naar duurzame landbouw in Nederland

“Onze rijkdom aan dieren en planten in Nederland, de biodiversiteit, keldert in een rap tempo.“ Aldus Natasja Oerlemans, hoofd unit Voedsel en Landbouw van WWF-Nederland. “Zo’n tweederde van ons Nederlandse landschap, en daarmee van onze natuur, bestaat uit boerenland. Daarom is het van groot belang dat we de omslag maken naar een landbouw waar gezonde voedselproductie samengaat met rijke natuur en een aantrekkelijke leefomgeving.” Lees meer over natuurvriendelijke landbouw in Nederland.

© Ola Jennersten / WWF-Sweden

Zo weinig mogelijk verspillen

Naast duurzaam eten is het natuurlijk ook erg belangrijk dat we zo weinig mogelijk voedsel verspillen. Dit is heel erg zonde, en eigenlijk ook helemaal niet nodig! Klik hier voor een aantal handige tips om zelf voedselverspilling te verminderen.

Meer info

Duurzame producten in onze webshop

Bijenwasdoeken - set van 3 maten

Set van 3 maten bijenwasdoeken, het natuurlijke alternatief voor huishoudfolie.

€ 15,95

Keep Leaf lunch baggie groot - bloem

Het duurzame alternatief voor het plastic boterhamzakje met bloem motief.

€ 8,95

Set van 3 duurzame groente- of fruitzakjes

Handige groente- of fruitzakjes van 100% biologisch katoen.

€ 8,95
Morgan Heim Day's Edge Productions WWF-US

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!