Illegale handel
De economie achter stroperij: er gaan miljarden om in de georganiseerde wildlife crime.
Waarom is illegale handel een probleem?
De illegale handel is een van de grootste bedreigingen voor veel wilde diersoorten, maar ook voor lokale gemeenschappen voor wie wildlife een belangrijke inkomstenbron is, bijvoorbeeld uit toerisme.
De handel in bedreigde dieren en planten is gereguleerd via het CITES-verdrag. Onderzoeksbureau TRAFFIC monitort de naleving ervan, maar helaas wordt deze wettelijke bescherming vaak niet serieus genomen. De kans om gepakt te worden is klein en straffen zijn laag. Bovendien gaan er miljarden om in wildlife crime: naar schatting 8-17 miljard op jaarbasis. De illegale handel in bedreigde wilde dieren is een ‘high profit/low risk-business’, een ideale voedingsbodem voor de georganiseerde misdaad.
De illegale wildlife-handel kan ook leiden tot besmettelijke ziektes die van wilde dieren overspringen op mensen. Een markt in China waar illegaal wilde dieren werden verkocht was de bron van het coronavirus dat een ontwrichtende pandemie tot gevolg had.
Wat doet WWF tegen illegale handel?
-
1
Terugdringen vraag
Door bewustwordingscampagnes en voorlichtingen wil WWF op de lange termijn tot een gedragsverandering aanzetten. Hierdoor kan de vraag naar deze producten afnemen, wordt er minder gehandeld in wildlife producten en hopelijk neemt daarmee de stroperij af.
-
2
Wildlife Justice Commission
De Wildlife Justice Commission (WJC) is opgericht om de internationaal georganiseerde wildlife crime-netwerken te verstoren door middel van door inlichtingen gestuurde strafrechtelijke onderzoeken. De WJC deelt de verzamelde bewijslast met aanklagers in Afrika en Azië en oefent internationale publieke druk uit op de nationale autoriteiten om de daders van wildlife criminaliteit op te pakken en te berechten. In nauwe samenwerking met WWF traint en begeleidt de WJC politiediensten over de hele wereld zodat zij deze vorm van ernstige misdaad zelf efficiënter kunnen bestrijden.

Voor welke dieren zijn we actief?
Jacht op- en handel in hun lichaamsdelen
Resultaten & Updates
13 Europese bizons vrijgelaten om de genetische diversiteit in zuidelijke Karpaten te vergroten
Door de mazen van de wet - de rol van EU en VK in de handel in tijgers
Dat is de conclusie van het rapport Falling Through the System: The role of the European Union captive tiger population in the trade in tigers van WWF en TRAFFIC.
Ruim baan voor olifanten
Dit is de impact van de coronacrisis op rangers
Global Tiger Day 2020: gemengde geluiden
Wat kan ik doen?
Word donateur
Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!