DoFPS
29 juli 2023

Tijgertelling in Bhutan: aantal tijgers met bijna dertig procent gegroeid tot 131

Sinds 2015 is het aantal tijgers in het wild in het koninkrijk Bhutan gestegen tot naar schatting 131. Sinds de eerste officiële tijgertelling in het Himalayaland is dat een stijging van maar liefst 27 procent. Het Wereld Natuur Fonds feliciteert Bhutan, op deze internationale Dag van de Tijger, met hun succesvolle aanpak om tijgers een toekomst te geven.

De telling is gedaan in een gebied zo groot als de oppervlakte van België. In totaal zijn op 1201 locaties cameravallen gebruikt om individuele tijgers te tellen. Het overgrote deel van het bergachtige land bestaat uit dichte, afgelegen bossen en zelfs op 4.000 meter hoogte komen tijgers voor.

Tijger gezien met een cameraval

Natuurbeschermingssucces

Onze tijgerexpert Gert Polet noemt de toename van het aantal tijgers in het bergachtige Bhutan een fantastisch natuurbeschermingssucces: "Je kunt wilde dieren niet beschermen zonder steun van de lokale bevolking. Daarnaast moet de overheid de wil hebben om wetgeving ook in de praktijk te handhaven. En verder moet het leefgebied van tijgers op orde zijn. Als dit soort roofdieren floreren dan is dat een teken van een gezond ecosysteem. Bhutan is een voorbeeld voor andere landen."

RCNX0890.JPG
© DoFPS

Bedreigingen voor tijgers

Wereldwijd zijn er nog naar schatting 4500 tijgers in het wild. Behalve in India, groeit ook in Nepal, Rusland en China het aantal tijgers gestaag. In andere landen zoals Maleisië en Indonesië hebben tijgers het een stuk moeilijker. Uit Laos, Cambodja en Vietnam zijn ze zelfs helemaal verdwenen.

Mens-dierconflicten en stroperij voor illegale handel zijn nog altijd de belangrijkste bedreigingen voor deze schitterende wilde dieren. Volgens WWF is het van groot belang om, zeker als de aantallen dieren toenemen en de kans op conflicten groter is, te blijven zorgen voor draagvlak onder de bevolking. WWF werkt met de overheid en lokale partners aan een aanpak om natuur te beschermen zodat mensen en dieren er profijt van hebben.

Gerelateerde artikelen

Richard Barrett / WWF-UK

Strengere controles in EU op de handel in tijgers

Om ervoor te zorgen dat de EU geen rol speelt in de illegale handel in tijgers heeft de Europese Commissie nieuwe richtlijnen bekendgemaakt. Die richtlijnen leiden tot scherpere controles op de commerciële handel in levende, in gevangenschap gefokte tijgers en hun lichaamsdelen, binnen en buiten de Europese Unie.
Meer info
Shutterstock / Raju Soni / WWF

Aantal wilde tijgers in India blijft groeien

Bij gelegenheid van 50 jaar Project Tiger maakte de Indiase premier Modi bekend dat het aantal tijgers in het land weer is gestegen. De populatie wilde tijgers wordt volgens de resultaten van de All India Tiger Estimation in 2022 geschat op minimaal 3167. Bij de laatste AITE in 2018, bedroeg het aantal 2461.
Meer info
Roger LeGUEN

6 dieren die last hebben van klimaatverandering

Klimaatverandering is de laatste jaren duidelijk merkbaar. We hebben te maken met meer hittegolven, overstromingen en de zeespiegel stijgt. Ook diersoorten hebben hier last van, de ene meer dan de andere. We zetten 6 dieren voor je op een rijtje die slachtoffer worden van klimaatverandering.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).