De Amazone is een bron van leven
Met een oppervlakte van 6,7 miljoen km2 is de Amazone de grootste nog overgebleven jungle ter wereld.
Een diverse wereld
Ongeveer 10% van alle planten- en diersoorten wereldwijd leeft in deze bijzondere regio, die negen landen beslaat. De Amazonerivier is bijna 7.000 kilometer lang en bevat het grootste aantal soorten zoetwatervissen ter wereld. Ook wonen er zo’n 35 miljoen mensen die afhankelijk zijn van het gebied voor voedsel, grondstoffen en water. Ongeveer 9% van de bevolking bestaat uit inheemse volkeren. Er leven 350 verschillende etnische groepen, waarvan zo’n 60 gemeenschappen nog steeds volledig geïsoleerd.
Bedreigingen voor de Amazone
-
1
Landbouw en veeteelt
Veel bos wordt gekapt om plaats te maken voor veeteelt en kleinschalige landbouw. Maar ook de aanleg van grote plantages zorgt voor ontbossing. De vraag naar bijvoorbeeld soja en palmolie groeit wereldwijd nog steeds. Soja wordt grotendeels verwerkt tot veevoer. Palmolie vind je in heel veel producten, van margarine tot cosmetica.
-
2
Dammen
In de Amazone staan honderden waterkrachtcentrales op de planning. Al die dammen blokkeren de rivieren, wat de natuurlijke water- en sedimentafvoer ernstig verstoort. Ook bedreigen deze dammen de natuurlijke stroom van de rivier, lopen soorten als rivierdolfijnen gevaar en overlappen de locaties van dammen vaak met beschermde gebieden waar inheemse bevolking woont.
-
3
Wegen
Voor alle veeteelt, plantages en dammen zijn wegen nodig. Hierdoor wordt het ondoordringbare oerwoud toegankelijk voor verdere (illegale) houtkap.
-
4
Goudwinning
In de Amazone wordt illegaal veel goud gewonnen. Het kwik dat daarbij gebruikt wordt, vervuilt de meren, rivieren en het grondwater. Dit is slecht voor de dieren en planten, maar ook voor de gezondheid van de lokale bevolking, die voor voedsel afhankelijk is van vis.
Hoe aardig eet jij?
Met een paar simpele aanpassingen op je bord kan je al zorgen voor meer natuur. Dat noemen we Aardig Eten. Want het is aardig voor de natuur en aardig voor jezelf. Benieuwd hoe aardig jij zelf eet? Doe dan de test.
De Amazone beschermen
-
1
Gebieden beschermen
We zetten ons in voor beschermde gebieden, met als doel dat in 2030 de ontbossing in de Amazone is gestopt. We doen volop onderzoek naar kwetsbare soorten en de behoeften van de lokale gemeenschappen. Zo krijgen we inzicht in de meest kritieke gebieden, waar bescherming het hardst nodig is.
-
2
Duurzame productie, handel en landbouw
Daarnaast willen we dat de bossen buiten de beschermde gebieden op een verantwoorde manier worden gebruikt. Samen met de lokale bevolking ontwikkelen we duurzame productiemethoden voor bosbouw, visserij en producten zoals paranoten, rubber en copaiba-olie, om zo minder bos te hoeven kappen voor landbouw of veeteelt. Ook helpen we ze bij de ontwikkeling van bestemmingsplannen en lobbyen we voor de erkenning van hun rechten.
-
3
Bossen behouden
We stimuleren duurzame land- en bosbouw ook bij producenten, handelaren, overheden en consumenten. Dat doen we met keurmerken zoals FSC (hout), RSPO (palmolie) en RTRS (soja). Landen met veel regenwoud proberen we zover te krijgen dat ze hun bos laten staan (via het programma REDD+, oftewel Reduced Emissions from Deforestation and forest Degradation). Ze krijgen daar geld voor van andere landen. Zo belonen we ook meteen dat er minder CO2-uitstoot is.
-
4
Dammen tegenhouden
Door de plannen voor waterkrachtcentrales al in een vroeg stadium met beleidsmakers te bespreken, proberen we belangrijke rivieren vrij van dammen te houden. Als ze er toch komen, dan willen we de impact ervan zoveel mogelijk beperken. Zo is een dam in een zijrivier vaak minder risicovol dan een dam in de hoofdstam van de rivier.
-
5
Onderzoek naar kwikvervuiling
Daarnaast doen we onderzoek naar vervuiling met kwik door de goudmijnindustrie. Rivierdolfijnen en vissen worden bijvoorbeeld onderzocht op kwikconcentraties. Recent onderzoek door WWF en partners laat zien dat rivierdolfijnen te maken hebben met kwikvervuiling, in de Amazone en ook in de Orinoco (een rivier in Colombia, Bolivia en Brazilië).
Voor welke dieren zijn we actief?
Dieren die we willen beschermen
Resultaten en Updates
Uitkomst Amazonetop: wel beschermen, geen jaartal
Ondanks daling blijft de ontbossing in de Amazone groot
Voedselproductie Zuid-Amerika daalt door ontbossing
Wat kan ik doen?
Word donateur
Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!