KAZA secretariat
31 augustus 2023

Aantal Afrikaanse savanneolifanten in natuurgebied KAZA toegenomen

In Livingstone, Zambia, zijn vandaag de resultaten bekend gemaakt van de KAZA Elephant Survey, een telling van de olifanten in ’s werelds grootste natuurgebied Kavango-Zambezi (KAZA). Naar schatting leven er 227.900 olifanten in KAZA. Dit wijst op een stabiele populatie!

Tijdens dit onderzoek is systematisch het aantal savanneolifanten geteld in de vijf Afrikaanse landen waarin KAZA ligt: Angola, Botswana, Namibië, Zambia en Zimbabwe. De maandenlang durende telling was nauwkeurig gecoördineerd en werd vanuit de lucht en met behulp van gespecialiseerde software uitgevoerd in samenwerking met diverse organisaties, waaronder het Wereld Natuur Fonds.

041022_Bwabwata_Ty-Mason James.jpg
© KAZA secretariat

Savanneolifant

De savanneolifant staat op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten van IUCN. Dit komt onder andere door stroperij, ontbossing en klimaatverandering. De resultaten van de KAZA Elephant Survey (KES) maken het mogelijk om beter geïnformeerde besluiten te nemen over bescherming, beleid en beheer van de olifanten in KAZA, de grootste aaneengesloten populatie olifanten ter wereld.

Behalve levende olifanten werden olifantenkadavers en andere grote planteneters in de KAZA-regio geteld. Met deze kennis is het voor de vijf landen makkelijker om met elkaar op te trekken in de bescherming van wild.

Stabiele populatie

De meest recente data stammen uit 2016. De vandaag gepresenteerde resultaten zijn met deze data vergeleken. Gemiddeld genomen kan worden gesteld dat de populatie licht is toegenomen. Zo is het aantal olifanten in Angola gestegen en in Zambia gedaald. Maar daar staat tegenover dat de populaties in Zimbabwe, Botswana en Namibië licht zijn toegenomen. 

imagetp6pd.png

Christiaan van der Hoeven, KAZA-expert van WWF-NL: “Dat de olifantenpopulatie in KAZA stabiel lijkt te zijn en vergeleken met de vorige telling niet is gedaald, is positief nieuws. Het toont aan dat de bescherming vanuit de verschillende landen werkt."

"Het bewijst dat ons werk om natuurgebieden met elkaar te verbinden en te zorgen dat mensen bereid zijn met olifanten samen te leven essentieel is. Stroperij blijft een aandachtspunt en klimaatverandering ook, zeker gezien de huidige grote droogte én recente overstromingen. Dat er ondanks deze factoren geen achteruitgang te zien is, is een goed teken.”

08102022_Bwabata_cockpits_9_Dylan_Blew..jpg
© KAZA secretariat

Onderzoek vanuit de lucht

De KAZA Elephant Survey werd uitgevoerd in het droge seizoen, wanneer de olifanten het beste te zien zijn. Dat was van augustus tot oktober vorig jaar.

Om het ruim 520.000 km2 omvattende natuurgebied te onderzoeken werd gebruik gemaakt van een strak gecoördineerd vliegplan waaraan 47 speciaal getrainde piloten, waarnemers en veldmedewerkers meewerkten verdeeld over de verschillende teams per land. Alle teams stemden onderling af waar en wanneer er gevlogen werd om dubbelingen in de telling te voorkomen.

Het tellen van de dieren werd gedaan met het blote oog en door middel van speciale camera's. "Het uitvoeren van dit luchtonderzoek over dit immens uitgestrekte gebied met strikte naleving van wetenschappelijke normen, terwijl we de grootste aaneengesloten olifantenpopulatie van Afrika onderzoeken, getuigt van de gezamenlijke toewijding en volharding van alle betrokkenen,” zegt Rodney Sikumba, Minister van Toerisme van Zambia en voorzitter van het KAZA Ministerial Committee.

08102022_Bwabata_landscapes_10_Dylan_Blew.jpg
© KAZA secretariat

In samenwerking

De KAZA Elephant Survey is tot stand gekomen in samenwerking met een groot aantal partners en sponsoren waaronder het Wereld Natuur Fonds, de Paul G. Allen Family Foundation, de Nationale Postcode Loterij via het Droomfondsproject, Panthera en het door de EU gefinancierde CITES MIKE Programma.

Gerelateerde artikelen

Elephant Connection

Grootschalige olifantentelling van start in KAZA

De komende maanden zullen de vele olifanten in het grensoverschrijdende natuurgebied Kavango-Zambezi systematisch worden geteld. Een enorme klus: KAZA is 520.000 km² groot, ruim twee keer de oppervlakte van het Verenigd Koninkrijk.
Meer info
Roger LeGUEN

6 dieren die last hebben van klimaatverandering

Klimaatverandering is de laatste jaren duidelijk merkbaar. We hebben te maken met meer hittegolven, overstromingen en de zeespiegel stijgt. Ook diersoorten hebben hier last van, de ene meer dan de andere. We zetten 6 dieren voor je op een rijtje die slachtoffer worden van klimaatverandering.
Meer info

Doorbraak in herstel Kafue National Park als een van Afrika's grootste natuurgebieden

De regering van Zambia en de natuurbeschermingsorganisatie African Parks gaan samenwerken om Kafue National Park in Zambia te beschermen en herstellen. De overeenkomst zal grote vooruitgang teweegbrengen in de bescherming en het effectieve beheer van Kafue, een van de tien grootste nationale parken van Afrika.
Meer info

Held in het Veld: Maureen Mbao

Maureen Mbao is een boerin in het zuidwesten van Zambia die met WWF samenwerkt om duurzame landbouw te bedrijven. Als held in het veld inspireert zij andere boeren om haar voorbeeld te volgen.
Meer info
Elephant Connection

Ruim baan voor olifanten

Voor de vele olifanten in de Kavango-Zambezi-regio (KAZA) in zuidelijk Afrika ziet het er gunstig uit: bij Sioma Ngwezi National Park in Zuidwest-Zambia blijkt een gebied vrije doorgang te kunnen bieden aan olifanten. Ze kunnen er vrij doorheen bewegen om van regio’s met een hoge olifantendichtheid naar streken te trekken waar meer ruimte, voedsel en water voor ze is. In een deel van Afrika waar zoveel olifanten zijn dat de natuur en mensen eronder lijden, is dat een zeer welkom bericht.

Meer info
Richard Barrett / WWF-UK

Reddingsplan grootste grensoverschrijdend natuurgebied in Afrika

Door klimaatverandering en menselijk handelen dreigt het unieke natuurgebied Kavango Zambezi in zuidelijk Afrika voorgoed verloren te gaan. African Parks, Peace Parks Foundation en het Wereld Natuur Fonds komen daarom met een reddingsplan om te voorkomen dat dit prachtige gebied verdwijnt.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).