Martin Harvey / WWF
12 augustus 2019

Singapore verbiedt ivoorhandel vanaf september 2021

WWF juicht de aankondiging van Singapore om de binnenlandse markt voor ivoor te sluiten toe. Dit is een nieuw hoogtepunt in de reeks maatregelen die het land neemt ten aanzien van illegale handel in wilde dieren. Het verbod biedt geen ruimte voor uitzondering, waarmee het een van ’s werelds strengste maatregelen kan worden. Dat is niet overdreven: alleen dit jaar al namen de autoriteiten 37 ton schubben van schubdieren en bijna 9 ton aan ivoor in beslag.

De aankondiging van het verbod volgt uit onderzoeken onder burgers door de Agri-Food and Veterinary Authority van Singapore, en de IvoryLane-campagne van WWF-Singapore. Uit beiden bleek een brede publieke steun tegen de handel in wilde dieren en een roep om strengere wetgeving. Tijdens de IvoryLane-campagne ontdekte WWF ruim veertig winkels die ivoor verkochten, en liet zien hoe handelaren eenvoudig mazen in de wet konden misbruiken om ivoor ongezien de grenzen over te smokkelen.

“Dit is een belangrijke stap om wilde dieren te beschermen, terwijl populaties wereldwijd blijven afnemen”, zegt Maureen DeRooij, Chief Executive Officer WWF-Singapore. “Het binnenlandse handelsverbod is een sterk signaal naar mondiale regeringen en onderstreept de urgentie om de illegale handel in wilde dieren te stoppen. We hopen dat deze stap voorwaarts van Singapore meer regeringen in Zuidoost-Azië aanzet hun binnenlandse markten voor ivoor te sluiten en de handhavingsinspanningen op te voeren.”

De aankondiging komt slechts enkele dagen voordat 183 regeringen samenkomen op de 18e CoP (Conference of the Parties) van CITES; het internationale handelsverdrag in plant- en diersoorten. Het internationale momentum tegen illegale handel in wilde dieren en planten, met name ivoor, neemt toe. Naast de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk kondigden de regeringen van China, Hong Kong en Taiwan de afgelopen jaren ook een verbod op de binnenlandse ivoorhandel aan.

Gerelateerde artikelen

Christiaan van der Hoeven / WWF-Netherlands

Interview Thomas Breuer

Lees het persoonlijke verhaal van Thomas Breuer, die dagelijks met en voor deze indrukwekkende dieren werkt.
Meer info
KAZA secretariat

Aantal Afrikaanse savanneolifanten in natuurgebied KAZA toegenomen

In Livingstone, Zambia, zijn vandaag de resultaten bekend gemaakt van de KAZA Elephant Survey, een telling van de olifanten in ’s werelds grootste natuurgebied Kavango-Zambezi (KAZA). Naar schatting leven er 227.900 olifanten in KAZA. Dit wijst op een stabiele populatie!
Meer info
Ola Jennersten / WWF-Sweden

Wilde olifanten in Zuidoost-Azië en China hebben dringend bescherming nodig

Vandaag is het Wereld Olifantendag. Natuurbeschermers en olifantenliefhebbers richten dan de aandacht op olifanten, hun kracht en schoonheid, maar ook de problemen waarmee zij te maken hebben en de steun die ze kunnen gebruiken voor hun voortbestaan. Dit jaar zetten wij de schijnwerpers op de wilde olifanten in Azië.
Meer info

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Nieuws en inspiratie in je mailbox