16 juni 2022

Journalist en natuurbeschermer vermoord in Amazone 

Onze angst is bewaarheid: op 15 juni zijn de lichamen gevonden van de Braziliaanse onderzoeker Bruno Araújo Pereira (41) en de Britse journalist Dom Phillips (57). De twee raakten eerder deze maand vermist in het Amazonegebied. Phillips, werkzaam voor The Guardian, en Pereira, werkzaam voor een organisatie gericht op het beschermen van inheemse gemeenschappen in Brazilië, waren in een afgelegen deel van de Amazone bezig met research voor een boek. Het gebied wordt geteisterd door illegale visserij, houtkap, mijnbouw en drugshandel.  

WWF betuigt haar solidariteit en steun aan de families, vrienden en collega’s van Bruno en Dom.

De mate van geweld tegen Pereira en Phillips toont aan hoezeer het Amazonegebied is overgeleverd aan het recht van de machtigste, waarbij geweld eerder regel dan uitzondering is. WWF is uiterst verontwaardigd over de situatie waarin de inheemse bevolking en hun beschermers door de Braziliaanse overheid worden behandeld. In officiële toespraken spreekt de overheid over ‘onze Amazone, de Amazone van alle Brazilianen’, maar in de praktijk worden wrede moorden niet opgehelderd, en gaan illegale mijnbouwers, landrovers, houtkappers, vissers en drugshandelaren vaak vrijuit. Het is de minachting van de overheid voor het Amazonegebied, zijn bewoners en zijn beschermers die de moord op Pereira en Phillips mogelijk heeft gemaakt en de moord op talloze anderen die hun leven hebben gewijd aan het gebied en de inheemse bevolking: Ari Uru Eu Wau Wau, Paulino Guajajara, Maxciel Pereira dos Santos, Zé do Lago, en vele anderen.  

Bescherming inheemse bevolking afgezwakt 

Brazilië staat op plek 4 van landen waar de meeste natuurbeschermers worden vermoord, meldt Global Witness. In 2020 werden in totaal 228 klimaat- en natuurbeschermers vermoord, waarvan veertig procent in Amazonelanden. De afgelopen jaren nam het geweld tegen inheemse gemeenschappen en natuurbeschermers toe. De fondsen voor natuurbescherming en de bescherming van deze mensen werden verder en verder gekort. Het eind is nog niet in zicht: er bestaan plannen om Funai (National Indigenous Foundation, een orgaan dat de rechten van inheemse gemeenschappen beschermt) te ontbinden en binnen het Congres liggen voorstellen om de bescherming van de gemeenschappen nog verder af te zwakken.  

De dood van Pereira en Phillips weerspiegelt de dood van de Amazone zelf. In mei van dit jaar werden records verbroken: het aantal branden nam toe met 184 procent ten opzichte van een gemiddelde meimaand in de afgelopen tien jaar, én tussen januari en mei werd 2.867 km2 natuur vernietigd, waarmee voor het derde jaar op rij het record verbroken werd. We zijn nog nooit zo dicht bij het kantelpunt geweest waarop de Amazone zichzelf niet meer in stand kan houden. Het Amazon Science Panel wijst erop dat 17 procent inmiddels is ontbost, en nog eens 17 procent is aangetast. Tóch staan er op de agenda van het Nationaal Congres van Brazilië wetsvoorstellen om de vernietiging van ’s werelds grootste regenwoud verder te bespoedigen. Een regenwoud dat onmisbaar is voor dier, mens, natuur en klimaat.  

Concrete acties overheid cruciaal 

Deze nieuwste tragedie vraagt om een diepgaand onderzoek om na te gaan welke personen betrokken zijn bij de moord, en of er een link bestaat met de drugshandel in de regio. Het is noodzakelijk dat deze zaak bestraft wordt, en dat deze een referentie wordt in de strijd tegen straffeloosheid in dit door misdaad gedomineerde gebied. Niet te vergeten: de overheid moet haar rol vervullen met concrete acties die verdere bloedbaden voorkomen, zoals het terughalen van indringers in de inheemse gebieden van de Yanomami, de Uru-Eu-Wau-Wau en andere regio’s. Ook de Europese Bossenwet, die nu in voorbereiding is, moet ervoor zorgen dat de rechten van inheemse mensen geborgd zijn.Het is onaanvaardbaar dat de Amazone een wetteloos en straffeloos gebied blijft, waar zijn bewoners en beschermers hun leven niet zeker zijn.  

Gerelateerde artikelen

Brent Stirton / Getty Images / WWF-UK

Historisch akkoord: EU neemt wet aan tegen ontbossing

Producten die verband houden met ontbossing worden niet meer toegelaten op de Europese markt. Enkele uren geleden werden de onderhandelingen over de wet over ontbossing afgerond en werd een historisch akkoord bereikt! Deze verordening is de eerste ter wereld die wereldwijde ontbossing aanpakt en de Europese voetafdruk op de natuur aanzienlijk zal verminderen. Dit resultaat is een belangrijke overwinning van de campagne #Together4Forests die WWF en ruim 200 andere organisaties twee jaar geleden lanceerden.
Meer info
Luis Barreto / WWF-UK

Bosgebied groter dan Nederland verwoest onder regering Bolsonaro

De afgelopen vier jaar steeg de ontbossing in de Amazone tot recordhoogte. Tussen augustus 2021 en juli 2022 werd zo’n 11.568 km2 regenwoud verwoest. Ter vergelijking: dat zijn de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland en Utrecht bij elkaar. In totaal ging tijdens de regering Bolsonaro een gebied ter grootte van heel Nederland verloren.
Meer info
WWF-Brazilië

Bosherstel: voor dier, natuur en mens

Meer bos betekent meer biodiversiteit, meer bescherming tegen klimaatverandering en meer leefgebied voor mens en dier. Onze collega’s in Brazilië werken daarom hard aan het herstellen van het Atlantisch Regenwoud. Ooit was dit prachtige woud dertig keer zo groot als Nederland, daar is nog slechts vijf keer van over. Samen kunnen we het tij keren. Voor 2030 wil WWF 12 miljoen hectare natuur herstellen in verschillende natuurgebieden in Brazilië. Dat is bijna drie keer Nederland!
Meer info