Global Warming Images / WWF
KlimaatGevolgen

Klimaatverandering en de oceanen

Oceanen veranderen door opwarming van de aarde

 • Zeespiegel 20 cm gestegen
 • Temperatuur van water stijgt, in sommige gebieden 7 graden
 • Meer dan 50% van de koraalriffen verdwenen

Klimaatverandering heeft invloed op veel soorten zeedieren. Door opwarming sterven de koraalriffen, door verzuring sterven de schelpdieren en door stijging van de zeespiegel verdwijnen belangrijke legstranden van zeeschildpadden. 

Wat is er aan de hand?

De toename van CO2 en de hogere temperaturen veranderen onze oceanen. De schade is in alle oceanen zichtbaar. Een stijgende zeespiegel, stervende koraalriffen, het instorten van voedselwebben, extreem weer, het gebeurt nu. In 2016 werd het eerste warmterecord én het hoogste CO2-niveau bereikt. Het minimum zee-ijs op de Noordpool is zelfs tot een dieptepunte gekomen. 

Gevolgen klimaatverandering voor oceanen

Jürgen Freund / WWF

Wat doet WWF om oceanen te beschermen tegen klimaatverandering?

Met oceanenteams werken aan aanpassingen: door oceaannatuur te herstellen is het beter bestand tegen klimaatverandering

 • 1

  Mangroven aanplanten

  Zo planten we mangroven daar waar ze verdwenen zijn.

  Lees verder
 • 2

  Koraal opkweken

  We kweken koraal op om beschadigde koraalriffen mee te herstellen. Een gezond koraalrif lijdt helaas ook onder opwarming, maar de kans dat een deel overleeft en later weer kan uitgroeien is veel groter als het rif sterk is.

 • 3

  Meer mannetjes schildpadden 

  Bij zeeschildpadden proberen we weer meer mannetjes uit het ei te laten komen door de eieren af te koelen door ze in de schaduw te plaatsen. De temperatuur van het ei bepaalt namelijk of het schildpadje een mannetje of vrouwtje wordt. Door hogere temperaturen (boven de 29 graden) worden er te veel vrouwtjes geboren. 

  Lees verder
 • 4

  Schelpdierriffen herstellen

  We herstellen schelpdierriffen in de Noordzee.

  Lees verder
 • 5

  Haaien en roggen

  We herstellen populaties haaien en roggen in de Noordzee.

  Lees verder

De walvis en klimaatverandering

Het aantal walvissen is tegenwoordig een fractie van wat er een eeuw geleden rondzwom. En we hebben ze hard nodig, want ze spelen niet alleen een belangrijke rol in de biodiversiteit, ze zijn ook zeer belangrijk voor het klimaat.  

Walvissen spelen een bijzondere rol in onze strijd tegen klimaatverandering. Ze slaan tijdens hun leven grote hoeveelheden CO2 op in lichaam. Als ze sterven nemen ze dit mee naar de bodem van de oceaan, waar het begraven blijft. Ook heeft walvispoep een belangrijke invloed op CO2 in de atmosfeer. De poep voedt namelijk fytoplankton; dit zijn kleine diertjes die CO2 opnemen en omzetten in zuurstof. Naar schatting 40 procent van alle uitgestoten CO2 wordt door plankton opgenomen. Dat is evenveel als vier keer het Amazoneregenwoud. Meer walvissen betekent dus meer opname van CO2 en dat is precies wat nodig is om klimaatverandering tegen te gaan. 

naturepl.com / Mark Carwardine / WWF
National Geographic Stock / Tyrone Turner / WWF

WAT KAN IK DOEN?

Wij zijn ervan overtuigd dat we de dreiging van de klimaatverandering kunnen verminderen en een veiligere, gezondere en meer veerkrachtige toekomst voor mens en natuur kunnen opbouwen. We moeten samen opnieuw nadenken over de manier waarop we energie, voedsel en water produceren en consumeren, de bossen en koraalriffen van de wereld beschermen en mens en natuur helpen zich voor te bereiden op een veranderende wereld. Dit is wat jij kunt doen:

 • 1

  Voetafdruktest

  Meet jouw impact op de aarde met de voetafdruktest en volg de tips.

  Lees verder
 • 2

  Trein, bus of fiets

  Met de trein, bus of fiets naar werk en school of vervang je auto voor een elektrische auto.

 • 3

  Beperk verre vliegreizen

  Beperk verre vliegvakantie en lees meer tips hoe jij duurzame keuzes kunt maken op reis.

  Lees verder
 • 4

  Eet plantaardig

  Eet zo veel als mogelijk plantaardig en voorkom voedselverspilling.

  Lees verder
 • 5

  Isoleren en besparen

  Isoleer je huis en breng energie- en waterbesparende maatregelen aan.

  Lees verder
 • 6

  Tweedehands en recyclen

  Koop producten en kleding tweedehands, en recycle materialen als je ze niet meer gebruikt of iets kapot is. Lees verder hoe je duurzame keuzes kunt maken.

  Lees verder

Resultaten & updates

Uiteraard houden we je op de hoogte van de voortgang die we boeken! Lees de laatste updates:

Ante Gugić

De ‘Amazone van Europa’

Vandaag roept UNESCO het Mur-Drava-Donau-gebied uit als het eerste biosfeerreservaat ter wereld. Het strekt zich uit over maar liefst 5 landen. Met de huidige klimaatcrisis en de aanzienlijke afname van de biodiversiteit, vertegenwoordigt dit een historische stap in de opbouw van een nieuw tijdperk voor mens en natuur in Europa.
Meer info
Jeffrey Bernus

Walvisexpeditie van de Caribbean Cetacean Society levert bijzondere resultaten op

De Caribbean Cetacean Society (CCS) heeft tijdens een expeditie de afgelopen weken visueel en akoestisch meer dan 2.950 zeezoogdieren van tien verschillende soorten tussen de eilanden Anguilla en Martinique bestudeerd. Zij deden dit met support van onder andere WWF.
Meer info
Brent Stirton / Getty Images

Meer dan 260.000 kilometer vrij stromende rivieren in gevaar door waterkrachtcentrales

Een nieuw onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Global Sustainability stelt voor het eerst vast dat meer dan 260.000 kilometer vrij stromende rivieren gevaar lopen door de plannen voor nieuwe waterkrachtcentrales. Iconische rivieren zoals de Amazone, Congo en Salween worden opgeknipt door deze ontwikkelingen.
Meer info
Tim Rasmussen / WWF-US

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!