Greg Armfield / WWF-UK

Ontbossing

Dé bedreiging voor het voortbestaan van kwetsbare natuurgebieden is ontbossing. Bijna de helft van de oorspronkelijke bossen op aarde is al verdwenen.

Wat is ontbossing?

Ontbossing is het vernietigen van natuur om andere gebruiksvormen toe te passen op het vrijgekomen stuk land, zoals landbouw en veeteelt. Daarnaast verdwijnen bossen door houtkap, voor pulpplantages (voor de productie van papier), voor de aanleg van wegen en door mijnbouw.

Dit gebeurt heel veel, iedere twee seconden verdwijnt een voetbalveld aan bos. Geschat wordt dat in 2030 wel 80% van de wereldwijde ontbossing plaatsvindt in slechts 11 gebieden. Het gaat onder meer om de Amazone, Borneo en Sumatra, het Congobekken, de Cerrado, maar ook het oosten van Australië.

WWF / James Morgan

Het belang van onze bossen

Grote gevolgen

Bossen houden onze aarde gezond; ze leveren voedsel, schoon water, medicijnen en ze beschermen ons als een groen schild tegen klimaatverandering. Ontbossing heeft dus grote gevolgen voor ons en de natuur.

  • Hoe meer bomen we kappen, hoe meer CO2 er vrijkomt en hoe sneller de aarde opwarmt. Bomen zijn onze bondgenoot in de strijd tegen klimaatverandering.

  • Dieren hebben veel last van ontbossing. Hun leefgebieden raken versnipperd en hierdoor wordt het lastig om voedsel en soortgenoten te vinden. Doordat de natuur niet meer overal aaneengesloten is, komen ze vaker in contact met mensen. Dit levert gevaarlijke situaties op, voor mens én dier. 

  • Het kappen van bos heeft ook impact op mensen. Vooral de lokale bevolking is vaak afhankelijk van het bos voor hun voedsel en levensonderhoud. Zij beschermen het bos vaak al eeuwenlang.

 

Ontbossing voorspellen

Als we kunnen voorspellen waar bos illegaal gekapt gaat worden, dan kunnen we op tijd ingrijpen en ontbossing zelfs voorkomen.

WWF ontwikkelde een model dat big data, satellietbeelden en menselijke activiteit zoals het aanleggen van wegen verbindt. Zo kan het voorspellen waar ontbossing gaat plaatsvinden vóór er bomen gekapt worden.

Waarom verdwijnen bossen zo snel?

Soja: grondstof

Het overgrote deel van de geproduceerde soja wordt gebruikt voor veevoer, waarvan Nederland een grote importeur is. Brazilië is een grote speler en levert veel soja voor de Europese markt. Ongeveer de helft van de Braziliaanse soja wordt verbouwd in de Cerrado. Dit resulteert in 18 miljoen hectare land waar slechts één enkel gewas groeit.

Palmolie: gebruikt in eten en verzorgingsproducten

Palmolie is een belangrijke grondstof voor veel producten. De steeds grotere vraag naar palmolie zorgt voor grootschalige ontbossing in Zuidoost-Azië en andere tropische gebieden.

Mijnbouw: waardevolle grondstoffen

De zoektocht naar waardevolle grondstoffen als goud, diamant of bauxiet (de basis van aluminium) gaat vaak ten koste van kwetsbare natuurgebieden. Voor het realiseren van mijnen worden enorme gebieden verwoest. Daarnaast vormen de chemicaliën die vrijkomen bij de winning van stoffen een gevaar voor de mensen en dieren in de omliggende gebieden.

Papier: hout als grondstof

Ondanks het digitale tijdperk is er nog veel vraag naar papier. Wereldwijd wordt één op de drie gekapte bomen verwerkt tot pulp, het halffabricaat van papier.

Gebruik minder wegwerpartikelen

Met een meeneembeker of een herschrijfbaar notitieboekje verminder jij gemakkelijk je eenmalig gebruikte producten.

KeepCup glazen koffiebeker "Panda"

Herbruikbare koffiebeker met WWF-logo in kleurstelling 'panda'.

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}

Notitieboekje van steenpapier - A5 - Bomen - ringband - MOYU x WWF

Het duurzaamste notitieboekje met bomen omslag en ringband

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}
Retulp Thermos Tumbler Teal Green

Retulp Tumbler Thermosbeker – 300 ml – Teal Green

Thermosbeker van Retulp in Teal Green kleur

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}

Wat kan jij doen tegen ontbossing?

Koop producten met het FSC-logo wanneer je printpapier, een nieuwe vloer of andere producten koopt die gemaakt zijn van hout.

Het FSC-keurmerk wordt ondersteund door WWF. Alleen hout- en papierproducten afkomstig uit een verantwoord beheerd bos krijgen het FSC-keurmerk.

logo fsc

 

Michel Gunther

Lees welke bosgebieden we beschermen en over de dieren die er leven

WWF
Orang-oetan
Orang-oetan
Het gebied waarin orang-oetans leven wordt steeds kleiner.
Mahmud Yani / WWF-Indonesia
Tropisch Afrika
Tropisch Afrika
Ola Jennersten / WWF-Sweden
Tijger
Tijger
Het aantal wilde tijgers is met meer dan 95% afgenomen.
naturepl.com / Lynn M. Stone / WWF
Jaguar
Jaguar
Zijn botten en poten worden gebruikt als ingrediënt in traditionele medicijnen.
naturepl.com / Mark Carwardine / WWF
Neushoorn
Neushoorn
Er zijn nog maar 25.000 neushoorns op de wereld.
National Geographic Stock / Scott Warren / WWF
Zuid-Amerika
Zuid-Amerika

Gerelateerde artikelen

Andre Dib / WWF-Brazil

Uitkomst Amazonetop: wel beschermen, geen jaartal

In Brazilië vindt van 4 tot en met 9 augustus een bijzondere Top plaats. Alle acht Amazonelanden schuiven aan voor overleg over het stoppen van ontbossing van het grootste regenwoud ter wereld. De verwachtingen zijn hooggespannen, want het is voor het eerst sinds 2008 dat de Amazonelanden bijeen komen. Directe actie is hard nodig, want op dit moment is al 17% van het woud vernietigd. Volgens WWF is het essentieel dat houtkap en illegale goudwinning zo snel mogelijk (uiterlijk per 2030) worden gestopt en dat 80% beschermd wordt, om een kantelpunt te voorkomen.
Meer info
Wild Wonders of Europe  / Christian Ziegler / WWF

Succesvolle pilot WWF met gecontroleerde natuurbranden op Chios

Bosbranden teisteren het Spaanse eiland La Palma, een grote bosbrand in Zwitserland, evacuaties in Griekenland. Net als vorige zomer wordt het nieuws beheerst door heftige natuurbranden. Volgens WWF Griekenland ligt de nadruk nog te veel op brandbestrijding in plaats van preventie. Ze presenteerden deze maand de eerste resultaten van een tweejarige pilot op Chios, die de jaarlijkse ongecontroleerde natuurbranden moet helpen voorkomen. En die ook nog winst voor natuur oplevert.
Meer info
Day's Edge Productions / WWF-US

Ondanks daling blijft de ontbossing in de Amazone groot

In de eerste vier maanden van 2023 is in het Braziliaanse Amazonegebied 38 procent minder ontbost dan in dezelfde periode vorig jaar. In de savannes van de Cerrado is in dezelfde periode echter 17 procent méér natuur verwoest door ontbossing dan in het jaar daarvoor. Dit blijkt uit gegevens van het Braziliaanse Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE). Als je alle ontbossing in Brazilië vanaf augustus 2022 bij elkaar optelt is het de hoogste mate van ontbossing die ooit is geregistreerd.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).