naturepl.com / Doug Perrine / WWF

Zonder oceaan geen leven

Of we nu dichtbij of wat verder van de oceanen wonen, onze levens zijn er afhankelijk van

Wereldwijd produceren oceanen meer dan de helft van de zuurstof die wij inademen. Ze voorzien miljarden mensen van voedsel en inkomsten. Ook zijn oceanen het thuis van heel veel wonderlijke wilde diersoorten, van piepkleine planktondiertjes tot het allergrootste dier op aarde: de blauwe vinvis. Maar, onze oceanen worden bedreigd.

Wat is er aan de hand?

Door eeuwenlang overmatig gebruik en verwaarlozing dreigen de ooit zo rijke oceanen nu te veranderen in een uitgestrekte blauwe woestenij. Het is hoog tijd om de manier waarop we onze oceanen zien te veranderen. Het zijn geen plekken waar we eindeloos ons afval kunnen dumpen en onbeperkt vis uit kunnen halen. Het zijn bronnen van leven, voor de natuur en dus voor ons. We moeten nu in actie komen om de gezondheid van de oceaan te herstellen. De oplossingen zijn binnen handbereik.

We zijn al de helft van onze koraalriffen en mangroven kwijtgeraakt - enkelen van de meest productieve zeegebieden ter wereld. En we hebben veel cruciale visbestanden op het punt van instorten gebracht, waardoor het levensonderhoud en de voedselzekerheid van mensen worden bedreigd. Het schaadt ook andere soorten, waaronder zeevogels, zeeschildpadden en dolfijnen.

De problemen zijn het meest acuut in kustgebieden: de thuishavens van veel bijzondere soorten. Deze plekken zijn vaak rijk aan vis en andere bronnen waar mensen graag gebruik van maken. En juist deze regio's zijn vaak dichtbevolkt door mensen. Kustgemeenschappen worden steeds kwetsbaarder. Zij worden als eerste geraakt door erosie, zeespiegelstijging, extremer weer en voedseltekorten. Deze rampen worden meestal veroorzaakt doordat natuurlijke kustbeschermers, zoals riffen, mangroven en zeegrasvelden verloren zijn gegaan.

Vervuiling, van plastic tot olielozingen tot landbouwchemicaliën, is schadelijk voor de natuur en vervuilt de voedselketens. Klimaatverandering maakt de oceaan warmer en zuurder, wat een ramp is als er niets aan gedaan wordt.

 

De grootste bedreigingen voor onze oceanen

Shutterstock / Mohamed Abdulraheew / WWF
Plastic Soep
Plastic Soep
150 miljoen ton plastic verdwijnt elk jaar in zee en doodt en schaadt het zeeleven.
National Geographic Stock / Tyrone Turner / WWF
Klimaatverandering
Klimaatverandering
Klimaatverandering veroorzaakt een stijging van de zeespiegel en de temperatuur van het zeewater waardoor het water verzuurt met destructieve gevolgen voor koralen en zee en schelpdieren.
Michael Sutton / WWF
OLIE/GASWINNING, LANDBOUW EN ENERGIE
OLIE/GASWINNING, LANDBOUW EN ENERGIE
Het boren naar gas, olie en mineralen, olierampen, de aanleg van windmolenparken maar ook landbouw hebben hun weerslag op het leven in de zee.
Edward Parker / WWF
Scheepvaart
Scheepvaart
De verdrievoudiging van het scheepvaartverkeer zorgt naast een verhoogd risico op botsingen aanvaringen met dieren ook voor het verstoringen van zeeleven door onderwatergeluid en extra vervuiling van de oceanen.
James Frankham / WWF
Vervuiling
Vervuiling
De oceanen worden vervuild door o.a. pesticiden uit de landbouw, afval uit rioleringen en miljoenen kilo's plastic die in zee belanden.
Jürgen Freund / WWF
Te weinig oceanen beschermd
Te weinig oceanen beschermd
Slechts 7,6% van de oceanen is officieel beschermd gebied. Waar de oceanen niet beschermd worden wordt er vaak ook niet goed voor de oceanen gezorgd door een te kort aan mensen en materiaal.
naturepl.com / Toby Roxburgh / WWF
Niet-duurzame visserij
Niet-duurzame visserij
De grote vraag naar vis en schaaldieren zorgt voor overbevissing, bijvangst, en vistechnieken die erg schadelijk kunnen zijn voor het leven in de zee.
Unsplash

Wat doet WWF?

Hoe we de oceanen beschermen

We werken samen met lokale bewoners, bedrijven en overheden om de gezondheid van onze oceanen te herstellen voor mens en natuur.

Onze doelen:

 • In 2030 is 30% van de gebieden die we vanuit WWF-NL beschermen goed beheerd door een duurzame aanpak. 

 • In 2030 is het aantal duurzame visserijen wereldwijd verdubbeld.

 • 1

  Beschermde zeegebieden

  Met een netwerk van beschermde zeegebieden kunnen we onderwaternatuur herstellen en beschermen. Het koraal en alle dieren onder water krijgen rust.

  Lees verder
 • 2

  Duurzame visserij

  Samen met vissers, overheden en de plaatselijke bevolking werken we aan duurzame alternatieven, zoals bijvoorbeeld ontsnappingsluiken voor zeeschildpadden in visnetten.

  Lees verder
 • 3

  Plasticvervuiling stoppen

  We proberen de enorme plasticstroom naar zee te stoppen met recyclingprojecten. Ook organiseren we lokale beach cleanups.

  Lees verder
 • 4

  Klimaatverandering

  Als we het leven in zee herstellen, is het beter bestand tegen klimaatverandering. Zo planten we mangroven terug en kweken we koraal op.

  Lees verder

Waar zijn we actief?

WWF werkt onder water in bijzondere gebieden. Kijk hoe mooi ze zijn:

James Morgan / WWF-US
Koraaldriehoek
Zet je snorkel op en duik in een van de (kleur)rijkste plekken op aarde.
Antonio Busiello / WWF-US
Caribisch gebied
Koraal, mangroven en zeeschildpadden in Nederland? Jazeker!
WWF-Aus / Chris Johnson
Zuidpool
Welkom in de wereld van de keizerpinguïn, de bultrug, de zeeolifant en de orca!
Noordzee
In het grootste natuurgebied van Nederland zwemmen wel 220 verschillende soorten vis.

Resultaten en updates

Erik Baalbergen

Plog samen met Daan en Steef de Nederlandse stranden schoon

Daan Strang en Steef de Ruijter ploggen deze zomer de hele Nederlandse kust af! Ploggen is een combinatie van actief bezig zijn (joggen, hardlopen, lopen) en daarbij (plastic)afval opruimen. Zij doen dit tijdens hun zomer beach cleanups. En iedereen kan meedoen!
Meer info
Barrett&MacKay / WWF-Canada

Toename scheepvaart op zee steeds groter risico voor walvissen

Scheepvaart is de afgelopen twintig jaar met 300% toegenomen en vormt wereldwijd een ernstige bedreiging voor walvissen, dolfijnen en bruinvissen. Vandaag, op Wereld Oceanen Dag, publiceert het Wereld Natuur Fonds (WWF) twee rapporten die waarschuwen voor de bedreigingen voor het onderwaterleven. Naast de grote toename, blijkt dat vaarroutes overlappen met het leefgebied van walvissen waardoor onderwatergeluid een groot probleem vormt en aanvaringen tussen schepen en walvissen vaker voorkomen.
Meer info
Floor Driessen / Bureau Waardenburg

Tweede Kamer vraagt om beschermde status voor oesterriffen

Goed nieuws voor oesterriffen in de Noordzee! Op 17 december heeft de tweede kamer een motie aangenomen die de regering vraagt om bestaande én toekomstige (platte) oesterriffen een beschermde status toe te kennen. Een mooi succes waar het Wereld Natuur Fonds en Ark Natuurontwikkeling zich de afgelopen jaren hard voor hebben gemaakt.
Meer info
Vincent Munier

Oceaangebied bij Antarctica wordt gesloten voor krillvisserij

Een oceaangebied van 4500 km2 rond Hope Bay bij het noordelijke Antarctische schiereiland wordt gesloten voor visserij. Dat is het mooie resultaat van een samenwerking tussen Non Gouvernementele Organisaties (NGO’s) en de visserij-industrie. Deze sluiting is een grote stap voorwaarts om de oceaan rond de Zuidpool beter te beschermen.
Meer info
Brian J. Skerry / National Geographic Stock / WWF

Camera’s op vissersboten om zeedieren te beschermen

Vandaag (19 november) lanceert het Wereld Natuur Fonds (WWF) samen met Sky Ocean Rescue het rapport “What’s in the Net”. Het rapport laat zien dat wereldwijd jaarlijks 720.000 zeevogels, 300.000 walvisachtigen, 345.000 zeehonden en zeeleeuwen, meer dan 250.000 zeeschildpadden en tientallen miljoenen haaien sterven nadat ze als bijvangst in de commerciële visserij zijn gevangen. Veel van deze soorten zijn met uitsterven bedreigd of staan op de rand van uitsterven. Het rapport concludeert ook dat de onbedoelde vangst van zeedieren kan worden voorkomen door gebruik te maken van zogeheten Remote Electronic Monitoring (REM). WWF dringt er bij overheden op aan om invoering van het monitoringssysteem te ondersteunen en zo het urgente probleem van de bijvangst van honderdduizenden vaak al bedreigde soorten zeedieren in onze oceanen te stoppen.
Meer info
WWF / ARK / Onderwaterbeelden.nl

Belang van schelpdierriffen op de Europese kaart

Het besef dat schelpdierriffen van levensbelang zijn voor gezonde zeeën vindt steeds luidere weerklank. Vorige week organiseerde de Native Oyster Restoration Alliance (NORA) voor de derde keer een conferentie over het belang van schelpdierrifherstel. Telde de eerste editie in 2017 nog zo’n 65 deelnemers, dit jaar waren dat er 196. Inmiddels houden tientallen organisaties in Europa zich bezig met het herstel van de riffen van de Europese oester. WWF en ARK Natuurontwikkeling zijn in 2015 in Nederland begonnen met actief herstel van schelpdierriffen op de Noordzee.
Meer info
Jason Rubens / WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!