WWF
08 februari 2018

In beeld: van stroper naar natuurbeschermer

Jaagden ze eerder nog op sneeuwluipaarden, nu maken zes Russische ex-stropers deel uit van een natuurbeschermingsproject van WWF-Rusland en zetten ze zich in voor de bescherming van het prachtige dier.

De werkloosheid in de kleine dorpjes die liggen op de grens van Rusland en Mongolië is groot. Bewoners van de gebieden overleven door vee te houden en door te jagen. Ze hebben daardoor veel kennis van sneeuwluipaarden en de omgeving waarin ze leven. Om stroperij te verminderen (en te voorkomen!) startte WWF-Rusland in 2015 een nieuw project: het opleiden van ex-stropers tot beschermers van sneeuwluipaarden.

Kennis inzetten

Het doel? De kennis van de bewoners over de natuur inzetten voor de bescherming ervan, terwijl ze zelf een inkomen genereren. Zo zijn ze voor hun overleven niet meer afhankelijk van het jagen op dieren. De nieuwe aanpak lijkt zijn vruchten af te werpen!

Sergey Keberekov ontvangt zijn speciale outfit


Van stropersklem naar cameraval

De ex-stropers die zich vrijwillig inzetten voor de bescherming van de sneeuwluipaarden krijgen eerst een training met een speciale outfit en uitrusting. Hierna gaan ze op patrouille. Ze plaatsen camera’s die de katten vastleggen, om de dieren op de voet te kunnen volgen. Wanneer ze aan het begin van het jaar een sneeuwluipaard spotten en het dier na een jaar gezond en wel nog steeds op de camera’s zien, krijgen ze een bedrag dat gelijk staat aan de verkoop van één sneeuwluipaardenhuid. De sneeuwluipaardbeschermers volgen ieder een aantal individuele dieren.

In beeld: sneeuwluipaard Yu-1 die wordt gevolgd door Sergey Keberekov

In beeld: vrouwtjes sneeuwluipaard die wordt gevolgd door Myrzabek Kairymov

200 sneeuwluipaardbeelden

Alexander Karnaukhov (WWF-Rusland): “Samen met de vrijwilligers monitoren we het leven van 9 sneeuwluipaarden in dit gebied. Op dit moment zijn alle 9 gezond en veilig. De camera’s die door de lokale vrijwilligers zijn geplaatst hebben al meer dan 2000 beelden geschoten, waarvan 200 van een sneeuwluipaard. Zoals we verwacht hadden zijn de lokale bewoners perfect in staat sporen van sneeuwluipaarden te vinden en hun routes te volgen.”

Wederzijds vertrouwen

Denis Malikoy (directeur van het Sailugemsky National Park): “Toen we in 2015 startten met deze aanpak was nog lang niet iedereen klaar voor zo’n samenwerking. Nu is dat wel anders. De dorpsbewoners zijn zich er bewust van dat bescherming van de sneeuwluipaard hard nodig is. Er is wederzijds vertrouwen en steeds meer mensen willen meewerken!”

Gerelateerde artikelen

Mens-dierconflicten één van de grootste bedreigingen voor wilde diersoorten

Meer info

Gezonde populatie sneeuwluipaarden in Mongolië, blijkt uit onderzoek

Mongolië maakte deze week de resultaten bekend van de allereerste officiële nationale telling van sneeuwluipaarden. Er leven naar schatting zo’n 953 volwassen sneeuwluipaarden in het land, wat getuigt van een gezonde populatie.
Meer info
WWF/Femke Hilderink

Formuleren van een nieuwe strategie saai??

Voor mij ligt een groot vel wit papier waar met de strepen van stiften en pennen langzamerhand bergen, rivieren, dorpen en allerlei dieren op verschijnen. Samen vormen ze de Altai- Sayan Ecoregio waar de tekenaars hard werken aan natuurbescherming. Leuk natuurlijk om creatief bezig te zijn, maar we waren hier niet op een tekenclubje. Nee, dit was een serieuze sessie om in kaart te brengen welke bedreigingen er in het gebied zijn, wat daarin is veranderd ten opzichte van een paar jaar geleden en hoe die bedreigingen impact hebben op belangrijke natuurgebieden en diersoorten.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).