César David Martinez

Ontbossing

De grote bedreiging voor het voortbestaan van kwetsbare gebieden is ontbossing. Bijna de helft van de oorspronkelijke bossen op aarde is al verdwenen.

Wat is er aan de hand?

Bossen zorgen voor schoon water, ze bieden een thuis aan mensen en dieren, en ze zijn een belangrijke bondgenoot in onze strijd tegen klimaatverandering. Toch gaan we niet goed met bossen om: iedere twee seconden verdwijnt er maar liefst een voetbalveld aan bos. Een aantal belangrijke en onmisbare gebieden staat ontzettend onder druk door aanhoudende en grootschalige ontbossing. Geschat wordt dat in 2030 80% van de wereldwijde ontbossing plaatsvindt in slechts 11 gebieden. Hieronder vallen bijvoorbeeld de Amazone, Borneo en Sumatra, het Congobekken, de Cerrado, maar ook het oosten van Australië.

Gebieden worden ontbost om verschillende redenen, hoewel landbouw verantwoordelijk is voor 80% van de wereldwijde ontbossing. Daarnaast verdwijnen bossen door houtkap, voor pulpplantages (voor de productie van papier), voor de aanleg van wegen en door mijnbouw.

Ruimte voor plantages

Er wordt ook gekapt in bosgebieden zodat er ruimte vrijkomt voor kleinere en grotere plantages. Deze plantages zijn vaak bedoeld voor soja, palmolie of weides voor vee. 

Soja

Sojateelt neemt wereldwijd meer dan 100 miljoen hectare land in beslag, een gebied zo groot als Frankrijk, Duitsland, België en Nederland bij elkaar. Dit wordt voor een groot deel gebruikt voor veevoer, waarvan Nederland een grote importeur is. In Brazilië vindt het grootste deel van de sojateelt plaats in de Cerrado, een gebied met waardevolle bossen en savannes. Maar ook het Amazone-regenwoud wordt bedreigd.

Palmolie 

Palmolie is een belangrijke grondstof voor veel producten en de vraag ernaar stijgt hard. Maar de uitbreiding van palmolieplantages in Zuidoost Azië en andere tropische gebieden leidt tot grootschalige ontbossing. Prachtige diersoorten als de olifant, de neushoorn, orang-oetan en de tijger verdwijnen, omdat hun leefgebied wordt bedreigd door oprukkende oliepalmplantages.

Alain Compost / WWF

Mijnbouw

De zoektocht naar waardevolle grondstoffen als goud, diamant of bauxiet (als basis voor aluminium) gaat vaak ten koste van kwetsbare natuurgebieden. Vooral de grootschalige exploitatie via dagbouw leidt vaak tot ontbossing en 'littekens' in het landschap. Daarnaast zijn er gelukszoekers, die weliswaar veel kleinschaliger werken, maar door het gebruik van chemicaliën verontreiniging van rivieren veroorzaken.

Papier

Ook de snelgroeiende vraag naar papier leidt tot ontbossing, ondanks het digitale tijdperk. Wereldwijd wordt één op de drie gekapte bomen verwerkt tot pulp, het halffabrikaat van papier.

Luchtfoto Regenwoud, Fiji Global Warming Images / WWF

Bescherming Bossen

Om bedreigde bossen te beschermen werkt het Wereld Natuur Fonds aan beschermde gebieden, ontbossingsvrije handelsketens, een bosvriendelijke infrastructuur en de economische waarde van het bos. Dat doen we door de lokale bevolking en natuurorganisaties te helpen, maar ook door beleid te beïnvloeden en samen te werken met bedrijven die duurzaam willen produceren.

Meer info

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de bossen

Daniël Nelson
Tropisch Afrika
Het groene hart van Afrika met de Congorivier als levensader, en gorilla’s als zijn bewoners.
Brent Chambers
Zuid-Amerika
Jungle, savanne, jaguars en rivieren; dat is de diversiteit van Zuid-Amerika.
Gerald S. Cubitt / WWF
Borneo, Sumatra en Papoea
Orang-oetans, zeldzame Sumatraanse neushoorns en schitterende jungle.

Voor welke dieren zijn we actief?

Dieren die we willen beschermen

WWF
Orang-Oetan
Orang-Oetan
Het gebied waarin orang-oetans leven wordt steeds kleiner.
naturepl.com / Lynn M. Stone / WWF
Jaguar
Jaguar
Zijn botten en poten worden gebruikt als ingrediënt in traditionele medicijnen.
Michael Brooks
Luipaard
Luipaard
Er wordt nog steeds grof geld betaald voor een bontjas van een luipaardvacht.
Bernard De Wetter / WWF
Panda
Panda
Steeds minder bamboebossen voor de panda.
naturepl.com / Mark Carwardine / WWF
Neushoorn
Neushoorn
Er zijn nog maar 30.000 neushoorns op de wereld.
Ola Jennersten / WWF-Sweden
Tijger
Tijger
Het aantal wilde tijgers is met meer dan 95% afgenomen.

Resultaten en Updates

©Andre Dib WWF-Brazil

Nieuwe Braziliaanse landroofwet zou rampzalig zijn voor Amazone

Deze week zou wel eens cruciaal kunnen zijn voor de toekomst van de Amazone. Alles wijst erop dat het Braziliaanse congres versneld over een wet gaat stemmen die landroof legaliseert, zonder dat er debat aan vooraf is gegaan. Het aannemen van de wet PL2633 zou rampzalig zijn voor de Amazone en haar bewoners.
Meer info
Shutterstock / Rich Carey / WWF-Sweden

Nederland in top 5 EU-landen met meeste import producten gelinkt aan ontbossing

Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Nederland waren binnen de EU tussen 2005 en 2017 samen verantwoordelijk voor 80% van de import van grondstoffen gelinkt aan ontbossing. In die periode is gemiddeld elk jaar vijf miljoen hectare (groter dan de oppervlakte van Nederland) natuur in tropische gebieden omgezet voor landbouwproducten. Een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF) 'Stepping Up: The continuing impact of EU consumption on nature' onderstreept de noodzaak voor sterke, bindende EU-wetgeving, die ervoor zorgt dat de enorme Europese voetafdruk in tropische gebieden snel kleiner wordt.
Meer info

‘Zero deforestation’ in het Atlantisch Regenwoud in Paraguay

Het parlement is akkoord gegaan met de verlenging van de Atlantic Forest Law. Reden voor een klein feestje voor WWF en een coalitie van zo’n 60 natuur-, milieu- en gezondheidsorganisaties die zich inzetten voor dit belangrijke gebied. Het moratorium op ontbossing is een overwinning voor het Atlantisch Woud en de mensen die ervan afhankelijk zijn.
Meer info
Jaap van der Waarde / WWF-Netherlands

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!