James Morgan / WWF

Illegale handel

De economie achter stroperij: er gaan miljarden om in de georganiseerde wildlife crime.

  • Miljardenindustrie uitgevoerd door georganiseerde misdaad
  • Gebrekkige naleving wetten
  • Toenemende vraag opkomende economieën

Waarom is illegale handel een probleem?

De illegale handel is een van de grootste bedreigingen voor veel wilde diersoorten, maar ook voor lokale gemeenschappen voor wie wildlife een belangrijke inkomstenbron is, bijvoorbeeld uit toerisme.
De handel in bedreigde dieren en planten is gereguleerd via het CITES-verdrag. Onderzoeksbureau TRAFFIC monitort de naleving ervan, maar helaas wordt deze wettelijke bescherming vaak niet serieus genomen. De kans om gepakt te worden is klein en straffen zijn laag. Bovendien gaan er miljarden om in wildlife crime: naar schatting 8-17 miljard op jaarbasis. De illegale handel in bedreigde wilde dieren is een ‘high profit/low risk-business’, een ideale voedingsbodem voor de georganiseerde misdaad.
De illegale wildlife-handel kan ook leiden tot besmettelijke ziektes die van wilde dieren overspringen op mensen. Een markt in China waar illegaal wilde dieren werden verkocht was de bron van het coronavirus dat een ontwrichtende pandemie tot gevolg had.

WWF-Canon / Folke Wul

Wat doet WWF tegen illegale handel?

  • 1

    Terugdringen vraag

    Door bewustwordingscampagnes en voorlichtingen wil WWF op de lange termijn tot een gedragsverandering aanzetten. Hierdoor kan de vraag naar deze producten afnemen, wordt er minder gehandeld in wildlife producten en hopelijk neemt daarmee de stroperij af.

    Lees verder
  • 2

    Wildlife Justice Commission

    De Wildlife Justice Commission (WJC) is opgericht om de internationaal georganiseerde wildlife crime-netwerken te verstoren door middel van door inlichtingen gestuurde strafrechtelijke onderzoeken. De WJC deelt de verzamelde bewijslast met aanklagers in Afrika en Azië en oefent internationale publieke druk uit op de nationale autoriteiten om de daders van wildlife criminaliteit op te pakken en te berechten. In nauwe samenwerking met WWF traint en begeleidt de WJC politiediensten over de hele wereld zodat zij deze vorm van ernstige misdaad zelf efficiënter kunnen bestrijden.

femke hilderink close-up
Femke Hilderink-Koopmans
Wildlife Expert WWF
Ervaar de dagelijkse uitdagingen van het beschermen van dieren door de ogen van Femke.
Bekijk haar blogs

Voor welke dieren zijn we actief?

Jacht op- en handel in hun lichaamsdelen

WWF / Green Renaissance
Olifant
Olifant
55 Afrikaanse olifanten per dag gedood om hun ivoor.
Edward Parker / WWF
Tijger
Tijger
Voor een stroper is een tijger goud waard; veel onderdelen van de tijger worden gebruikt om medicijnen van te maken.
Brent Stirton / Getty Images / WWF-UK
Neushoorn
Neushoorn
Nog maar 30.000 neushoorns op de wereld omwille van de hoorn.
Adam Markham / WWF
Jaguar
Jaguar
Als vervanger voor de lichaamsdelen van de tijger worden nu jaguars gebruikt in Chinese medicijnen.
Wil Luiijf / WWF
Luipaard
Luipaard
Mensen betalen nog steeds grof geld voor een bontjas van een luipaardvacht.
Staffan Widstrand / WWF
Walvis
Walvis
Inmiddels is de commerciële jacht op walvissen allang verboden, maar dit wordt door landen als Japan en Noorwegen genegeerd.
WWF / Andy Cornish
Haai
Haai
Haaien worden massaal gevangen voor consumptie.

Resultaten & Updates

Kyle de Nobrega

Neushoornstroperij Zuid-Afrika licht gedaald

Zuid-Afrika maakte vandaag de jaarlijkse cijfers bekend van het aantal gestroopte neushoorns in het land. Er is sprake van een lichte daling. In 2021 werden 451 neushoorns gedood om hun kostbare hoorn, in 2022 waren het er 448.
Meer info
Shutterstock / Evgeniyqw / WWF

Nieuwe wet in USA gunstig voor wilde tijgers wereldwijd

De Amerikaanse Senaat keurde deze week wetgeving goed die zal helpen voorkomen dat tijgers die nu leven in gevangenschap, terechtkomen in de illegale handel. De handel in tijgerdelen en -producten is een grote bedreiging voor grote katten in het wild, houdt de vraag in stand en jaagt stroperij aan. Door deze wet wordt het moeilijker om producten van tijgers die leefden in gevangenschap in USA aan te bieden op de illegale markt. Dat heeft effect op de veiligheid van alle grote katten in het wild.
Meer info
Sanjog Rai / WWF-Nepal

Eén op vijf sneeuwluipaarden verdwenen in afgelopen 20 jaar

Het aantal sneeuwluipaarden is in de afgelopen jaren enorm afgenomen. Deze grote katachtige wordt bedreigd door klimaatverandering en door het verdwijnen van zijn leefgebied. Er zijn nu ongeveer 4000 individuen over, verspreid over 12 landen in Centraal-Azië.
Meer info
Staffan Widstrand / WWF

Wereldwijd akkoord om natuurverlies tegen te gaan: mijlpaal voor mens en natuur

Op de VN-Biodiversiteitsconferentie in Montreal is een historisch akkoord bereikt om het verlies van biodiversiteit een halt toe te roepen en om te buigen in herstel. In 2030 moet de neergaande lijn zijn gestopt en 30 procent van het aardoppervlak een beschermde status hebben. De wereldwijde doelstelling 30x30, 30% in 2030, wordt gezien als het equivalent van de 1,5 graad in het Klimaatakkoord van Parijs.
Meer info

Mens-dierconflicten één van de grootste bedreigingen voor wilde diersoorten

Vandaag is het rapport A future for all - the need for human-wildlife coexistence van het Wereld Natuur Fonds (WWF) en het VN-milieuprogramma (UNEP) gepubliceerd. Het rapport concludeert dat toenemende conflicten tussen mensen en wilde dieren een grote bedreiging zijn voor natuurbescherming, voor mensen en hun levensonderhoud, en voor duurzame ontwikkeling.
Meer info

13 Europese bizons vrijgelaten om de genetische diversiteit in zuidelijke Karpaten te vergroten

Een kudde van 13 vrouwelijke Europese bizons is net aangekomen in de zuidelijke Karpaten in Roemenië om vrij te worden gelaten in het wild. Dit vergroot de genetische diversiteit van de kuddes die er al rondlopen en zorgt ervoor dat de populatie op een gezonde manier kan blijven groeien.
Meer info
Sumanth Kuduvalli / Felis Creations / WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!