naturepl.com / Doug Perrine / WWF

Zonder oceaan geen leven

Of we nu dichtbij of wat verder van de oceanen wonen, onze levens zijn er afhankelijk van

Wereldwijd produceren oceanen meer dan de helft van de zuurstof die wij inademen. Ze voorzien miljarden mensen van voedsel en inkomsten. Ook zijn oceanen het thuis van heel veel wonderlijke wilde diersoorten, van piepkleine planktondiertjes tot het allergrootste dier op aarde: de blauwe vinvis. Maar, onze oceanen worden bedreigd.

Onze oceanen redden

In deze clip uit Our Planet legt Sir David Attenborough in 8 minuten uit hoe we de oceanen kunnen redden.

Wat is er aan de hand?

Door eeuwenlang overmatig gebruik en verwaarlozing dreigen de ooit zo rijke oceanen nu te veranderen in een uitgestrekte blauwe woestenij. Het is hoog tijd om de manier waarop we onze oceanen zien te veranderen. Het zijn geen plekken waar we eindeloos ons afval kunnen dumpen en onbeperkt vis uit kunnen halen. Het zijn bronnen van leven, voor de natuur en dus voor ons. We moeten nu in actie komen om de gezondheid van de oceaan te herstellen. De oplossingen zijn binnen handbereik.

We zijn al de helft van onze koraalriffen en mangroven kwijtgeraakt - enkelen van de meest productieve zeegebieden ter wereld. En we hebben veel cruciale visbestanden op het punt van instorten gebracht, waardoor het levensonderhoud en de voedselzekerheid van mensen worden bedreigd. Het schaadt ook andere soorten, waaronder zeevogels, zeeschildpadden en dolfijnen.

De problemen zijn het meest acuut in kustgebieden: de thuishavens van veel bijzondere soorten. Deze plekken zijn vaak rijk aan vis en andere bronnen waar mensen graag gebruik van maken. En juist deze regio's zijn vaak dichtbevolkt door mensen. Kustgemeenschappen worden steeds kwetsbaarder. Zij worden als eerste geraakt door erosie, zeespiegelstijging, extremer weer en voedseltekorten. Deze rampen worden meestal veroorzaakt doordat natuurlijke kustbeschermers, zoals riffen, mangroven en zeegrasvelden verloren zijn gegaan.

Vervuiling, van plastic tot olielozingen tot landbouwchemicaliën, is schadelijk voor de natuur en vervuilt de voedselketens. Klimaatverandering maakt de oceaan warmer en zuurder, wat een ramp is als er niets aan gedaan wordt.

 

De grootste bedreigingen voor onze oceanen

Shutterstock / Mohamed Abdulraheew / WWF
Plastic Soep
Plastic Soep
150 miljoen ton plastic verdwijnt elk jaar in zee en doodt en schaadt het zeeleven.
National Geographic Stock / Tyrone Turner / WWF
Klimaatverandering
Klimaatverandering
Klimaatverandering veroorzaakt een stijging van de zeespiegel en de temperatuur van het zeewater waardoor het water verzuurt met destructieve gevolgen voor koralen en zee en schelpdieren.
Michael Sutton / WWF
OLIE/GASWINNING, LANDBOUW EN ENERGIE
OLIE/GASWINNING, LANDBOUW EN ENERGIE
Het boren naar gas, olie en mineralen, olierampen, de aanleg van windmolenparken maar ook landbouw hebben hun weerslag op het leven in de zee.
Edward Parker / WWF
Scheepvaart
Scheepvaart
De verdrievoudiging van het scheepvaartverkeer zorgt naast een verhoogd risico op botsingen aanvaringen met dieren ook voor het verstoringen van zeeleven door onderwatergeluid en extra vervuiling van de oceanen.
James Frankham / WWF
Vervuiling
Vervuiling
De oceanen worden vervuild door o.a. pesticiden uit de landbouw, afval uit rioleringen en miljoenen kilo's plastic die in zee belanden.
Jürgen Freund / WWF
Te weinig oceanen beschermd
Te weinig oceanen beschermd
Slechts 7,6% van de oceanen is officieel beschermd gebied. Waar de oceanen niet beschermd worden wordt er vaak ook niet goed voor de oceanen gezorgd door een te kort aan mensen en materiaal.
naturepl.com / Toby Roxburgh / WWF
Niet-duurzame visserij
Niet-duurzame visserij
De grote vraag naar vis en schaaldieren zorgt voor overbevissing, bijvangst, en vistechnieken die erg schadelijk kunnen zijn voor het leven in de zee.
Unsplash

Wat doet WWF?

Hoe we de oceanen beschermen

We werken samen met lokale bewoners, bedrijven en overheden om de gezondheid van onze oceanen te herstellen voor mens en natuur.

Onze doelen:

 • In 2030 is 30% van de gebieden die we vanuit WWF-NL beschermen goed beheerd door een duurzame aanpak. 

 • In 2030 is het aantal duurzame visserijen wereldwijd verdubbeld.

 • 1

  Beschermde zeegebieden

  Met een netwerk van beschermde zeegebieden kunnen we onderwaternatuur herstellen en beschermen. Het koraal en alle dieren onder water krijgen rust.

  Lees verder
 • 2

  Duurzame visserij

  Samen met vissers, overheden en de plaatselijke bevolking werken we aan duurzame alternatieven, zoals bijvoorbeeld ontsnappingsluiken voor zeeschildpadden in visnetten.

  Lees verder
 • 3

  Plasticvervuiling stoppen

  We proberen de enorme plasticstroom naar zee te stoppen met recyclingprojecten. Ook organiseren we lokale beach cleanups.

  Lees verder
 • 4

  Klimaatverandering

  Als we het leven in zee herstellen, is het beter bestand tegen klimaatverandering. Zo planten we mangroven terug en kweken we koraal op.

  Lees verder

Waar zijn we actief?

WWF werkt onder water in bijzondere gebieden. Kijk hoe mooi ze zijn:

James Morgan / WWF-US
Koraaldriehoek
Zet je snorkel op en duik in een van de (kleur)rijkste plekken op aarde.
Antonio Busiello / WWF-US
Caribisch gebied
Koraal, mangroven en zeeschildpadden in Nederland? Jazeker!
WWF-Aus / Chris Johnson
Zuidpool
Welkom in de wereld van de keizerpinguïn, de bultrug, de zeeolifant en de orca!
Noordzee
In het grootste natuurgebied van Nederland zwemmen wel 220 verschillende soorten vis.

Resultaten en updates

Jeffrey Bernus

Walvisexpeditie van de Caribbean Cetacean Society levert bijzondere resultaten op

De Caribbean Cetacean Society (CCS) heeft tijdens een expeditie de afgelopen weken visueel en akoestisch meer dan 2.950 zeezoogdieren van tien verschillende soorten tussen de eilanden Anguilla en Martinique bestudeerd. Zij deden dit met support van onder andere WWF.
Meer info

Ploggen langs de Nederlandse kust levert ruim 1500 kilo afval op

Daan en Steef hebben met hun Beach Clean-up 'The Wave' in 11 dagen de hele Nederlandse kust afgeplogd, oftewel tijdens het joggen en flink doorstappen, zwerfafval opgeruimd. En dat heeft, naast veel mooie verhalen en bijzondere vondsten, ook ruim 1500 kilo afval opgeleverd, dat nu niet meer in zee kan komen.
Meer info
Reinier van Oorsouw

Actie tegen plastic peuken in de natuur

Meer info
Gemeente Texel

‘Wad’ minder plastic op Texel

Texel is sinds 20 februari het eerste Nederlandse Plastic Smart eiland.
Meer info
Erik Baalbergen

Plog samen met Daan en Steef de Nederlandse stranden schoon

Daan Strang en Steef de Ruijter ploggen deze zomer de hele Nederlandse kust af! Ploggen is een combinatie van actief bezig zijn (joggen, hardlopen, lopen) en daarbij (plastic)afval opruimen. Zij doen dit tijdens hun zomer beach cleanups. En iedereen kan meedoen!
Meer info
Barrett&MacKay / WWF-Canada

Toename scheepvaart op zee steeds groter risico voor walvissen

Scheepvaart is de afgelopen twintig jaar met 300% toegenomen en vormt wereldwijd een ernstige bedreiging voor walvissen, dolfijnen en bruinvissen. Vandaag, op Wereld Oceanen Dag, publiceert het Wereld Natuur Fonds (WWF) twee rapporten die waarschuwen voor de bedreigingen voor het onderwaterleven. Naast de grote toename, blijkt dat vaarroutes overlappen met het leefgebied van walvissen waardoor onderwatergeluid een groot probleem vormt en aanvaringen tussen schepen en walvissen vaker voorkomen.
Meer info
Jason Rubens / WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!