Days Edge Productions / WWF-US

Bosbranden nemen toe

Steeds vaker verliezen we grote bosgebieden door allesverzengende branden. Bossen in Australië, Indonesië, Brazilië en zelfs in het koude Rusland.

De wereld staat in brand: waarom?

Onze aarde warmt op, en snel. Recordtemperaturen, droogte, overstromingen, smeltend zee-ijs en harde wind; deze extreme weersomstandigheden komen steeds vaker voor. Over de hele wereld nemen branden toe, niet alleen in bossen, maar ook in andere natuurgebieden zoals savannes, toendra en steppes. De afgelopen jaren waren er vele branden in Rusland, Azië, Europa en Zuid-Amerika.

Deze branden worden veroorzaakt door grootschalige ontbossing. Stukken natuur worden vernietigd en in brand gestoken om de grond geschikt te maken voor landbouw en veeteelt. Door droogte, extreme temperaturen en harde wind leggen deze branden enorme stukken natuur in de as. De effecten van klimaatverandering maken de bosbranden heviger. De EU is topimporteur van soja, palmolie, cacao en vlees, en verantwoordelijk voor veel van de wereldwijde import van producten die verband houden met ontbossing.

naturepl.com / Bence Mate / WWF

Gevolgen van bosbranden

De hevige bosbranden hebben een verwoestend effect op de natuur, dieren en mensen.

  • Bij bosbranden komen grote hoeveelheden CO2 vrij. Dit draagt bij aan de verandering van het klimaat en de opwarming van de aarde.

  • Veel dieren komen in de problemen door de branden. Ze komen om of raken gewond, hun leefgebied wordt verwoest, en er is minder water en voedsel beschikbaar.

  • Ook mensen worden getroffen door de branden. Ze moeten vluchten, raken hun huis kwijt en ondervinden gezondheidsproblemen door bijvoorbeeld de rook.

Noodhulp voor Australië

In 2019 woedden de ergste bosbranden uit de geschiedenis van Australië. Ruim 12 miljoen hectare (bijna 3 keer Nederland) ging in vlammen op, 34 mensen kwamen om, zo’n 3.000 huizen werden verwoest en bijna 3 miljard dieren werden getroffen. WWF bundelde de krachten met 40 andere organisaties om directe hulp te bieden. Bekijk de video en zie hoe speurhonden bijvoorbeeld koala's konden helpen.

Lees meer over de bosbranden in Australië

Een paar getroffen gebieden

Adopteer een koala

Adopteer symbolisch een koala en help WWF bijvoorbeeld bij de bescherming van dit mooie dier en zijn leefomgeving.

Naar de webshop

 

Lees welke bosgebieden we beschermen en over de dieren die er leven

WWF
Orang-oetan
Orang-oetan
Het gebied waarin orang-oetans leven wordt steeds kleiner.
Mahmud Yani / WWF-Indonesia
Tropisch Afrika
Tropisch Afrika
Ola Jennersten / WWF-Sweden
Tijger
Tijger
Het aantal wilde tijgers is met meer dan 95% afgenomen.
naturepl.com / Lynn M. Stone / WWF
Jaguar
Jaguar
Zijn botten en poten worden gebruikt als ingrediënt in traditionele medicijnen.
naturepl.com / Mark Carwardine / WWF
Neushoorn
Neushoorn
Er zijn nog maar 25.000 neushoorns op de wereld.
National Geographic Stock / Scott Warren / WWF
Zuid-Amerika
Zuid-Amerika

Gerelateerde artikelen

Zig Koch / WWF

Oorlog en aankomende verkiezingen doen ontbossing Amazone stijgen

In de eerste vier maanden van 2022 steeg de ontbossing in de Braziliaanse Amazone met bijna 70 procent. In april was er zelfs een toename van 75 procent (!), in die maand werd 1.102 km2 regenwoud vernietigd. Dat is meer dan al het bos van de Veluwe.
Meer info
Jaime Rojo / WWF-US

Het kantelpunt van de Amazone komt steeds dichterbij, wat betekent dit?

Het is het grootste overgebleven regenwoud ter wereld. Je vindt er eeuwenoude bomen, heldere rivieren, dieren als de jaguar en honderden inheemse gemeenschappen. De Amazone is niet alleen bijzonder, maar ook onmisbaar.
Meer info
naturepl.com / Bence Mate / WWF

WWF: "Wereldleiders moeten luisteren naar waarschuwingen in IPCC-rapport en in actie komen''

Het laatste IPCC-rapport toont huidige en toekomstige klimaateffecten en risico's - en hoeveel er nog aan kunnen doen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).