Kevin Schafer / WWF

Samenwerken met de lokale bevolking

  • Nauw en respectvol samenwerken
  • Samen oplossingen bedenken

Bij het Wereld Natuur Fonds geloven we dat mensen het hart vormen van ons natuurbeschermingswerk. WWF is actief in zo’n 100 landen, ook in geïsoleerde en gevaarlijke gebieden waar stroperij en illegale activiteiten de natuurlijke hulpbronnen van zowel mensen als dieren bedreigen.

Zo leven inheemse volken zoals de Baka in Afrika en Inuit in het Noordpoolgebied en Canada al duizenden jaren in harmonie met natuur. Ze zijn voor hun dagelijks levensonderhoud en traditionele levenswijze afhankelijk van wat lokale natuur ze biedt. Uit onderzoek blijkt dat in gebieden die inheemse gemeenschappen beheren minder bos verdwijnt dan in beschermde gebieden die de overheid beheert.

We werken nauw en met respect samen met de lokale en inheemse bevolking. Deze werkwijze is een kernprincipe voor WWF. Zo komt ons werk ook de lokale bevolking ten goede. Samenwerken zorgt voor uitdagingen, en die maken de oplossingen extra waardevol.

We boeken onze grootste successen als we sámen met lokale gemeenschappen oplossingen bedenken en uitvoeren die niet alleen goed zijn voor natuur, maar ook welzijn en welvaart opleveren voor de mensen die in dat landschap wonen en werken.

Samen met lokale gemeenschappen

Verhalen uit het veld

Drones tegen ontbossing

In de Amazone werken we samen met de lokale bevolking om ontbossing tegen te gaan. Bekijk hier het indrukwekkende verhaal over drones, lokale bevolking en natuurbescherming. En hoe dat alles hand in hand gaat. 

Lees verder
Ijsberen op ijsschots op Baffin eiland Eric Baccega / WWF

Canada en de Inuit

WWF, de Canadese en Groenlandse overheden en de inheemse gemeenschappen maken zich al jaren sterk voor een speciale status van de autonome regio Nunavut. Dit is de enige plek waar 's zomers naar verwachting nog zee-ijs zal blijven voorkomen: The Last Ice Area.

Lees verder
Een visser in een kano op het water Day's Edge Productions

National Park Colombia

"De lokale gemeenschap moet evenveel deel uitmaken van het park als parkwachters deel moeten uitmaken van de gemeenschap." De natuurbeschermingssuccessen in het park laten het belang van goed bestuur en verder kijken dan de parkgrenzen zien.

Lees verder

Australië

In het noorden van Australië zetten steeds meer inheemse vrouwen zich in als ranger. Deze vrouwen houden zich bezig met bedreigde diersoorten, branden, wilde dieren, herbebossing en ander belangrijk natuurbeschermingswerk. Naast ranger zijn ze ook moeder, leider van hun gemeenschap en rolmodel in een van de meest afgelegen en uitdagende gebieden in Australië.

Maak kennis met Raylene. Ze maakt deel uit van een team van enkel vrouwelijke, inheemse rangers. Ze is samen met haar team verantwoordelijk voor Ngurrara Country.

Resultaten en updates

WWF/ Jonathan Caramanus / Green Renaissance

WWF omarmt conclusies en aanbevelingen onafhankelijk onderzoekspanel

WWF blijkt niet betrokken bij schendingen mensenrechten, zet zich nog sterker in om lokale bevolkingen te beschermen.
Meer info
Brent Stirton / Getty Images

Overheden wereldwijd: 80 procent Amazone beschermen voor 2025

Het regenwoud is al honderden jaren hun thuis. Ze leven samen met het woud en zijn diens beste beschermers. Hun traditionele kennis is onmisbaar en de helft van het Amazonegebied valt onder hun territoria. Toch worden veel inheemse gemeenschappen bedreigd en uit hun gebied verjaagd.
Meer info
WWF-Netherlands / Bente van der Wilt

WWF en partners geschokt over geweldsuitbarsting in Congo

Naar schatting 50 doden, 100 gewonden, meer dan 2.000 mensen dakloos, een kliniek en kerk en huizen in vlammen opgegaan. Dat is de trieste balans van een nieuwe geweldsuitbarsting tussen etnische groepen in de buurt van Salonga Nationaal Park in de Democratische Republiek Congo (DRC). Samen met lokale mensenrechten- en natuurorganisaties roept WWF de overheid op om diepgravend onderzoek te doen naar de clash tussen de bevolkingsgroepen en de daders te vervolgen. Ook heeft WWF 50.000 euro uit het internationale noodfonds ter beschikking gesteld voor de wederopbouw.
Meer info
Andre Dib / WWF-Brasil

De Braziliaanse Amazone

De strijd tegen corona in de Braziliaanse Amazone. De Braziliaanse deelstaat Amazonas is heel zwaar getroffen door corona. Met een oppervlakte van tien keer Nederland is het de grootste deelstaat van Brazilië.
Meer info

Wat als de toeristen wegblijven

Het wegvallen van toeristische inkomsten door de lockdowns is voor mensen in lokale gemeenschappen die afhankelijk zijn van ecotoerisme een enorme dreun. De op wildlife gebaseerde toerismesector levert een zeer grote bijdrage aan de verlichting van armoede en aan het behoud van biodiversiteit. Door de coronacrisis is het risico groot dat veel van wat in de afgelopen tientallen jaren voor de natuur en mensen is bereikt, verloren gaat door toename van de armoede en illegale activiteiten.
Meer info
WWF-India

WWF-India helpt lokale bevolking rond tijgerreservaat tijdens lockdown

De Indiase overheid heeft de lockdown in het land tot zeker half mei verlengd. Dat heeft ook grote gevolgen voor de mensen die rond de nationale parken leven. Honderden lokale vissers en honingverzamelaars mogen al sinds maart vanwege het coronavirus niet meer het beroemde Sundarbans Tijger Reservaat in. Dit is een ramp voor de mensen die voor hun inkomsten en voedsel afhankelijk zijn van het mangrovegebied. WWF-India en partners hebben daarom eerste levensbehoeften geregeld voor zeker 1400 huishoudens.
Meer info

Meer persoonlijke verhalen

Winst voor mens en natuur in Nepal
Winst voor mens en natuur in Nepal
Jasper Doest
Code Droog in Zuidelijk Afrika
Code Droog in Zuidelijk Afrika
WWF / Marloes van Luijk
Muna in Atjeh, Indonesië
Muna in Atjeh, Indonesië
Narendra Shrestha
Maya's bos is onmisbaar
Maya's bos is onmisbaar
Adriano Gambarini / WWF Living Amazon Initiative / WWF-Brazil
Het bos verdedigen is levensgevaarlijk
Het bos verdedigen is levensgevaarlijk

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.