Kevin Schafer / WWF

Samenwerken met de lokale bevolking

Bijna eenvijfde van de aarde wordt bewoond door inheemse volken. Ze leven in gebieden die wij vaak aanduiden als ongerept, maar waar deze bevolking al duizenden jaren in harmonie met de natuur leeft. Zij zijn voor hun dagelijks levensonderhoud en traditionele levenswijze afhankelijk van het bos, schoon water en andere natuurlijke rijkdommen. Inheemse volken behoren dan ook tot de beste natuurbeheerders.

Het Wereld Natuur Fonds is ervan overtuigd dat natuur alleen kan worden beschermd door samenwerking met de inheemse en lokale bevolking. Hun rechten moeten worden gerespecteerd. Uit onderzoek blijkt dat in gebieden die lokale gemeenschappen beheren minder ontbossing plaatsvindt dan in beschermde gebieden die de overheid beheert.


Natuurbescherming mét inheemse bevolking

WWF heeft daarom een helder beleid over samenwerking met inheemse bevolkingsgroepen bij het creëren van beschermde gebieden en andere maatregelen voor duurzaam gebruik van natuurlijke rijkdommen. Een harde voorwaarde is dat WWF alleen meewerkt aan natuurbescherming als de inheemse bevolking volledig is geïnformeerd, instemt met de maatregelen en betrokken is bij natuurbescherming.

In de ruim vijftig jaar dat WWF zich wereldwijd inzet voor behoud van biodiversiteit werken we over de hele wereld samen met inheemse en lokale bevolking.

Maya's bos is onmisbaar

“Natuurbescherming is niet alleen een mannending. Vrouwen zouden een gelijkwaardige rol moeten hebben”, zegt Maya Yogi. En ze kan het weten, want Maya werkt al bijna 20 jaar vol passie samen met de lokale gemeenschappen aan natuurherstel in het zuidwesten van Nepal. Dat ging niet zonder slag of stoot. Haar missie kostte Maya zelfs bijna haar leven.

Meer info

Ingeborg op bezoek in Kameroen

WWF-medewerker Ingeborg Mägi bezocht Nationaal Park Boumba Bek in Kameroen. Er wordt hier onderzoek gedaan naar het snel afnemende aantal olifanten. Ingeborg een tocht door de jungle met de inheemse bevolking, de Baka.

Meer info

Muna in Atjeh, Indonesië

Sumatraanse olifanten, tijgers, neushoorns en orang-oetans. Of denk aan mangroves, rivieren en tropische bossen. Ze zijn allemaal te vinden in Atjeh, een Indonesische provincie op het eiland Sumatra. Door de lokale bevolking een stem te geven bij overheden en bedrijven, kan deze prachtige natuur beter beschermd worden. WWF-projectleider Muna werkt samen met lokale bevolking in Atjeh, Indonesië. 

Meer info

Ranger Musa in Kenia

Musa is senior ranger in het Loita-bos, dat grenst aan het Maasai Mara park in Kenia. Hij is opgegroeid in de gemeenschap, waar hij nu woont met zijn eigen gezin. Hij zet zich elke dag in om de natuur te beschermen en de lokale bevolking te ondersteunen. 

Meer info

Samenwerking in Colombia

In het best beheerde beschermde gebied in Colombia wordt goed samengewerkt tussen lokale bevolking en parkwachters. De natuurbeschermingssuccessen in het park laten zien hoe de samenwerking een complex systeem toch goed kan laten werken. 

Meer info

Natasja in de Amazone

WWF-er Natasja Oerlemans bracht een bezoek aan het Braziliaanse Amazonegebied. Hier sprak ze collega's van WWF-Brazilië, inheemse volkeren en zag ze hoe de branden van afgelopen zomer de natuur en het leven in de Amazone hebben aangetast.

Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).