Illegale handel
De economie achter stroperij: er gaan miljarden om in de georganiseerde wildlife crime.
Waarom is illegale handel een probleem?
De illegale handel is een van de grootste bedreigingen voor veel wilde diersoorten, maar ook voor lokale gemeenschappen voor wie wildlife een belangrijke inkomstenbron is, bijvoorbeeld uit toerisme.
De handel in bedreigde dieren en planten is gereguleerd via het CITES-verdrag. Onderzoeksbureau TRAFFIC monitort de naleving ervan, maar helaas wordt deze wettelijke bescherming vaak niet serieus genomen. De kans om gepakt te worden is klein en straffen zijn laag. Bovendien gaan er miljarden om in wildlife crime: naar schatting 8-17 miljard op jaarbasis. De illegale handel in bedreigde wilde dieren is een ‘high profit/low risk-business’, een ideale voedingsbodem voor de georganiseerde misdaad.
Wat doet WWF tegen illegale handel?
-
1
Terugdringen vraag
Door bewustwordingscampagnes en voorlichtingen wil WWF op de lange termijn tot een gedragsverandering aanzetten. Hierdoor kan de vraag naar deze producten afnemen, wordt er minder gehandeld in wildlife producten en hopelijk neemt daarmee de stroperij af.
-
2
Wildlife Justice Commission
De Wildlife Justice Commission (WJC) is opgericht om de internationaal georganiseerde wildlife crime-netwerken te verstoren door middel van door inlichtingen gestuurde strafrechtelijke onderzoeken. De WJC deelt de verzamelde bewijslast met aanklagers in Afrika en Azië en oefent internationale publieke druk uit op de nationale autoriteiten om de daders van wildlife criminaliteit op te pakken en te berechten. In nauwe samenwerking met WWF traint en begeleidt de WJC politiediensten over de hele wereld zodat zij deze vorm van ernstige misdaad zelf efficiënter kunnen bestrijden.
Voor welke dieren zijn we actief?
Jacht op- en handel in hun lichaamsdelen
Resultaten & Updates
Flying rhinos: de 250e zwarte neushoorn verhuisd
Bhutan meldt forse toename van het aantal sneeuwluipaarden
Aantal Afrikaanse savanneolifanten in natuurgebied KAZA toegenomen
Wilde olifanten in Zuidoost-Azië en China hebben dringend bescherming nodig
Tijgertelling in Bhutan: aantal tijgers met bijna dertig procent gegroeid tot 131
Strengere controles in EU op de handel in tijgers
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).