Days Edge Productions / WWF-US
11 januari 2023

Vrijwillige brigades onmisbaar in brandbestrijding

Ieder jaar worden natuurgebieden in Zuid-Amerika getroffen door grootschalige en verwoestende bosbranden. Samen met partnerorganisaties trainde WWF-Brazilië ruim 450 vrijwilligers en werden 70 brandbrigades opgezet in de Pantanal, Amazone en Cerrado. Deze brigades blussen beginnende branden in moeilijk toegankelijke en afgelegen gebieden, om te voorkomen dat ze uitgroeien tot enorme vuurzeeën.

“Er zijn zo veel mensen die ons land proberen binnen te vallen”, vertelt Boroap Uru-Eu-Wau-Wau. “Ze kappen bomen en stichten brand. Daarom moet iedereen hier weten óf leren hoe je branden moet bestrijden.” Boroap (32) is lid van de brandbrigade. In 2019 neemt ze voor het eerst deel aan een training, samen met haar man Ari. Hij wordt enkele maanden later vermoord tijdens zijn inzet het gebied te beschermen. Ondanks deze dreiging peinst Boroap er niet over op te geven. “De drempel voor de tweede training was hoog, maar we moeten ons land en onze families beschermen.”

De tweede training werd bijgewoond door 14 oorspronkelijke bewoners, en vond plaats in het gebied van de Uru-Eu-Wau-Wau. WWF-Brazilië, lokale partner Kanindé en PrevFogo (het Braziliaanse instituut voor milieu) organiseren de trainingen.

Vertrouwen op externe hulp is riskant

Het opbouwen en versterken van deze vrijwillige brigades is een essentieel onderdeel in de strijd tegen branden in Brazilië. Het Zuid-Amerikaanse land is zo groot dat het veel afgelegen en moeilijk begaanbare gebieden bevat. Het gebied van de Uru-Eu-Wau-Wau beslaat 13 gemeenten en huisvest zo’n 300 mensen. Het is alleen te bereiken na uren reizen over wegen of rivieren. In dit soort gebieden is het riskant om te vertrouwen op externe hulp als het gaat om brandbestrijding. Tussen 2019 en 2021 nam het verbande gebied namelijk toe met 165 procent!

Bovenaanzicht Bosbrand Amazone WW1157439

450 nieuwe brandbestrijders

In 2019 startte WWF-Brazilië samen met lokale partners, brandweerlieden en PrevFogo met het trainen van lokale bewoners. Ruim 450 mensen werden opgeleid, en in totaal werden 70 brigades opgezet: 30 in de Amazone, 30 in de Pantanal en 10 in de Cerrado. Daarnaast schonken de initiatiefnemers zo’n 10.000 stuks aan materieel.

Tussen 2019 en 2022 werden 371.000 branduitbraken geteld in de Amazone, 241.000 in de Cerrado en 41.000 in de Pantanal. Een stijging van respectievelijk 8 procent, 3 procent en 152 procent ten opzichte van de periode 2015-2018. Voorlichting op scholen, educatie én de inzet van de brigades zijn cruciaal om de natuur in Zuid-Amerika te beschermen.

Gerelateerde artikelen

Day's Edge Productions / WWF-US

Ondanks daling blijft de ontbossing in de Amazone groot

In de eerste vier maanden van 2023 is in het Braziliaanse Amazonegebied 38 procent minder ontbost dan in dezelfde periode vorig jaar. In de savannes van de Cerrado is in dezelfde periode echter 17 procent méér natuur verwoest door ontbossing dan in het jaar daarvoor. Dit blijkt uit gegevens van het Braziliaanse Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE). Als je alle ontbossing in Brazilië vanaf augustus 2022 bij elkaar optelt is het de hoogste mate van ontbossing die ooit is geregistreerd.
Meer info
Peter Caton / WWF-UK

Voedselproductie Zuid-Amerika daalt door ontbossing

Helaas weten we inmiddels allemaal dat grootschalige ontbossing een van de belangrijkste oorzaken is van klimaatverandering. Maar wist je dat deze verandering ook aanzienlijke gevolgen heeft voor de voedselproductie? Brazilië is een van de landen die kampt met productiviteitsverlies.
Meer info
Luis Barreto / WWF-UK

Bosgebied groter dan Nederland verwoest onder regering Bolsonaro

De afgelopen vier jaar steeg de ontbossing in de Amazone tot recordhoogte. Tussen augustus 2021 en juli 2022 werd zo’n 11.568 km2 regenwoud verwoest. Ter vergelijking: dat zijn de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland en Utrecht bij elkaar. In totaal ging tijdens de regering Bolsonaro een gebied ter grootte van heel Nederland verloren.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).