Greg Armfield / WWF-UK
26 november 2018

De grootste toename van Amazone-ontbossing in 10 jaar

Recente gegevens van de Braziliaanse overheid wijzen op een toename van de ontbossing in de Amazone van 13,7% tussen augustus 2017 en juli 2018. De autoriteiten stelden dit vast aan de hand van satellietbeelden.

In deze periode verdween maar liefst 7.900 vierkante kilometer Amazonewoud. Dit is ongeveer zoveel als twee keer de oppervlakte van de provincie Noord-Holland. Het verlies was sinds 2009 niet meer zo hoog. In dat jaar ging 7.464 vierkante kilometer bos verloren. De staten Para (35,9%), Mato Grosso (22,1%), Rondonia (16,7%) en Amazonas (13,2%) werden het hardst getroffen.

"De toename van ontbossing in de Amazone verslechtert de concurrentiepositie van Braziliaanse producten. Immers, de vraag naar producten waar geen bossen voor zijn gekapt neemt wereldwijd toe. De vernietiging van de Amazone ondermijnt de klimaatafspraken van Parijs om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen", zegt Mauricio Voivodic, directeur van WWF-Brazilië.

Beleid tegen ontbossing

Het is van essentieel belang om te blijven monitoren met satellieten en de verkregen informatie openbaar te maken. Alleen op basis van dit soort gegevens kun je beleid maken om ontbossing tegen te gaan en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Het Amazonegebied is van onschatbare waarde voor ons vanwege de biodiversiteit en de belangrijke rol in de regulering van het wereldwijde klimaat. Het aanpakken van de illegale ontbossing en het bestraffen hiervan zou de hoogste prioriteit moeten krijgen van de Braziliaanse regering.

Gerelateerde artikelen

Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Three Basins Summit: WWF roept op tot meer actie en financiering voor behoud tropische bossen

Vandaag begint in Republiek Congo een topconferentie over de drie grootste regenwoudgebieden op aarde, Amazone, het Congobekken en Zuidoost-Azië, op initiatief van de leiders van landen uit die regio’s. WWF spoort de regeringen van landen met tropische regenwouden aan om een sterke alliantie te smeden om bescherming, duurzaam beheer en herstel van deze kostbare bosecosystemen gezamenlijk te coördineren, opschalen en te versnellen.
Meer info
Luis Barreto / WWF-UK

Wereld Natuur Fonds gaat illegale ontbossing tegen met AI-systeem

WWF-NL gaat illegale ontbossing tegen met de ontwikkeling van Forest Foresight. Dit intelligente systeem voorspelt met big data, waaronder satellietbeelden, houtkap in tropische bossen waarop overheden en lokale organisaties op tijd kunnen ingrijpen.
Meer info