Days Edge Productions / WWF-US
11 januari 2023

Vrijwillige brigades onmisbaar in brandbestrijding

Ieder jaar worden natuurgebieden in Zuid-Amerika getroffen door grootschalige en verwoestende bosbranden. Samen met partnerorganisaties trainde WWF-Brazilië ruim 450 vrijwilligers en werden 70 brandbrigades opgezet in de Pantanal, Amazone en Cerrado. Deze brigades blussen beginnende branden in moeilijk toegankelijke en afgelegen gebieden, om te voorkomen dat ze uitgroeien tot enorme vuurzeeën.

“Er zijn zo veel mensen die ons land proberen binnen te vallen”, vertelt Boroap Uru-Eu-Wau-Wau. “Ze kappen bomen en stichten brand. Daarom moet iedereen hier weten óf leren hoe je branden moet bestrijden.” Boroap (32) is lid van de brandbrigade. In 2019 neemt ze voor het eerst deel aan een training, samen met haar man Ari. Hij wordt enkele maanden later vermoord tijdens zijn inzet het gebied te beschermen. Ondanks deze dreiging peinst Boroap er niet over op te geven. “De drempel voor de tweede training was hoog, maar we moeten ons land en onze families beschermen.”

De tweede training werd bijgewoond door 14 oorspronkelijke bewoners, en vond plaats in het gebied van de Uru-Eu-Wau-Wau. WWF-Brazilië, lokale partner Kanindé en PrevFogo (het Braziliaanse instituut voor milieu) organiseren de trainingen.

Vertrouwen op externe hulp is riskant

Het opbouwen en versterken van deze vrijwillige brigades is een essentieel onderdeel in de strijd tegen branden in Brazilië. Het Zuid-Amerikaanse land is zo groot dat het veel afgelegen en moeilijk begaanbare gebieden bevat. Het gebied van de Uru-Eu-Wau-Wau beslaat 13 gemeenten en huisvest zo’n 300 mensen. Het is alleen te bereiken na uren reizen over wegen of rivieren. In dit soort gebieden is het riskant om te vertrouwen op externe hulp als het gaat om brandbestrijding. Tussen 2019 en 2021 nam het verbande gebied namelijk toe met 165 procent!

Bovenaanzicht Bosbrand Amazone WW1157439

450 nieuwe brandbestrijders

In 2019 startte WWF-Brazilië samen met lokale partners, brandweerlieden en PrevFogo met het trainen van lokale bewoners. Ruim 450 mensen werden opgeleid, en in totaal werden 70 brigades opgezet: 30 in de Amazone, 30 in de Pantanal en 10 in de Cerrado. Daarnaast schonken de initiatiefnemers zo’n 10.000 stuks aan materieel.

Tussen 2019 en 2022 werden 371.000 branduitbraken geteld in de Amazone, 241.000 in de Cerrado en 41.000 in de Pantanal. Een stijging van respectievelijk 8 procent, 3 procent en 152 procent ten opzichte van de periode 2015-2018. Voorlichting op scholen, educatie én de inzet van de brigades zijn cruciaal om de natuur in Zuid-Amerika te beschermen.

Gerelateerde artikelen

Zorgwekkend recordaantal branden in de Pantanal

WWF-medewerker Moniek Wulms verteld over het recordaantal branden in de Pantanal in 2023.
Meer info
Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Three Basins Summit: WWF roept op tot meer actie en financiering voor behoud tropische bossen

Vandaag begint in Republiek Congo een topconferentie over de drie grootste regenwoudgebieden op aarde, Amazone, het Congobekken en Zuidoost-Azië, op initiatief van de leiders van landen uit die regio‚Äôs. WWF spoort de regeringen van landen met tropische regenwouden aan om een sterke alliantie te smeden om bescherming, duurzaam beheer en herstel van deze kostbare bosecosystemen gezamenlijk te coördineren, opschalen en te versnellen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).