Days Edge Productions / WWF-US

Bosbranden nemen toe

Steeds vaker verliezen we grote bosgebieden door allesverzengende branden. Bossen in Australië, Indonesië, Brazilië en zelfs in het koude Rusland.

De wereld staat in brand: waarom?

Onze aarde warmt op, en snel. Recordtemperaturen, droogte, overstromingen, smeltend zee-ijs en harde wind; deze extreme weersomstandigheden komen steeds vaker voor. Over de hele wereld nemen branden toe, niet alleen in bossen, maar ook in andere natuurgebieden zoals savannes, toendra en steppes. De afgelopen jaren waren er vele branden in Rusland, Azië, Europa en Zuid-Amerika.

Deze branden worden veroorzaakt door grootschalige ontbossing. Stukken natuur worden vernietigd en in brand gestoken om de grond geschikt te maken voor landbouw en veeteelt. Door droogte, extreme temperaturen en harde wind leggen deze branden enorme stukken natuur in de as. De effecten van klimaatverandering maken de bosbranden heviger. De EU is topimporteur van soja, palmolie, cacao en vlees, en verantwoordelijk voor veel van de wereldwijde import van producten die verband houden met ontbossing.

naturepl.com / Bence Mate / WWF

Gevolgen van bosbranden

De hevige bosbranden hebben een verwoestend effect op de natuur, dieren en mensen.

  • Bij bosbranden komen grote hoeveelheden CO2 vrij. Dit draagt bij aan de verandering van het klimaat en de opwarming van de aarde.

  • Veel dieren komen in de problemen door de branden. Ze komen om of raken gewond, hun leefgebied wordt verwoest, en er is minder water en voedsel beschikbaar.

  • Ook mensen worden getroffen door de branden. Ze moeten vluchten, raken hun huis kwijt en ondervinden gezondheidsproblemen door bijvoorbeeld de rook.

Een paar getroffen gebieden

Lees welke bosgebieden we beschermen en over de dieren die er leven

WWF
Orang-oetan
Orang-oetan
Het gebied waarin orang-oetans leven wordt steeds kleiner.
Mahmud Yani / WWF-Indonesia
Tropisch Afrika
Tropisch Afrika
Ola Jennersten / WWF-Sweden
Tijger
Tijger
Het aantal wilde tijgers is met meer dan 95% afgenomen.
naturepl.com / Lynn M. Stone / WWF
Jaguar
Jaguar
Zijn botten en poten worden gebruikt als ingrediënt in traditionele medicijnen.
naturepl.com / Mark Carwardine / WWF
Neushoorn
Neushoorn
Er zijn nog maar 25.000 neushoorns op de wereld.
National Geographic Stock / Scott Warren / WWF
Zuid-Amerika
Zuid-Amerika

Gerelateerde artikelen

Wild Wonders of Europe  / Christian Ziegler / WWF

Succesvolle pilot WWF met gecontroleerde natuurbranden op Chios

Bosbranden teisteren het Spaanse eiland La Palma, een grote bosbrand in Zwitserland, evacuaties in Griekenland. Net als vorige zomer wordt het nieuws beheerst door heftige natuurbranden. Volgens WWF Griekenland ligt de nadruk nog te veel op brandbestrijding in plaats van preventie. Ze presenteerden deze maand de eerste resultaten van een tweejarige pilot op Chios, die de jaarlijkse ongecontroleerde natuurbranden moet helpen voorkomen. En die ook nog winst voor natuur oplevert.
Meer info
Days Edge Productions / WWF-US

Vrijwillige brigades onmisbaar in brandbestrijding

Ieder jaar worden natuurgebieden in Zuid-Amerika getroffen door grootschalige en verwoestende bosbranden. Samen met partnerorganisaties trainde WWF-Brazilië ruim 450 vrijwilligers en werden er 70 brandbrigades opgezet.
Meer info

Europa staat (weer) in brand

Jaar op jaar lezen we berichten over hoge temperaturen, bosbranden en veel slachtoffers. We hadden enorm gehoopt dit jaar ander nieuws te kunnen brengen, maar helaas. Ook dit jaar breken de branden weer record na record. Hoge temperaturen, droogte en harde wind zorgen voor grote en oncontroleerbare vuurzeeën.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).