Kevin Schafer / WWF

Samenwerken met de lokale bevolking

  • Nauw en respectvol samenwerken
  • Samen oplossingen bedenken

Bij het Wereld Natuur Fonds geloven we dat mensen het hart vormen van ons natuurbeschermingswerk. WWF is actief in zo’n 100 landen, ook in geïsoleerde en gevaarlijke gebieden waar stroperij en illegale activiteiten de natuurlijke hulpbronnen van zowel mensen als dieren bedreigen.

Zo leven inheemse volken zoals de Baka in Afrika en Inuit in het Noordpoolgebied en Canada al duizenden jaren in harmonie met natuur. Ze zijn voor hun dagelijks levensonderhoud en traditionele levenswijze afhankelijk van wat lokale natuur ze biedt. Uit onderzoek blijkt dat in gebieden die inheemse gemeenschappen beheren minder bos verdwijnt dan in beschermde gebieden die de overheid beheert.

We werken nauw en met respect samen met de lokale en inheemse bevolking. Deze werkwijze is een kernprincipe voor WWF. Zo komt ons werk ook de lokale bevolking ten goede. Samenwerken zorgt voor uitdagingen, en die maken de oplossingen extra waardevol.

We boeken onze grootste successen als we sámen met lokale gemeenschappen oplossingen bedenken en uitvoeren die niet alleen goed zijn voor natuur, maar ook welzijn en welvaart opleveren voor de mensen die in dat landschap wonen en werken.

Samen met lokale gemeenschappen

Verhalen uit het veld

Drones tegen ontbossing

In de Amazone werken we samen met de lokale bevolking om ontbossing tegen te gaan. Bekijk hier het indrukwekkende verhaal over drones, lokale bevolking en natuurbescherming. En hoe dat alles hand in hand gaat. 

Teken de petitie tegen ontbossing
Ijsberen op ijsschots op Baffin eiland Eric Baccega / WWF

Canada en de Inuit

WWF, de Canadese en Groenlandse overheden en de inheemse gemeenschappen maken zich al jaren sterk voor een speciale status van de autonome regio Nunavut. Dit is de enige plek waar 's zomers naar verwachting nog zee-ijs zal blijven voorkomen: The Last Ice Area.

Lees verder
Een visser in een kano op het water Day's Edge Productions

National Park Colombia

"De lokale gemeenschap moet evenveel deel uitmaken van het park als parkwachters deel moeten uitmaken van de gemeenschap." De natuurbeschermingssuccessen in het park laten het belang van goed bestuur en verder kijken dan de parkgrenzen zien.

Lees verder

Winst voor mens en natuur in Nepal

Dit is het verhaal van Mohan Tharu en zijn dorpsgenoten uit Nepal. Mohan noemt zijn lokale gemeenschap, de Tharus, 'de mensen van het bos'. “We hebben honderden jaren in de bossen gewoond,” vertelt hij trots. “We zagen in dat we ons bos duurzaam willen beheren - een nieuwe manier om de boodschap van onze voorouders te eren.”

Lees verder

Australië: inheemse bevolking beschermt als ranger natuur én cultuur

In het noorden van Australië zetten steeds meer inheemse vrouwen zich in als ranger. Deze vrouwen houden zich bezig met bedreigde diersoorten, branden, wilde dieren, herbebossing en ander belangrijk natuurbeschermingswerk. Naast ranger zijn ze ook moeder, leider van hun gemeenschap en rolmodel in een van de meest afgelegen en uitdagende gebieden in Australië.

Maak kennis met Raylene. Ze maakt deel uit van een team van enkel vrouwelijke, inheemse rangers. Ze is samen met haar team verantwoordelijk voor Ngurrara Country.

Australië: Inheemse bevolking beschermt als ranger natuur én cultuur

Meer persoonlijke verhalen

WWF / Marloes van Luijk
Muna in Atjeh, Indonesië
Muna in Atjeh, Indonesië
Jasper Doest
Code Droog in Zuidelijk Afrika
Code Droog in Zuidelijk Afrika
Narendra Shrestha
Maya's bos is onmisbaar
Maya's bos is onmisbaar
Adriano Gambarini / WWF Living Amazon Initiative / WWF-Brazil
Het bos verdedigen is levensgevaarlijk
Het bos verdedigen is levensgevaarlijk

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).

Resultaten en updates

Wat als de toeristen wegblijven

Het wegvallen van toeristische inkomsten door de lockdowns is voor mensen in lokale gemeenschappen die afhankelijk zijn van ecotoerisme een enorme dreun. De op wildlife gebaseerde toerismesector levert een zeer grote bijdrage aan de verlichting van armoede en aan het behoud van biodiversiteit. Door de coronacrisis is het risico groot dat veel van wat in de afgelopen tientallen jaren voor de natuur en mensen is bereikt, verloren gaat door toename van de armoede en illegale activiteiten.
Meer info
WWF-India

WWF-India helpt lokale bevolking rond tijgerreservaat tijdens lockdown

De Indiase overheid heeft de lockdown in het land tot zeker half mei verlengd. Dat heeft ook grote gevolgen voor de mensen die rond de nationale parken leven. Honderden lokale vissers en honingverzamelaars mogen al sinds maart vanwege het coronavirus niet meer het beroemde Sundarbans Tijger Reservaat in. Dit is een ramp voor de mensen die voor hun inkomsten en voedsel afhankelijk zijn van het mangrovegebied. WWF-India en partners hebben daarom eerste levensbehoeften geregeld voor zeker 1400 huishoudens.
Meer info
Richard Barrett / WWF-UK

Reddingsplan grootste grensoverschrijdend natuurgebied in Afrika

Door klimaatverandering en menselijk handelen dreigt het unieke natuurgebied Kavango Zambezi in zuidelijk Afrika voorgoed verloren te gaan. African Parks, Peace Parks Foundation en het Wereld Natuur Fonds komen daarom met een reddingsplan om te voorkomen dat dit prachtige gebied verdwijnt.
Meer info
naturepl.com / Eric Baccega / WWF

Aantal berggorilla’s gestegen naar 1063

De berggorilla’s in Bwindi Impenetrable National Park in Uganda en het daarmee verbonden Sarambwe Natuurreservaat in DRC geteld. Dat betekent dat wereldwijde aantal berggorilla’s daarmee op 1063 is gekomen.
Meer info
Rostros del Río

Kanoën voor de rivier

Om aandacht te vragen voor de Paraguay-rivier zijn twee jonge avonturiers, Henry Millet and Jeffrey Wong, in oktober gestart met een kanotocht over de 1300 kilometer lange rivier. Tijdens hun project ‘Rostros del Río’ (gezichten van de rivier) meren ze aan bij dorpjes langs de oevers, waar ze verhalen van lokale bewoners ophalen.
Meer info
Corpo de Bombeiros de Pimenta Bueno RO

Noodhulp ook naar bedreigde lokale bevolking in Brazilië

Naar aanleiding van een noodkreet via de Nederlandse stichting Both ENDS geeft het Wereld Natuur Fonds (WWF) ook een financiële bijdrage aan het beschermen van de lokale bevolking die strijdt tegen de vernietiging van de Braziliaanse Amazone. Dat maakte WWF vandaag bekend.
Meer info