Gordon Congdon

Do's en don'ts voor een happy holiday

Met deze tips ga je duurzamer op reis!

Ik ga op vakantie en neem (niet) mee

Een mooi sieraad van schildpad of koraal, een selfie met een tijger, een ritje maken op een olifant... Van een bijzondere reis neem je graag een mooie herinnering mee. Maar door geen foute souvenirs te kopen én niet mee te doen aan excursies waar wilde dieren voor worden gebruikt, help jij mee wildlife crime te stoppen! Veel mensen zijn niet goed op de hoogte van de do’s en don’ts op reis. Tijd om deze belangrijke facts onder de aandacht te brengen.

12 tips voor een happy holiday

Thaise toeristen gaan op de foto met een tijger Gordon Congdon

1. Hou het wild!

Het is natuurlijk heel mooi om tijdens je verre reis bijzondere wilde dieren te zien. Je kunt met een (lokale) gids op pad gaan om walvissen of andere wilde dieren te spotten. Je maakt de dieren dan in hun natuurlijke omgeving mee. Zorg er wel voor dat je een gids hebt die de boel schoon achterlaat, verstand heeft van de dieren en wildlife respecteert. Ook is het belangrijk dat jullie voldoende afstand houden, niet te veel lawaai maken en de dieren niet opjagen of juist lokken met voer. 

Je kunt ook een opvang bezoeken voor wilde dieren die hun moeder zijn kwijtgeraakt of gewond waren. Maar als de topattractie daar direct contact met het dier is -bijvoorbeeld knuffelen met een leeuw, op de foto met een tijger of een ritje op een olifant - ga dan wat anders doen. Wilde dieren knuffelen is niet normaal en er gaat vaak veel leed en wreedheid achter schuil. Lees hier meer over deze ‘knuffelfarms’ die vaak dieren fokken en ze verhandelen.

man werkt aan een schilderij met poema's

2. Shop goed!

Koop op reis geen souvenirs die gemaakt zijn van bedreigde plant- en diersoorten, zoals koraal, veren, ebbenhout, ivoor, schildpaddenschild, bont, haaientanden en slangenleer. Kies voor souvenirs waarvan de opbrengsten ten goede komen aan de lokale bevolking. Voorbeelden van zulke souvenirs zijn lokaal handwerk en voorwerpen gemaakt van gerecyclede materialen. De Douane heeft een handige app voor reizigers. In deze app staat informatie over wat je wel en niet mag meenemen van je vakantiestemming. Hier vind je ook informatie over souvenirs gemaakt van planten en dieren.

Krijg je van iemand anders een souvenir van dierlijke producten? Plaats het in de inleverbak van RVO in Den Haag of stuur het op.

kom met haaienvinnen soep

3. Eet geen broodje pandabeer!

In verre landen kun je zomaar een bedreigde diersoort op je bord krijgen, denk aan haaienvinnensoep of bushmeat. Eet daarom niet zomaar alle lokale gerechten, maar maak een keuze voor een bepaalde eetgelegenheid gebaseerd op hun diervriendelijke, duurzame beleid en check wat er in de gerechten of je drankje zit.

vrouwen zitten op grond in kleurrijke kleding Jonathan Caramanus / Green Renaissance / WWF-UK

4. Go local!

Overweeg duurzame lokale initiatieven extra te ondersteunen met donaties of door werkplaatsen te bezoeken waar duurzame souvenirs gemaakt worden. Je kunt ook een verblijf boeken bij een homestay en zo het dagelijks leven van de lokale bevolking van dichtbij meemaken. Ook kun je lokale natuurbescherming steunen door te verblijven in een lodge in een door de community beheerd natuurgebied. Bijvoorbeeld bij deze accommodaties in Nepal of Namibië.

Milos Bicanski / WWF-UK

5. Voorkom plastic soep, die soep is vies!

In veel landen wordt heel veel plastic gebruikt, alleen al voor het drinkwater omdat dat niet of niet-betrouwbaar - zoals bij ons - uit de kraan komt. Probeer toch zoveel mogelijk je plasticgebruik te beperken en neem zelf een hervulbare waterfles mee. Bij outdoor winkels kun je flessen met een filter kopen: zo kun je toch overal het kraanwater veilig drinken en hoef je geen plastic flessen meer te kopen.

Gebruik een boodschappentas of je day pack als je boodschappen doet, weiger plastic tasjes en gebruik geen rietjes. Ook mini-flesjes shampoo zorgen alleen maar voor meer plastic afval. Gooi uiteraard altijd je afval in afvalbakken en als die er niet zijn, hou het zolang bij je. Zo geef je het goede voorbeeld en draag je niet bij aan extra vervuiling.

Lees meer over plastic soep.

mensen op strand en in de zee Milos Bicanski, WWF-UK

6. Zonnebrandcrème die niet de koraalriffen aantast

Wist je dat in zonnebrandcrème een stof zit die koraalriffen aantast? Check voordat je een nieuwe tube koopt of er oxybenzone in de zonnebrandcrème zit, dit is de stof dat een negatief effect heeft op koraal. Gelukkig zijn er veel alternatieven waar deze stof niet in zit zoals van het merk Naiif.

vrouw stat voor bord met pauw en homestay erop Emmanuel Rondeau / WWF-US

7. Slaap in een eco hotel/hostel

Je CO2 -uitstoot op vakantie ook in de gaten houden? Slaap in een eco-hotel, -lodge, -resort of -hostel. Het personeel van zo'n accommodatie zet zich in om een minimale impact te hebben op de natuur. Denk daarbij bijvoorbeeld aan energiezuinige verwarming, composteren, het serveren van biologisch eten, waterbesparing en het inzetten van personeel uit de lokale gemeenschap. Er worden verschillende eco-labels gehanteerd in de toerisme-industrie. Op Bookdifferent kun je in een database van een miljoen verblijven zoeken hoe duurzaam een overnachting is.

Heide

8. Ga op vakantie in Nederland (of net erbuiten)

Veel mensen hebben de afgelopen jaren ontdekt dat het dichtbij net zo mooi of zelfs mooier kan zijn dan ver weg! Nederland heeft ook zandduinen, prachtige stranden, lieflijke valleien, wilde vogels en mooie bossen. En een geweldig wandel-, fiets- en OV-netwerk, waardoor je overal kunt komen als je de auto eens wilt laten staan. Het spaart enorm veel uitstoot van broeikasgassen als je in de buurt blijft - terwijl je er toch echt helemaal uit bent.

vliegtuig van onderen gefotografeerd Ola Jennersten / WWF-Sweden

9. Vlieg zo min mogelijk

Ga je toch vliegen? Eenmaal gevlogen kun je de uitstoot aan CO2 niet terugnemen maar je kunt wel van tevoren (iets van) die uitstoot compenseren door een donatie te doen aan een organisatie die bossen beschermt, beschadigde bossen herstelt en nieuwe bossen aanplant. Dit geldt natuurlijk ook voor andere vervoersmiddelen zoals CO2-uitstotende cruiseschepen. Kies voor een project met het internationale Gold Standard-keurmerk dat gegeven wordt aan klimaatprojecten in ontwikkelingslanden. Gold Standard-projecten compenseren niet alleen je uitstoot maar dragen ook bij aan de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de VN.

Overigens kun je hier ook de uitstoot van andere soorten reizen compenseren, zoals die van boot-, auto-, bus- en treinreizen.

Op de site van GreenSeat kun je je uitstoot berekenen en meteen met een donatie compenseren.

Vergelijk jouw reizen met die van de gemiddelde Nederlander en doe de WWF voetafdruktest.

baby zeeschildpad kruipt naar zee tijdens zonsondergang naturepl.com / Graham Eaton / WWF

10. Kijk uit voor schildpadden

Deze lijkt misschien voor de hand liggend, maar omdat schildpadden, zeker als ze eenmaal aan land zijn, langzaam over de grond bewegen en vaak 's nachts actief zijn, kunnen ze gemakkelijk over het hoofd worden gezien. Zorg er dus voor dat - als je in een land bent waar schildpadden voorkomen - je voorzichtig rijdt en dat je 's nachts de legstranden vermijdt (tenzij onder begeleiding van een lokale ranger of gids). Hou ook tijdens het duiken en snorkelen afstand van de dieren zodat je ze niet opjaagt en verstoort. En verblijf je aan een schildpadstrand? Zet dan de buitenverlichting tijdens het broedseizoen uit. Verlichting kan schildpadjongen desoriënteren en hierdoor kunnen ze verder landinwaarts trekken dan normaal, waardoor ze het risico lopen om opgegeten te worden door roofdieren of overreden te worden door auto's.

mensen lopen op strand met vuilniszakken Lize Kraan

11. Beach clean-up

De oceanen staan allemaal met elkaar in verbinding, dus plastic kan de hele wereld over reizen. Ben je op een strand en ligt er plastic of ander afval? Ruim het op. Als je begint met opruimen volgen er meestal anderen op het strand en heb je binnen een mum van tijd het strand schoon. Zeeschildpadden, walvissen, albatrossen en andere dieren zullen je dankbaar zijn!

Aapjes in een kooi op een markt TRAFFIC

12. Word Wildlife Crime Fighter!

Het komt voor dat je op een markt verzeild raakt waar artikelen te koop liggen die illegaal zijn - want gemaakt van een bedreigde diersoort. Het gaat vaak heel open en bloot, alsof het allemaal mag. Als je het toch niet vertrouwt kun je met de app Wildlife Witness je waarneming doorgeven. Met de Wildlife Witness smartphone-app kun je gemakkelijk melding maken van handel in wilde dieren door een foto te nemen, de exacte locatie van een incident vast te pinnen en deze belangrijke details naar TRAFFIC te sturen. Dat is een internationaal onderzoeksbureau dat de handel in bedreigde dieren en planten monitort en overheden daarvan op de hoogte brengt en aanspoort om de wet beter te handhaven.

Wat is duurzaam toerisme?

Ecotoerisme, duurzaam toerisme en natuurtoerisme zijn in opkomst. Deze begrippen zeggen iets over reizen naar en in natuurlijke gebieden, maar zijn niet hetzelfde.

  • 1

    Ecotoerisme

    Ecotoerisme duidt op kleinschalig toerisme in een mooie omgeving, waar verantwoord wordt omgegaan met de natuur en de lokale bevolking geld mee verdient. Het begrip ecotoerisme is echter niet beschermd. In principe mag elke reisorganisatie deze term gebruiken om reizen aan te prijzen. Even opletten dus als je zo’n reis boekt: gaat het wel echt om ecotoerisme of is het een verkooptrucje?

  • 2

    Duurzaam toerisme

    Duurzaam toerisme zegt niets over de omvang, maar alles over omgaan met de natuur. Is een vakantiepark niet in een kwetsbaar gebied neergezet? Zijn er zonnepanelen geïnstalleerd? Wordt groene energie gebruikt? Werken er mensen uit de omgeving in het resort of bij de toeristische trekpleister? Duurzaam toerisme kan zowel massaal als kleinschalig zijn, maar zorgt er in alle gevallen voor dat de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk is.

  • 3

    Natuurtoerisme

    Onder natuurtoerisme vallen alle vormen van toerisme met als doel in de natuur te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een safari in Afrika, bergbeklimmen in de Alpen of duiken in de Middellandse Zee. De term natuurtoerisme zegt trouwens niets over hoe verantwoord de reis is.

  • 4

    Toerisme als natuurbescherming

    Hoewel toerisme soms nadelige effecten heeft op de natuur, kan het ook een manier zijn om de natuur te beschermen. Als natuurtoerisme een bron van inkomsten wordt voor de lokale bevolking, ontstaat een breder draagvlak om de natuur te koesteren. Daarnaast kunnen mensen hun geld verdienen met natuurvriendelijke werkzaamheden in het toerisme in plaats van met schadelijke activiteiten zoals illegale of te intensieve visserij. WWF werkt hier op verschillende manieren aan. We stellen bijvoorbeeld een handleiding over duurzaam duiktoerisme voor touroperators op en we zetten duurzaam toerisme op met de lokale bevolking in belangrijke biodiverse gebieden.

Germund Sellgren / WWF-Sweden

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!