naturepl.com / Anup Shah / WWF

De jacht op de mooie vacht

Mensen betalen nog steeds grof geld voor een bontjas van een luipaardvacht

  • Locatie: geheel Afrika en zuidelijk Azië
  • Ook wel bekend als panter
  • Kwetsbaar

Wat is er aan de hand?

Net als andere wilde katten zoals leeuwen en tijgers, worden luipaarden bedreigd door de vraag naar hun botten en andere lichaamsdelen. Ook hun mooie vacht is nog steeds een gewild product. Sommige mensen pronken graag met de huid van een gevlekte kat en betalen grof geld voor zo’n indrukwekkende bontjas. Ondanks het verbod hierop gaat de stroperij nog steeds door.

Waarom is het belangrijk om de luipaard te beschermen?

Grote katachtigen zoals de tijger, de leeuw, de jaguar en de luipaard staan bovenaan de voedselketen. Dat betekent dat ze zich voeden met kleinere dieren die lager in de voedselketen staan. Zo bewaren ze een gezond evenwicht in de natuur. Ze houden bijvoorbeeld de populaties grazers fit door de zwakke en zieke dieren als eerste te eten. Ze voorkomen ze dat de kuddes te groot worden waardoor er overbegrazing zou zijn en andere dieren in de knel komen.

Wil Luiijf / WWF

Twee mannen houden luipaardvellen vast Hartmut Jungius / WWF

Bedreigingen

Luipaarden leven in verre, afgelegen gebieden. Door de jaren heen is de mens steeds verder hun leefgebied ingetrokken, waardoor er ook meer gevaren zijn gekomen. Door bebouwing zijn hun leefgebieden niet meer aaneengesloten dus hebben ze een kleinere regio om prooien te vangen. Een andere bedreiging komt ook door de mens: stroperij. Hun mooie vacht is een gewild product. 

Meer info
Twee welpjes in een boom Martin Harvey / WWF

Beschermen

Om de luipaard te beschermen is WWF bezig met verschillende projecten. Door verschillende natuurgebieden weer aan elkaar te sluiten hebben de luipaarden meer ruimte om te kunnen jagen. Zo kunnen ze weer makkelijker elkaar en prooien vinden. WWF werkt ook mee aan herintroductieprogramma's, waarbij de katten worden uitgezet in het wild. 

Meer info

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de luipaard

Gernant Magnin / WWF-Netherlands
Zuidelijk Afrika
Zuidelijk Afrika
Het waterrijke savannegebied bij de rivier de Zambezi is onmisbaar.
Albertien Perdok / WWF-Netherlands
Amoer-Heilong (Mongolië en China)
Amoer-Heilong (Mongolië en China)
Hier voelen de amoertijger en amoerluipaard zich thuis.
Martin Harvey / WWF

De luipaard

Luipaarden jagen voornamelijk 's nachts en sluipen daarbij geruisloos naar hun prooi waarna ze die bespringen. Ze vangen prooien van het formaat mestkever tot grote antilopen die veel zwaarder zijn dan zijzelf. Zulke grote vangsten slepen ze vaak in een boom, zodat ze niet worden ingepikt door hyena's of jakhalzen.

Bij de luipaard komt regelmatig een zwarte vorm voor: een soort albino, maar dan precies omgekeerd. Deze zwarte panters zijn dus geen aparte soort, maar een variatie van de luipaard.

Van de luipaard worden verschillende ondersoorten onderscheiden, zoals de Afrikaanse luipaard en de Amoerpanter. De meeste ondersoorten zijn bedreigd: van de Perzische luipaard en en amoerpanter leven er in het wild slechts enkele tientallen. Deze verschillende soorten komen in andere delen van de wereld voor. Vaak wordt gedacht dat de sneeuwluipaard ook een ondersoort van de luipaard is, maar eigenlijk is dit gewoon een andere diersoort! 

Resultaten en Updates

Ola Jennersten / WWF-Sweden

Hoe de Afrikaanse varkenspest de Siberische tijger bedreigt

Op een Russische boerderij aan de grens met China is Afrikaanse varkenspest geconstateerd. WWF waarschuwt ervoor dat de preventiemethodes die van toepassing zijn in Europa niet werken in het leefgebied van de Siberische tijger.
Meer info
David Lawson / WWF-UK

Meer amoerluipaarden in Rusland

Uit de laatste telling blijkt dat het aantal amoerluipaarden in Rusland blijft stijgen.
Meer info
Mergen Markov

Ex-stropers halen vallen weg zodat sneeuwluipaarden weer veilig kunnen leven

In Rusland zijn foto's gemaakt met wildcamera's van een sneeuwluipaard en haar twee welpjes. Deze foto's zijn gemaakt door ex-stropers, die meehelpen aan de bescherming van sneeuwluipaarden.
Meer info
naturepl.com / Georgette Douwma / WWF

Wat kan ik doen?

Help vandaag al mee

Geef een eenmalige gift

Steun ons werk om de natuur te beschermen met een eenmalige gift. Kies hieronder je giftbedrag en klik op de button om daarna je gegevens in te vullen.

Is de luipaard jouw favoriete dier?

Bestel een luipaardproduct uit onze webshop

WWF Tuimeltoren met dierenprints - Tropical

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

WWF-knuffel Sneeuwluipaard (19 cm)

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

Janod x WWF - Houten puzzel Jungle

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}