Mergen Markov
08 februari 2019

Ex-stropers halen vallen weg zodat sneeuwluipaarden weer veilig kunnen leven

Het gebeurt niet vaak dat er zulke duidelijke foto’s worden gemaakt van sneeuwluipaarden bij daglicht! Deze foto’s zijn uniek, want sneeuwluipaarden zijn nachtdieren en laten zich niet graag overdag zien. De foto’s zijn gemaakt door de wildcamera's van ex-stropers in de Argutvallei in de Russische republiek Altai. Hier is het volwassen sneeuwluipaard Yunchi te zien met haar twee jonge welpjes. Omdat de sneeuwluipaardenpopulatie in Rusland niet zo groot is, is dit erg goed nieuws!

Geen stropersvallen meer

Van oudsher werd er veel gestroopt en gejaagd, ook op sneeuwluipaarden. Door het gebied heen lagen honderden valstrikken. Op de foto is een stuk hout te zien, waar de dieren overheen wandelen. Aan het hout was ooit een ijzeren strik vastgemaakt. Met behulp van WWF en de lokale mensen zijn de vallen opgeruimd of onklaar gemaakt, en wordt het gebied beschermd. De familie van sneeuwluipaarden kan weer veilig rondlopen!

Sneeuwluipaard Yunchi zit naast een oude, onklare valstrik

Bescherming door lokale bevolking

De lokale bevolking van Altai speelt een belangrijke rol bij de bescherming van de sneeuwluipaarden, en haalt vallen weg waar ze nog gevonden worden. Oorspronkelijk komen veel van deze mensen uit families die na de ineenstorting van de Sovjet Unie jacht maakten op sneeuwluipaarden om zichzelf te voorzien van onderhoud. In 2014 hebben WWF en Pernod Ricard Rouss een beschermingsproject voor de dieren opgezet, waarbij ze de lokale bevolking hebben voorgelicht over het belang van de sneeuwluipaarden en de gevolgen van stroperij.

Ex-jager Mergen met de wildcamera die de foto van Yunchi heeft gemaakt.

Zes van deze ex-jagers werken nu mee aan het project en hebben elk hun eigen gebied waar ze zelf wildcamera’s hebben opgezet. Als het goed gaat met de sneeuwluipaarden in hun gebied, krijgen ze een premie. Op de lange termijn kunnen de dieren ze zo meer geld opleveren dan als ze worden gestroopt en verkocht. Langzaam maar zeker verandert de houding van de lokale bevolking tegenover de sneeuwluipaarden, en zo kan de populatie hopelijk blijven groeien.

 

Gerelateerde artikelen

Mens-dierconflicten één van de grootste bedreigingen voor wilde diersoorten

Meer info

Gezonde populatie sneeuwluipaarden in Mongolië, blijkt uit onderzoek

Mongolië maakte deze week de resultaten bekend van de allereerste officiële nationale telling van sneeuwluipaarden. Er leven naar schatting zo’n 953 volwassen sneeuwluipaarden in het land, wat getuigt van een gezonde populatie.
Meer info
WWF/Femke Hilderink

Formuleren van een nieuwe strategie saai??

Voor mij ligt een groot vel wit papier waar met de strepen van stiften en pennen langzamerhand bergen, rivieren, dorpen en allerlei dieren op verschijnen. Samen vormen ze de Altai- Sayan Ecoregio waar de tekenaars hard werken aan natuurbescherming. Leuk natuurlijk om creatief bezig te zijn, maar we waren hier niet op een tekenclubje. Nee, dit was een serieuze sessie om in kaart te brengen welke bedreigingen er in het gebied zijn, wat daarin is veranderd ten opzichte van een paar jaar geleden en hoe die bedreigingen impact hebben op belangrijke natuurgebieden en diersoorten.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.