
KeepCup glazen koffiebeker "Panda"
Herbruikbare koffiebeker met WWF-logo in kleurstelling 'panda'.
Dé bedreiging voor het voortbestaan van kwetsbare natuurgebieden is ontbossing. Bijna de helft van de oorspronkelijke bossen op aarde is al verdwenen.
Ontbossing is het vernietigen van natuur om andere gebruiksvormen toe te passen op het vrijgekomen stuk land, zoals landbouw en veeteelt. Daarnaast verdwijnen bossen door houtkap, voor pulpplantages (voor de productie van papier), voor de aanleg van wegen en door mijnbouw.
Dit gebeurt heel veel, iedere twee seconden verdwijnt een voetbalveld aan bos. Geschat wordt dat in 2030 wel 80% van de wereldwijde ontbossing plaatsvindt in slechts 11 gebieden. Het gaat onder meer om de Amazone, Borneo en Sumatra, het Congobekken, de Cerrado, maar ook het oosten van Australië.
Bossen houden onze aarde gezond; ze leveren voedsel, schoon water, medicijnen en ze beschermen ons als een groen schild tegen klimaatverandering. Ontbossing heeft dus grote gevolgen voor ons en de natuur.
Vaak worden natuurbranden door de mens veroorzaakt. En door de effecten van klimaatverandering zijn de bosbranden steeds heviger en moeilijker om te bestrijden. Door meer droogte, extreme temperaturen en harde wind leggen branden enorme stukken natuur in de as.
Daarom werken we wereldwijd aan het beschermen en herstellen van bossen, én het voorkomen van natuurbranden.
Als we kunnen voorspellen waar bos illegaal gekapt gaat worden, dan kunnen we op tijd ingrijpen en ontbossing zelfs voorkomen.
WWF ontwikkelde een model dat big data, satellietbeelden en menselijke activiteit zoals het aanleggen van wegen verbindt. Zo kan het voorspellen waar ontbossing gaat plaatsvinden vóór er bomen gekapt worden.
Het overgrote deel van de geproduceerde soja wordt gebruikt voor veevoer, waarvan Nederland een grote importeur is. Brazilië is een grote speler en levert veel soja voor de Europese markt. Ongeveer de helft van de Braziliaanse soja wordt verbouwd in de Cerrado. Dit resulteert in 18 miljoen hectare land waar slechts één enkel gewas groeit.
Palmolie is een belangrijke grondstof voor veel producten. De steeds grotere vraag naar palmolie zorgt voor grootschalige ontbossing in Zuidoost-Azië en andere tropische gebieden.
De zoektocht naar waardevolle grondstoffen als goud, diamant of bauxiet (de basis van aluminium) gaat vaak ten koste van kwetsbare natuurgebieden. Voor het realiseren van mijnen worden enorme gebieden verwoest. Daarnaast vormen de chemicaliën die vrijkomen bij de winning van stoffen een gevaar voor de mensen en dieren in de omliggende gebieden.
Ondanks het digitale tijdperk is er nog veel vraag naar papier. Wereldwijd wordt één op de drie gekapte bomen verwerkt tot pulp, het halffabricaat van papier.
Met een meeneembeker of een herschrijfbaar notitieboekje verminder jij gemakkelijk je eenmalig gebruikte producten.
Herbruikbare koffiebeker met WWF-logo in kleurstelling 'panda'.
Het duurzaamste notitieboekje met bomen omslag en ringband
Thermosbeker van Retulp in Teal Green kleur
Koop producten met het FSC-logo wanneer je printpapier, een nieuwe vloer of andere producten koopt die gemaakt zijn van hout.
Het FSC-keurmerk wordt ondersteund door WWF. Alleen hout- en papierproducten afkomstig uit een verantwoord beheerd bos krijgen het FSC-keurmerk.
Om onze prachtige bossen te beschermen en ontbossing tegen te gaan werkt WWF aan behoud en herstel van bossen. Dit doen we samen met lokale en inheemse gemeenschappen, overheden, andere organisaties en bedrijven.
Een andere grote bedreiging voor bossen zijn bosbranden. Door ontbossing ontstaan er meer branden en door klimaatverandering zijn ze heftiger en duren ze langer.
Bossen zijn onmisbaar: ze leveren voedsel, schoon water, medicijnen én ze beschermen ons als een groen schild tegen klimaatverandering.
Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).